» »

Francija bo vsiljivo nadzorovala rabo interneta

CoolBits ::

Hmm, sem mislil, da tudi v Franciji zakone sprejemajo od državljanov svobodno izvoljeni poslanci, podmazani s strani avtorske industrije.


There fixed... :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

kitaj ::

Okapi je izjavil:

To da nadzor želijo uvesti v Franciji je le nakazovanje smeri v katero želi iti avtorska industrija.
Hmm, sem mislil, da tudi v Franciji zakone sprejemajo od državljanov svobodno izvoljeni poslanci, ne avtorska industrija. Očitno se motim:P

Tiste pravljice o lobistih pa so podtaknili komunisti, ki še iz groba želijo prevzeti svet. Ali pa Talibani. Morda celo Pirati!

CoolBits ::

Zakaj niso dali takega vprašanja, ki se tiče pravic in zasebnosti na referendum? Ker bi pogorel totalka!

Okapi ::

Vse stvari, ki si jih kupil si lahko kasneje prodal.
In katere zdaj ne smeš?

Tiste pravljice o lobistih pa so podtaknili komunisti,
V demokraciji ima vsak pravico lobirati za stvari, ki se mu zdijo dobre.

O.

ABX ::

Okapi je izjavil:

Vse stvari, ki si jih kupil si lahko kasneje prodal.
In katere zdaj ne smeš?

Tiste pravljice o lobistih pa so podtaknili komunisti,
V demokraciji ima vsak pravico lobirati za stvari, ki se mu zdijo dobre.

O.


Kaj ima to veze s tem da ti na TVOJ pc nepooblaščeno inštalirajo neznan program?
Kako je to lahko sprejemljivo v današnjem času?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

kitaj ::

Okapi je izjavil:

Vse stvari, ki si jih kupil si lahko kasneje prodal.
In katere zdaj ne smeš?

npr.: nekaterih e-knjig

Tiste pravljice o lobistih pa so podtaknili komunisti,
V demokraciji ima vsak pravico lobirati za stvari, ki se mu zdijo dobre.

Tudi komunizem je v teoriji zelo dober sistem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kitaj ()

Okapi ::

Kaj ima to veze s tem da ti na TVOJ pc nepooblaščeno inštalirajo neznan program?
Kaj zdaj že spet noriš? Če bodo tak zakon sprejeli, bodo na tvoj pc pooblaščeno namestili znan program.

Kako je to lahko sprejemljivo v današnjem času?
A je kdo rekel, da je to sprejemljivo? Če kdo na tvoj pc nepooblaščeno namešča neznan program, moraš takoj na policijo.

nekaterih e-knjig
Mogoče nisi dobro prebral, kaj si pravzaprav kupil. Mogoče si kupil samo licenčnino, ali samo dovoljenje za rabo na enem računalniku. Različne oblike najema poznamo od vekomaj. Je pa tudi to posledica nove tehnologije, v tem konkretnem primeru dejstva, da se e-knjiga nikoli ne izrabi. Lahko si povsem prepričan, da bi bili avto-sejmi prepovedani, če bi bili avtomobili večni.

O.

ABX ::

Da, tako kot Sony ki je namestil rootkit.
Obnašanje določenih korporacij in ustanov je bistveno večji problem kot pirati.

Me ne zanima kaj mularija počne na netu, vendar na moj PC ne boš nič inštaliral. Lahko zadevo lobiraš čez podkupljene politike, vendar bom vso energijo vložil v to da bo ta nesnaga odstranjena iz Interneta.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Manu ::

Okapi je izjavil:

ja ampak problem je ker na tem svetu ni demokracije ampak fašizem, kjer imajo interesi korporacij prednost pred pravicami ljudstva.
Prav res. Morali bi vse razlastiti in nacionalizirati ter vsem pobrati zemljo (ker zemlja bi morala biti od vseh, ne samo od peščice lastnikov). Nekoč so že nekaj podobnega poskusili, pa se ni dobro izteklo.

O.


Avtorjem avtorske pravice, zemlja tistim, ki jo obdelujejo. Razni posredniki (ki jim je za cilj visoka dodana vrednost brez ustvarjanja) se izkažejo za dolgoročno neučinkoviti. Učinkoviti le v primeru, da je dodana vrednost skromna (torej normalna).

Najprej počistite v svojem okolju in uredite medsebojne odnose med avtorji in založbami. Tam se skrivajo avtorska nadomestila.

(mimogrede, glede zemlje: 6. in 7. odstavek)

EDIT: popravil povezavo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manu ()

kitaj ::

Okapi je izjavil:

nekaterih e-knjig
Mogoče nisi dobro prebral, kaj si pravzaprav kupil. Mogoče si kupil samo licenčnino, ali samo dovoljenje za rabo na enem računalniku.

Vprašal si kaj si lahko pred 30 leti legalno počel in sedaj ne moreš več. Pred 30 leti ti niso prodali knjige, ki si jo lahko bral samo na enem stolu v hiši.
Kupil sem knjigo, vsaj tako je na gumbu pisalo — Buy eBook. Če nam avtorji knjig nočete več prodajat, potem to povejte naravnost, ne pa nas slepit z zavajajočo uporabo starih pojmov. Začnite prodajati e-dovolilnice in pogoje povejte tako jasno kot to znate takrat, ko vpijete "kraja!"

Različne oblike najema poznamo od vekomaj.

Res je, ampak knjigo lahko še vedno kupim in s svojim izvodom lahko počnem karkoli hočem. Kaj lahko potem rečemo, da je kraja e-knjige e-kraja in zato pravzaprav ni kraja?

Je pa tudi to posledica nove tehnologije, v tem konkretnem primeru dejstva, da se e-knjiga nikoli ne izrabi.

Super. Takoj kupim tako e-knjigo in jo shranim na disk in mi ne bo treba več skrbeti za varnostno kopiranje, saj je e-knjiga večna. Hej, saj kopirati je pravzaprav niti ne smem!

Lahko si povsem prepričan, da bi bili avto-sejmi prepovedani, če bi bili avtomobili večni.

Lahko si prepričan, da bi bil v tem primeru prav tako nezadovoljen.

Okapi ::

Kaj lahko potem rečemo, da je kraja e-knjige e-kraja in zato pravzaprav ni kraja?
Zaradi mene lahko rečeš, kakor ti drago, dokler bo to prepovedano in kaznivo.

Takoj kupim tako e-knjigo in jo shranim na disk in mi ne bo treba več skrbeti za varnostno kopiranje, saj je e-knjiga večna.
Očitno ne veš, da ti pri e-knjigah z Amazona ni treba skrbeti za varnostno kopiranje. Če jo izgubiš, ti brezplačno pošljejo nov izvod. Povej mi knjigarno, kjer dobiš brezplačno nov izvod, če izgubiš papirnato knjigo.

A se je tako težko sprijaznit z dejstvom, da nove tehnologije s seboj prinašajo tudi nova pravila.

"Novo vrijeme, drugovi, donosi sa sobom i nove zadatke!"
(podvukao je na kraju svog izlaganja)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

BlueRunner ::

Okapi je izjavil:

A se je tako težko sprijaznit z dejstvom, da nove tehnologije s seboj prinašajo tudi nova pravila.

Kdo se pa ne želi sprijazniti s tem, da nove tehnologije zahtevajo tudi nove poslovne modele... potem pa se za vsako ceno poskušajo držati neučinkovitih.

Okapi ::

Saj uporabljajo nove poslovne modele - recimo, da lahko zadevo samo najameš in ne moreš več za vedno kupit. Ne moreš pa zahtevat od avtorjev ali založb, da bodo sprejeli tak nov poslovni model, kot bi tebi najbolj odgovarjal. Sprejemejo tak nov poslovni model, kot njim odgovarja. Če ni uspešen, je njihov problem.

To, kar bi ti rad, je enako, kot če bi trgovinam (klasičnim, s fizično robo) določal, kakšno maržo smejo imeti. In proizvajalcem, s kakšnim dobičkom smejo delati. Če je marža previsoka, pa lahko od časa do časa kaj ukradem, naj bo trgovec srečen, da sem prišel v njegovo trgovino in kdaj kaj tudi kupil. In če hočejo, da nehaš krasti, morajo spremeniti poslovni model (poceniti robo).

Lahko pa seveda vedno najdeš kakšen robinhoodovski izgovor, zakaj se sme krasti bogatim. V starih časih smo se študentje recimo tolažili, da če ukradeš kakšno (pre)drago strokovno knjigo v knjigarni, to ni ravno smrtni greh.

O.

BlueRunner ::

Ne moreš pa zahtevat od avtorjev ali založb, da bodo sprejeli tak nov poslovni model, kot bi tebi najbolj odgovarjal.

tistih nekaj, ki to počno niso problematični. Problem so tisti, ki bi v obrambi svojega obstoječega poslovnega modela poteptali nekatere pravice, ki jih pač ne gre teptati. Ampak OK. To sem že dojel, da ti je čisto ravno in te pač ne zanima v kakšni družbi živiš. Te pač štejem med tisto okrasno peščico avtorjev, ki se jim to ne zdi sporno, dokler se dogaja za tremi gorami in sedmimi vodami. Čeprav v isti politično-gospodarski tvorbi, v kateri živimo tudi mi.

To, kar bi ti rad, je enako, kot če bi trgovinam ...

Lahko pa seveda vedno najdeš kakšen robinhoodovski izgovor, zakaj se sme krasti bogatim.

Spet ena izmed primerjav, ki nima veze s tem, kar govorim. To, kar drugi govorijo o "dovoljenih cenah" in podobno, me ne tangira. To so tudi meni tuje ideje s katerimi se ne identificiram. Hkrati pa ne dopuščam dveh stvari:
- Posegov v zasebnost pod tako zelo neumnimi izgovori, kot jih ponujaš. Sledenje vsebini mojega računalnika in mojem prometu je enako delu Stasi-ja. Dobesedno prisluškovanje na rezervo. Zakaj potem sploh pisati posebne programe, če bi lahko ta del počeli kar (govorim karikirano) skrivnostni možje v črnih usnjenih plačih, v temnih kleteh pod brlečimi lampami. Ok, ali pa postavni mladci v lepih neonsko razvsetljenih prostorih v novi stavbi NPU. Kajti, će se takšna ideje ne razkirnka kot to, kar dejansko je, že v Franciji, se bi znala hitro pojaviti tudi tukaj.
- Izgovorov, kako so za te ukrepe krivi pirati/teroristi/pedofili/tajkuni/... Sprememba poslovnega modela (ki je večina dejansko še ni storila) pa je izven debate. Če so problem pirati/teroristi/pedofili/... se lotite njih, ne pa zato kaznovati vseh prebivalcev.

Sicer pa mi ni jasno po kakšni logiki bi naj bilo v Franciji dovoljeno snifati promet na računalniku in poročati v nek državni center, ni pa dovoljeno brez utemeljenega suma in ustrezne odločbe pristojnega organa (pri nas je to npr. sodišče, kdo lahko to podpiše v Franciji ne vem) snifati prometa pri operaterju in ga pošiljati v nek državni center. Še več. Strogo je prepovedano to početi brez utemeljenega suma, ki ga pristojen organ ugotovi in na njegovi podlagi takšno snifanje dovoli.

Nerazmuljivo mi je tudi to, zakaj sme program pregledati seznam datotek na računalniku in o tem poročati v nek državni center, če pa hoče to storiti policija pri "navadnem" kaznivem dejanju, pa poterbuje za to nek ekvivalent naloga za hišno preiskavo in dovoljenje za pregled vsebine računalnika. Znova seveda s strani ustreznega državnega organa, ki preverja utemeljenost suma.

To so primerjave o temu kaj sme tak program pri vseh uporabnikih interneta, da se bi "izkoreninilo" eno samo kaznivo dejanje in kaj smejo varnostne službe v primeru, po mojem mnenju mnogo hujših, kaznivih dejanj.

Zgodovina sprememb…

thramos ::

Okapi je izjavil:

Očitno ne veš, da ti pri e-knjigah z Amazona ni treba skrbeti za varnostno kopiranje. Če jo izgubiš, ti brezplačno pošljejo nov izvod. Povej mi knjigarno, kjer dobiš brezplačno nov izvod, če izgubiš papirnato knjigo.
O.


Sicer je to res, ampak s tem pride tudi množica omejitev. Povej mi knjigarno, kjer ti ob nakupu knjige prepovejo posoditi knjigo prijatelju? Prodati jo naprej? Kjer se lahko odločijo, da ti brez razloga knjigo odvzamejo?

pss-m ::

Okapi je izjavil:

Sprejemejo tak nov poslovni model, kot njim odgovarja. Če ni uspešen, je njihov problem.

tako je! torej če zastareli model prodaje avtorskega dela ne deluje, je to problem avtorjev. ne problem celotnega prebivalstva, zato nam ne kradite naših pravic!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pss-m ()

BlueRunner ::

Sicer je to res, ampak s tem pride tudi množica omejitev. Povej mi knjigarno, kjer ti ob nakupu knjige prepovejo posoditi knjigo prijatelju? Prodati jo naprej? Kjer se lahko odločijo, da ti brez razloga knjigo odvzamejo?

Potem pa takšnih produktov (produkt == izdelek ali storitev) pač ne kupuješ. Vedno glasuješ s svojo denarnico. Ne vidim pa nikakršne potrebe v tem, da se s takšnim blesavim izgovorom krši avtorske pravice. Okapi v 3k. nabija o upravičenosti gestapovskih metod (če se bo bunil, da tega ni rekel, mu potegnem ven njegov citat iz te teme) samo zato, ker ne vidi druge poti. Drugi pa nabijajo o "poštenih cenah", kar je pa samo komunizem in plansko gospodarstvo v drugi obleki.

Kje je pa normalna pamet, po kateri se preganja samo tiste, ki so dejansko osumljeni kaznivih dejanj in se pusti avtorjem, da počno s svojo lastnino, kar pač hočejo? Aja, seveda... nekje je poniknila, ker igro trenutno res vodijo korporacije globokih žepov in še večjega pohlepa. Trenutno pa poudarim zato, ker se bo tudi to moralo slej kot prej prelomiti. Smer v katero se leze je pač nevzdržna iz čisto objektivnih razlogov.

Sicer pa ne boš verjel koliko informacij je danes dejansko legalno na voljo zastonj. Če ti ne smrdi nekaj lastnega dela (in lastnih stroškov) seveda.

imagodei ::

Sem povedal že mnogokrat tukaj, da je bistven problem v tem, da celotna industrija, ki živi od avtorskih in sorodnih pravic enostavno ni sposobna slediti tehnologiji. Kakih 20 let so zaspali in niso razmišljali o izkoriščanju tehnologije za to, da bi avtorska dela približali potrošniku, ampak samo v smeri, kako omejiti razširjanje. Vidi se to v okostenelem razmišljanju celo v filmski industriji. Zakaj moram na DVD čakat več mesecev po lansiranju filma v kino dvorane? Sploh DVD-ja za našo regijo? Zakaj sploh regije? Zakaj moram na priljubljeno serijo čakat par mesecev, da jo odkupi in predvaja lokalna televizija?

Temeljita prenova bi zgledala tako, da bi avtorji, distributerji in še kdo omogočili npr. ogled najnovejšega dela neke serije v roku 24-48 ur po premiernem predvajanju na TV - pay per view varianta. Če bi računali 0,5 EUR za enkraten ogled serije in če bi od tega 0,4 EUR šlo za vzdrževanje spletne strani, mirrorjev in vsega HW, ki bi skrbel za kvaliteten streaming, bi torej posamezna epizoda zaslužila 0,1 EUR kosmatega. Pri npr. 10 milijonih gledalcev to znaša milijon EUR zaslužka NA EPIZODO! Kdo pravi, da ne bi bilo gledalcev za kak velikostni razred več? Kje so potem še vedno DVD-ji in lokalne TV postaje.

Na izbiro imaš torrente ter zapravljanje milijard EUR za boj proti piratstvu, ali pa zapolnit vrzel, ki jo sedaj izkoriščajo torrent sajti in si tudi tam odrezat kos pogače. Ne gre za to, da boš izkoreninil piratstvo, ampak če bi 10% tistih, ki dandanes potegnejo novo epizodo svoje priljubljene serije preko P2P omrežij, raje uporabljalo legalne Pay per view strani, so zmagali.

Podobna je pa zgodba z vsem avtorskim materialom. Treba je preučit, kaj tehnologija omogoča in kako to izkoristit. Če pa avtorji, založniki in ostala mašinerija vidi vrhunec tehnologije v tem, da bo izdelala nezlomljivo zaščito, je pa to težko sranje.
- Hoc est qui sumus -

pss-m ::

imagodei je izjavil:

ogled najnovejšega dela neke serije v roku 24-48 ur po premiernem predvajanju na TV - pay per view varianta. Če bi računali 0,5 EUR za enkraten ogled serije in če bi od tega 0,4 EUR šlo za vzdrževanje spletne strani, mirrorjev in vsega HW, ki bi skrbel za kvaliteten streaming, bi torej posamezna epizoda zaslužila 0,1 EUR kosmatega. Pri npr. 10 milijonih gledalcev to znaša milijon EUR zaslužka NA EPIZODO!

že leta 2007 je bilo predavanje na podobno temo. priporočam

techfreak :) ::

imagodei je izjavil:

Temeljita prenova bi zgledala tako, da bi avtorji, distributerji in še kdo omogočili npr. ogled najnovejšega dela neke serije v roku 24-48 ur po premiernem predvajanju na TV - pay per view varianta. Če bi računali 0,5 EUR za enkraten ogled serije in če bi od tega 0,4 EUR šlo za vzdrževanje spletne strani, mirrorjev in vsega HW, ki bi skrbel za kvaliteten streaming, bi torej posamezna epizoda zaslužila 0,1 EUR kosmatega. Pri npr. 10 milijonih gledalcev to znaša milijon EUR zaslužka NA EPIZODO! Kdo pravi, da ne bi bilo gledalcev za kak velikostni razred več? Kje so potem še vedno DVD-ji in lokalne TV postaje.

Če ne rabiš ravno HD, potem lahko kar nekaj TV serij spremljaš na spletnih straneh televizijskih postaj, ki jo predvajajo. Seveda je to ponavadi omejeno na državo v kateri je ta TV postaja - Hollywoodsko serijo lahko preko spletne strani gledaš v ZDA, britansko v Britaniji, našo pa samo v Slovenijo.

pss-m ::

southpark dela povsod

techfreak :) ::

pss-m je izjavil:

southpark dela povsod

To je izjema, večina stvari ni dostopna izven njihove države.

pss-m ::

vem, samo izpostavljam svetle izjeme (drugi bi se lahko po njih zgledoval, saj si tako večajo publiko)

BlueRunner ::

Jaz bi bil za začetek že čisto srečen, če bi lahko kupil Neishin zadnji album v MP3 iz amazon.de (glede na to, da pač ne obstaja amazon.si) za reklamiranih 7,99EUR. Hudiča, še DL klienta za Fedoro in Ubuntu imajo.

Dokler pa tega ne morem, pa njene komade slišim kvečjemu kje na kakšnem radiu. V bistvu ugotavljam, da imam v svoji kolekciji samo še stare CD-je in promo glasbo. Ostalo pa so mrežne ali klasične radijske postaje. Mi zadošča, čeprav si bi rad kdaj kupil še kaj drugega. Pa mi noče nihče prodati, na način primeren 21. stoletju. Oh... težka denarnica, dolgočasno popoldne in zaželim si malo Leonarda Cohena. V Sloveniji izvoli v štacuno, ki takšno robo sploh drži, upaj, da je odprta in kupi cel plošček, čeprav si želiš dva komada. Ali pa ponovi enako vajo z dostavo na dom. Čez tri dni ali dva tedna.

Sorry. Želim si dva komada in želim si ju sedaj. Dokler tega nimam, toliko časa pač nimam česa za kupiti. Potem pa spet poslušam radio...

Dam pa roko v ogenj, da bi Neisha, če bi imela pri vsem skupaj kaj besede, že poskrbela, da bi bila njena glasba naprodaj tudi takšnim lolekom, kot sem jaz. Za isto ceno, kot jo kupujejo loleki v Nemčiji, Avstriji in Švici.

Pa še kakšno o knjigah se bi dalo povedati. Koliko slovenskih izdaj že imamo na voljo za kindle?

No, s filmi je lažje... te si prinašam iz VB na ploščkih, glede na to, da so Hulu in Netflix pri nas bolj znanstvena fantastika, kot pa dosegljiva prihodnost. Pa zaenkrat še nimam težav s tem, da moram kupiti 5 filmov na ploščku samo zato, ker bi rad gledal enega.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Sploh DVD-ja za našo regijo? Zakaj sploh regije?
To je posledica tega, ker se v kinu še vedno večinoma vrtijo celuloidni filmi. Če bi hoteli naenkrat narediti filme za vse kinodvorane po svetu, bi bilo to zelo drago. Tako pa naredijo 1000 kopij za ZDA in potem teh 1000 kopij (ali pa recimo 700, če je 300 že preveč uničenih) čez par mesecev pošljejo v Evropo ali Azijo. Zato morajo tudi DVD-je omejiti po regijah, da z izdajo ni treba čakati, da ves svet vidi film v kinu. Ko bodo v kinih začeli prevladovati digitalni projektorji, bodo filmi po vsem svetu istočasno v kinu in DVD-ji oziroma blu-rayi istočasno v trgovinah in videotekah.

Kje so potem še vedno DVD-ji in lokalne TV postaje.
Če bi vsak lahko že prej videl film ali nadaljevanko na netu, bi bile precej manj zanimive za tv postaje, ker bi jih gledalo manj ljudi in posledično bi bilo manj oglasov. Ni vse tako zelo preprosto, kot si nekateri predstavljate.

Podobna je pa zgodba z vsem avtorskim materialom. Treba je preučit, kaj tehnologija omogoča in kako to izkoristit.
Seveda, ampak razmišljanje, da ker se industrija ne zna dovolj dobro in hitro prilagodit, pa lahko krademo, je povsem zgrešeno.

Lahko kritiziraš založbe, lahko nehaš kupovati njihove izdelke, lahko jim privoščiš, da propadejo, ne smeš pa krasti. Kako težko je to razumeti? Napake, ki jih dela industrija zabave, so lahko vzrok za nezadovoljstvo in jezo, niso pa opravičilo ali izgovor za kršenje avtorskih pravic.

Koliko slovenskih izdaj že imamo na voljo za kindle?
Jeseni te čaka presenečenje, več pa ne smem povedati;)

O.

zee ::

Jeseni te čaka presenečenje, več pa ne smem povedati


A Yes or No will do. ;)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

ABX ::

Okapi je izjavil:



Podobna je pa zgodba z vsem avtorskim materialom. Treba je preučit, kaj tehnologija omogoča in kako to izkoristit.
Seveda, ampak razmišljanje, da ker se industrija ne zna dovolj dobro in hitro prilagodit, pa lahko krademo, je povsem zgrešeno.

Lahko kritiziraš založbe, lahko nehaš kupovati njihove izdelke, lahko jim privoščiš, da propadejo, ne smeš pa krasti. Kako težko je to razumeti? Napake, ki jih dela industrija zabave, so lahko vzrok za nezadovoljstvo in jezo, niso pa opravičilo ali izgovor za kršenje avtorskih pravic.

Koliko slovenskih izdaj že imamo na voljo za kindle?
Jeseni te čaka presenečenje, več pa ne smem povedati;)

O.


Isto velja tudi za založbe, če sosed nepooblaščeno uporablja tuje delo to jim ne da dovoljenja da gledajo v moje osebno življenje.

P.S: Kraja pomeni da avtor nima več svojega dela. Poskusi razumet razliko no!
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

techfreak :) ::

Če bi vsak lahko že prej videl film ali nadaljevanko na netu, bi bile precej manj zanimive za tv postaje, ker bi jih gledalo manj ljudi in posledično bi bilo manj oglasov. Ni vse tako zelo preprosto, kot si nekateri predstavljate.

Najboljše bi bilo, da drugod po svetu predvajajo nekaj dni po premieri, še bolje pa če bi naslednji dan. Takoj ko se prvo predvajanje konča, pa je epizoda/film na voljo za ogled preko interneta v tisti državi.

Nevem zakaj bi bilo kaj manj oglasov, glede na to, da jih lahko prikazuješ tako na TVju kot na internetu.

BlueRunner ::

Seveda, ampak razmišljanje, da ker se industrija ne zna dovolj dobro in hitro prilagodit, pa lahko krademo neupravičeno izkoriščamo avtorska dela, je povsem zgrešeno.


Popravek, pa se strinjam.

49106 ::

BlueRunner je izjavil:

Seveda, ampak razmišljanje, da ker se industrija ne zna dovolj dobro in hitro prilagodit, pa lahko krademo neupravičeno izkoriščamo avtorska dela, je povsem zgrešeno.


Popravek, pa se strinjam.


Tudi jaz se strinjam

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

BlueRunner ::

Tudi jaz se strinjam, a le z popravkom


Škoda, ker Okapi ima nekaj še kako zelo prav: samo zato, ker nekaj lahko storiš, to še ne pomeni, da to smeš storiti.

Samo zato, ker tehnologija v tem trenutku omogoča enostavno neavtorizirano izkoriščanje avtorskih del, to še ne pomeni, da je to dovoljeno ali celo "pošteno". Dejansko je to zelo nepošteno. Zato smatram, da je pravilno in upravičeno, da lastniki avtorskih pravic te želijo zavarovati. Konec koncev to je njihova pravica in najslabše in najbolj neumno, kar bi lahko storili je, da bi jim to pravico odvzeli.

Ne morejo pa ti posegi zahajati v "francoske vode". To je pa že pretiravanje. Rešitev, ki bo na koncu dejansko obstala in, ki jo bo družba kot celota (uporabniki ali pa neuporabniki njihovih del) dejansko sprejela, bo lahko edino takšna, ki je ne bo apripori spreminjala v kriminalca, ki ga je potrebno nadzorovati na tak način.

Okapi ::

Kraja pomeni da avtor nima več svojega dela.
Ni res. Kraja je, če si ti nekaj, za kar bi moral plačati, kar vzameš, ne da bi plačal. Kaj ima ali nima avtor je čisto vseeno.

Popravek, pa se strinjam.
Koliko časa se boš delal neumnega? Je čisto vseeno, ali se reče kraja ali neupravičeno izkoriščanje avtorskega dela ali piratstvo ali kakorkoli. Točno vemo, kaj to je, in pomembno je samo to, da je dejanje, ne glede na to, kako mu rečeš, prepovedano in kaznivo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

kitaj ::

BlueRunner je izjavil:


Potem pa takšnih produktov (produkt == izdelek ali storitev) pač ne kupuješ. Vedno glasuješ s svojo denarnico. Ne vidim pa nikakršne potrebe v tem, da se s takšnim blesavim izgovorom krši avtorske pravice.

Saj za to se vendar gre! Ker nočemo takih produktov, jih ne kupujemo in ker jih ne kupujemo industrija joče o manjših dobičkih iz prodaje teh produktov in nas obtožuje, da ne produktov ne kupujemo zato ker jih krademo.

pss-m ::

Okapi je izjavil:

Seveda, ampak razmišljanje, da ker se industrija ne zna dovolj dobro in hitro prilagodit, pa lahko krademo, je povsem zgrešeno.

Lahko kritiziraš založbe, lahko nehaš kupovati njihove izdelke, lahko jim privoščiš, da propadejo, ne smeš pa krasti. Kako težko je to razumeti? Napake, ki jih dela industrija zabave, so lahko vzrok za nezadovoljstvo in jezo, niso pa opravičilo ali izgovor za kršenje avtorskih pravic.

bom tvoje stavke uporabil le strani zamenjal da dojameš kje je problem.

"Seveda, ampak razmišljanje, da ker se industrija ne zna dovolj dobro in hitro prilagodit, pa lahko krademo državljanom pravice, je povsem zgrešeno."

"Lahko kritiziraš pirate, lahko jim privoščiš, da propadejo, ne smeš pa krasti državljanom pravice. Kako težko je to razumeti? Napake, ki jih dela industrija zabave, so lahko vzrok za nezadovoljstvo in jezo avtorjev, niso pa opravičilo ali izgovor za kršenje ustavnih pravic."

in daj že razumi, da ne "kradejo" VSI, zato ne moreš VSEH tako obravnavati. v narekovajih zato ker obstaja razlika med krajo in kopiranjem.

meni so ukradli avto in ga več nimam zato sem okraden. če bi ga dal v oglas in bi ga potencionalen kupec skopiral namesto kupil, jaz pač ne bi mogel rečt, da mi je avto ukraden ane? le da ga temu tipu nisem prodal. ali bi ta tip kupil moj avto če ga ne bi mogel kopirati ne vem, morda si ga ne bi mogel privoščiti, morda je preškt in si ga ne bi hotel privoščiti. v vsakem primeru pa mi avta ni ukradel.

BlueRunner ::

kitaj je izjavil:

Saj za to se vendar gre! Ker nočemo takih produktov, jih ne kupujemo in ker jih ne kupujemo industrija joče o manjših dobičkih iz prodaje teh produktov in nas obtožuje, da ne produktov ne kupujemo zato ker jih krademo.

Ne ganejo me izmišljene obtožbe. Te lahko v katerem koli uradnem postopku učinkovito zavrnem, ker so pač izmišljene. Gane me samo, če se bi začelo aktivno posegati v moje pravice na podlagi takšnih nepreverjenih obtožb, posploševanja in početja drugih oseb.

V kar nekateri vztrajno rinejo, ne glede na vse... iskanje ali izkoriščanje drugih rešitev pa jih očitno ne zanima.

kitaj ::

Okapi je izjavil:

Takoj kupim tako e-knjigo in jo shranim na disk in mi ne bo treba več skrbeti za varnostno kopiranje, saj je e-knjiga večna.
Očitno ne veš, da ti pri e-knjigah z Amazona ni treba skrbeti za varnostno kopiranje.

Skratka kupovati moram pri Amazonu, ker tam za vse kršitve mojih nekdanjih pravic dobim še največ "ugodnosti."

Če jo izgubiš, ti brezplačno pošljejo nov izvod. Povej mi knjigarno, kjer dobiš brezplačno nov izvod, če izgubiš papirnato knjigo.

Me ne briga. Dovolj sem zrel, da prevzemam polno odgovornost za svojo lastnino. Ne potrebujem takih "uslug", ko mi najprej prepovedo zaščito svoje lastnine in potem pa mi zaščito "prodajajo" kot "feature" — knjigo morate kupiti, ampak prepovedujemo vam, da jo odnesete iz trgovine. Ampak, hej, izgubili jo tako ne boste nikoli.

Okapi ::

in daj že razumi, da ne "kradejo" VSI, zato ne moreš VSEH tako obravnavati.
Seveda lahko. Ker mnogi niso prijavljali televizorjev, sedaj naročnino RTV plačujejo vsi, ki imajo elektriko. In če televizorja nimaš, moraš to posebej dokazati.

In še veliko je takih primerov. Ker nekateri pobegnejo s kraja nesreče, morajo vsi imeti registrske tablice na avtomobilih. Ker se lahko zlažeš policaju, kako ti je ime, morajo vsi imeti osebne izkaznice.

Nekako v tej smeri se giblje tudi plačevanje avtorskih pravic. Ker lahko vsak kopira, vsi plačujemo davek, in ker lahko vsak piratizira, bi radi poostrili nadzor nad internetom.

knjigo morate kupiti,
Kdo pravi, da moraš kupiti e-knjigo? Če ti omejitve niso všeč, je preprosto ne kupiš. Greš v knjigarno in kupiš papirnato in z njo počneš, kar ti srce poželi. Ampak ne, ti misliš, da ker nisi zadovoljen s pogoji, lahko e-knjigo ukradeš. Zaradi takih hočejo regulirati net.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

techfreak :) ::

Okapi je izjavil:

in daj že razumi, da ne "kradejo" VSI, zato ne moreš VSEH tako obravnavati.
Seveda lahko. Ker mnogi niso prijavljali televizorjev, sedaj naročnino RTV plačujejo vsi, ki imajo elektriko. In če televizorja nimaš, moraš to posebej dokazati.

TV je orodje, ne morejo samo na podlagi tega zaračunati uporabe RTV storitve. Potem bi morali tudi vse lastnike kuhinjskega noža poslati v zapor.

Manu ::

Okapi je izjavil:

in daj že razumi, da ne "kradejo" VSI, zato ne moreš VSEH tako obravnavati.
Seveda lahko. Ker mnogi niso prijavljali televizorjev, sedaj naročnino RTV plačujejo vsi, ki imajo elektriko. In če televizorja nimaš, moraš to posebej dokazati.

In še veliko je takih primerov. Ker nekateri pobegnejo s kraja nesreče, morajo vsi imeti registrske tablice na avtomobilih. Ker se lahko zlažeš policaju, kako ti je ime, morajo vsi imeti osebne izkaznice.

Nekako v tej smeri se giblje tudi plačevanje avtorskih pravic. Ker lahko vsak kopira, vsi plačujemo davek, in ker lahko vsak piratizira, bi radi poostrili nadzor nad internetom.

O.

Ampak pozabljaš na eno pomembno komponento. Tretji primer krši zasebnost posameznika, ostala dva pa ne. V tretjem primeru vstopiš v zasebni prostor posameznika, v drugih dveh tega vstopa ni.

Davek za nadomestilo avtorskih pravic že plačujemo. Ali to ni dovolj?

ABX ::

techfreak :) je izjavil:

Okapi je izjavil:

in daj že razumi, da ne "kradejo" VSI, zato ne moreš VSEH tako obravnavati.
Seveda lahko. Ker mnogi niso prijavljali televizorjev, sedaj naročnino RTV plačujejo vsi, ki imajo elektriko. In če televizorja nimaš, moraš to posebej dokazati.

TV je orodje, ne morejo samo na podlagi tega zaračunati uporabe RTV storitve. Potem bi morali tudi vse lastnike kuhinjskega noža poslati v zapor.


Ne vem o čemu bluzi, nikoli v življenju nisem plačal RTV storitve in nikoli mi ni bilo potrebno nič dokazat.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

pss-m ::

@ okapi
če tako razmišljaš potem res ni druge kot da v vsako stanovanje/hišo nastavimo državne kamere, vsakemu čip v roko in se bomo znebili vsega kriminala... res ne vidiš kaj je narobe s tem?

ne mi rečt, da si tako opran, da bi vse kar si, predal državi za občutek "varnosti". če je tako potem itaq ni argumentiranja s tabo. malo pobrskaj po spletu zakaj je zasebnost posameznika nujna za njegov razvoj, je o tem veliko napisanega.

kitaj ::

Okapi je izjavil:

Ko bodo v kinih začeli prevladovati digitalni projektorji, bodo filmi po vsem svetu istočasno v kinu in DVD-ji oziroma blu-rayi istočasno v trgovinah in videotekah.

No, lepo da si končno priznal, da se industrija ne prilagaja razvoju tehnike.

Če bi vsak lahko že prej videl film ali nadaljevanko na netu, bi bile precej manj zanimive za tv postaje, ker bi jih gledalo manj ljudi in posledično bi bilo manj oglasov. Ni vse tako zelo preprosto, kot si nekateri predstavljate.

Ja, smola. Tudi Mura je propadla, ker niso dobili dovolj denarja. Pa nismo šli ljudem stikat po omarah in štet kose Murinih oblačil.
Bo tv postaja pač propadla. Oglasni denar pa se bo preselil na splet.

Seveda, ampak razmišljanje, da ker se industrija ne zna dovolj dobro in hitro prilagodit, pa lahko krademo, je povsem zgrešeno.

Bolj kot to, da nekateri kradejo, bi moralo industrijo skrbeti to, da se ljudje odvajajo gledanja določenih vsebin, ker je legalen dostop do njih prepočasen, prekompliciran, predrag,... Ampak to seveda ni moj problem.

Napake, ki jih dela industrija zabave, so lahko vzrok za nezadovoljstvo in jezo, niso pa opravičilo ali izgovor za kršenje avtorskih pravic.

Prav tako niso opravičilo za kršenje uporabnikovih pravic.

Okapi ::

Tudi Mura je propadla, ker niso dobili dovolj denarja. Pa nismo šli ljudem stikat po omarah in štet kose Murinih oblačil.
Ker ni propadla zato, ker bi ljudje na veliko kradli njene obleke.

Prav tako niso opravičilo za kršenje uporabnikovih pravic.
Kako konkretno kršijo tvoje pravice?

O.

BlueRunner ::

Okapi je izjavil:

In še veliko je takih primerov. Ker nekateri pobegnejo s kraja nesreče, morajo vsi imeti registrske tablice na avtomobilih. Ker se lahko zlažeš policaju, kako ti je ime, morajo vsi imeti osebne izkaznice.

Nekako v tej smeri se giblje tudi plačevanje avtorskih pravic. Ker lahko vsak kopira, vsi plačujemo davek, in ker lahko vsak piratizira, bi radi poostrili nadzor nad internetom.

Ta primerjava je še vedno enako nesmiselna, kot je bila že prvič, ko si jo zapisal. Registerske tablice so na avtomobilu zaradi drugega razloga (le zakaj jih dobiš šele, ko plačaš zavarovanje?). V francoskem predlogu ni govora o nadzoru nad internetom (karkoli naj bi to že bilo) ampak o nadzoru moje osebne hrambe podatkov in mojih osebnih komunikacij.

Druga napaka v primerjavi pa je popolna ignoranca za sorazmernost posega. Registerska tablica pove samo to, da bo nekdo povzročeno škodo poplačal. Nadzor moje hrambe podatkov in mojih osebnih komunikacij praktično izda čisto vse o meni. Če nadziramo računalnike, potem dajmo nadzirati še vse govorne komunikacije. Saj se tudi preko njih sporazumevamo o kaznivih dejanjih. Potem prepovejmo še prodajo raznih usmerjevalnikov, na katere se teh programčkov ne bo dalo nameščati, ...

Jp. Ideja, ki bi vzpostavila gestapovski nadzor (ne, to ni pretiravanje - nadzor vsakega on-line posameznika je točno to: ge-sta-po!) ter potencialno ustavila razvoj elektronike in storitev. Vse to komu na čast? Aha... dobičkom posameznikov, ki se jim ne da iskati načinov, kako svoje dobičke zavarovati na način, ki nas ne spreminja v ZSSR/NDR/...

Pa samo za zapisnik: nič nimam proti DRM-ju kot ideji kaj naj avtorji ali distributerji počno. Tisti DRM, ki me bo preveč omejeval, pač ne bo predmet mojih nakupov, kakšen drug pa pač bo. Seveda pa ne bo nihče rinil DRM na mojo opremo mimo moje vednosti oz. predhodnega strinjanja (še celo EULA bi mi zadoščala). Sony CD prikritih DRM variant pač ne rabim gledati, ker se to tako ne dela. Če je DRM, se to označi, potem pa vsak potrošnik po svoji vesti...

Okapi ::

Nadzor moje hrambe podatkov in mojih osebnih komunikacij praktično izda čisto vse o meni.
Kar seveda ni res. Program lahko sporoča samo določene stvari, ne kar vse povprek. Lahko pregleda vse tvoje datoteke, ampak če teh podatkov nikamor ne pošilja, je tvoja zasebnost nedotaknjena.

O.

techfreak :) ::

Okapi je izjavil:

Nadzor moje hrambe podatkov in mojih osebnih komunikacij praktično izda čisto vse o meni.
Kar seveda ni res. Program lahko sporoča samo določene stvari, ne kar vse povprek. Lahko pregleda vse tvoje datoteke, ampak če teh podatkov nikamor ne pošilja, je tvoja zasebnost nedotaknjena.

O.

Kako pa veš kaj pošilja? Razen če je open source, ne boš zvedel tega.

ABX ::

Okapi je izjavil:

Nadzor moje hrambe podatkov in mojih osebnih komunikacij praktično izda čisto vse o meni.
Kar seveda ni res. Program lahko sporoča samo določene stvari, ne kar vse povprek. Lahko pregleda vse tvoje datoteke, ampak če teh podatkov nikamor ne pošilja, je tvoja zasebnost nedotaknjena.

O.


Če policija potrebuje sodni nalog za stopit v moje stanovanje bo to isto veljalo za moj PC in internet povezavo.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Okapi ::

Kako pa veš kaj pošilja? Razen če je open source, ne boš zvedel tega
Eh, boš rekel, da se ne da ugotoviti, kaj pošilja? Lahko si prepričan, da bodo znalci takoj ugotovili, ali program pošilja kaj več, kot bi smel oziroma kot bi vlada povedala, da pošilja. Dvomim, da bi si francoska vlada in resorni minister privoščil tako afero. In povsem prepričan sem, da tudi v Franciji ne bodo uzakonili programa, ki bi kar vsevprek vohunil po vsebini računalnikov.

O.

ABX ::

Okapi je izjavil:

Kako pa veš kaj pošilja? Razen če je open source, ne boš zvedel tega
Eh, boš rekel, da se ne da ugotoviti, kaj pošilja? Lahko si prepričan, da bodo znalci takoj ugotovili, ali program pošilja kaj več, kot bi smel oziroma kot bi vlada povedala, da pošilja. Dvomim, da bi si francoska vlada in resorni minister privoščil tako afero. In povsem prepričan sem, da tudi v Franciji ne bodo uzakonili programa, ki bi kar vsevprek vohunil po vsebini računalnikov.

O.


Jaz dvomim da kaj razumejo, glede na to da prvi predlog je padel na ustavnem sodišču.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

techfreak :) ::

Okapi je izjavil:

Kako pa veš kaj pošilja? Razen če je open source, ne boš zvedel tega
Eh, boš rekel, da se ne da ugotoviti, kaj pošilja? Lahko si prepričan, da bodo znalci takoj ugotovili, ali program pošilja kaj več, kot bi smel oziroma kot bi vlada povedala, da pošilja. Dvomim, da bi si francoska vlada in resorni minister privoščil tako afero. In povsem prepričan sem, da tudi v Franciji ne bodo uzakonili programa, ki bi kar vsevprek vohunil po vsebini računalnikov.

O.

Seveda lahko odkrijejo, ampak verjamem, da bodo upgrade-i pogosti. Torej ne bo vedno dovolj časa, da ga pregledajo, preden se program nadgradi na vseh računalnikih.

Ampak to še vseeno ne pomeni, da ga je dobro nameščati oz. da bi si ga kdo želel. Saj Kitajci so tudi želeli podobno narediti, vendar so prehitro odnehali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Veliki Britaniji v izredni naglici sprejeli zakon o hrambi prometnih podatkov

Oddelek: Novice / NWO
66686 (1573) AndrejO
»

Ameriško sodišče o spoštovanju evropskih pravil varstva zasebnosti

Oddelek: Novice / NWO
64952 (3894) AndrejO
»

Po poldrugem letu HADOPI-ja nobene obsodbe

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
137322 (6275) [D]emon
»

Italija razmišlja o one-strike zakonodaji

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
289211 (7393) antonija
»

Italija: YouTube je televizija

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2310444 (8671) BlueRunner

Več podobnih tem