» »

Francija čedalje bliže novemu zakonu o nadzoru

Francija čedalje bliže novemu zakonu o nadzoru

La Quadrature du Net - Spodnji dom francoskega parlamenta je s 438 glasovi za in 86 proti sprejel kontroverzni zakon, ki uvaja strožji nadzor na internetu in daje francoski vladi široka pooblastila za vohunjenje. Zakon je bil spisan v dneh po pokolu na uredništvu časnika Charlie Hebdo, v katerem je umrlo 17 ljudi. Vlada želi z novo zakonodajo preprečiti tovrstne napade v prihodnosti.

Nasprotniki zakona, ki jih ni malo, poudarjajo, da je besedilo preveč ohlapno in daje oblastem nesorazmerno visoka pooblastila. Omenimo zahtevo po avtomatičnem filtriranju prometnih podatkov v iskanju terorističnih vzorcev, čeprav ni nikjer določeno, kaj sodi mednje. Dostop do podatkov bi po zaprosilu imela francoska obveščevalna služba, ki ne bi potrebovala sodnih odredb. Osumljenim terorizma bi lahko podtikali kamere, mikrofone in opremo za nadzor nad računalnikom, uporabljati pa bi smeli tudi IMSI-catcherje ter geolokacijo telefonov in avtomobilov. To bi se raztezalo tudi na vse ljudi, ki so v stiku z osebo, osumljeno terorizma. Precej široko in ohlapno, torej.

Zakonu nasprotujejo praktično vse skupine, ki se zavzemajo za zasebnost; v Parizu so bili tudi organizirani protesti proti novemu zakonu. V La Quadrature du Net so zapisali, da "so predstavnika francoskega ljudstva premierju podelili pooblastila za množičen in neomejen nadzor nad prebivalstvom". Vodja evropske podružnice Amnesty International je dejal, da je "zakon preohlapen, preširok in pušča preveč odprtih vprašanj". Proti zakonu se je javno izrekla tudi stranka v evropskem parlamentu Zavezništva liberalcev in demokrato za Evropo (ALDE). Premier Manuel Valls odvrača, da je dosedanji zakon iz leta 1991 zastarel in je njegova posodobitev nujna.

Zakon uvaja 13-članski odbor za nadzor prestrezanja komunikacij, ki ga bo sestavljajo šest članov Državnega sveta in Prizivnega sodišča, trije predstavniki spodnjega doma parlamenta, trije predstavniki zgornjega doma parlamenta in tehnični izvedenec. Odbor bo moral odobriti prestrezanje in prisluškovanje, a bo njegovo odločitev lahko preglasoval premier.

Zakon mora potrditi še zgornji dom francoskega parlamenta na majski seji.

10 komentarjev

GTX970 ::

Vlada želi z novo zakonodajo preprečiti tovrstne napade v prihodnosti.

Odpravljenega posledic in ne vzroka.

Če še ne vidite trenda, newsflash: več kot je priseljencev v Eu bolj se Eu spreminja v 1984 style tvorbo.

vostok_1 ::

Hehe. Saj vsem, ki imajo več kot tri nevronska stičišča, je jasno, da je terorizem že tako izrabljen izgovor za uničevanje svoboščin prebivalstva.

Meni predvsem ni čist jasno, zakaj je tako težavno naredit bistveno bolj varno infrastrukturo, kot jo imamo. Zdi se mi, da ves pretekli software ni bil narejen z varnostjo v mislih. Šele potem so jo pripopali zravn.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Markoff ::

Pedofilija je povsem out? Terorizem spet na polno in? Piratstvo pozabljeno? No, nekaj let brez vahabitskih/salafističnih psihopatov, pa iz naftalina potegnejo še katero od preostalih skupin največjih svetovnih groženj...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

vostok_1 ::

Morajo mal cirkulirat, ker folk se hitro adaptira na eno frazo.

Matija82 ::

Zakon naj bi tudi preprečeval organizirani kriminal, varoval interese gospodarstva, industrije in znanosti ter francoske zunanje politike (via Dnevnik).

Vive la France!

Markoff ::

Egalite, liberte, fraternite? My ass-e!
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

SkipEU ::

Edina država, kjer politiki niso takoj izkoristili priložnosti za nadzor nad prebivalstom in kup prepovedi, je bila Norveška.

johnnyyy ::

SkipEU je izjavil:

Edina država, kjer politiki niso takoj izkoristili priložnosti za nadzor nad prebivalstom in kup prepovedi, je bila Norveška.

Po mojem za to niso krivi le politiki ampak kar vsi Norvežani. Policisti so Breivika pridržali, njihova sodišča pa obsodila na najvišjo možno kazen po njihovi zakonodaji (21 let). Brez nekih velikih protestov množice.

Francozi so z miljonskim protestom pokazali, da si želijo sprememb in jih bodo tudi dobili (kot izgleda). Odločitve, ki jih ljudje sprejemamo pod vplivom čustev, po navadi niso dobre.

Glugy ::

Ja to je res...če sistem deluje tko k je treba potem ne rabš dodatnega nadzora. In to kar dela zdele Francija je iskanje bližnjic, ki pa kot vemo se v življenju vedno obrnejo proti teb.
Ja Francozi so protestiral..sam niso protestiral za totaln nadzor. Sam problem je ker imajo politiki v krvi potvarjat resnico.

CyberPunk ::

Je ze kaj novega na to temo? Kdaj ima drugi dom "majsko sejo"? Da vidimo, ce bo OVH drzal obljubo, da bo selil podatkovne centre izven Francije, ce zakon sprejmejo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CyberPunk ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Francija pripravlja nov zakon o nadzoru na internetu

Oddelek: Novice / Zasebnost
2411693 (8873) darkkk
»

Francija sprejema zakon o cenzuri interneta

Oddelek: Novice / NWO
359457 (8246) Pyr0Beast
»

Francozi sprejemajo HADOPI 2

Oddelek: Novice / Zasebnost
355769 (4549) ABX
»

Hadopi je mrtev

Oddelek: Novice / Zasebnost
315727 (4043) SkipEU
»

Francoski parlament zavrnil HADOPI

Oddelek: Novice / Zasebnost
203835 (2865) Icematxyz

Več podobnih tem