» »

TSMC pravzaprav nima 40 nm proizvodnega procesa

TSMC pravzaprav nima 40 nm proizvodnega procesa

Xtreme Systems - Veliko je bilo govora o novem, 40 nm grafičnem jedru, ki je srce Atijevega Radeon HD 4770, RV740. A kot kaže le-ta pravzaprav ni 40, temveč 45 nanometrski čip. Do zmešnjave pride zaradi različnih meritev velikosti tranzistorjev, oz. kontaktnih nožic slednjih.

Po besedah Kevina Gibba, uslužbenca kanadske elektronske analitične družbe Chipworks, je trenutno poimenovanje velikosti proizvodnega procesa pravzaprav brezpredmetno, saj ne predstavlja več velikosti tranzistorja, kakor včasih, ko so bila vrata na robovih tranzistorja. Danes še vedno predstavlja razdaljo med vrati, s to razliko, da so se pomaknila bolj skupaj, kar prinese višje hitrosti čipov. Pri 90 nm proizvodnem procesu je bila razdalja med vrati dejansko bolj blizu 60, pri 65 nm pa blizu 40 nm. Zaradi prevelikega puščanja toka enostavno zmanjševanje ni bilo več mogoče, zato ima tudi 45 nm proces Intela razdaljo med vrati približno 40 nm, prav tako kot TSMCjev. Dejansko je širina enega tranzistorja 160 nm za Intel oz. 162 nm za TSMC, prav ta pa pove gostoto tranzistorjev v čipu. Vedno manjše in manjše velikosti tranzistorjev so torej skorajda marketinški nateg, saj bo največ publicitete dobil proizvajalec z najnižjo številko, pa čeprav ne bodo vsi govorili o isti stvari.

Vprašanje je zdaj, kaj je uradni 45 nm proces TSMCja. 50 nm?

3 komentarji

Wrop ::

Kolikor vem se pod proizvodni proces šteje "feature size" kar naj bi pomenilo kot najmanjši del tranzistorja. Tako, da je sam tranzistor (bistveno?) večji. Če je tako v resnici pa ne vem. Jaz sem predvideval da je tako.

PrimozR ::

Saj to je point, sprva je bila ta cifra velikost tranzistorja, zaradi želje po čim manjši cifri (ker manjše = boljše) pa zdaj to meri vsak rahlo drugače. V vsakem primeru pa ne dejanske širine tranzistorja.

Senitel ::

Jah... In? >:D To da je velikost procesa "feature size" in ne velikost tranzistorja je že lep čas tako. Edina zmeda v tem je, da je TSMC-jev 45GS node kar naenkrat postal enak 40G nodeu. V bistu je bolj vprašanje kaj je razlika med 45nm in 40nm ali pa 55nm in 65nm če smo že pri tem...
Dejansko tudi nikogar ne zanima koliko miljard tranzistorjev je nek recimo GPU velik. Razen pač za PR je lepo neko velko cifro ven metat, ampak dejansko je to samo ocena. Imaš neko knjižnico, kjer naprogramiraš čip, s tem kako knjižnica dejansko nameče tranzistorje okrog se pa ne ubadaš kaj dost dokler ne pride do buga ala R600 ali pa se greš customizirat proces. Kar te briga je končna velikost čipa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za zdaj konec Intelovega ritma tik-tak (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6022085 (18002) Glugy
»

Grafični superračunalnik, 2. poizkus

Oddelek: Novice / Grafične kartice
384508 (2685) PrimozR
»

TSMC-ju gre bolje

Oddelek: Novice / Rezultati
83087 (2729) guest #44
»

Global foundries s 45, 32 in 28 wafferji

Oddelek: Novice / Pomnilnik
153376 (2614) PrimozR
»

AMD z dvema novima Black Edition procesorjema, morda nov FX? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
688689 (5913) krho

Več podobnih tem