»

Intel predstavlja tridimenzionalne tranzistorje

Hexus - Na včerajšnji prireditvi, namenjeni veliki najavi, nismo dobili novih procesorjev, nismo prejeli informacij o naslednjih generacijah Itaniumov kakor tudi nismo izvedeli, če bo Intel v resnici sodeloval z Applom pri izdelavi mobilnih čipov. Intel je namreč predstavil svoj bodoči proizvodni proces v velikosti 22 nm, ki s seboj prinaša veliko novost, po napovedih premierno na voljo že s procesorji Ivy Bridge. Gre za tridimenzionalne tranzistorje, ki prinašajo obilico prednosti.



V primerjavi z 32 nm čipi bo na 22 nm gostota tranzistorjev podvojena, a bo ob enaki zmogljivosti poraba padla na vsega polovico prejšnje. Vseeno obljubljajo znatno pospešitev z novimi procesorji. Namesto ploščate plasti polprevodnika pod vrati so se pri Intelu...

14 komentarjev

TSMC-ju gre bolje

40 nm rezina

vir: HotHardware
HotHardware - Najpomembnejšemu neodvisnemu proizvajalcu silicijevih čipov, tajvanskemu TSMC-ju, je v zadnjem četrtletju lanskega leta v primerjavi z letom poprej šlo mnogo bolje. Prihodkov so imeli za 42% več kot v zadnjem četrtletju leta 2008, medtem ko se je čisti zaslužek povečal za kar 162%. To gre predvsem na račun izdelave čipov za računalniško industrijo, katere delež izdelave v tovarnah je narasel za 22%, medtem ko so 8 oz. 15% manj čipov izdelali in prodali za komunikacijske oz. splošne potrošniške naprave. Kar 70% vsega posla je šlo za tehnološko napredne proizvodne procese (kar je vse, kjer je razmak med tranzistorji...

8 komentarjev

TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

X-Bit Labs - Po besedah direktorja TSMCja, Morrisa Changa, je GlobalFoundries zelo pomemben igralec na trgu izdelave polprevodniških čipov, a se jih pri TSMCju ne bojijo. Menijo, da bodo kljub resni konkurenci še vedno ostali največji in najpomembnejši najemniški proizvajalec čipov. Povedal je, da bo bitka za stranke prinesla mnogo žrtev, ter da je njegova naloga le-te zmanjšati, kolikor se da. Z žrtvami je seveda mislil na denar oz. zaslužek.

Povedal je, da je Fab 2, nova tovarna, ki so jo začeli graditi pri GlobalFoundries v ZDA in bo tehnološko najnaprednejša tovarna čipov na svetu, kazalec strategije, v katero se spušča GlobalFoundries. Z naprednimi tovarnami in razvijanjem 28 nm proizvodnega procesa bodo verjetno iskali predvsem stranke, ki bodo zahtevale tehnološko naprednost, morda tudi pred nižjo ceno, obenem pa ima GlobalFoundries tudi prednost v izdelavi SOI tranzistorjev. A TSMC se brani z raznolikostjo proizvodnih procesov ter predvsem širokim naborom že obstoječih strank.

...

8 komentarjev

AMD bo še naprej sodeloval s TSMCjem

The inquirer - 40 nm proizvodni proces TSMCja ima zelo težavne začetke. Po uradnih podatkih naj bi bilo približno 75 do 80 % vseh izdelanih čipov nedelujočih, po nekaterih virih pa naj bi bila ta številka celo bližje 85 oz. 90 %. Posledica je malo uporabnih jeder RV740, ki so srce ATIjevega Radeon 4770, zaradi česar so bile kartice razprodane praktično takoj, ko so trgovci dobili novo zalogo. Rešitev za težave, revizija procesa, se že pripravlja, a njeni učinki bodo postali vidni šele avgusta oz. septembra.
A AMD, lastnik ATIja, pravi, da zaradi tega niso v skrbeh in ne razmišljajo o prekinitvi sodelovanja z največjim pogodbenim proizvajalcem čipov. Pravijo, da so težave z novim procesom pričakovane, občasno tudi večje, kar se je zgodilo v tem primeru. AMD noče prekiniti 10 letnega sodelovanja in poslabšati dobre odnose zaradi manjših proizvodnih težav, saj so težave kdaj povzročali tudi sami. Zadovoljni so, da se težava aktivno rešuje in ne vidijo razloga, da bi celotno proizvodnjo prestavili...

13 komentarjev

nVidia prehaja na 40 nm, Inno3D razkazuje 'Zotac' miniITX ploščo

Expreview.com - Po ATIjevem 40 nm RV740 čipu naj bi podoben korak naredila tudi nVidia in pred izidom nove generacije, GT300, preizkusila nov proizvodni proces. Novo jedro s kodnim imenom GT218 bo del nižjega dela nVidiine ponudbe, kartice osnovane okrog njega pa bodo na štiriplastnem tiskanem vezju imele pricinjenih 512 MB GDDR3 pomnilnika s frekvenco 1600 MHz in 64 bitnim pomnilniškim vodilom. Jedro z 32 stream procesorji, ki bo podpiralo DirectX 10, bo teklo pri 550 MHz, senčilniki pa pri 1375 MHz. Cenovno zelo ugodna kartica bo žal namenjena le velikim proizvajalcem računalnikov za predsestavljene sisteme, na prostem trgu pa bo njen rang še vedno zastopal dvojec GeForce 9400 in 9500. Mimogrede velja...

11 komentarjev

TSMC rešuje težave s 40 nm proizvodnim procesom

bit-tech.net - Znano je, da TSMC nima najbolj zelenih proizvodnih številk pri 40 nm proizvodnem procesu, ki ga trenutno uporabljajo za RV740 jedro, srce ATIjevega Radeon HD 4770. Kako klavrno je stanje, povejo številke, ki so jih izbrskali na bit-tech.net. Prek virov blizu AMDja so izvedeli, da naj bi bilo k partnerskim izdelovalcem razposlanih le 40.000 čipov, od vseh proizvedenih pa naj bi bilo delujočih oz. dovolj sposobnih za nadaljnjo uporabo le okrog 20 % čipov. Slednje naj bi TSMC rešil z revizijo proizvodnega procesa, a naj bi ta v proizvodnjo prišla šele kasneje v tej četrtini leta, kar pomeni, da večjega števila Radeonov 4770 na trgu ne bo še kar nekaj časa,...

0 komentarjev

Lastniki Global Foundries po nakupih

Slo-Tech - Advanced Technology Investment Co., abudabijska investicijska družba, ki je rešitelj AMDja in večinski lastnik njegovega proizvodnega dela, Global Foundries, se je odločil širiti. Že pri prevzemu Global Foundries so dejali, da nočejo biti le AMDjev proizvodni del, temveč hočejo postati pomemben igralec na trgu proizvodnje raznovrstnih polprevodnikov.

Dogovarjajo se s singapurskim Temasek Holdings (prav tako investicijska družba), saj od njih želijo kupiti njihov celoten, 62,33 % delež proizvodne družbe Chartered, ki, podobno kot TSMC, od strank vzame le načrte jedra in izdela čipe.
Z nakupom bi Global Foundries dobil Charteredove obstoječe stranke, obenem pa bi se jim povečale proizvodne zmogljivosti, zaradi česar bi postali mnogo bolj konkurenčni glavnima tekmecema, TSMC in UMC.

4 komentarji

TSMC znova zaposluje

Odrešitelj odpuščenih?

vir: TG Daily
TG Daily - V sklopu finančne krize je do odpuščanja prišlo tudi pri tajvanskem izdelovalcu silicijevih čipov, TSMCju, kar obžaluje predsednik družbe Morris Chang. Pravi, da odpuščeni niso bili deležni pravega spoštovanja in da niso upoštevali težav, v katerih so se bivši zaposleni znašli pri iskanju nove službe. Vseeno se brani, da so bili v to prisiljeni zaradi ekonomskih razmer, ki pa so se očitno popravile. Druga četrtina je finančno veliko boljša od prve, zato so se odločili, da vse odpuščene povabijo k ponovnemu sodelovanju, z delom pa naj bi začeli junija. Je najhujšega dela krize konec?

7 komentarjev

TSMC pravzaprav nima 40 nm proizvodnega procesa

Xtreme Systems - Veliko je bilo govora o novem, 40 nm grafičnem jedru, ki je srce Atijevega Radeon HD 4770, RV740. A kot kaže le-ta pravzaprav ni 40, temveč 45 nanometrski čip. Do zmešnjave pride zaradi različnih meritev velikosti tranzistorjev, oz. kontaktnih nožic slednjih.

Po besedah Kevina Gibba, uslužbenca kanadske elektronske analitične družbe Chipworks, je trenutno poimenovanje velikosti proizvodnega procesa pravzaprav brezpredmetno, saj ne predstavlja več velikosti tranzistorja, kakor včasih, ko so bila vrata na robovih tranzistorja. Danes še vedno predstavlja razdaljo med vrati, s to razliko, da so se pomaknila bolj skupaj, kar prinese višje hitrosti čipov. Pri 90 nm proizvodnem procesu je bila razdalja med vrati dejansko bolj blizu 60, pri 65 nm pa blizu 40 nm. Zaradi prevelikega puščanja toka enostavno zmanjševanje ni bilo več mogoče, zato ima tudi 45 nm proces Intela razdaljo med vrati približno 40 nm, prav tako kot TSMCjev. Dejansko je širina enega tranzistorja 160 nm za Intel oz. 162...

3 komentarji

Intel in TSMC bosta sodelovala

X-Bit Labs - Prejšnji teden se je na spletu pojavila navedba, da kanita Intel in TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) oznaniti tvorbo strateškega zavezništva v ponedeljek - kar je simbolično tudi dan, ko je AMD dokončal oddvojitev proizvodnega oddelka. Sedaj je ugibanj konec.

Intel in TSMC sta obelodanila memorandum o sodelovanju pri razvoju Atomov, ki predvideva sledeče. Intel bo TSMC oskrbel s potrebno dokumentacijo in znanjem, tako da bo slednji za Intel izdeloval SOC-verzijo mikroprocesorjev Atom, ki bodo imeli na enem čipu zapakirano vse potrebno za delovanje računalnika, torej pomnilniški krmilnik, grafiko itn. Poteza je nekoliko nenavadna, saj Intel že vrsto let ni oddal (outsourcing) izdelave kakšnega svojega procesorja zunanjih izvajalcem, a po drugi strani smiselna, saj je TSMC največji proizvajalec SOC-ov na svetu, ki lahko s svojim znanjem Intelu le koristi. To pa bo Intel krvavo potreboval, če želi povečati tržni delež na področju žepnih naprav in resneje konkurirati...

2 komentarja

Prvi 40 nm čip iz ATija - RV740

Guru 3D - Novinca, ki je po vsej verjetnosti namenjen testiranju pomanjšanega proizvodnega procesa s 55 na 40 nm, sledil pa mu bo RV790XT, so na test zapeljali pri Guru3D. Razen novega proizvodnega procesa kartica ne prinaša nič pretresljivega, zanimiva je le odločitev za hitrejši, GDDR5 RAM, sploh glede na cenovni razred.



Guru3D zagotavlja, da bo cena nižja od 100 dolarjev oz. 90 €, kar je manj od HD 4830, ki pa ga Radeon HD 4750, kot so ga poimenovali pri Guru3D (kar pa ni uradno ime, zgolj špekulacija), tudi prehiti. Slednje tudi ni presentljivo, saj ima enako število stream procesorjev, 640, obenem pa je pri 650 do 700 MHz frekvence jedra za okrog 100 MHz hitrejši od HD 4830. 3200 efektivnih megahertzev zagotovo pomaga pri prepustnosti, saj je opremljen z le 128 bitov širokim pomnilniškim vodilom, kar je verjetno tudi glavni razlog za odločitev za GDDR5 pomnilnik. Iz zmogljivosti inženirskega primerka so guruji ocenili še, da zmore 900 gigaflopsov.

Kartica je opremljena z enim 6...

15 komentarjev

3D procesorji

Ars Technica - Že nekaj časa se velika proizvajalca CPU-jev srečujeta s težavo, ki jo povzroča fizična razdalja med tranzistorji na procesorju. Ker so v pogledu načrtovanja procesorji praktično dvodimenzionalni, prihaja do težav zaradi razdalj med posameznimi komponentami procesorja. Če na kratko obrazložim - imamo dva tranzistorja, velikosti 1µm (mikrometer). Če sta povezana z 1mm dolgo povezavo, to pomeni, da signal med njima prepotuje razdaljo, ekvivalenteno prostoru, ki ga zasede 1000 tranzistorjev. Če velikost tranzistorjev zmanjšamo na 1nm, obdržimo pa isto povezavo, prepotuje signal razdaljo,...

30 komentarjev

Sezam, odpri se!

Crypto-Gram - Kako dostopati do računalnika, ki ima zaprta vsa vrata (porte)? Preprosto - potrebno je pravilno potrkati, pa se vrata odpro!
Za kaj gre? Na spletni strani portknocking.org pravijo, da je to "metoda, s pomočjo katere lahko vzpostavimo povezavo z računalnikom, ki ima zaprta vsa vrata". Klučno pri tem je, da poznamo "skrivno trkanje" za posamezna vrata. Če torej želimo dostopati npr. do vrat 22 (SSH), je potrebno najprej poiskusiti dostopati do serije vrat v točno določenem zaporedju in v točno določenem časovnem okviru. Z "trkanjem" se nato željena vrata odprejo za neko točno določeno časovno obdobje, v nasprotnem primeru pa so zaprta. Seveda lahko vrata, ki jih je potrebno potrkati, njihovo zaporedje in časovni okvir poljubno določimo - glede na vrata, ki jih želimo odpreti ali pa glede na uporabnika. Morda pa bo kdo implementiral tudi rešitev, ki bo na podlagi predhodnega trkanja uporabniku ob vstopu v sistem dinamično dodeljevala pravice v sistemu.
Vsekakor gre za zanimivo...

6 komentarjev