» »

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

MacRumors.com - Kljub obilnemu številu govoric o prihajajočih novostih iz Apple-a (težko pričakovana posodobitev iMac in Mac Mini), je bil včerajšnji Apple-ov Keynote na MacWorld 2009 v San Franciscu za večino nekolikošno razočaranje.

Apple je sicer predstavil posodobitev svojega 17 inčnega prenosnika (tako je sedaj celotna linija Apple-ovih prenosnikov izdelana iz enotnega ohišja - t.i. Unibody), katerega oprema je precej standardna (trije USB vhodi, Firewire 800 (a ne 400), dve grafični kartici, ...), a največja prednost novega modela je predvsem baterija - slednja bo namreč držala tudi do 8 ur in bo preživela 1000 polnilnih ciklov (ali do pet let), je pa zaradi svoje velikosti in "zlitosti" z ohišjem (bila naj bi namreč bolje prilagojena in razdeljena po ohišju) sedaj neodstranljiva. Največji Apple-ov prenosnik je prav tako obdržal opcijo t.i. "matte" zaslona.

Največji poudarek pa je včeraj Apple dal predstavitvi posodobljenih različic iLife in iWork.

iPhoto bo tako sedaj podpiral prepoznavo obrazov (ko mu boste prvič na svojih slikah iz umirjenega družinskega kosila pokazali sebe, bi naj kmalu bili prepoznani tudi na vseh slikah v okajenem stanju), podpira geografske informacije, v iMovie se bodo končno vrnili posebni efekti, Garage Band pa sedaj vključeval glasbene lekcije.

iWork ni doživel večjih posodobitev, bo pa sedaj na voljo iWork.com (trenutno zaprta beta, kasneje pa plačljiva storitev), ki bo omogočal deljenje in urejanje dokumentov drugim na internetu.

Poleg tega je sedaj Apple v zameno za DRM-ja osvobojeno glasbo z založbami popustil pri svoji politiki enotne cene (99 centov v lokalni valuti) in dovolil nekaj fleksibilnosti. Tako bi naj sedaj bilo splošno veljavna smernica, da bodo pesmi, starejše od šestih let na voljo za 69 centa, najnovejši, a manj poznani izvajalci za 99 centov, najbolj vroče pesmi pa za 1.29 dolarja - kako se bo ta fleksibilnost v praksi še pokazala pa bomo videli.

30 komentarjev

Hardstyle ::

Torej se novi maci nebodo smeli prodajati v Sloveniji, ker je z zakonom določeno, da se mora baterija odstraniti.

roli ::

Kako so eni tečni s temi baterijami! Potem se ne sme prodajat pol izdelkov. Marsikaterinavigator nima odstranljive baterije, miške in ostale elektronske igračke. Baterije večinoma so odstranljive. Verjetno bo tako tudi z temle novim macom. Pač jo lahko odstrani serviser. Enako z ipodi in iphoni in ostalimi zadevami. Potem pa poslušam kako Apple ne prodaja iPhonea v sloveniji, ker baterija ni odstranljiva - seveda je.
http://www.r00li.com

Fatboyslim ::

Sam sem bil izredno razočaran nad včerajšnim keynoteom. Pričakoval sem vsaj update imaca ali minija.
Tale "waiting game" me ubija

darkolord ::

Kako so eni tečni s temi baterijami!

A bi kar ignoriral zakone?

Baterije večinoma so odstranljive. Verjetno bo tako tudi z temle novim macom. Pač jo lahko odstrani serviser.

To ne šteje za "user-replaceable"

coma2black ::

Najbolje bi bilo ignorirati kar vlado ki sprejema take glupe zakone, v katerih je potrebno iskati luknje in jih zaobiti, da lahko ljudstvu nudiš "standardne tehnologije" (drugače odpadejo npr.:el. brivniki, el. zobne ščetke, miške razni predvajalniki, kar nekaj otroških igrač in še malo morje ostalega...)
--=- [ Dex ] -=--

Looooooka ::

Al pa ce je treba komuniste kot so apple pac z zakonom v cim vec drzavah ustavit, da pac ne forsirajo izdelkov, ki jih je potrebno potem v celoti zamenjati/doplacati bolano velke vsote za zamenjavo zato, ker se je nekdo odlocil, da je on special in da ne potrebuje zamenljive baterijo kot to pac pocnejo VSI OSTALI NA TEM SVETU.
Vazn da je shiny a ne.

coma2black ::

Aja? Imam raje 100% vodotesno ščetko kot pa tako, kjer ji lahko sam zamenjam baterijo...

Ok, v primeru macbooka so drugi razlogi, povedal pa bi rad samo to, da ma vsak način svoje dobre in slabe strani, potrebno pa se je pač odločiti za tisto, kar je v danem primernu najbolj funkcionalno (npr.: odstranljiva baterija in 40% manjše trajanje vs. neodstranljiva baterija z 40% daljšim trajanjem )
--=- [ Dex ] -=--

Zgodovina sprememb…

borchi ::

a za stari dobri "šraufnciger" smo že slišali na slo-tech-u? vijake odviješ tako, da ga vrtiš v levo stran, and there it is, THE battery...
l'jga

borchi ::

btw, apple ti zamenja baterijo za $179. $50 več kot stane dost slabša baterija za MBP 15" oz. stari MBP 17".
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Tody ::

Kaj kurc berete samo 24ur.com :D

Zakon pravi da ne sme bit naprav, ki jim tudi v SERVISU ne morejo odstraniti baterije. Kar za IPODE in podobno zgago velja da jih lahko odstranijo.

JebatGa ::

YT-the onion
"I'll buy almost anything if its shiny and made by apple" v bistvu povzame vse

Tody ::

To je joke in zrežirano... ampak vrjetno ne daleč od resnice :)

techfreak :) ::

Zakaj se v vsaki Apple novici javljate s temi baterijami? Saj smo že 100x povedali, da mora biti možnost, da serviser odstrani baterijo in ne uporabnik.

Sem pa vsekakor mislil, da bodo malo bolj posodobili.

vojko20 ::

Mene edino moti, da niso/ne bodo? Teh baterij vtaknili v ostale macbooke. 17" laptop mi je malo prevelik.

opeter ::

Dovolj je bilo s to Onionovo fiktivno reportažo! Na jabuk.si nekateri postajo 10x eno in isto povezavo. Pa kaj vam je? Tiggr, JebatGa ti je že postal link zgoraj.

Sam sem tudi razočaran glede predstavljenih zadev. Predvsem kar se Macov tiče.

Ampak OK, Apple je s tem nazorno pokazal, da bo sedaj predstavljal izdelke po mili volji, na svojih privatnih predstavitvah in to takrat, ko bodo ti dejansko pripravljeni. Ne pa, da so vezani na nek dogodek, npr. januarski MacWorld.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

borchi ::

hvalabogu, da bo tako!

predstavijo in rečejo "shipping now"... ne pa da 3 mesece pred vsakim keynote-om krožijo nore špekulacije kaj vse bo novega, potem pa predstavijo 1/3 tega in 1/2 od tega še ni v štacunah.

(zdej bo hype celo leto. THE keynote is coming next tuesday, now really... :)))
l'jga

antonija ::

Moji zobni scetki se tud ne da odstranit baterije... pa ni od appla.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Liker ::

Mene edino moti, da niso/ne bodo? Teh baterij vtaknili v ostale macbooke. 17" laptop mi je malo prevelik.

Ugh ugh!
17" MBP ima cca 19% vec volumna kot 15" MBP. Ker imata notranjost prakticno povsem enako (izjema je 1 (z besedo en) USB port), je logicno da teh 19% volumna zasede vecja baterija.
Tudi ce pogledamo podatke o baterijah vidimo da gre za 50Wh na 15" in 95Wh (!!!) na 17"
Tako da razlog zakaj jih v drugih produktih ni je preprost. Ker je ves mumbo jumbo o tem da je fiksna baterija omogocila 40% vecjo kapaciteto velika neumnost. Mogoce tja do 10% verjamem, ostaloih 30% pa pride od preprosto gigantskega prenosnika. (Ki meni roko na srce ni vsecen ker tipkovnica zapolni premalo prostora - less in not always better).

borchi ::

> Tudi ce pogledamo podatke o baterijah vidimo da gre za 50Wh na 15" in 95Wh (!!!) na 17". Tako da razlog zakaj jih v drugih produktih ni je preprost. Ker je ves mumbo jumbo o tem da je fiksna baterija omogocila 40% vecjo kapaciteto velika neumnost.

če pogledaš pa še malo bolje, boš videl, da kapaciteta baterije ni večja za 40% ampak skoraj 100%. 40% procentov so pridobili s tem, ko so baterijo "razlili" v ohišju, česar baje ne bi mogli naredit, če bi bila odstranljiva...
l'jga

romci ::


Tako da razlog zakaj jih v drugih produktih ni je preprost. Ker je ves mumbo jumbo o tem da je fiksna baterija omogocila 40% vecjo kapaciteto velika neumnost. Mogoce tja do 10% verjamem, ostaloih 30% pa pride od preprosto gigantskega prenosnika. (Ki meni roko na srce ni vsecen ker tipkovnica zapolni premalo prostora - less in not always better).


40% izboljsanje je glede na prejsnjo generacijo 17" MBPja, ne glede na 15". Prejsnji 17" je imel battery life 5 ur, nov 17" ga ima 8 ur.
-- not all those who wander are lost...

Zarathustra ::

borchi, se strinjam.

Liker, če bi tipkovnica zapolnila več prostora, bi morale biti tudi tipke večje. To ali pa dodatek numerične tipkovnice, kar pa lahko pade na pamet samo kakšnemu z "featuritis" okuženemu PC userju (al pa Kitajcem) in je nekaj kar Apple nikoli ne bo naredil.

MacQ ::

Apple
* samostalnik
* podjetje
* moški spol, ednina

imenovalnik = Apple
rodilnik = Appla
dajalnik = Applu
tožilnik = Apple
mestnik = Applu
orodnik = Applom

http://besana.amebis.si/pregibanje/

antonija ::

WTF je pa pregibanje??!? Na so ucili sklanjanje...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

borchi ::

tule na slo-tech v glavnem sklanjamo takole:

je kul apple
ampak nimam appla
zato je*** applu mater
...
l'jga

MacQ ::

Jaz pa ne sklanjam takole:

Je Apple,
sem sprobal Apple,
me ne zanima Apple.

Rauby ::

Js pa tkole:

Je kul Apple,
imam Apple,
sem zadovoljen z Apple,
to pa še ne pomeni, da ne je*** Applu mater za cene :D

borchi ::

> ...me ne zanima Apple

to je pa tista druga stvar, ja. nobenga ne zanima apple pa majo vsi tolk za povedat o njem. na podlagi lastnih izkušenj, seveda. da ne bi kdo mislil, da slučajno na pamet govorijo...
l'jga

MacQ ::

Ja, saj je to čisto logično. Probaš, ker vsi govorijo o njemu, vidiš, da ni nič posebnega in te več ne zanima.

borchi ::

> Probaš, ker vsi govorijo o njemu, vidiš, da ni nič posebnega in te več ne zanima...

ok. pač maš srečo, da lahko vse sprobaš. veliko jih nima te sreče.

btw, par vprašanj za takele, ki lahko sprobajo vse... se da enostavno prit do rama in diska v novem MBP 17"? če je baterija razlita po praktično celem dnu prenosnika, a to pomeni, da bo ta baterija nekako toplotno izolirala dno prenosnika (nekateri pač moti, če je dno toplo). bo zato kaj bolj vroča zgornja površina?
l'jga

root987 ::

Hm, bo treba počakat da začnejo shipat - kolkr gledam še niso objavli user manuala, v katerem so te stvari ponavadi opisane (če so možne).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5630106 (26055) PrimozR
»

Microsoftu dodaten teden v bitki z EU (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
596860 (5909) Poldi112
»

Izkušnje z Applovimi prenosniki? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10811232 (7279) zee
»

Mac World Expo 2005 v San Franciscu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
628427 (6846) borchi

Več podobnih tem