» »

Mac World Expo 2005 v San Franciscu

Mac World Expo 2005 v San Franciscu

Mac mini

vir: Apple

vir: Apple

iPod Shuffle

vir: Apple
Slo-Tech - Že več dni so srca oboževalcev, kalifornijskega podjetja Apple trepetala v pričakovanju največjega dogodka v letošnjem letu, Mac World Expa 2005, ki se dogaja ta teden v San Franciscu, saj je definitivno raj za vse oboževalce jabolčnih računalnikov. Še posebej pa je znana vsakoletna predstavitev novosti iz jabolčnega sveta, ki jo vodi capo podjetja Apple, Steve Jobs.

Že več tednov pred samim dogotdkom se je začelo po različnih internetnih straneh sušljati o vseh novostih, ki jih je Apple pripravljal za predstavitev na današnjem dogodku. Sledile so burne razprave na forumih (tudi na Slo-Tech-ovemu forumu se je odvijala debata o tem), sledile so tožbe iz strani Applea, še več govoric in potem je končno nastopil dan, ki smo ga vsi močno pričakovali.

In kaj je torej novega? Lahko bi rekli, da se je uresničila večina govoric, ki so krožile po internetu. Pa poglejmo najbolj aktualne.

Vsekakor je bil največji bum okoli predstavitve malega cenovno zelo ugodnega Macintosha, ki se imenuje Mac mini. V malo ohišje dimenzij okoli 16 * 16 * 5 cm so pri Applu uspeli stlačiti 1.25 (ali 1.42) GHz G4 procesor, 256 MB DDR pomnilnika, ATI Radeon 9200 grafični čip s 32 MB pomnilnika, 40 (ali 80) GB prostora na trdemu disku, DVD/CDRW optično enoto, Ethernet mrežni vmesnik, v.92 modem ter še nekaj malenkosti. Teža računalnika je neverjetnih 1.3 kg, obljibljajo pa tudi izjemno tiho delovanje. Cena računalnika pa je 499 (599) dolarjev, za doplačilo lahko v računalnik vgradijo še Bluetooth, brezžično mrežno kartico AirPort in celo SuperDrive DVD zapisovalnik. Druga novost na strojnem področju je nova izvedenka Applovega izjemno uspešnega predvajalnika glasbe iPod. Igrača se imenuje iPod Shuffle in je podobnih dimenzij kot paketek žvečilnih gumijev, vendar vam Apple na svoji strani svetuje, da malega iPoda kljub temu ne žvečite [:D]. Mere male napravice so 8.5 * 2.5 * 0.85 cm, tehta pa 22 gramov (to je toliko kot ena vrstica čokolade). Dobimo ga lahko v dveh okusih, 512 MB ter 1 GB. Skupna lastnost obeh je ta, da nimata vgrajenega zaslona in tudi sam uporabniški vmesnik ni nič podoben tistemu, ki ga imajo večji iPodi. Cena novih malčkov je 99 zelencev za manjšega in 149 za večjega. Naslednje novosti so iz področja programske opreme. Prenove je bil deležen programski paket iLife tokrat z oznako '05. V njem najdemo prenovljene aplikacije iTunes, iDVD 5, iMovie HD, iPhoto 5 ter Garageband 2. Paket iLife je priložen vsakemu novemu Macintoshu.

Bolj pretresljiva je novica o paketu iWork, ki zaenkrat vsebuje dva programa. To sta Pages in Keynote 2. Prvi je urejevalnik besedil z izjemno enostavnim uporabniškim vmesnikom (česar smo pri Appleu že navajeni) in je namenjen kot poceni alternativa Microsoftovemu Wordu. Obljubljajo tudi združljivost z vsemi uveljavljenimi zapisi besedil, kot recimo Adobeov PDF in Microsoftov Word dokument.

Druga aplikacija v paketu, iWork, je namenjena izdelavi predstavitev, ta je nadgradnja že znanega programa Keynote, ki se zlahka kosa z Microsoftovim Power Pointom, v marsičem pa ga tudi prekaša. Celoten paket iWork vam je na voljo za 79 ameriških zelencev.

Večina uporabnikov je zadovoljnih z videnim, vendar so nekateri po tihem upali tudi na osvežitev linij računalnikov PowerBook in PowerMac, a je bilo to očitno prestavljeno na kasnejši termin v letošnjem letu.

Jobsov govor je že na voljo za dolpoteg. Svoje videnje novosti so predstavili tudi na slovenskem jabolčnem portalu.

Kdo si upa staviti, kakšen vpliv bo imela ta predstavitev na Applove delnice?

62 komentarjev

«
1
2

MKrmec ::

Blah ne maram prevec MACov ker niso prakticni. Neki ckrne pa gre vse u pi itd.

Boki_ ::

Se en k mu pomeni vec kvantiteta (MHz) in ne kvaliteta. A si ga sploh kdaj uporablal?? No comment;((
I'm back

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boki_ ()

christooss ::

Mini mac je zelo lep ko bom velik ga bom kupil moji materi.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Phoebus ::

Škoda da mini mac nima TV out

gfhr- ::

MiniMac res zgleda zanimiv, mogoce se malenkost predrag :). baje sploh nima ventilatorjev. pravtako sem navdusen nad Pages. tale ipod je pa en pepe za ta denar. pa se sploh vrstnega reda pesmi si ne mores izbirati (on the fly).

IceIceBaby ::

Kdo pravi da ga nima ?

S-video and composite video output to connect directly to a TV or projector (requires Apple DVI to Video Adapter, sold separately)
Kdo pravi da ga nima ?

Potrebno je kupiti adapter (ki sicer stane dodatnih cca 6k sit) pa maš idealno mašino za v dnevno sobo.

Road Runner ::

/me wants pages now now now :>

lukaz ::

iration ::

Kakšne karakteristike!!! WOW >:D >:D Se takoj vidi na koga ciljajo: na tiste ki nimajo pojma o računalnikih in tiste, ki imajo raje lepši kot boljši kompjuter.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Boki_ ::

Zato kr vejo da se jim ne splača se ukvarat s takimi obupanimi primeri kot si ti...
I'm back

iration ::

Imaš popolnoma prav. Sem brezupen primer za njih. Men je čist vseen kako kišta pod mizo zgleda, in pa a je velka 5x5 centi al 50x50. Samo za kompjuter najnižjega možnega razreda pač ne dam 600$. Vsaj ne leta 2005 :D
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

gfighter ::

Zakon kištice... Ljudje, vi pa ne pogrevat stare teme. Ali pa se spet obeta kakšna "vojna" :\
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

Z-lot ::

gfhr-: doh, seveda ne moreš... sej se imenuje Shuffle :F

itak večina iPod ownerjev randomizirano posluša muziko.

NoOrdinary ::

ma sej ni tok drag, mp3 player za 20k z 512 rama, pa še od appla se mi zdi kr kul, samo da zaslona nima je precej glupo, samo iRiver z 256 rama stane 15k več, je pa res da ma FM sprejemnik pa zaslonček hehe.
mac mini je pa za u dnevno sobo super, stane pa mn kot 100k, za ta dnar sicer res dobiš pc ki ma mal več rama, isto grafično pa jeftin komponente in je zraven še velk, grd in glasen:) u slovenij smo pa itak bambuasrji, kjer zraven PCja delno poznamo še ps2, ostalo je pa že megla in si skor heretik če nucaš kej druzga (čudno da ma tok folka macOS theme u windowsih:P)
mkrmec, dej mi razlož kva niso praktični btw, k sem glup pa ne kapiram.
brez ideje sem za podpis

gfhr- ::

Z-lot: ne vem ce bi rad poslusal nakljucne pesmi. za to imam radio. ce bi imel majhne display & next|prev button bi ga kupil.

Je kdo gledal Jobsov keynote? Pri 12. minuti mu frizne masina med iskanjem z Spotlight :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gfhr- ()

pingec ::

super stvarca tale shuffle, pokrili so eno luknjo v trgu in sicer so nardili pplayer z mal več memoryja za zelo nizko ceno, jst ga zihr kupm, kokl pa bo v sloveniji cena :\
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

B-D_ ::

Isto je Lexarjev predvajalnik z 1gb sport ključem... pa dobiš za nagrado poleg dokaza, da nisi komercially-whipped pička, tudi ekran in en kup drugih funkcij. Toda žal... to ni mac in to ni reklamirano v LepaBaba reklamah in se ne prodaja v isti firmi kot LepoZaobljenoSadne škatle, zato ne more biti dobr :D

p.s.: Nima smisla vojne začet... če že đabe operacijskih sistemov ki na PCju delajo (na katerih 0 normalnih programov ne deluje) nihče ne uporablja, bo pa folk hardware kupoval na katerem 0 ne deluje :\ aha... to bo. :D Most users Are stupid, but not THAT stupid. Nismo v ameriki. :P

Witboy ::

Sam sem prov žalosten, ko berem komentarje naše intelektualne mladine in takozvanih "profesionalnih" računalničarjev. Pa kaj ljudje še vedno mislite, da če mate doma ne vem kak "hitro" mašino, da boš pa lahko ne vem kako boljš obdeloval video, slike, glasbo?!? Jaoooo, pa ne pomeni, da če človek neki navija pa ma ne vem kak gejmingPC, da je jaki računalničar! Vi, ste lih rojeni za take proizvajalce kot je intel in amd... k vedo da boste cez pol leta menjla proc... pa ne zato k bi ga rabl, ampak zato da ti pise ne vem kak velke fekvence...
Ko, pa enkrat človek dela to kar dela, hoče imet stabiln računalnik, in se noce jebat s tem kake stevilke ma proc in kdaj bo kako grafo menjal itd. Jst mam pc in mam maca... in na pcu nkol, ampak res nkol nebi se spravu delat takih stvari kot jih pocnem na macu. in odkar sm ga kupu nism nic posegal vanjga niti softwaersko niti mehansko, ker nimam potrebe... Lepo mi obdeluje to kar hocm in tut brez kake bojazni da bo crklno kaj in da bi zgubu.
No, pa naj bodo otroci na igrcah pa na šraufanju... sam s tem ne vem če boš lahko na kake projekte zasluzu tm do 1mio sit :)

gasperino ::

witboy: no panic, bo več možnosti zate za zaslužt ;)

Roadkill ::

Čudno... jaz na firmi nisem videl niti enega maca, pa se brez problemov razvija najrazličnejše programje in obračajo več miljard vredni posli... Očitno imamo samo srečo in nas ZlobniPCSesuvajoči duh še ni obiskal.

IceIceBaby ::

ipod shuffle je v EU malo pod 100 eurov 1gb model pa 150 eurov. Torej bo 512mb koštal okol 24k sit pri nas. Zadeva je poceni. 512mb iRiver stane skoraj 2x toliko ? Sploh se malo boljši flash playerji gibljejo blizu iPod mini po cenah. Glede ekrana imam še mešane občutke, bo treba sprobat kako se obnese. Ampak glede na to, da je pri Applu uporabnost na prvem mestu jim verjamem, da stvar dela.

TribesMan ::

Fantje tko da ne bo pomote... ta računalnik ni namenjen "profi" uporabi, to je za stare mame in ocke pa mamice, ki se jim jebe kolk MHz ima stvar... Jim je pa važno da lahko pogledajo kak film, pocekirajo eposto in surfajo... in kar je še bolj važno da zadeva ne zasede pol že tako utesnjene dnevne sobe v stamovanju z površino 50m^2...
Vecine rednih slo-techovcev zadeva niti ne bi smela zanimati... razen ce ste Apple fanatiki.

Kar se pa tiče iPoda shuffle pa je stvar cist ql za svojo ceno. Uporabnost ekrana pri teh malih predvajalnikih je zelo vprasljiva... od vseh teh malih stvorov ki sem jih imel jaz moznost uporabljat, so tile ekrani totalen crap... premajhni da bi lahko karkoli pametnega pocel z njim, sam velikost naprave ti poveca... sploh pa je ta novi iPod v vecini namenjen tistim ki hocejo poslusati glasbo med rekreacijo... in takrat pa clovek ponavadi ne gleda na ekran... a ne??

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

gobice ::

Jst bi pa prou imel tegale Maca minija :D Imaš vsaj vse pri roki, na mizi, namest ene knjige. Ne pa da morš met en velik pihajoč kontejner nekje na tleh, da CD-ja nikol ne dosežem, še manj pa USB slote...

Whoa! :)

Taleo ::

Meni osebno je ta mac zelo všeč. Če ne drugega je super naprava za pisarne, študentske domove, sejme in podobno, ker je majhen, lahek in menda tudi zelo tih! Poleg tega so pa specifikacije čisto v redu za običajno pisarniško delo in na izi domačo uporabo. Samo mene osebno vznemirja nekaj drugih načinov uporabe te škatle...

- Domači (file) server. Valjda, da se najde tistih par centi prostora na kaki polici!
- Multimedia center. Z dodatkom DVI-SVideo adapterja in mogoče kakega USB IR daljinca bi stvar kar lepo pasala na ali ob TV. če dodaš še Bluetooth (ni vgrajen) tipkovnico in miško bi bila pa sploh fino.
- Distribuirano procesiranje. Glede na to, da porabi malo energije bi jih lahko naložil kar nekaj enega na drugega, brez serverske omare Ok, mogoče še selotejp ob strani, da kluster ne bi razpadel.

Skratka zelo zanimiv izdelek. Glede na namen in način uporabe malo spominja na zdaj že izumrl koncept "hišnih računalnikov" - samo da tale za razliko pride skupaj s *končno* enim pravim OS (OS X je na osnovi BSD UNIX in je skrajno kul).

Vice ::

Čudno... jaz na firmi nisem videl niti enega maca, pa se brez problemov razvija najrazličnejše programje in obračajo več miljard vredni posli...

Pri nas je ravno obratno edina razlika je v hitrosti opravljenega dela, kvaliteta je pa v ljudeh, takšen ali drugačen računalnik mora vedno dati pri 1+1 dvojko ven.

borchi ::

pri meni bo ta minimac delal naslednje:

- router (sj se da dobit usb ethernet kartico?)
- web server
- mail server
- file & print server
- desktop & multimedia & ...

za dobrih 100k sit (baje apple ne bo več ignoriral razmerja € vs. $), ob skoraj popolni tišini in majhnih dimenzijah....

ja, za tak denar se da dobit vse to na pc platformi (razen tako kompaktne in lepe oblike) ampak dejto no, tole je res ok deal!
l'jga

borchi ::

računalnik mora vedno dati pri 1+1 dvojko ven

ccc.... pol verjetno ne razumeš tegale:

"there are only 10 kinds of people, those who understand binary and those who don't"?
l'jga

flipflop ::

Ekran ni vštet v ceno ne? Sicer je pa zanimiva mala škatla, če bo res za tak denar tudi v Sloveniji.

TribesMan ::

Jaz predvidevam ceno okoli 120kSIT za osnovni model... glede na to da je cena v avstriji 499 eurov za malega in 599 za mocnejsega.

Ce recimo vzames popolnoma nabildanega (1.4GHz 80GB 512MB DVDRW Airport Bluetooth in brezzicno tipkovnico in misko te pride 990 eurov...) Ce pa recimo postavljas kak server ali multimedijsko sredisce pa bi bil ze najcenejsi osnovni model popolnoma dovolj.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

borchi ::

Ekran ni vštet v ceno ne?

niti tipkovnica in miška. ravno to kar si želimo, ne?

edina caka, ki jo zaenkrat vidim (oz. na tisti mali slikci ne vidim) je prosta reža za ram, da bi lahko sam dodal el-cheap-o-ram modul.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Beat-O ::

Kolikor jaz razumem je reža samo ena, lahko pa zamenjaš RAM modul če hočeš.
http://www.toshl.com/

jetam ::

... sam s tem ne vem če boš lahko na kake projekte zasluzu tm do 1 mio sit.


LOL. Bo se kdo mislil da je Mac pogoj za kvalitetne in dobickonosne projekte. Ne ga svirat s taksnimi bebastimi izjavami.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

gobice ::

Dej nej kdo pogleda, ce jih na ebayu že majo 0:) "Skoraj nerabljene" :\

Witboy ::

Jetam :LOL. Bo se kdo mislil da je Mac pogoj za kvalitetne in dobickonosne projekte. Ne ga svirat s taksnimi bebastimi izjavami.

Kaj ti pomaga sposoben grafičar, če ma za en kurc mašino?!?>:D

Vice ::

ccc.... pol verjetno ne razumeš tegale
Zanesljivo vem, da si želiš pri sebi imeti kaj več všteto v "ceno". ;)

darkolord ::

in takrat pa clovek ponavadi ne gleda na ekran

gleda pa prej, ko recimo izbere album, si nastavi zvok, itd..

nodes ::

po zadnjih sadnih Wordih je naš nasmeh vedno bolj kisel

...mogoče.. voluhar

kinetik ::

Res kjut tame mini, škoda ko bo prinas veloko dražji, ker za pod TV bi kr bil, posebno če je brez vsakega ventilatorja (mogoče kak dodaten ram ne bi škodil)
nic pametnega nimam za povedati

darkolord ::

Zvočnega vhoda pa tale minimac:D nima...

Gandalfar ::

darkolord: sej mas usb

IceIceBaby ::

kinetik, če bi bil pri nas 500 dolarjev bi blo idealno :) Tko bo pa cena okol 120k sit, kar pa tudi ni pretirano. To je primerljivo s kakšnimi tamalimi PC barebone sistemi. Glede ventilatorja pa nisem prepričan, ampak tale mini zgleda kot iBook zaprt v drugačno škatlo. Pri iBooku pa tudi večino časa ventilator ne dela, pa tudi v redkih primerih ko se prižge ni nekega omembe vrednega šuma.

Tilen ::

Men se tut zdi skoda je shuffle nima LCD-ja. Saj pa ni nujno da je tako majhen. Bi naredli tut 2 izvedenki shuffla, takega z LCD-jem. :\
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

smilyxx ::

Jst sm si tegale minija tut ze postavil v shoping listo. A ma kdo kaksen link k potrjuje da je RAM obicn DDR? Ali kdo ve kako je z diskom?
Je pa smešno brat odgovore ljudi ki v lajfu niso mel v rokah Maca in govorijo na podlagi izkušenj ki jih je imel od njegovega prijateljevega bratranca sin.
Save water.
drink beer.

TribesMan ::

V minija bos lahko zadegal katerikoli DDR SDRAM na tržišču... no skoraj katerikoli... ne smemo pozabiti na že pregovorno nekompatibilnost macov z nekaterimi eksotičnimi RAMi... Z kvalitetnimi palčkami vsekakor ne bi smelo bit problemov. Sicer pa poglej tole sliko... se lepo vidi palcka RAMa... In se lepo vidi kako hudicevo majhen je ta comp...



Kdaj bodo zaceli delat tako sexy PCje?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: TribesMan ()

OmegaBlue ::

Kdo mi kupi za valentinovo? :D
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

jetam ::


Kaj ti pomaga sposoben grafičar, če ma za en kurc mašino?!?


Jah ... naj koncno kupi PCja ...
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

iration ::

> Kdaj bodo zaceli delat tako sexy PCje?

Upaj, da nikoli, ker bo apple tisti dan propadu :D
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

murmur ::

vedno me je zanimalo zakaj so "designerske" ure tako drage in potem sem nasel odgovor - zato ker uporabljajo mac-e in v istem
casu naredijo 3x manj. Sploh je to ocitno za osebke s PowerBook-i, v bistvu ko si navajen hitrosti centrina in pades na G4 se zacne
neskoncno cakanje oz. na vrsto pride eno samo neskoncno procesiranje. Verjamem, da se vecini teh osebkov niti ne sanja da
ostajajo na hitrosti izpred treh let. Sinonim za cakanje pa je sigurno FinalCut. Bog jim pomagaj.

kuglvinkl ::

Minimac bo upam vržena rokavica Wintel taboru. Do sedaj se je s takim formatom resno ukvarjala samo VIA s svojim C3 + ITX platami. Intel je seveda takoj sposoben hardwersko doseč enako zadevo (Pentium M+Tudi AMD dela na podobni zadevi), ampak IMO za mnogo višjo ceno.

BTW: zadeva ima grafićno jedro RV250 (za katerega sicer ne vem kako hitro tiktaka), ampak, ta ista zdeva še vedno ždi v moji kišti. In če prizanesem HL2 z detajli, se jo da povsem tekoče špilat. Ni pa to DX9 HW. Zato se mi zdi nVidiina TurboCache rešitev ultimativna ravno za take zadeve: najboljši c/b.
Your focus determines your reallity
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
304419 (2965) root987
»

Novosti iz Appla

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
235263 (4401) Sba
»

Windows XP na novih iMacih z Intelovimi procesorji: potrjeno

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
304617 (2977) zos
»

Novi iMac raztelešen

Oddelek: Novice / Procesorji
275075 (3798) Jst
»

Apple ne bo onemogočil poganjanje MS Windows na svojih računalnikih

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
435414 (4102) OwcA

Več podobnih tem