» »

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko presenetljivo in proti pričakovanjem Apple ni izdal OS X popravka 10.5.2, o katerem so se po internetu širile govorice (in "seedi") da naj bi bil izdan tekom sejma. Je pa vseeno Apple svoje razvijalce razveselil z novim seedom, 9C16 in izdal novo različico iTunes-a (tokrat 7.6), ki je pogoj za uporabo naslednje storitve, ki jo je Apple predstavil - izposojo filmov.

iTunes Movie Rentals tako prinaša alternativo kupovanju filmov (9.99 dolarja za film) za ceno 2.99 dolarja oz. 3.99 dolarja za najnovejše filme. Na voljo naj bi bilo že več kot 1000 filmov od vseh večjih studijev (Touchstone, Sony, Disney, Paramount, Fox, ...) , ki si jih lahko ogledate 30 dni po nakupo (ali 24 ur po tem ko ga začnete gledati) tako na Mac-ih kot tudi na PC-jih in iPod-ih. Na žalost zaenkrat samo za američane, ostale države v katerih je iTunes Store že prisoten bi naj dobile dostop proti koncu leta, Slovenija pa se tej druščini verjetno ne bo pridružila še lep čas.



Prav tako je Apple izdal popravek za iPhone in kar je nekoliko bolj omembe vredno, imenoval tudi datum (natančneje, mesec) izdaje SDK paketa za razvijalce - uradno bo torej možno za iPhone začeti programirati februarja. A večine slovenskih uporabnikov iPhone-a to ne bo ganilo, saj so tako ali tako že morali posesti po nekoliko manj uradnih rešitvah in bodo z napovedanim popravkom samo tvegali prelevitev svojega iPhone-a v iBrick.

Na bolj "trdem" področju je Apple izdal Time Capsule, brezžični router z vgrajenim trdim diskom (500GB ali 1TB), ki omogoča avtomatično brezžično izdelavo varnostnih kopij z uporabo Time Machine-a. Za manjši model bo v Nemčiji februarja, ko bo postal dostopen, potrebno odšteti 299 evrov, za večjega pa 499 evrov.



Če se tako na koncu našega povzetka Macworlda vrnem na začetek in že vsem poznani Macbook Air - kot se je izkazalo je Intel za najnovejši Applov prenosnik pospešil razvoj posebne tehnologije, ki je skrčila procesor za 60 odstotkov, saj je bilo prvotno načrtovano da bodo Intelovi procesorji s to tehnologijo prišli na trg šele v drugi polovici letošnjega leta.



Kar se tiče ene večjih kritik novega prenosnika (zamenjava baterije), bi naj slednje bilo relativno preprosto opravilo, za katerega je potreben en izvijač in druga baterija. Zamenjava baterije tako ni nekaj tako preprostega da bi si želeli to delati vsak dan, vsekakor pa za občasno daljše delo na terenu ni nepremostljiva ovira. Večja ovira bo po vsej verjetnosti namreč dostopnost baterij, ki bodo ustrezale samemu prenosniku.

15 komentarjev

Pithlit ::

"We made it wireless and with as few connectors as possible so you can feel free to buy more of our stuff."

Ga ni čez njihov marketing.
Life is as complicated as we make it...

MrStein ::

Slovenija pa se tej druščini verjetno ne bo pridružila še lep čas.

Če je v EU, je tudi v Sloveniji (ker EU==Slovenija). Razen če je/bo Janša pička.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

RejZoR ::

Enačba EU=SLO velja zgolj na papirju. V realnosti pa smo še vedno samo balkanska državica in kot tako nas bojo tretiral še kar nekaj časa...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

njok ::

Nope, registracija na iTunes za Slovenijo ni mozna.

Glede baterije od Aira pa sem zasledil, da gres lahko do appleovega servisa in za ceno baterije MBP dobis baterijo+vgradnjo.

AntiFriz ::

S tem da si po možnosti nekaj dni brez leptopa.. super kajne?
Kot da je tako tezko narest tisti "slot" tam spodaj za baterijo..

IceIceBaby ::

Zamenjava baterije traja manj kot 5 minut. Zakaj bi bil nekaj dni brez računalnika ?

KoKi ::

Ker mogoče ne živimo vsi v centru Ljubljane, da bi imeli 5 minut do Apple servisa in da bi pot do tja mogoče stala skoraj toliko kot ena ura dela, če se bi odpravili osebno (plus zgubljenih par ur vožnje).
# hackable

IceIceBaby ::

Kdo pa pravi, da moraš Maca kupiti v centru LJ ? Itak če vsaka druga rač. trgovina prodaja Apple robo.

V skrajnem primeru pa vzameš izvijač v roke in v 3 minutah sam zamenjaš baterijo.

Res ne vem zakaj nekateri komplicirate tam kjer ni treba.

KoKi ::

Govorim o uradnem servisu, ne trgovini. Če sam kaj "izviješ" izgubiš garancijo. Sicer za Apple ne vem, vsaj pri drugih podjetjih sem slišal za nekaj takega.
# hackable

Gregor P ::

Sem absolutno za takšne prenosnike, ki jih lahko celotno "razšraufaš" in skoraj vsak del poljubno sam zamenjaš in pri tem ne izgubiš garancije:D ... ampak tole z (samo z izvijačem nadomestljivo) baterijo je pa vseeno mimo:(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Tear_DR0P ::

Če sam kaj "izviješ" izgubiš garancijo.

kaj pa si zamenjal na macu da si izgubil garancijo?

men je MB padu po tleh in se ni več vžgal, sem ga nesel na servis, so ga za 10 minut vzeli in prinesli prižganega nazaj - vprašal so me če sem kaj šaril po disku in ramih, sem rekel da ja, saj v knjižici z navodili piše kako se to dela in so rekli da drugič preden ga prinesem na servis naj iztaknem oba modula za ram in disk, ter to vtaknem nazaj, ker je bila težava samo v tem.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

KoKi ::

kaj pa si zamenjal na macu da si izgubil garancijo?
Iz posta se že po sebi vidi, da nisem nič zamenjal na Macu. Je pa vsekakor dobro, če ti niso težili. Jaz sem imel 2x probleme (pri navadnih namiznikih, ne prenosnikih), ker je bila strgana tista nalepka na ohišju in niso hoteli upoštevati grancije.
# hackable

IceIceBaby ::

Mogoče je tudi to eden od razlogov zakaj nekateri požremo malenkost višjo ceno in kupimo Maca :)

jinzo ::

offtopik:

tear_DROP: koliko pa so ti zaračunali za to ? :)

Tear_DR0P ::

garancijsko popravilo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Flash tudi za iPhone

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
113991 (3300) vojko20
»

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
215907 (4805) dejanslo
»

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
134757 (3952) pecorin
»

Apple izdal OS X Leoparda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
1138391 (8391) borchi
»

Novi iMac in G5

Oddelek: Novice / Ostale najave
273008 (3008) IceIceBaby

Več podobnih tem