»

Prihodnji teden predstavljeni iCloud, Mac OS X Lion in iOS 5

Govoril bo Steve Jobs, ki je od marca na bolniškem dopustu.

Apple - Apple bo na konferenci za razvijalce prihodnji teden predstavil oblačno storitev iCloud, ki bo neposredna konkurenca Googlovi in Amazonovi rešitvi, so zapisali v izjavi za javnost. Prve govorice o iCloud so vzniknile aprila, ko je Apple odkupil istoimensko domeno. Ni pa še jasno, ali bo iCloud omogočal le shranjevanje glasbe ali pa bo celovita oblačna storitev, kot je recimo Dropbox. Prejšnji mesec smo pisali, da je Applu blizu dogovora o sodelovanju z založbami, kar bi mu omogočilo postaviti konkretno boljšo in uporabnikom bolj prijazno storitev od Google Musica, Amazon Digital Lockerja in celo Spotifya - še zlasti, ker slednji v ZDA ni na voljo.

Poleg tega bo Apple na Worldwide...

8 komentarjev

Nazaj k Macom, iLife '11

iPhoto '11 v celozaslonskem načinu

vir: engadget
engadget - Na Applovi današnji predstavitvi, za katero so napovedali povratek k Macom, smo ugledali kar nekaj novosti. Predstavili so novo različico programskega paketa iLife '11, ter, kot je bilo pričakovano, napovedali prihodnjo različico operacijskega sistema OS X, Lion, in popolnoma prenovljen MacBook Air. Pa začnimo z iLife!

iLife po besedah Jobsa znatneje osvežijo vsaki dve leti, torej je leto 2011 idealno po osvežitvi iz leta 2009. V iLife, ki je na nove Mace že nameščen, se nahajajo programi iPhoto, iMovie, GarageBand in iWeb, ki pa tokrat ni bil posebej predstavljen. iLife '11 prinaša celozaslonski način, kjer aplikacija prekrije tudi aplikacije v docku na dnu zaslona, podobno kot na iPadu in iPhone. iPhoto '11 med...

7 komentarjev

Apple napovedal prireditev za prihodnjo sredo

MacRumors.com - Apple je včeraj razposlal prva vabila povabljencem na prireditev Back to the Mac, ki bo potekala 20. oktobra ob 10. uri po pacifiškem času v Apple Town Hall. Tradicionalno skrivnosten Apple noče povedati veliko, saj si tako zagotovi odlično reklamo, tako da je še največji namig poster, na katerem je jabolko, izza katerega kuka lev, in besede "Videli bomo novosti za Mace". Vprašanje, kaj bo Apple to pot predstavil, bo ostalo večidel neodgovorjeno vse do dne prireditve.

Vseeno pošpekulirajmo. Bržkone bomo videli prve posnetke Mac OS X 10.7 (mogoče s podporo za upravljanje z dotikom?), ki je že dlje časa potrjeno v razvoju, a ne gre se preuranjeno veseliti, saj smo prve posnetke Snow Leoparda videli debelo leto pred izidom....

20 komentarjev

Urejanje videov tudi na Nokii N8

engadget - Na dan predsatvitve novega iPhona, kjer je bila ena izmed predstavljenih novosti iMovie zanj, je svojo različico programa za urejanje videoposnetkov na spletu pokazala tudi Nokia. Seveda gre za že nekoliko težko pričakovani mobilni telefon N8, ki bo izšel konec avgusta ter bo za operacijski sistem uporabljal popolnoma svež Symbian^3.

Podobno kot v iMovie za iPhone bo tudi tukaj mogoče združiti različne videoposnetke in slike, prve skrajšati, jih razporediti, dodati grafične prehode med posameznimi sestavnimi deli posnetka ter dodajati tekstovne naslove. Ena izmed prednosti v primerjavi z iMovie je sposobnost priklopa USB naprav na Nokio N8, s katere bo lahko nato prenašala videoposnetke in jih uporabila za končni izdelek.

Predstavili...

24 komentarjev

Mac OS X 10.6 v petek

Mac OS X 10.6 Snow Leopard

vir: Apple
Apple - Apple je uradno potrdil, da bo izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema Mac OS X ta petek. Novi Mac OS X 10.6 z živalskim imenom Snow Leopard (snežni leopard oz. Uncia uncia) bo uporabnike prejšnje verzije stal 29 dolarjev. In kaj bo novega?

Apple pravi, da se to pot niso osredotočili toliko na novosti kot na piljenje kode sistema. Pravijo, da so predelali kar 90 odstotkov kode. Nov operacijski sistem zasede pol manj prostora kot prejšnja verzija, tako da lahko sprosti do 7 GB prostora na disku - nekaj so pridobili z optimizacijo, nekaj pa s črtanjem podpore za PowerPC. Poleg tega Apple...

210 komentarjev

Apple upokojil nekaj Macov

Power Mac G4

vir: The Register
The Register - Brez velikega pompa je Apple upokojil nekaj starejših Macov. S 17. marcem jih bodo razvrstili v dve skupini: starodobne (vintage) in zastarele (obsolete). V prvi se bodo znašli Xserve RAID, Xserve (Slot Load) in Xserve (Cluster Node), v drugi pa PowerBook G4, Power Mac G4 (Digital Audio), Power Mac G4 (Quicksilver), Macintosh Server G4 (Digital Audio) in Macintosh Server G4 (Quicksilver). Apple med starodobne avtomatsko uvrsti izdelke, ki so jih nehali proizvajati pred petimi leti, v zastarele pa več kot sedem let stare. Razlika za...

6 komentarjev

Najuspešnejše četrtletje v zgodovini Appla

Razčlenitev prihodkov

vir: MacWorld UK
MacWorld UK - Podobno kot IBM se lahko tudi Apple presenetljivo pohvali z rekordnim poslovnim izidom v zadnjem četrtletju koledarskega leta 2008. Prvič v zgodovini so prihodki podjetja presegli 10 milijard dolarjev, dobiček pa je znašal rekordnih 1,61 milijarde. V tem obdobju je Apple prodal 2,52 milijona Macintoshev, 22,7 milijona iPodov in 4,36 milijona iPhonov. S tem je na vseh treh področjih dosegel najboljše rezultate doslej, število prodanih iPhonov v celem letu pa je močno preseglo zastavljeni cilj 10 milijonov kosov, saj se je števec ustavil pri 13,7 milijona.

73 komentarjev

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

MacRumors.com - Kljub obilnemu številu govoric o prihajajočih novostih iz Apple-a (težko pričakovana posodobitev iMac in Mac Mini), je bil včerajšnji Apple-ov Keynote na MacWorld 2009 v San Franciscu za večino nekolikošno razočaranje.

Apple je sicer predstavil posodobitev svojega 17 inčnega prenosnika (tako je sedaj celotna linija Apple-ovih prenosnikov izdelana iz enotnega ohišja - t.i. Unibody), katerega oprema je precej standardna (trije USB vhodi, Firewire 800 (a ne 400), dve grafični kartici, ...), a največja prednost novega modela je predvsem baterija - slednja bo namreč držala tudi do 8 ur in bo preživela 1000 polnilnih ciklov (ali do pet let), je pa zaradi svoje velikosti in "zlitosti" z ohišjem (bila naj bi namreč bolje prilagojena in razdeljena po ohišju) sedaj neodstranljiva. Največji Apple-ov prenosnik je prav tako obdržal opcijo t.i. "matte" zaslona.

Največji poudarek pa je včeraj Apple dal predstavitvi posodobljenih različic iLife in iWork.

iPhoto bo tako sedaj podpiral prepoznavo...

30 komentarjev

Apple posodobil svojo linijo prenosnikov in zaslonov

Aluminijasta kocka

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Kot so po prostranstvih interneta že nekaj časa krožile govorice o posodobitvi prenosnikov, je Apple danes pred nekaj urami predstavil posodobljeno linijo svojih prenosnikov. Najnovejši modeli Apple-ovih prenosnikov pa tokrat niso osveženi le s sicer suhoparnim povišanjem hitrosti procesorja in/ali grafičnih kartic, pač pa se tokrat ponašajo tudi z novo obliko.



Za nov dizajn pa Apple ni izbral le preoblikovanja svoje nadvse prepoznavne linije prenosnikov, pač pa se je odločil, da bo ohišje za svoje prenosnike v celoti izdeloval iz enega kosa aluminija. S postopkom preoblikovanja enega kosa aluminija v ohišje s pomočjo CNC naprav je Apple tako postavil nov standard, saj še noben proizvajalec prenosnih računalnikov ne izdeluje ohišij na podoben način....

205 komentarjev

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

Eminem toži Apple

Daily Tech - Ta tožba ne pomeni nič novega v današnjem svetu. Pred Eminem sta Apple tožila tudi Avril Lavigne, kot tudi Jose Trujillo. Tako sedaj Eminem toži Apple zaradi kršitev avtorskih pravic, s tem da naj bi Eminemove pesmi prodajali preko Itunes. Trdijo, da v to niso nikoli privolili oziroma da Universal Music Group nima pravice delati taka pooblastila. Še link

Od 99 centov, ki jih Apple dobi za vsako pesem, ki je prenešena, dobi 70 centov založba, ostalo pa Apple. Založbe nato dajo približno 9 centov avtorju.

60 komentarjev

Iz Appla nič novega

MacRumors.com - Pravkar se je končal tradicionalni govor Steva Jobsa, ki se odvije vsako leto na Appleovem WWDC-ju. Ponavadi na njem pride do večje posodobitve katerega od Jabolčnih izdelkov, zato navdušenci nad njimi v živo spremljajo poročanja z dogodka in ugibajo o prihajajočih novostih.

No, letos se ni zgodilo nič pretresljivega, Štef je omenil kopico že napovedanih in nekaj doslej še nevidenih novosti, ki se bodo pojavile v prihajajoči različici Mac OS X, med drugim Safari 3 (po novem tudi za Windows), prenovljeno namizje s kupi namesto map, posodobljen Finder, predogled datotek QuickLook in še par malenkosti. Toplo sodelovanje z Appleovci sta napovedala id Software in EA Sports, omenjen pa je bil tudi omogočen razvoj aplikacij...

66 komentarjev

Mac World Expo 2005 v San Franciscu

Mac mini

vir: Apple
Slo-Tech - Že več dni so srca oboževalcev, kalifornijskega podjetja Apple trepetala v pričakovanju največjega dogodka v letošnjem letu, Mac World Expa 2005, ki se dogaja ta teden v San Franciscu, saj je definitivno raj za vse oboževalce jabolčnih računalnikov. Še posebej pa je znana vsakoletna predstavitev novosti iz jabolčnega sveta, ki jo vodi capo podjetja Apple, Steve Jobs.

Že več tednov pred samim dogotdkom se je začelo po različnih internetnih straneh sušljati o vseh novostih, ki jih je Apple pripravljal za predstavitev na današnjem dogodku. Sledile so burne razprave na forumih (tudi na Slo-Tech-ovemu forumu se je odvijala debata o tem), sledile so tožbe iz strani Applea, še več govoric in potem je končno...

62 komentarjev