» »

AMD izdal dodatno dokumentacijo za grafične kartice

AMD izdal dodatno dokumentacijo za grafične kartice

OSNews - Pri OSNews poročajo, da so se pri AMDju odločili izdati še več dokumentacije za svoje grafične kartice.

300 stranski dokument, ki opisuje implementacijo 3D grafike na R500 čipih z nekaj drobci, ki opisujejo tudi določene lastnosti R300 in R400 jeder. Dodatna dokumentacija bo na voljo v kratkem še tudi za R600 jedra. Odveč je omenjati, da bo ta dokumentacija izjemno pomagala razvijalcem odprtokodnih gonilnikov za AMDjeve grafične kartice, ki bodo s tem dejansko lahko počasi začeli podpirati 3D pospeševanje grafike.
Skupaj s tem pa bo AMD še izdal izvorno kodo programa Tcore, ki je v bistvu emulator grafičnega procesorja in so ga do sedaj uporabljali za razvoj gonilnikov prej kot je bil na voljo dejanski čip.

34 komentarjev

R33D3M33R ::

Si pa jemljejo čas, mečejo ven dokumentacijo po kosih. Uporabnih gonilnikov ni od nikoder, uporabniki pa so besni.

3D performance je še vedno bolj ali manj porazen - UT2k4 z 9500Pro komaj poganjam čez 15FPS na normal detajlih na 800x600, medtem ko je v Windows deloval brezhibno napumpan skoraj do konca na 1024x768. Pisati na njihov support je verjetno tak brezveze, ker ne odgovorijo (vsaj meni niso).
V Catalyst 8.2 še vedno ni odpravljen bug, kjer ne moreš videti podnapisov, poleg tega pa še zamrznejo sistem ob shutdownu. Beda od bede :\

BTW: Imam poln kufer in sem se odločil menjam 9500Pro 128MB za nVidia Geforce 4 ali FX. Ponudbe na ZS.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

filip007 ::

Dobi raje kakšno x1600PRO AGP ne pa Geforce FX ker to je najslabša serija od Geforcev...

Kje ne delajo podnapisi...imam x1950pro in 8.2

R33D3M33R ::

Atija na Linuxu nikoli več. Vem kako je s FXi, vendar ne dvomim, da bi delalo bolje. Sem imel pred časom Geforce 2 MX pa je delala bolje in stabilneje kot pa ta 9500, žal je spustila dušo. Podnapisi pa ne delajo nikjer, v nobenem programu. Sem preizkusil že čuda nastavitev v xorg.conf...
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

WhiteAngel ::

Ati naj v prvi fazi raje izda normalne gonilnike, ki so odprti, kot pa neko dokumentacijo. To je uporabno šele kasneje. Trenutno je to le slinjenje uporabnikom, ker v celi firmi očitno nimajo sposobne ekipe razvijalcev za Linux.

Moje mnenje enako: Ati-ja nikoli več na Linuxu. Že več kot tri leta čakam na spodobne gonilnike za mojega Radeon 9600. Zadnja verzija gonilnikov naprimer zmrzne, ko želiš računalnik ugasnit ali ponovno zagnat in zamrzne med preklopom iz grafičnega načina v konzolo. Ravno tako se mi naključno usuje X strežnik po več kot 5 urah dela (neko čudno prelivanje barv proti beli). Prav tako po nekem času začne svinjat po trenutno odprtih oknih (npr. jih prebarva na sivo in nato moraš osvežiti oz. nekako prerisati celotno okno). V prejšnji verziji recimo se je X strežnik usul, če si zapustil igro, ki je bila fullscreen. Da ne omenim hrošča, ki se je vlekel do pred kratkim (in je trajal okoli pol leta!), ko si v spodnji desni kot zaslona in pri miškinem kazalcu dobil neko svinjarijo na zaslon in si moral ponovno zagnati sistem, če si želel, da izgine.

Še bi lahko našteval - skratka katastrofa. Iz verzije v verzijo so gonilniki odkar pomnim *gnili*. Na Windows je stanje za spoznanje boljše, a ne zadosti. Men se recimo WinXP usuje, če imam omogočen drugi monitor (npr. če ga pozabiš onemogočit) in ni fizično priklopljen na prenosnik. Vsi hrošči, ki sem jih omenil so zelo kritični - dobesedno te je*ejo v glavo.

Povzetek: Moj naslednji prenosnik bo imel nvidio. Ne morem pomagat, če so nesposobni. Prav tako nvidio priporočam vsakemu, ki ga srečam. Žal.

R33D3M33R ::

Da ne omenim hrošča, ki se je vlekel do pred kratkim (in je trajal okoli pol leta!), ko si v spodnji desni kot zaslona ... dobil neko svinjarijo na zaslon

Jaz imam pa v levem zgornjem kotu Unreal Tournamenta majčken rdeč pravokotnik. Zna biti moteče, ker se ravno tam izpisujejo sporočila...
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

kriko1 ::

@WhiteAngel: Si pa vztrajen, moj r9600pro pa sigurno ne bo dočakal solidnih gonilnikov, je že prej crknil :D

Sicer tudi z nvidio ni vse v redu, npr. aktualni problem počasnosti kartic serije 8xxx. Pa v zadnji seriji gonilnikov so težave z grafiko v igrah, čeprav so sporočili da so te težave že odpravljene, na žalost ne izdajo popravka ob naslednjem izidu gonilnikov, ampak ponavadi gresta še dva kroga mimo. Malo polentasti so.
Je pa boljša izibra kot ATI za linux trg.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

Brane2 ::

A niso zadnji ATI driverji za Linux že O.K. ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

kriko1 ::

Ne vem, nimam več. Pravzaprav imam še eno 9250 v omari, pa nazadnje ko sem testiral je v UT delovala solidno (stabilen FPS), gre se seveda za starejšo mašino.
Compiz pa ni laufal v redu, toda za vsakdanje delo je bila ok (filmi s podnapisi, suspend 2 disk / ram vse je delalo bp). Ampak to so starejše kartice, novejše pa nimam pojma kako je stanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

rdecaluc ::

Ne vem ... meni je na ati grafični delalo vse , kar sem rabil za vsakodnevno uporabo , tudi podnapisi. Zdej sem pa nadgradil na 6600 za neverjetnih 10€ @ bolha . In morem rečt da mi nvidia kr dela probleme s temi svojimi driver bugi (prokleto še ut2k4 ne morem v miru igrat brez da bi mi kake texture mankale z najnovejšimi drajverji )

edit: mel sem pa x800gt , ki pa je crknila po res dolgi uporabi.
Est modus in rebus. ,typos

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rdecaluc ()

kriko1 ::

Podnapisi mu ne delajo zaradi tezave pri pospesevanju Xvidea. Lahko tezavo premostis da izberes softverski izris, ampak naslednjic se zamislis ce bos dal € za kartico ki ni sposobna pravilno prebavljat take trivialne stvari.

Looooooka ::

"the video display driver has been restarted".
aah...tega nism vidu odkar sm atija vrgu v smeti.
in ce nardijo 4x hitrejso graficno od nvidije...je ne bom kupu.
razn ce bo kje pisal da so zamenjal vse zaposlene, ki majo karkol pri proizvodnji graficnih.

mile ::

ATI priznava, da ima probleme vzdrževati 28 miljonov vrstic kode linux GPU drajverja (fglrx), zato mu je v interesu,da opensource čimprej doseže uporaben nivo.

ta vikend je bil dodan Xv interface v radeon drajver:)

mislim, da so na pravi poti

Brane2 ::

Loooka:

Kdaj si nazadnje uporabljal njihove driverje ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Dr_M ::

Eh, ati graficne se v windowsih ne morejo pravilno prikazovat podnapisov, torej je verjetno v linuxu se hujse.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

coffeetime12 ::

Jaz ne dam atijeve kartice v nobeno svoje računalo nikoli več. So se mi zamerile popolnoma-govorim za Linux. Pa tudi ko bodo naredili spodobne gonilnike, jih ne kupim. Pika. Z nVidio nimam nobenih problemov, tudi z Intelovimi ne.

strictom ::

Odgovor na prvi post v temi: z 9200se mi je UT deloval na 60FPSih konstantno. Z 9500PRO bi ti moral delovati nenormalno dobro.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Jst ::

Ko sem pred dvemi leti kupoval midrange prenosnik, sem hotel izključno Intelovo grafično, GMA. V nižjem razredu to ni bil problem, a sredni in višji rang, tam pa vsepovsod nvidia ali ati. Sedaj imam enak problem. Nameravam v kratkem kupiti nov prenosnik, na katerem bo spet laufal suse (linux) in *spet* so Intelove GMA prisotne samo v nižjem rangu. Upam, da srečam srečo...

Tudi za Desktop računalnik sem cincal že od izida 8800GT in sem sedaj naročil 88GTS. Med faktorji za odločitev je bila tudi podpora v linuxu.


--

Hehe, bi bil hec, da bi sčasoma postali OpenSource ATI driverji za Windowse boljši, kot iz domače hiše. Kot je kxProject za EMU10K2-based (Creative) zvočne kartice: Live! do Audigy 2. Ti driverji so (za določene kartice) boljši kot tisti iz domače hiše Creativa.

Moram pa vseeno pohvaliti ATI. Nardil je nekaj prvih baby steps k odprtju svojega hardware-a. Tudi Crossfire ni samo ekskluziven za ATI-chipsed based matične, kot nvidiin SLI, kjer moraš imeti nvidin chipset.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

R33D3M33R ::

Govoril sem o Ut2k4, stari UT deluje dokaj "khm". Saj na official mapah in mapah, kjer je malo okolice je ok (okrog 100FPS), ko pa pridem v kako veliko področje pa prične štekati! V multiplayerju je to katastrofa, saj zaradi tega sranja na veliko crkujem.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

mile ::

ATI bo v roku enega leta naboljsa izbira v unix svetu..

MrStein ::

MrStein ( v prejšnji novici, iz septembra 2007):

> The wolrd domination is proceeding, as planned.

Ja, do leta 3158 bodo že konkretni rezultati ! Komaj čakam !
(3D driverje kuhajo že 10 let, pa še vedno je rezultat tak-tak)


sploh nisem mislil nič pisat, ampak mile je potem načel temo ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mile ::

no, to je moje mnenje.... spremljam razvoj precej podrobno (radeonHD) zadnje pol leta

boš lahko komentiral spet v zacetku poletja ob naslednjem milestone-u ;)

mile ::

aja, pozabili ste omeniti, da je AMD par dni prej izdal kot opensource tudi performance library

http://www.amd.com/gb-uk/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543~123872,00.html

Baltazar-x ::

Ja ati se mora pobolšat, že skor dve leti dela počasneje in bistveno ceneje grafične kot nvidia.
Sej bo kmal nazaj v stari dobri formi, ni dvoma. Mogoče je že z 3870 x2.

lp.

darksamurai ::

meni pa atijeva v windowsih veliko blje deluje kot kak geforce. Vsaka verzija zelenih gonilnikov je slabša. Čedalje bolj pametno neki vse ratuje... ko pa hočeš kaj nastavit pa ne moreš. Kar neki ti ne pusti za vsak drek tečnari...

Dr_M ::

Kar neki ti ne pusti za vsak drek tečnari...

Bols da ti ne pusti, kot pa da nastavis in potem sploh ne dela, kot se to dogaja pri ATIju.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

R33D3M33R ::

Takle, sem se že znebil grafične, sedaj v računalniku domuje Geforce 4 Ti. Izboljšave so definitivno, zadovoljen z menjavo :). Radeonu pa bom morda dal priložnost še na kakem Windows sistemu, Linux ... to pa močno dvomim.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

mile ::

update

AMD izdal mikrokodo za vse GPU-je

3D milestone za R5XX


stvari definitivno napredujejo

MrStein ::

VVAAUuuu !
Samo že XX let, in bodo driveri na voljo !

Hmm, zdaj se lahko mikrokoda tvika/optimizira, torej doda/odklene kaki zanimiv feature ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mile ::

za mojo R515 je ze vse tukaj kar rabim...no se powerplay pride in to je to

quote agd5f:

The microcode is a little program that runs on the command processor and tells it how to parse up the incoming command packets. These packets are used to program the acceleration engines. The CP decodes the incoming packets and then programs the accel registers to do the appropriate thing. The microcode is nothing more than a packet parser. For the most part you can program the the accel registers directly via MMIO, but it's much less efficient.

MrStein ::

Vem kaj je mikrokoda. Vprašanje še vedno velja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mile ::

http://cgit.freedesktop.org/mesa/drm/tree/shared-core/radeon_cp.c

tkole to zgleda... tale binaren blob bos bl tezko karkoli poheku

MrStein ::

Ja, pa StarForce so tudi težko pohekali, kajne ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

dux ::

Z ATIjem je tako da najboljše delajo predpotopne grafe, ki so podprte z open source gonilniki. Moja 9200se na Ubuntu 7.10 je že z live CD-ja prebavljala 3D efekte, v tremulousu pa dobim tam okoli 90-100 FPS.
Preden bodo pa novi gonilniki imeli neko pametno funkcionalnost bo že 2009, če ne celo 2010.
Upanje je v nasih odlocitvah

mile ::

update

new milestone


fajn to


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Igre
24548226 (41201) Nummy
»

Torvalds pokazal sredinec Nvidii (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
19351852 (44079) Icematxyz
»

Larrabee s približno 1,7 milijarde tranzistorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
394957 (3574) PrimozR
»

programiranje procesorja 2. del :P

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
262432 (1833) BluPhenix
»

OpenDocument Format (bo) sprejet kot ISO standard

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
305311 (3890) Matevžk

Več podobnih tem