»

Symbian razkril svoje mikrojedro EKA2

Ars Technica - Symbian je že lani napovedal, da bo javnosti popolnoma razkril kodo svojega mikrojedra EKA2. Danes so naredili velik korak v tej smeri, saj so izdali izvorno kodo tega jedra in paket SDK (software development kit) pod licenco EPL. V podjetju pravijo, da se hitro pomikajo proti popolnoma odprtokodnemu modelu, popolnoma vse pa naj bi pokazali do sredine prihodnjega leta. SDK-paket za razvijalce pa vsebuje prevajalnik za ARM, odprtokodni emulator na QEMU in podporo za poganjanje operacijskega sistema BeagleBoardu.

Lee Williams, Symbianov izvršni direktor, je poudaril, da so v podjetju pospešili odpiranje kode, ker so jo želeli ponuditi razvijalcem in izdelovalcem strojne opreme karseda hitro. Verjame, da EKA2, ki je pravo mikrojedro, optimizirano za mobilne naprave, nudi nekaj prepričljivih prednosti pred Linuxom. Kot pravi, ima Symbian bogat ekosistem, saj ga uporabljajo na 70 različnih izdelkih, podpira 53 jezikov in 300 omrežij, zaradi česar je skupaj z bogato podporo za razvoj...

1 komentar

AMD predstavil nove procesorje

Hartware.net - AMD je danes predstavil osem novih procesorjev, med katerimi so tudi lani septembra najavljeni trojedrni Phenomi X3. Poleg Phenoma X3 8600 s frekvenco 2,3 GHz ter Phenoma X3 8400 z 2,1 GHz so luč sveta zagledali štirijedrniki Phenom X4 9550, 9650, 9750 in 9850 s frekvencami med 2,2 in 2,5 Ghz. Pri vseh novih procesorjih gre za B3-Stepping, pri katerem so odpravli t.i. TLB-Bug dosedanjih Phenomov. Cene novih štirijedrnikov se gibljejo med 209 in 235 ameriškimi dolarji, medtem ko bodo trojedrni proesorji na voljo le v že sestavljenih sistemih OEM proizvajalcev. Poleg tega je AMD predstavil tudi varčen štirijedrni procesor Phenom X4 9100e s porabo vsega 65 W.

Več o tem si preberite na Hartware.net.

90 komentarjev

AMD izdal dodatno dokumentacijo za grafične kartice

OSNews - Pri OSNews poročajo, da so se pri AMDju odločili izdati še več dokumentacije za svoje grafične kartice.

300 stranski dokument, ki opisuje implementacijo 3D grafike na R500 čipih z nekaj drobci, ki opisujejo tudi določene lastnosti R300 in R400 jeder. Dodatna dokumentacija bo na voljo v kratkem še tudi za R600 jedra. Odveč je omenjati, da bo ta dokumentacija izjemno pomagala razvijalcem odprtokodnih gonilnikov za AMDjeve grafične kartice, ki bodo s tem dejansko lahko počasi začeli podpirati 3D pospeševanje grafike.
Skupaj s tem pa bo AMD še izdal izvorno kodo programa Tcore, ki je v bistvu emulator grafičnega procesorja in so ga do sedaj uporabljali za razvoj gonilnikov prej kot je bil na voljo dejanski čip.

34 komentarjev

AMD naznanil izdajo specifikacij za gonilnike ATIjevih grafičnih kartic za Linux

Slo-Tech - Pri AMD-ju so se odločili močno izboljšati gonilnike za ATI-jeve grafične kartice v okolju Linux. Kot je znano so bili ATI-jevi Linux gonilniki precej slabi, zato so uporabniki Linuxa raje posegali po grafičnih karticah iz sosednjega tabora. Sodeč po testih, pa je prihajajoči gonilniki prinašajo velike spremembe, saj se lahko sedaj v Linuxu AMD-jeve oz. ATI-jeve grafične kartice kosajo z NVIDIinimi. Na voljo so tudi naslednji testi ATI-jevih grafičnih kartic pod Linuxom: AMD je tudi napovedal, da bodo objavili specifikacije ATI-jevih grafičnih kartic in odprtokodnim razvijalcem omogočili vpogled v del izvorne kode njihovih lastniških gonilnikov. Kot kaže so bodo pri AMD-ju poskrbeli tako za kvalitetne lastniške, kot tudi za kvalitetne odprtokodne gonilnike.

32 komentarjev

AMD obljublja odprtokodne grafične gonilnike

Slashdot - Henri Richard, podpredsednik AMD-ja, obljublja odprtokodne gonilnike za grafične kartice podjetja ATI, ki je nedavno postalo del AMD-ja. To je izjemno dobra novica za zagovornike odprto kodnih gonilnikov, tudi Intel, vodilni proizvajalec integriranih grafičnih poganjalnikov je pred časom odprl svoje gonilnike. Ampak ATI in nVidia, ki sta praktično edina proizvajalca bolj zmogljivih grafičnih kartic, sta do zdaj izdala le zaprte driverje, kar je povzročilo nemalo težav s kompatibilnostjo, stabilnostjo in performansami v Linuxu in ostalih odprtokodnih operacijskih sistemih. Upajmo, da bo AMD-jevo dejanje vplivalo tudi na nVidiio.

Izvorna novica.

14 komentarjev

Microsoft izdal prvi odprtokodni program

Silicon - Microsoft je izdal izvorno kodo programa Windows Installer XML (WiX). Na voljo je pod pogojih licence Common Public License, ki dovoljuje prosto uporabo programja ter spreminjanje izvorne kode, če je le-ta tudi vnaprej izdana pod enakimi pogoji. Ker vsi poznamo odnos Microsofta do odprte kode, gre verjetno za preskušanje terena, da bi videli, v kaj se lahko razvije ta program s pomočjo odprtokodne skupnosti. Klik in domača stran programa.

8 komentarjev

Od R300 prek R350 do NV30, 31 ter 34

3dcenter - Danes je na trgu grafičnih kartic kar nekaj dobrih, če ne celo odličnih serij. Tokrat so na strani 3D Center naredili pregled ATIjevih serij R300 in R350 ter nVidiinih NV 30, NV 31 ter NV 34, seveda pa niso pozabili tudi na Geforce 4 Ti 4200/4400/4600. Test so spisali na kar 47 straneh. Priporočljivo je znanje nemškega jezika, saj je celoten članek spisan v tem jeziku. Test je sicer nadvse zanimiv, saj grafi, ako vam nemščina dela težave, povedo več kot dovolj. Celoten test.

4 komentarji

Peticija proti ASUSu

Slo-Tech - Hehe, bilo je samo vprašanje časa kdaj se bo pojavila kakšna peticija proti ASUSu. Če še ne veste, je ASUS spet začel z razvojem gonilnikov, ki lastnikom njihovih grafičnih kartic omogočajo goljufanje pri igranju popularnih internetnih 3D streljačin. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da takšni gonilniki delajo veliko škode skupnosti, ki se je razvila okoli teh iger. Kakorkoli, če se tudi sami čutite prizadeti zaradi teh gonilnikov, hitro kliknite sem in podpišite peticijo. Thnx, DeGi.

4 komentarji