»

Apple znatno otežil menjavo baterij v iPhonu

Slo-Tech - Apple sicer nikdar ni bil posebej naklonjen samostojnim popravilom iPhona, zato je bilo uradno tudi baterije treba menjati na pooblaščenih servisih. Vseeno pa so številni mojstri zamenjavo izvedli doma in če so bili pazljivi, težav ni bilo. To obdobje se sedaj končuje. Na iFixit so ugotovili, da je Apple sedaj programsko zaklenil baterije. Če baterijo zamenjamo sami, bo iPhone ob vklopu prikazal opozorilo, da pristnosti baterije ni moč zagotoviti, zaradi česar funkcija Battery Health ne bo delovala. To se zgodi tudi, če kupimo in vgradimo uradno Applovo...

123 komentarjev

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

MacRumors.com - Kljub obilnemu številu govoric o prihajajočih novostih iz Apple-a (težko pričakovana posodobitev iMac in Mac Mini), je bil včerajšnji Apple-ov Keynote na MacWorld 2009 v San Franciscu za večino nekolikošno razočaranje.

Apple je sicer predstavil posodobitev svojega 17 inčnega prenosnika (tako je sedaj celotna linija Apple-ovih prenosnikov izdelana iz enotnega ohišja - t.i. Unibody), katerega oprema je precej standardna (trije USB vhodi, Firewire 800 (a ne 400), dve grafični kartici, ...), a največja prednost novega modela je predvsem baterija - slednja bo namreč držala tudi do 8 ur in bo preživela 1000 polnilnih ciklov (ali do pet let), je pa zaradi svoje velikosti in "zlitosti" z ohišjem (bila naj bi namreč bolje prilagojena in razdeljena po ohišju) sedaj neodstranljiva. Največji Apple-ov prenosnik je prav tako obdržal opcijo t.i. "matte" zaslona.

Največji poudarek pa je včeraj Apple dal predstavitvi posodobljenih različic iLife in iWork.

iPhoto bo tako sedaj podpiral prepoznavo...

30 komentarjev

.NET guru: "iPhone najmočnejša mobilna platforma"

9to5Mc - Kevin Hoffman, eden izmed najbolj uveljavljenih razvijalcev za .NET platformo in avtor večih knjig na temo .NET-a, je pred dnevi na svojem blogu podal nadvse direktno mnenje o iPhone-u kot razvijalski platformi in številnih kritikah NDA pogodb, ki so jih morali razvijalci podpisati ob vstopu v iPhone Developer Program.

Hoffman, sicer že večkratni predavatelj o razlikah med .NET in Cocoa platformo ima svojevrsten pogled na obe platformi, ki ga poseduje le redkokateri razvijalec. Po njegovem mnenju je tako iPhone daleč najmočnejša mobilna platforma za razvijalce do današnjega dne. Besede, ki vsekakor ne bodo dišale Microsoft-u, še manj pa njegovemu PR oddelku, naj bi izrekel med enim izmed svojih predavanj na WWDC-ju. NDA pogodbe pa so kot vse pogodbe po njegovem mnenju popolnoma upravičene in na koncu dneva prostovoljne - če razvijalcu nenazadnje ne dišijo določene omejitve o razkrivanju internih informacij lahko vedno izbere da NDA-ja ne bo podpisal in se osredotoči na druge...

48 komentarjev

Steve Jobs potrdil vgradnjo "kill" stikala v iPhone

iPhone

vir: engadget
engadget - Apple je prejšni mesec ponudil prodajo aplikacij za iPhone preko svojega AppStore, kjer so na voljo tudi produkti zunanjih izdelovalcev. Tako naj bi uporabniki prenesli kar 60 milijonov programov, pri čemer Apple deli dobiček 30/70 med sabo in proizvajalcem. Jobs pa k vsemu dodaja, da mobilniki niso več samo antene in zdržljivost baterij, sedaj naj bi v ospredje prihajala programska oprema za telefone. Nedavno tega pa je potrdil prisotnost "kill" stikala, ki bi v primeru potrebe onemogočil že nameščene programe. Jobs trdi, da naj bi...

54 komentarjev

MacBook Air prvi padel

Slashdot - Na konferenci CanSecWest, ki trenutno poteka v Vancouvru, so priredili tekmovanje v vdiranju v sisteme, imenovano PWN 2 OWN. Tekmovalci se borijo proti trem prenosnikom (Vaio VGN-TZ37CN, Fujitsu U810 in MacBook Air), na katerih tečejo trije konkurenčni operacijski sistemi (Ubuntu 7.10, Vista Ultimate SP1 ter OS X 10.5.2).

V okviru prvega dne tekmovanja so lahko sisteme za nagrado 20.000 dolarjev napadali samo preko omrežja, kar ni prineslo večjih uspehov. Včeraj je bila nagrada razpolovljena, zato pa so dobili tekmovalci možnost, da se na računalniku odpre predpripravljena spletna stran ali elektronsko sporočilo. To je tekmovalcem prineslo dosti več možnosti, kar je dokazal Charlie Miller, ki je že v dveh minutah po začetku tekmovanja uspel prevzeti nadzor nad MacBookom Air.

Kako je to Millerju uspelo, zaenkrat ni znano, ker se morajo tekmovalci zavezati, da podatkov ne bodo izdali, dokler jih organizator ne pošlje avtorjem sistema in ti dobijo možnost za popravek. Glede na to,...

124 komentarjev

Flash tudi za iPhone

MacRumors.com - Potem ko je Apple pred kratkim prišel do zaključka, da še ne bo podprl Flash-a za iPhone in iPod Touch, ker mobilna različica preprosto ne zadošča potrebam uporabnikov, polna različica pa je preveč zahtevna, se je Adobe odločil, da bo ubral Sun-ovo pot. Tako je Adobe-ov izvršni direktor Shantanu Narayen v nagovoru investitorjem dejal, da bi naj Adobe, podobno kot Sun, po preučitvi SDK-ja prišel do zaključka, da morajo ponuditi Flash tudi za iPhone in iPod Touch saj "je Flash sinonim za internetno izkušnjo".

Omembe vredni so tudi domnevni Apple-ovi pogovori z glasbenimi založbami, saj želijo ponuditi uporabnikom paket, pri katerem bi bila celotna cena glasbe vključena že v samo ceno glasbenega predvajalnika - podobno idejo so imeli tudi pri Universalu s svojim Total Music. Natančnejši podatki zaenkrat še niso poznani, ker bi naj še prihajalo do nesporazumov o točni ceni - ko bodo znane podrobnosti, in še posebej, če se lahko nadejamo podobne ponudbe tudi v Evropi pa zaenkrat še ni...

11 komentarjev

Brezplačen dostop do storitve Back to Your Mac

Gizmodo - Oddaljen dostop za vse MacOS uporabnike preko sistema Back to Your Mac, do sedaj ni bil možen, vsaj na brezplačen način ne. Bil je privilegij tistih, ki so bili pripravljeni odšteti 100 dolarjev za .Mac Service. Sedaj je na voljo brezplačen dostop, za kar se moramo zahvaliti prijateljem na strani Lifehacker.

Žal brezplačna alternativa ne vsebuje vseh bonbončkov plačljive verzije, kot na primer enkripcije povezave, nima skoraj nič nastavitev, vendar boste konec koncev storitev lahko uporabljali brezplačno, ter imeli popoln nadzor nad namizjem preko oddaljenega dostopa. Za vse dodatne informacije ter navodila še klik!

Vir.

20 komentarjev

Java za iPhone

MacRumors.com - Po četrtkovi izdaji iPhone SDK-ja (ki je že zaokrožil po internetu, iz Apple-ove spletne strani pa ga lahko prenesejo tudi vsi uporabniki z brezplačnim Apple Developer Connection računom) postaja vedno bolj jasno kaj točno bo Apple-ov SDK pomenil za razvijalce in kaj vse lahko pričakujemo. Tako je na primer Sun po pregledu zmogljivosti SDK-ja objavil da bo za iPhone razvil Java Virtual Machine, ki mu bodo poskušali dodati vso možno funkcionalost. Sam JVM bo temeljil na Java Micro Edition in bi ga naj Sun izdal nekoliko za samo junijsko splavitvijo iPhone 2.0 popravkov, v prihodnjosti pa bodo morda dodali tudi podporo za Java Standard Edition in JavaFX.

Kako točno bo na to odreagiral Apple še ni znano saj bi podpora Jave pomenila da bi lahko Apple izgubil vsaj del nadzora nad dostopom do aplikacij, vsekakor pa bi njena podpora pomenila veliko za končne uporabnike, ki že sedaj uporabljajo morje aplikacij za Symbian. Sun se je tako pridružil vedno daljšemu seznamu podjetij, ki so že...

9 komentarjev

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

Z iTunes tudi do filmov

Reuters - Podjetji Apple in Twentieth Century Fox nameravata javnosti razkriti pogodbo, s katero bodo uporabnikom iTunesa omogočili izposojo filmov. Uporabniki bodo ob plačilu skromne pristojbine lahko prenesli filme in jih v določenem času pogledali - nato pa se bo film izbrisal. Podjetji pravita, da bosta tako odrezali posrednike - izposojevalnice in prodajalce - in filme nudili neposredno končnemu potrošniku. Analitiki se strinjajo, da bo uspešnost te strategije v največji meri odvisna od cene in pogojev izposoje, neenotni pa so si o posledicah, ki bodo doletele klasične izposojevalnice. Vlagatelji so bolj pesimistični, saj so delnice Netflixa in Blockbusterja, dveh največjih podjetij, ki se ukvarjata z izposojo filmov v ZDA, zgrmele za slabih pet odstotkov takoj po objavi novice. Reuters.

18 komentarjev

Apple je v oktobru posegel po polovici Japonskega trga

Slashdot - Iz Apple-a prihajajo razne govorice, da je njegov delež operacijskih sistemov na Japonskem velik, vendar tokrat za govoricami stoji tudi nekaj resnice. Leopard je naštel na Japonskem kar 53% prodanih BOX operaciskih sistemov v oktobru, pa čeprav se je ta mačkon prodajal le 6 dni v mesecu.

Izid je bil 26. oktobra ob 6. zjutraj, tako, da so prvi kupci bili Novo Zelandčani in Avstralci, vendar so v Tokiju hkrati odprli tudi novo trgovino, kar je povzročilo, da je kar 200 ljudi stalo v vrsti pred trgovinu, kljub rahlemu dežju, samo da bi kupili Apple-ov OS. Vrste so se pojavile tudi drugod po državi kjer je bila najavljena prodaja. Tako je Apple v oktobru, s prodajo vseh operaciskih sistemov, vključno s Tigrom, zasedel 60,7% tržišča, kar je ogromen skok iz 15,5% v septembru, ki je bil do sedaj največji uspeh v letu 2007.

Po Internetu prav tako krožijo govorice, da je prvi set popravkov za Leoparda - 10.5.1 že pripravljen in da se bo na računalnikih zgodnjih uporabnikov znašel že v...

12 komentarjev

Apple izdal OS X Leoparda

več strani - Po štirimesečnem odlogu je Apple v petek končno predstavil naslednika svojega operacijskega sistema OS X tudi širši javnosti. Sistem, ki prinaša več kot tristo novosti, se je piratom upiral presenetljivo dolgo, saj je ušel šele 3 dni pred uradnim izidom. Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Večini uporabnikov tako na primer preverjanje črkovanja v danskem in ruskem jeziku ne bo ravno jemalo diha, vseeno pa so omembe vredni pa to nalogo opravili Time machine (funkcija, podobna Vistinemu Shadow Copyju), Spaces (virtualna namizja), rahlo prenovljen Dock (tokrat z možnostjo t.i. Stackov), močno pohitren Mail in še marsikatera izmed novosti, za katere na žalost ni prostora v tej novici.

Kljub

113 komentarjev

Applov G5 ali x86?

AnandTech - Še ena novica v zvezi z Apple G5 (IBM PPC970) in x86 (Intel Pentium/Xeon, AMD Athlon/Opteron). Spodnja novica govori o možnosti, da Apple začne uporabljati x86 procesorje v svojih sistemih, toda kakšne so sploh razlike med G5 in sodobnimi x86 procesorji? Tokrat so se na Anandtechu odločili primerjalno testirati G5 v nekaterih testih, poleg tega pa so še mimogrede razložili, kako se G5 in Pentium/Athlon sploh razlikujejo. Rezultati so zanimivi, zaključek pa si poglejte kar sami.

14 komentarjev