» »

Adam ni nikoli srečal Eve

Adam ni nikoli srečal Eve

BBC - BBC poroča, da so z najnovejšimi raziskavami Y-kromosoma ugotovili, da je najstarejši skupni prednik vseh moških živel pred 59.000 leti v Afriki. Ta ugotovitev bega znanstvenike, saj so že pred časom ugotovili, da je živela tako imenovana mitohondrijska Eva pred 143.000 leti. Do te razlike je verjetno prišlo zato, ker so imele ženske skozi zgodovino bolj ali manj konstantno število otrok, pri moških pa so bile velike variacije. Kakšni reveži niso zaplodili nobenega otroka, nekateri srečneži pa več z več ženskami, recimo Džingiskan. Zato ima mitohondrijska DNA bolj konstantno sestavo skozi zgodovino kot Y-kromosom. Hkrati je mitohondrijska DNA bolj občutljiva za mutacije in posledično osebek z mutirano mitohondrijsko DNA hitreje propade.

Ločeno raziskovanje po ženski in moški liniji je mogoče zato, ker imamo moški Y-kromosom, ki ga ženske nimajo, vsa mitohondrijska DNA pa je ženska. Pri oploditvi se namreč iz spermija prenese samo kromosomska DNA, mitohondrijska pa je vsa iz jajčeca.

Kdo je iz čigavega rebra?

86 komentarjev

«
1
2

VidKo ::

Me zanima komentar RKC na to znanstveno ugotovitev.
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

Looooooka ::

Itak vsi vemo da nas je ustvaril Flying Spaghetti Monster!

BigWhale ::

To je 'novica' iz leta 2000?

To vemo ze kar nekaj casa.

jimmi ::

Se opravičujem. Datuma nisem pogledal, ker se je zdaj pojavila na diggu..

Vseeno je zanimivo.. :)

DJ-DUST ::

A zato se za mene tud ne ve od kod sem, mama noce povedat foter pa neve... :\ :P

Tr0n ::

Lol, a digg imate za source novic?

Vi ja niste normalni.

jimmi ::

@ Tr0n
Tako zvem očitno tudi za nazaj, kaj so odkrili, če sem kaj slučajno spregledal. :D

Thomas ::

Novica je stara ene 25 let, po mojem štetju. Takrat so mitohondrihjsko Evo locirali na 200000 let v preteklost, za Adama so pa že takrat rekli, da je vsaj pol mlajši.

Z drugimi besedami, tole smo vedeli že pred četrt stoletja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Ni mi jasno, v čem bi ta zadeva spodbijala RKC. Oni pač pravijo, da je človeka ustvaril Bog in potem se je človek plodil. Nima to veze s tem, da je "znanstveni Adam" mlajši od "Eve". Jasno je samo to, da je moški "star" toliko kot ženska. Vsaj od tedaj dalje, ko sta ratala dva spola :)

Thomas ::

RKC prizna evolucijo. Uradno.

A tega mar kdo ne ve?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gandalfar ::

Thomas: zanimivo, mas kaksen link?

jimmi ::

@Thomas:
Se opravičujem, ker je novica stara. Za Evo je stara okoli 20 let in za Adama okrog 7.

RKC uradno priznava evolucijo. Kakšni strici v Vatikanu so zelo napredni. Oče George Coyne, bivši direktor vatikanskega observatorija, je vnet zagovornik evolucije, ker, kot pravi, Bog preveč ceni svobodno voljo. Med tem, pa je Ratzinger bolj pristaš intelligent designa. Zato je baje tudi odpustil George Coyne-a.

jimmi ::

@ Gandalfar:
link

Pope John Paul II stated some years ago that “new knowledge leads to the recognition of the theory of evolution as more than a hypothesis. It is indeed remarkable that this theory has been progressively accepted by researchers following a series of discoveries in various fields of knowledge”(“Message to the Pontifical Academy of Sciences on Evolution”1996).

Thomas ::

Je pa res tudi to, da bi zdaj nekateri znotraj RKC radi, da se ta poteza J. P. II. - anulira. Najbrž tudi sedanjemu papežu ni povsem prav.

Ampak je že irelevantno, vlak je odpeljal.

Najbolj zanimiva je pa v tem pogledu Anglikanska cerkev. Oni so pokopali Darwina z istimi častmi kot Newtona. Čeprav so mu še par dni prej nasprotovali, ko je umrl, so mu s pogrebom priznali njegov prav.

Ostali kristjani pa evoluciji večinoma NISO naklonjeni. Niti muslimani, niti kdo drug od religijskih ustanov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Robert_S ::

Adam je bil prvi suženj narejen po naročilu.

poweroff ::

Adam je bil prvi suženj narejen po naročilu.
...ali so ga pa prvega uplodali. :D
sudo poweroff

Thomas ::

Super bi bilo, če bi nekateri ostali za vedno svbodni, oziroma nikoli uploadani.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

SanAndreas ::

Hmm kdo pa je ustvaril prvega človeka na zemlji? :\
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)

Cr00k ::

No pa da se ne bomo še bolj versko zapletali... oz. za tiste ki še niste vedeli...

Genographic project - še vedno teče pod okriljem National Geographicsa z nekaj velikimi sponzorji (ala IBM) - dr. Spencer Wells pobira s svojo skupino pobira DNK po vseh kontinentih in išče našega "super dedka" :)

Lahko ste tudi del tega projekta, tako da naročite tudi komplet v katerem je bombažna palčka, dvdji brošure itd... (več tukaj). Rezultati znajo biti zanimivi in povedo iz kod so se vaši praprapra...predniki priklatili.

...če koga že zanima

Lp, Rok

MadMicka ::

Glede "priznanja" evolucije:

"Bog je v sedmih dneh ustvaril..." Tega niso razlagali (vsaj ne sodobna RKC) , češ, da je dejansko v 7x24 urah Bog vse ustvaril. Dan je mišljen kot prispodoba in je lahko trajal od nekaj dni do nekja milijonov let. Tako so me vsaj učili pri verouku.

In RKC lahko prizna evolucijo le v smislu, da je božje orodje, s katerim je Bog ustvaril pestrost živega. Ampak RKC nikoli ni in ne bo trdila, da je človek nastal potem evolucije iz nižje razvitih vrst. TO BI BILO PRIZNANJE EVOLUCIJE.

Človek namreč ima izmed živih bitji edini dušo, razum in ter vero v Boga. Se pravi, četudi je Bog ustvaril pestrost živega s pomočjo evolucije, je moral človeka ustvariti brez evolucije, bi verjetno trdil v RKC. Čeprav bi moralo biti možno tudi to, če je Bog vsemogočen.

Robert_S ::

Treba je pridt do dvanajstega planeta Nibiruta, pa vprašat Anunnake kdo je naredu prvega človečka.

Saladin ::

MadMicka - RKC nima ama noben problem z evolucijo.

P.J.P.II je dal znanosti (torej evoluciji) prav, dokler se ne začneje vtikat v "pred" Big Bang (česar tudi ne delajo, vsaj fiziki ne).
Je pa res, da hočejo konzervativci sedaj omejiti ta "prav" - ampak to je trenutna institucionalna politika in ne teologija.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

desperados ::

Da to je res, pred veliki pok se po naročilu Vatikana znanstveniki ne smejo vtikati, samo kot, da je kaka razlika saj tako ali tako ne bomo nikoli sigurno vedeli kaj se je tistega lepega "dneva" zgodilo.

Samo če so ostanke genomov žensk našli veliko dalj v preteklost od genomov moškega, torej da je "mati narava" rabila dalj časa da je ustvarila moškega. Kaj to pomeni da smo na višji stopnički v evoluciji ali znanstveniki le zapravljajo denar brezveze.

Razglabljanje o teh temah nas vedno na koncu pripelje do vprašanja; kaj je bilo prej kokoš ali jajce?

'FireSTORM' ::

Kako se se potem pa ženske oplojevale 100000 let? Z gorilami?
Those penguins.... They sure aint normal....

dragana ::

Ah, to pomeni, da se je pred 59 000 leti zmanjšala populacija moških na 1 oz nekaj predstavnikov s podobnim y kromosomom (predstavniki sorodstva oz. enega plemena) in več žensk (vsaj 2) z precej različno mitohondrijsko DNA, kateri imajo skupni izvor precej bolj nazaj. Tako vsaj jaz to razumem. Kaj je vzrok temu pa ???

Zanimivo bi bilo vedeti, koliko je stara "X kromosomska Eva" v primerjavi z "mitohondrijsko".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dragana ()

Mr.B ::

Ni ti potrebe biti RKC, tudi v USA so ljudi zapirali če so potrdili Darvina in to še v času srede prejšnjega stoletja...Celo zakon so na to temo imeli, ...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

noraguta ::

Adam je bil prvi suženj narejen po naročilu. ...ali so ga pa prvega uplodali.
>Super bi bilo, če bi nekateri ostali za vedno svbodni, oziroma nikoli uploadani.


po pričevanju PISMA je bila MARIJA prva aploudana , kdo bo naslednji ? prerok , nebo te kliče!!!
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Thomas ::

What amazes me is when people act as if this future inevitability isn’t completely transformative and transcendent.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

ja , ja štekamo to sej tut brezmadežno spočetje ne morjo jebeni omejenci od biologov dojet , zastrtoglavci! (ne daj seo thomas)
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Thomas ::

Nekateri omejenci pa ne dojamemo modrosti vaških očakov. Čeprav so nekateri od teh stari samo 30, starokopitni pa so kot njihovi pokojni pradedje - nekateri te njihove storožitne modrosti nikakor ne dojamemo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

LedStorm+++ ::

Biblija laže, Eh Cerkev je stara in dekadentna in nas je farbala...

Po mojem ni bilo tako. Biološko smo vsi prlezli evultivno. Na vsakem kontinentu se je istočasno razvilo določeno število opic in sčasoma so mutirali se srečali... Torej smo bli Adami in Eve in ne par kot poznamo iz te bukve :\.

Pa še iz enega para ne bi šel razvoj mar ne?
Pingvin :-)

Mr.B ::

V svojih časih ko sem delal preko študnta, sem imel tudi cvetke, ki so trdile da je zemlja ravn, luna kot nateg in sateliti, itd...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B ::

Biblija, in ostale pravljice, učijo moralnih normah, in to ni problem. Problem pa je, da ko si malo večji veš da moralna norma in politika ne grejo skupaj.... Samo veliko odraslih, ne loči primer zgodbe o Noetu in realnostjo, ampak so sveto prepričani da je to kar je tam zapisano resnica.
Drugače pa čisto realno gledano, če bi bila Adam in Eva prva človeka, potem sta morala imeti neko superiorno gensko zasnovo, .. Namreč če se "množiš" znotraj familije, je rezultat velika deformacija v genski zasnovi, tako da brat in sestra, potem spet brat in sestra, ravno ne gre, že bratranec in sestrična ni ravno priporočljivo itd...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

RejZoR ::

No sej, takrat sta bla še super virgin pure človeka, po tolkih letih inbreedinga pa imamo sedanjo raso ljudekov. Cel trop bolj ali manj čoravih skupkov celic:D All hail to the evolution hehe
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

MadMicka ::

Saladin, če praviš, da RKC nima probleme z evolucijo, potem pač dal link, kjer RKC poda uradno izjavo, da se je Človek razvil iz nižjih živih oblik.

Luka Percic ::

Cerkvi to ni problem iz kje se je razvil človek.

Evolucija je za-njih pač postopek stvarjenja človeka.
Potem naknadno, ko se je razvil z evolucijo, pa je fasal še dušo.

Saj jaz sem tako razumel njihovo razumevanje.

Bog ga je ustavril s pomočjo evolucije, saj ni neumen, da bi vse algoritme pisal na roko!
:D

guest #44 ::

men neki ni jasno, zakaj pa nobenemu cerkveniku ni padla evolucija na pamet preden jo je Darvin sestavu?

zakaj ni bila evolucija omenjena v svetem pismu, če je res od boga dana? je bog pozabu napisat? lahko bi vsaj jezusu posredoval, da bi nam povedal, ko je bil tu v giru.


mislim te religiozni ljudje tkoj vzamejo za svoje vse kar znanstveniki odkrijejo. čez 500 let ko bodo odkrili kaj je bilo pred big bangom bodo spet trdili, da je bog to naredu.

mislim ej...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

jimmi ::

@MadMicka
Poglej moj link par postov višje.

@jverne
Nekaj časa vam ni všeč, ker cerkev ne sprejme znanstvenih dognanj, drugič se spet pizdite, ker jih.
Adam in Eva sta samo zgodbica za Izraelce, ki so živeli v Mojzesovem času. Takrat pač niso imeli še razvitih orodij genetike. In današnja RKC to jemlje kot zgodbico. Res je, da se najdejo kakšni fosili od duhovnikov, ki trdijo drugače, samo uradna cerkev je precej napredna.

Glede velikega poka. Če imate kolikor toliko razčiščene pojme o tem, kaj veliki pok je in niste totalni debili, se ne sprašujete, kaj je bilo prej.

vasquez ::

zakaj ni bila evolucija omenjena v svetem pismu, če je res od boga dana? je bog pozabu napisat? lahko bi vsaj jezusu posredoval, da bi nam povedal, ko je bil tu v giru.


Kaj pa je geneza drugega kot evolucija? Zakaj je Bog ustvarjal svet 6 dni, ko pa bi lahko samo tlesknil s prstom in vse ustvaril naenkrat?

guest #44 ::

^^ker ne bi bilo zanimivo brat, če bi vse to naredu takoj.

dej prosim no, ne tle zagovarjat RKC al katerokoli drugo religijo, ker je itak povsot vidno kake neumnosti si izmišljajo.

cerkev je napredna ker je vse do sedaj kopičila znanje, saj je le ona imela finance in voljo za to. zdaj ni več tako.

ali piše v svetem pismu postopek nastanka vsega živega al nič. takim dvoumnim izmišljotinam ne bom vrjel.

gruntfürmich ::

Jaz pa sem še vedno mnenja, da je človek že miljone in miljone let na zemlji.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

driver_x ::

O takih zadevah je za RKC ali katero koli drugo tovrstno korporacijo bolje, da ne razglablja preveč, saj slej ko prej pride do protislovij in negira samo sebe.

Edit: napaka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

Azrael ::

>Jaz pa sem še vedno mnenja, da je človek že miljone in miljone let na zemlji.

Biološki rod Homo, je star nekje toliko, kot praviš, samo današnji človek ( Homo Sapiens) je mnogo mlajša vrsta.
Nekoč je bil Slo-tech.

podbevna ::

Firestorm, Dragana in nekateri drugi narobe razumete prenašanje posameznih delov genoma. Je pa res, da je tudi narobe predstavljeno.

To, da ima določen delček DNK v kromosomu y skupen izvor pred 59.000 leti in da ima določen del mitihondrijske DNK skupen izvor pred 143.000 leti, NE pomeni da je bila populacija takrat zreducirana na en sam osebek posameznega spola.

Pomeni enostavno to, da ima določen del naše DNK skupen izvor iz (zelo približno) tega obdobja. Imamo še nepredstavljivo veliko drugih delčkov DNK, ki imajo različno star skupen izvor. Tako imajo določeni delčki naše genske zasnove skupen izvor star desetine ali celo stotine milijonov let, posamezni pa so verjetno omejeni na posamezne dele populacije in/ali precej mlajši. To je lahko zanimivo tudi za modele razvoja in gibanj populacij, a je navadno zelo parcialno in narobe uporabljeno. Gibanje posameznih genskih vzorcev znotraj populacije je nekaj povsem drugega kot gibanje posameznikov ali celih populacij. Uspešen gen lahko izrine manj uspešne iz populacije precej kasneje, kot se pojavi ali začne širiti.

Teatralne izjave o skupnem predniku ljudi pred xy leti so zato popoln BS. Izjave o skupnem predniku posameznega gena so lahko pravilne, a je treba biti previden pri oceni tega kaj (če sploh kaj) pomenijo...

Thomas ::

NE. V resnici je okoli 60 kilo let nazaj živel človek, katerega potomci smo vsi. Dobesedno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

podbevna ::

Seveda je. A NE eden. Živelo je x tisoč ljudi katerih potomci smo vsi. Vsak od njih je naslednikom zapustil svoj genom, posebnosti katerega so se bolj ali manj uspešno ohranjale v DNK. Velike večine teh posebnosti ni več, čeprav smo še vedno vsi potomci nosilcev teh posebnosti. 60 k let nazaj se je pojavila posebnost na kromosomu y, ki je bila zelo uspešna in je danes (verjetno) prisotna pri vseh moških.

Cel tvoj genom je sestavljen iz takih posebnosti, ki so nastale v različnih obdobjih (nekatere šele pri tebi). Tako lahko na podlagi tvoje in moje DNK določiš miliardo skupnih prednikov skozi evolucijo.

gruntfürmich ::

ne ne, homo sapiens da je tu že desetine miljone let.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Thomas ::

Ne razumeš. Polega Adama je živelo takrat vsaj še 1000 moških. NOBEDEN nima po moški liniji živečega potomca. Vsi moški smo po moški liniji njegovi potomci.

Kaj pa po ne striktno moški liniji?

To pa lahko. To pa imajo kakšni od takratnih Adamovih sodobnikov lahko potomce. Tako ženske kot moške.

Se zdej strinjava?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

grunt - malo si sfalil potenco oz. red velikosti za cca 10^2 ;)
Vse je za neki dobr!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sprememba v učbenikih: mitohondrijsko DNK lahko podedujemo tudi od očeta

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
397645 (5453) poweroff
»

Zakaj se celice starajo

Oddelek: Znanost in tehnologija
4311276 (8802) Yosh
»

Precenjen pomen DNK kot dokaza v kazenskem postopku (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5218303 (16111) Looooooka
»

Adam ni nikoli srečal Eve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8610441 (7033) BigWhale
»

Urša, Ksenija, Helena, Velda, Tara, Katarina in Jasmina

Oddelek: Znanost in tehnologija
283094 (1723) CCD

Več podobnih tem