» »

So ženske slabše programerke ali samo necenjene?

So ženske slabše programerke ali samo necenjene?

Slo-Tech - Prav nobenega dokaza ni, da bi bile ženske slabše programerke od moških, čeprav jih je seveda manj. A raziskava, ki je dopolnitev lanske nerecenzirane raziskave in je sedaj prestala neodvisni pregled (peer review), kaže, da v odprtokodnih projektih večkrat zavrnejo kodo, za katero vedo, da so jo napisale ženske.

Raziskava se je osredotočila na tri milijone dopolnitev (pull request), ki jih je poslalo 330.000 programerjev na GitHubu, izmed katerih je bilo 21.000 žensk. Vsako tako dopolnitev pregledajo ostali člani projekta in se odločijo, ali jo bodo sprejeli in dodali v projekt (merge) ali zavrnili. Raziskovalci so ugotovili, da je bila koda sprejeta v 78,7 odstotka primerov, če so jo prispevale ženske, in 74,6 odstotkih, če so jo prispevali moški. Če pa je iz profila mogoče razbrati spol programerja, se odstotki drastično spremenijo. Če je jasno razvidno, da gre za žensko, je koda sprejeta le v 58 odstotkih primerov, medtem ko je za moške ta delež 61-odstoten.

Podobne obtožbe letijo tudi nad Facebook, ki jih sicer zavrača. Wall Street Journal piše, da so ženske v Facebooku doživele 35 odstotkov več zavrnitev kode kakor njihovi moški kolegi. Hkrati so ženske čakale 3,9 odstotka dlje, da so njihov kodo sprejeli, in prejele 8,2 odstotka več pripomb in vprašanj. To je odkril nekdanji zaposleni v Facebooku, ki je analiziral podatke, do katerih je pač imel dostop.

Točno to mu očita Facebook, ki se brani z izjavami, da gre za analizo nereprezentativnega kosa koda. Facebook je naredil svojo raziskavo in v njej ni ugotovil nikakršne diskriminacije, dodajajo. Ob tem je treba dodati, da ženske v Facebooku predstavljajo manjšino. Na inženirskih delovnih mestih je le 17 odstotkov žensk.

Položaj žensk postaja pereča tema v tehnološkem sektorju. Pred dvema letoma je Googlova inženirka predstavila analizo, da ženske v Googlu zaslužijo manj od moških kolegov. S tem si je nakopala precej težav, na koncu pa je podjetje zapustila. Toda Google je letos doletela tožba ameriškega ministrstva za delo, ki mu očita popolnoma isto.

254 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

Looooooka ::

Koga briga statistika.
Je bila zavrnjena zaradi tehtnih razlogov ali samo zato, ker jo je spisala zenska.
Ce je bil pregled kode bolj natancen, ker je prisel od zenske je lahko sovinisticen postopek, kar pa ne pomeni, da koda ni bila slaba.
Lahko celo pomeni, da vec slabe kode konca v projektih, ker se jo natancno pregleda samo v teh primerih, kar je zame se slabse kot seksisticen odnos, ker bi pomenilo, da bi bilo mogoce treba zavrniti SE VEC kode.

D3m ::

Kdo je finančni sponzor "neodvisne" statistike?
|HP EliteBook|R5 6650U|

jype ::

Looooooka> Koga briga statistika.

Tistega, ki jo razume.

Looooooka> Je bila zavrnjena zaradi tehtnih razlogov ali samo zato, ker jo je spisala zenska.

Glede na to, da je bila koda od žensk zavrnjena manj pogosto kot od moških v primeru, ko spol avtorja ni očiten, kadar pa je, pa ravno obratno, gre brez dvoma za statistično pomembno razliko na podlagi nekega razloga. Kaj ta razlog je, raziskava razmeroma težko ugotovi brez kompleksnejše analize, so pa rezultati konsistentni z več drugimi raziskavami, ki pričajo o mizoginiji in sovražni kulturi v industriji.

D3m> Kdo je finančni sponzor "neodvisne" statistike?

Trump.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

krneki0001 ::

Na žalost je večina programerjev necenjenih. Pa ni važno ali moški ali ženske.

Sam pa ne delam razlik. Meni je vseeno kakšnega spola je programer, važno da so zadeve do roka in kvalitetno narejene.

Looooooka ::

Ja jype ampak ponavljam.
To mene ne zanima.
Bolj me zanima ce je bila koda upraviceno zavrnjena.
Lahko se spravim na tvoje delo, ker si ga spisal ti ampak ce zaradi neke negativne nastrojenosti do tebe dejansko najdem napako je zavrnitev dela na koncu dneva upravicena.
To, da bi bilo delo sprejeto, ker ga v primeru anonimnosti sploh ne bi sel gledat ne spremeni dejst, da teoreticno not konca drekasta koda.
Dejansko lahko ta sovinizem odkrije vec napak kot bi jih drugace.
Ta del statistike manjka zato je zame ugotovitev nepomembna.
To da veliko moskih misli, da zenske ne znajo programirat, zame ni nic novega.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

IMO, predvsem odvisno za kak tip programa gre. Ženske v grobem delajo bolj konsistentno, ampak manj kreativno. Moški obratno. So bolj površni, ampak bolj inovativni.
Zato so recimo praktično vse slavne ženske programerke v zgodovini, delale na repetitivnih oz. programih kjer je potrebno sestavljanje po znanem vzorcu. Kreativni del, torej kako naj nekaj dela pa je bilo pretežno v rokah moških.

Jz tu ne vidim problema, evolucija je vsakega malo drugače naredila. Prav je da se izkoristi prednosti obeh. In dejansko tako se tudi je v času vojn, ko every "man" counts.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

Looooooka> Bolj me zanima ce je bila koda upraviceno zavrnjena.

Zakaj bi bila bolj upravičeno zavrnjena v primerih, ko je spol bolj očiten?

Verjameš, da so ženske, ki pred kolegi skrivajo svoj spol, bolj sposobne kot programerji od žensk, ki svoj github handle končajo s črko "a"?

vostok_1> Ženske v grobem delajo bolj konsistentno, ampak manj kreativno. Moški obratno. So bolj površni, ampak bolj inovativni.

[citation needed]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

mtosev ::

koga briga kdo je napisal kodo? mene npr ne
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: SaXsIm ()

jype ::

vostok_1> Zato so recimo praktično vse slavne ženske programerke v zgodovini, delale na repetitivnih oz. programih kjer je potrebno sestavljanje po znanem vzorcu. Kreativni del, torej kako naj nekaj dela pa je bilo pretežno v rokah moških.

V resnici je bilo ravno obratno, ampak ne zaradi spolov - programerjev in programerk v zgodovini računalnikov preprosto ni bilo dovolj za smiseln vzorec, da bi lahko smiselno govoril o statistiki spolov do časa, ko so programerji postali kultura (in so ženske iz nje izginile).

SimplyMiha ::

Naj pokažejo kodo, ki so jo zavrnili, in kodo, ki so jo sprejeli. Spol je popolnoma brezvezen, prav tako forsiranje spolne politike na področje, kamor spada samo znanje.

7982884e ::

58 odstotkih primerov, medtem ko je za moške ta delež 61-odstoten.
in kaksni so ostali parametri te studije? a je teh par procentno sploh statisticno znacilnih?

Looooooka ::

Ko predava kaksna zenska moski kar poslusajo. Pa ceprav je neka nezahtevna zadeva. Ce je tako zahtevna, da je se sami ne zastopijo, poslusajo z odprtimi ustmi. Vsaj take izkusnje imam jaz.

Eno konkretno nacionalisticno vprasanje bi bilo tukaj na mestu. Narodna pripadnost vseh, ki so bili vkljuceni v te statistike.
Indijci na primer imajo programerjev kot kitajci riza...njihov odnos do zensk je pa obupen. Pa kaksni se bolj nazadnjaski narodi tudi niso brez programerjev. Kulturo je pa tezko deprogramirat.
Mogoce je kaksna povezava :)

jype ::

7982884e> in kaksni so ostali parametri te studije? a je teh par procentno sploh statisticno znacilnih?

Ne bi bilo, če ne bi drugo razmerje bilo uteženo v drugo smer.

Looooooka> Ko predava kaksna zenska moski kar poslusajo. Pa ceprav je neka nezahtevna zadeva. Ce je tako zahtevna, da je se sami ne zastopijo, poslusajo z odprtimi ustmi. Vsaj take izkusnje imam jaz.

Ja. Moški in ženske tudi moške tako poslušajo.

Looooooka> Indijci na primer imajo programerjev kot kitajci riza...njihov odnos do zensk je pa obupen.

Tudi odnos do žensk na zahodu je pogosto obupen.

Looooooka> Kulturo je pa tezko deprogramirat.

Težko, a nujno - ker bomo sicer bistveno zmanjšali kapaciteto človeštva za reševanje problemov, rezultat bo pa globalno znatno več revščine in trpljenja.

Looooooka ::

SimplyMiha je izjavil:

Naj pokažejo kodo, ki so jo zavrnili, in kodo, ki so jo sprejeli. Spol je popolnoma brezvezen, prav tako forsiranje spolne politike na področje, kamor spada samo znanje.

Ce prepustijo SJWjem, da resijo zadevo in bo ta v smislu 25% sprejete kode mora biti od zensk, 25 od ljudi, ki se identificirajo kot delfini...smo gotovi :D

jype ::

Looooooka> Ce prepustijo SJWjem, da resijo zadevo in bo ta v smislu 25% sprejete kode mora biti od zensk, 25 od ljudi, ki se identificirajo kot delfini...smo gotovi :D

Ne, v resnici ste rešeni vseh težav, ki trenutno pestijo človeštvo, le da tega trenutno še ne razumete, ker ste moškega spola.

SimplyMiha ::

Ne, nismo še rešeni vseh težav. Še vedno si tu.

jype ::

Ne bom dolgo, ne skrbite.

Potem se boste spet lahko pretvarjali, da vas ljudje silijo, da sprejemate kodo od žensk samo zato, ker so ženske.

Looooooka ::

Looooooka> Indijci na primer imajo programerjev kot kitajci riza...njihov odnos do zensk je pa obupen.

Tudi odnos do žensk na zahodu je pogosto obupen.

Ja ampak specificno je Indija kar aktivna na IT podrocju. Zadnjic sem nekje prebral, da je sicer 70% njihovih diplomiranih programerjev funkcionalno nesposobnih ampak s takim stevilom in (teoreticnim, da smo si na jasnem) odnosom do zensk znajo konkretno vplivat na take statistike. Zato bi bilo fino dodat se ta parameter not. Ce ze trdijo, da je kriv sovinizem naj grejo se globlje in pogledajo ce slucajno prihaja iz specificnega okolja, ker kot vidim po komentarjih pri nas na zenske programerke gledamo precej pozitivno. Nekaj ne stima :)

Zgodovina sprememb…

jype ::

Looooooka> kot vidim po komentarjih pri nas na zenske programerke gledamo precej pozitivno. Nekaj ne stima :)

Mlad si še, pa nisi še delal z veliko ženskami in moškimi v ekipi, da bi lahko razumel, kako patriarhalna kultura vpliva na programerje in programerke.

vostok_1 ::

jype je izjavil:

Looooooka> Bolj me zanima ce je bila koda upraviceno zavrnjena.

Zakaj bi bila bolj upravičeno zavrnjena v primerih, ko je spol bolj očiten?

Verjameš, da so ženske, ki pred kolegi skrivajo svoj spol, bolj sposobne kot programerji od žensk, ki svoj github handle končajo s črko "a"?

vostok_1> Ženske v grobem delajo bolj konsistentno, ampak manj kreativno. Moški obratno. So bolj površni, ampak bolj inovativni.

[citation needed]


Ada Lovelace,



Margaret Hamilton (scientist) @ Wikipedia
I/O enote pa približno vemo kako poteka program...en kup zank, ki laufajo. Ni blazno inovativno delo, je pa blazno prepleteno.

Honorable mentions, Katherine Johnson @ Wikipedia

Plus še my real life experience. Pri ženskah sem skoraj povsot naletel, da so primle obstoječi sistem in se dobro zverzirale v njem, znatno manj napak so delale od moških. Pri tipih pa smo se vedno nekaj pizdli in želeli modificirat stvar, ker se nam ni dalo eni in isti kurac delat znova in znova.
Pa to ne govorim samo za programiranje.
Tko kot v šoli recimo so punce vedno imele dobre zapiske in lepe risbe. Od tipov mogoče samo eden na 20.
Ko pa je bilo za kaj rešit smo običajno tipi primli v roke in z njihovo pomočjo rešli zadevo.

The truth is, we need both. In to je lepo vidno v civilizaciji. Moški so bili "lenuhi", ampak when serious shit needed to be done, they did it. Ženske pa pridne in dosledne "pomočnice".
Brez enih in drugih ne bi bili tu.

Za SJWje je to močno problematično. Meni pa se zdi to dokaj kjut simbioza.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Dr_M ::

Ocitno v svetu odprte kode ni vse roznato.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

k--p ::

vostok_1 je izjavil:


Plus še my real life experience. Pri ženskah sem skoraj povsot naletel, da so primle obstoječi sistem in se dobro zverzirale v njem, znatno manj napak so delale od moških. Pri tipih pa smo se vedno nekaj pizdli in želeli modificirat stvar, ker se nam ni dalo eni in isti kurac delat znova in znova.


Preproste, ker si nažalost (še) morejo privoščiti napake, saj bi bile hujše (jačanje stereotipov) ...

Mobidick ::

Očitno človeštvo nima resnejših težav, kot pa gledat kje ženske in črnci zaostajajo za kak odstotek. Bolano. Bolani svet! Umaknite celotno novico, ker se kot belec in moški že počutim rasno in spolno diskriminiran.
The future is digital!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mobidick ()

mtosev ::

Mobidick je izjavil:

Očitno človeštvo nima resnejših težav, kot pa gledat kje ženske in črnci zaostajajo za kak odstotek. Bolano. Bolani svet! Umaknite celotno novico, ker se kot belec in moški že počutim rasno in spolno diskriminiran.
dobra :))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

vostok_1 ::

k--p je izjavil:

vostok_1 je izjavil:


Plus še my real life experience. Pri ženskah sem skoraj povsot naletel, da so primle obstoječi sistem in se dobro zverzirale v njem, znatno manj napak so delale od moških. Pri tipih pa smo se vedno nekaj pizdli in želeli modificirat stvar, ker se nam ni dalo eni in isti kurac delat znova in znova.


Preproste, ker si nažalost (še) morejo privoščiti napake, saj bi bile hujše (jačanje stereotipov) ...


Ne strinjam se.

V resnici je evolucija "vcepila" take biološke vzorce zaradi razmer.

Nič ti ne pomaga inovacija, če jo nima kdo naredit. Tudi ne pomaga samo delat, če nič ne spremeniš.
Moški in ženske so v evolucijskem smislu CPU in GPU.

Brez dobre grafe, bi še sedaj tipkali vsak o črko posebej za nek ukaz. Brez cpu-ja pa bi gledal zgolj en still frame.
When you put both together, the shit gets real.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

vostok_1> V resnici je evolucija "vcepila" take biološke vzorce zaradi razmer.

[citation needed]

Pa še za prejšnjo trditev nisi podal zadovoljivega vira.

vostok_1 ::

Mobidick je izjavil:

Očitno človeštvo nima resnejših težav, kot pa gledat kje ženske in črnci zaostajajo za kak odstotek. Bolano. Bolani svet! Umaknite celotno novico, ker se kot belec in moški že počutim rasno in spolno diskriminiran.


Zgleda da samo ti in podobni postanete živčni ob takih zadevah.

Meni se ne zdi nič narobe primerjat iz firbca.
Da pa bi koga zaradi tega z bičem spravli nazaj v kuhinjo delat sendviče pa je druga zgodba...

jype je izjavil:

vostok_1> V resnici je evolucija "vcepila" take biološke vzorce zaradi razmer.

[citation needed]

Pa še za prejšnjo trditev nisi podal zadovoljivega vira.


Če je moj statistični vzorec naših interakcij kaj vreden, potem vem, da tudi celovita 10 tisočletna študija in your face, ti ne bo spremenila mnenja. So why bother...
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

oxyuranus ::

Mislim, da so te statistike cista neumnost. Na 100 programerjev mogoce najdes 10 dobrih. Pa verjetno je enako tudi pri zenskah. Ker jih je precej manj, je tudi dobrih programerk precej, stevilcno, manj. S tem, da se zaradi prenapihovanja neenakosti v druzbi precej bolj silijo naprej (videl, preveckrat, za povrh so pa se popolnoma nesamokriticne do svojih sposobnosti - ne vse, da ne bo zamere) in se spravijo sodelovati pri stvareh, ki jim niso dorasle, na drugi strani pa se lahko tre moska developerska smetana. Mislim, da ima Looooooka kar prav, najbolj bolece pa je pri teh statistikah (vostok_1!!!), da se zaradi njih veliko zensk, ki sploh niso zapostavljene, obnasati kot, da se jim dogaja ne vem kaksna krivica. Pac res dobre programerke osebno ne poznam niti ene. Pa jih poznam celo 6, ampak ocitno premalo, da bi naletel na tisto smetano. V vecini pa jih programiranje ne zanima pretirano, ampak so pac nekako padle vanj.

Jype mislim, da glede "zenskega vprasanja" po vseh temah precej pretiravas. Nic narobe, ce ti je fetis se boriti za njihove pravice, samo daj spravi se potem v gozdarski forum ali pac v panogo, kjer se ta huda zapostavljenost res dogaja, v ITju, lastnike zanima primarno denar, in je vseeno, ce si leta 1942 padel iz marsa v zakotne predele amazonskega pragozda, se ucil govoriti od lokalnih plazilcev, imas dve ocesi na hrbtu in ustroj reprodukcijskih organov, ki ga se sam ne razumes dobro (pa bi si glede na cudne lastnosti te panoge upal trditi, da vsaj enega takega poznam :D), se pa sicer za hobi klasificiras za zensko. Ce prinasas denar (v tem primeru dobro kodo), bos dobro placan.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

Še nekaj glede spolnih vlog.

Kontra-intuiciji...moški in ženske v enakopravnejših deželah, silijo povesem prostovoljno v tradicionalne profesije.
Če pogledate kje je STEM najbolj popularen med ženskami, boste vidli, da je to v razvijujočih deželah. Jih sicer ni dosti, ker je res mizoginizma veliko, ampak that's where the money and power lies. Zato se nekatere pogumne vseeno odločijo.

Če meni daš varvat ostarele ali froce si bom vrjetno po enem mesecu kar vse lase populil. Nimam dolgoročne tolerance za to prenašat. In tudi izredno malo tipov poznam, ki.
Ženske pa brez težav to opravljajo, no questions asked. At least those that i know.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

oxyuranus> Jype mislim, da glede "zenskega vprasanja" po vseh temah precej pretiravas.

Jasno, da pretiravam, a le v obsegu in z intenziteto, sorazmerno z obsegom in inteziteto mizoginije na tem forumu (oz. v družbi na splošno, ko gre za debato v živo).

V resnici drži, kar praviš: Dobrih programerjev ni veliko in praviloma gre za strastne ljudi, ki med matematično analizo doživljajo dopaminski trip. Teh ljudi je malo predvsem zato, ker jih šolstvo vedno manj ustvari (največji delež krivde dejansko nosi šolski sistem, ki učiteljem otežuje tisti del njihovih nalog, ki se tičejo vzgoje zanimanja za znanost in tehniko). Spolne vloge po drugi strani narekuje predvsem družba (vrstniki, sorodniki in na znaten način tudi tvorci javnega mnenja kot so medijske osebnosti, politiki, verski veljaki in umetniki).

vostok_1> Kontra-intuiciji...moški in ženske v enakopravnejših deželah, silijo povesem prostovoljno v tradicionalne profesije.

Jasno - to je del družbene identitete. Da to izkoreniniš, potrebuješ vsaj tolikšno indoktrinacijo, kot so je bili deležni pri uvajanju teh vzorcev v kulturo, zato je prav, da trdim, da so moški intelektualno nesposobni - saj se lahko argumentirano zagovarjajo, če niso, ali pa, tako kot to počno znatno pametnejše ženske, preprosto zamahnejo z roko in me pustijo, da z monologi prepričujem samega sebe.

oxyuranus> samo daj spravi se potem v gozdarski forum ali pac v panogo, kjer se ta huda zapostavljenost res dogaja, v ITju, lastnike zanima primarno denar

Podatki kažejo, da tvoja domneva ne drži: Ženske v IT so zapostavljene kljub temu, da naj bi se lastniki kapitala v kapitalizmu obnašali racionalno (seveda se ne), ker bi sicer izgubili kapital (seveda ga ne morejo, dokler konkurenca nastane v enaki kulturi). Sodobne korporacije sicer razumejo problem in ga poskušajo na smiseln (tak, ki ne porabi dobičkov, ki jih lahko zagotovi) način rešiti, zato pa obstajajo iniciative kot https://careers.google.com/eeo/

Unknown_001 ::

jype je izjavil:

Looooooka> Koga briga statistika.

Tistega, ki jo razume.



O kakšni statistiki je tu govora. O opisni ali sklepni?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

twom ::

=================
V razmislek...
koliko 16 letnic programira, spajka, meša zvarke?
koliko 16 letnikov programira, spajka, meša zvarke, in grejo potem na dotični fax?

Domnevam da so ženske v povprečju enako inteligentne kot moški, morda bolj pridne za učit in končat faks, ampak jaz kot delodajalec, koga bom zaposlil?
Žensko ki je končala faks, ali moškega ki je končal faks in živi svoj hobi/kariero že od 16-tega leta?
Kolikor vem so izkušnje in entuziazem cenjene in plačane.
Ampak ženske pa hočejo za svoj faks isto plačo kot moški...!?

jype ::

peter_nn> koliko 16 letnic programira, spajka, meša zvarke?

Znaten delež tistih, ki jim je to področje pravilno predstavljeno.

peter_nn> koliko 16 letnikov programira, spajka, meša zvarke, in grejo potem na dotični fax?

Znaten delež tistih, ki jim je to področje pravilno predstavljeno.

peter_nn> Ampak ženske pa hočejo za svoj faks isto plačo kot moški...!?

Ne, ženske hočejo za enako delo enako plačilo, pa ga trenutno še ne dobijo, zato jim potem v šolah pogosto rečejo, naj se ne ukvarjajo s spajkanjem in kemijo, ker bodo itak zaslužile manj in naj raje postanejo učiteljice ali pa manekenke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

vostok_1 ::

Glede inteligence spolov si lahko pomagamo z bell curve-om. Ki dejansko ima evolucijski smisel.Ženske so bolj homogene, moški pa bolj razmetani po krivulji. Logično. Ženske so večino časa bile v kampu in počele dnevna opravila. Moški so sklepali posle z sosednjimi plemeni, lovili, izdelovali stvari...nenazadnje, rabiš tudi kanonfuter.

jype je izjavil:

peter_nn> koliko 16 letnic programira, spajka, meša zvarke?

Znaten delež tistih, ki jim je to področje pravilno predstavljeno.

peter_nn> koliko 16 letnikov programira, spajka, meša zvarke, in grejo potem na dotični fax?

Znaten delež tistih, ki jim je to področje pravilno predstavljeno.

peter_nn> Ampak ženske pa hočejo za svoj faks isto plačo kot moški...!?

Ne, ženske hočejo za enako delo enako plačilo, pa ga trenutno še ne dobijo, zato jim potem v šolah pogosto rečejo, naj se ne ukvarjajo s spajkanjem in kemijo, ker bodo itak zaslužile manj in naj raje postanejo učiteljice ali pa manekenke.


http://seattle.cbslocal.com/2015/11/19/...
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

twom ::

Meni ni bilo nič predstavljeno, spajkal sem pa s kolom za žlebove cint, od 8 razreda osnovne šole, sosed je pa takrat začel kolesa pa mopede šravfat, danes pa avte...
Kva pa babe (namenoma tako napisano) delajo do faksa (in na faksu, kakšen hobi doma?)?

Nekaj štejejo tudi izkušnje, ne samo faks papir. Pravim da se plačajo tudi izkušnje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: twom ()

MrStein ::

Boštjan, fighting discrimination with discrimination? :O
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

peter_nn> Meni ni bilo nič predstavljeno, spajkal sem pa s kolom za žlebove cint, od 8 razreda osnovne šole, sosed je pa takrat začel kolesa pa mopede šravfat, danes pa avte...

Skratka, bilo ti je predstavljeno, praktično vsi okoli tebe so te v to uvedli. Zakaj niso še tvoje sestre? A so se je bali?

vostok_1> http://seattle.cbslocal.com/2015/11/19/...

Ja, to je pravilen pristop. Otrokom je treba dat enake možnosti, če jih nočejo vzet, se jih pa prisili vanje. Če se fantje nočejo igrat s punčkami, se jih komot prebuta, pa se bodo začeli.

vostok_1 ::

twom je izjavil:

Meni ni bilo nič oredstavljeno, spsjksl sem pa s kolo, za žlebive cint, od 8 razreda odnovne šole, sosed je pa takrat začel kolesa oa mopede šravfat, danes pa avte...
Kva pa babe (namenoma tako napisano) delajo do faksa (in na faksu, kakšen hobi doma?)?


Seveda imajo hobije. Ampak avtizem in social ineptness je bolj domena moških. Zato ženske rabijo več socializacije od moških in moški so običajno bolj samotarji.
Obstajajo tudi ženske seveda. Sem skoraj prepričan, da ob nadaljni obravnavi bi opazili pri takih ženskah določeno mero avtizma in ostalih moških traitov.

Moška interakcija je običajno bilo merjenje kurcev, ženska pa čustveno dopolnjevanje.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

vostok_1> Glede inteligence spolov si lahko pomagamo z bell curve-om. Ki dejansko ima evolucijski smisel.Ženske so bolj homogene, moški pa bolj razmetani po krivulji. Logično.

To je _posledica_ kulturno pogojene delitve vlog.

vostok_1 ::

jype je izjavil:

peter_nn> Meni ni bilo nič predstavljeno, spajkal sem pa s kolom za žlebove cint, od 8 razreda osnovne šole, sosed je pa takrat začel kolesa pa mopede šravfat, danes pa avte...

Skratka, bilo ti je predstavljeno, praktično vsi okoli tebe so te v to uvedli. Zakaj niso še tvoje sestre? A so se je bali?

vostok_1> http://seattle.cbslocal.com/2015/11/19/...

Ja, to je pravilen pristop. Otrokom je treba dat enake možnosti, če jih nočejo vzet, se jih pa prisili vanje. Če se fantje nočejo igrat s punčkami, se jih komot prebuta, pa se bodo začeli.


Oh boy, jype...
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Phantomeye ::

Unknown_001 je izjavil:

jype je izjavil:

Looooooka> Koga briga statistika.

Tistega, ki jo razume.



O kakšni statistiki je tu govora. O opisni ali sklepni?


Predvsem prva.

vostok_1 ::

jype je izjavil:

vostok_1> Glede inteligence spolov si lahko pomagamo z bell curve-om. Ki dejansko ima evolucijski smisel.Ženske so bolj homogene, moški pa bolj razmetani po krivulji. Logično.

To je _posledica_ kulturno pogojene delitve vlog.



Russian Domesticated Red Fox @ Wikipedia
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

vostok_1> Russian Domesticated Red Fox @ Wikipedia

Več kot 80% vseh ljudi ima potomce, mešanje genov pa je v vedno bolj globaliziranem svetu vedno bolj nestrukturirano.

oxyuranus ::

jype je izjavil:

peter_nn> koliko 16 letnic programira, spajka, meša zvarke?

Znaten delež tistih, ki jim je to področje pravilno predstavljeno.

peter_nn> koliko 16 letnikov programira, spajka, meša zvarke, in grejo potem na dotični fax?

Znaten delež tistih, ki jim je to področje pravilno predstavljeno.

peter_nn> Ampak ženske pa hočejo za svoj faks isto plačo kot moški...!?

Ne, ženske hočejo za enako delo enako plačilo, pa ga trenutno še ne dobijo, zato jim potem v šolah pogosto rečejo, naj se ne ukvarjajo s spajkanjem in kemijo, ker bodo itak zaslužile manj in naj raje postanejo učiteljice ali pa manekenke.


Sem ti hotel direktno odgovoriti ampak je peter_nn vredu napisal, pa se delno nanasa tudi na tvoj odgovor meni (o tem, kaj dokazujejo "raziskave" in statistike ne bova prisla skupaj, ker jaz govorim iz izkusenj, statistike pa sam ves, da so raztegljive po X in Y osi, pa verjetno se po nekaj neraziskanih dimenzijah).

Tocno tole petrovo, je srz vsega problema. Pa ne gre se za 16. let, to se dogaja prakticno skozi celotno otrostvo. Drugacna je vzgoja. In poznam precej zensk iz drugih podrocij, ki jim se pri precej kasnejsih letih pomeni zunanji izgled mnogo vec kot kariera. Ja, mogoce bi bilo enakovredno tehnicno usposobljenih mnogo vec, ce bi bile od otrostva vzgajane v to smer, so pa dejansko vzgajane v izdelavo čopkov barbikam, vozenju vozicka (itd.). Nihce jim ni naredil krivice, razen morda lastni starsi. V kasnejsih letih se lepijo na reklame, se identificirajo z njimi (ceprav zadnje case tudi drugemu spolu vedno slabse kaze), delajo doktorate iz krem proti staranju, make upa, fitnesa ipd. In te generacije so ze zavozene. Opravljajo najbolje naloge, za katere so bile celo otrostvo usposabljane.

Placo dobijo pa cisto primerljivo za enako delo. Ampak, kot tudi sam ves, niso vsi ITjevci usposbljeni na enakem nivoju. Primerjanje vescin je verjetno precej spolzko podrocje in verjetno bi na podobne "diskriminacije", cisto statisticno dokazljive naleteli tudi, ce bi primerjali ljudi pri placilu glede na barvo nogavic ali kaksnem drugem marginalnem kriteriju. Pa bi hitro zakljicili, da so tisti, ki imajo 100.000 las na glavi diskriminirani napram tistim, ki jih imajo 90.000. Ali kaksno drugo neumnost.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

@jype

Zaenkrat še imajo. Ampak kot smo v prejšnji temi omenili, rodnost pada.

Se pa strinjam, da je mešanja.
Evolucija je v sodobnem svetu krenila na novo zanimivo pot. Kaj bo, si ne upam z zagotovostjo trdit. We are on the cusp of a total lift-off ali total reset.

Morda je tvoj namen popolnoma homogenizirat moškega in žensko v zgolj en spol. Evolucija je to že poskusila, ni bilo tako uspešno.
Je pa res da imami tehniko sedaj na voljo...
Vse odvisno, kdo bo naš naravni plenilec. Če bodo to druga diverzificirana plemena smo najebali, če bomo uspeli te prej zjebat...then, let the orgies begin.

IMO, najvrjetnejši scenarij je samo-kreacija umetne inteligence, ki nas bo zapustila v blatu, v katerem bomo tudi poginili.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

jype ::

vostok_1> Morda je tvoj namen popolnoma homogenizirat moškega in žensko v zgolj en spol.

Evolucija _nima namena_. Moj edini namen je, da ne tlačiš posameznika s poljubno konfiguracijo lastnosti v kalup, ki je rezerviran za tisto, kar si ti domišljaš, da bi moralo ustrezati, pa morda ne.

vostok_1> Evolucija je to že poskusila, ni bilo tako uspešno.

Po čem pa to meriš? Trenutno so brezspolni organizmi daleč najtežji del zemeljske biosfere. Kar se mene tiče, je to zelo uspešno.

vostok_1> IMO, najvrjetnejši scenarij je samo-kreacija umetne inteligence, ki nas bo zapustila v blatu, v katerem bomo tudi poginili.

To je sicer zanimiva fantastika, podatki pa ne kažejo, da je verjetna.

oxyuranus> Drugacna je vzgoja.

Ja, saj v tem je problem, ane?

oxyuranus> Placo dobijo pa cisto primerljivo za enako delo.

Primerljivo, ampak nižjo. Kar je sporno, ker gre za konsistenten bias, ki torej mora biti sistemski, ne naključen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Spura ::

Jype, dej mi pojasni, zakaj, ce je tvoja teorija o preferenci moskega spola res, zakaj pade iz 74% na 61% delez sprejetih pull requestov, ko postane jasno da gre za moskega?

jype ::

Spura> Jype, dej mi pojasni, zakaj, ce je tvoja teorija o preferenci moskega spola res, zakaj pade iz 74% na 61% delez sprejetih pull requestov, ko postane jasno da gre za moskega?

Zakaj pade iz skoraj 79% na 58%, ko gre za žensko? Moralo bi za enak delež kot pri moških, ane?

oxyuranus ::

jype je izjavil:


oxyuranus> Drugacna je vzgoja.

Ja, saj v tem je problem, ane?



Ne ni v tem problem. Problem je cisto drugje. Da se poizkusa ljudi, ki niso od otrostva usposobljeni za neko dejavnost, postaviti pred tiste, ki pa so. Kar so razne zenske kvote ipd. neumnosti, ki si jih izmisljujejo po svetu. Ne mores tehnicne neusposbljenosti zaradi vzgoje prenasati na kasnejso placilo v sluzbi. S tem postavljas vse ostale v manjvreden polozaj, ker se ze celo zivljenje trudijo za to kar danes so.

jype je izjavil:


oxyuranus> Placo dobijo pa cisto primerljivo za enako delo.

Primerljivo, ampak nižjo. Kar je sporno, ker gre za konsistenten bias, ki torej mora biti sistemski, ne naključen.


Tega dokaza se nikjer nisem videl. Videl sem samo neke posplositve, v tej raziskavi npr. zavrnjeni mergi, kvaliteta kode pa ni bila ocenjena, seveda, saj bi to zahtevalo vec truda kot scrapanje gita, je pa TO pravi kriterij in ne spol.
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boj za pravice žensk v techu: Google noče razkriti plač svojih zaposlenih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5716531 (13658) xmetallic
»

So ženske slabše programerke ali samo necenjene? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Rezultati
25455700 (49623) jype

Več podobnih tem