» »

Mikrovalovi spreminjajo gumo in plastiko v nafto in plin

TESKAn ::

Da je tak izdelek slabši, da se mora porabit več materjala (strani morajo bit debeljše), da je zaradi slabšega kontrasta porabi več barvilam


Meni se je zdel papir iz 80% recikliranega papirja kar enak tistemu, ki ga dobiš v trgovini, zapakiranega po 500 A4 strani. Barvilo ne vem, zakaj bi ga rabil - navsezadnje je papir bel. In tudi sveže celuloze ne moreš kar tako spremenit v list papirja, le rabi obdelavo - dvomim, da se postopek kaj razlikuje, ko pridemo do korakov po mešanju starega papirja in celuloze, pred tem si pa upam trdit, da porabiš za oba postopka enako energije, če ne celo več za pridobivanje čiste celuloze.

Pač izračuni kažejo da je ceneje posekat ter posadit drevo, kot ga reciklirat ter zahtevno obdelovat, belit, vezat, da porabi manj energije. Če se nestrinjaš, bi prosil za link.


V parih minutah sem dobil povezavo, ki je po moje kredibilnejša od Penn & Tellerja.

Seveda se motiš. Dva kamijona ki opravita 2x isto pot kot eden večji. Premeščanje, popravljanje več kamijonov, več delavcev, 2x več speljevanj,...


Hm, ko pridejo pred naš blok pobrat sortirane odpadke, je kamijon kar enako velik, kot tisti, ki pride po nesortirane odpadke. In če recimo posortiramo polovico odpadkov (spet primer, da se ne bo kdo obešal na to), imamo posledično manj nesortiranih odpadkov. Torej lahko en kamijon, ki je prej odpeljal samo odpadke ene hiše, potem odpelje odpadke dveh hiš. Torej rabimo pol manj kamijonov za nesortirane odpadke, ki jih lahko nadomestimo z kamijoni za sortirane odpadke - in imamo spet isto število kamijonov in delavcev. Še zmeraj, za odvoz enake količine odpadkov porabimo enako količino energije.

Nihče ni govoril o veliko dela- ampak če to dodatno delo (ki ga opravlja veliko število ljudi, kar precej poveča pomembnost) hkrati podraži celotno upravljanje z odpadki za 3x (v Ameriki, pri nas najbrž več?)


Treba pogledat še, koliko manj dela je treba opravit drugje - recimo če recikliraš papir, rabiš manj sveže celuloze, kar ti da manj dela z drevese in njih predelavo, da dobiš celulozo. Hkrati pa še upoštevaš, koliko manj energije porabiš za reciklažo, pa ti hitro pokrije stroške povečanja upravljanja odpadkov. Da ne omenjamo drugih stvari, ki jih lahko recikliraš (na primer steklo), kjer so prihranki energije, če primerjaš pridobivanje svežega stekla/recikliranje starega, še veliko, veliko večji.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Luka Percic ::

Glej, smeti so sestavljene iz večih stvari, rečmo nevarne- ki naj bi se jih sploh posebaj uničevalo

Sej nisem o teh smeteh govoril. T kar naprej ločujte.
Čeprav za navadne bateriji nisem ziher da so res nekej nevarnega. So jih spucali nevarnih snovi že precej.
Pa nima veze to. Govorimo o sortienju papirja pa plastike, pa organskih odpadkov.

Meni se bolj splaca metati organske odpadke na kompostnik, ker jih potem zakopljem na vrtu in mi ga se malo pognojijo.

Fajn, to mamo tudi mi.

Če ne drugega si v tem primeru pač spustil proces sušenja..

A ti doma v kanti to sušiš? Fuj in fej!

steklo, ki se definitivno ne kuri, ga pa lahko reciklirajo,

Ne splača se, proizvodnja novega-čistega stekla je zastonj. Zakaj bi se matral čistit starega?

plastika -se pa mogoč lahko porabi za npr embalažo za barve, jupol, verjeno s epa najdejo še bolj koristne zadeve....

Ja lahko se porabi. Sej lahko se porabi miljone dolarjev da spet pokažemo da lahko gremo na luno, ter spet pokažemo da nimamo kaj počet tam gorej. Ni pa smiselno, ker je proizvodnja nove plastike "zastonj". Saj veš- nafta teče v potokih in nič nekaže da se bo ustavilo, kvečjemu povečalo (naftni skrilavci)

Tako! Se pravi z recikliranjem si ti dobil samo suho slamo, ne pa lubenic ki bi ti vso suho slamo pogasile.

Kje pa, to si dobil z sušenjem, ne z recikliranjem.

Vendar se verjetno izkaže da papir ni kar tako za skurit, ker se ga da bolj koristno predelat za časopis

Ne ni ga koristneje pridelat za časopis. To se izkaže za korist podjetjem ki za reciklažo dobivajo podporo, tako pri reciklaži, kot sami prodaji izdelka. To podporo pa plačamo mi vsi.
ekonomija verjetno pokaže svoje, za ves papir je že bilo treba vložit toliko in toliko dela za predelavo, ki ga pri reciklaži ni treba še enkrat .

Tebi ni jasno da je recikliran papir pretemen (treba dodat veliko belila), manj kvaliteten (mora bit debelješi, dražja obdelava),..
(Tu je verjetno res potrebna obdelava -vendar če ne drugega si prihranil za ceno drevesa - če misliš da je pa les poceni pa se motiš)

Les je zastonj, napram reciklaži. Saj je obnovljiv vir.
Številke te pač demantirajo. Sej ni moja želja da je tako, pač tako je.
Nekaj se bolj splača kot kaj drugega.

Glede več obhodov tovornjakov. Me ne prepričaš!!!!!

Niso to moji izračuni, pa nimam namena se s tabo bost. Vsaj dokler mi nasprotnih ne pokažeš.

nastyboy, od kje tebi ideja da napamet veš kaj je ceneje?
Jaz vase nisem tako prepričan, zato zaupam izračunom.
Le tej pokažejo da se splača ločevat kovine (so pač drage na trgu). Zakaj torej nimamo raje kontejnerjev za pločevinke, ter razne kovine? Zakaj za "zastonj" steklo, alpa "zastonj" plastiko, pa "zastonj" papir?

Surovin za steklo nebo zmanjkalo (pesek), surovine za plastiko tudi ne (nafta, naftni skrilovci), surovina za les je poceni- obnovljiva- gozdne površine itak dosegajo rekorde.


Osebno seveda nisem proti ekonomičnem sortiranju. Ampak sedanje to pač ni. Je celo izrazito neekonomično., dražje potratnejše, bolj onesnažujoče.
In tisti ki pravite da bi morali sedaj vse ločit, da bomo lahko kasneje z napredno tehnologijo vse počistili- pojma nimate kaj je napredna tehnologija, le ta bo sama ugotovila ter zbirala, drugače pač ni dovolj napredna.

Tic ::

Tako! Se pravi z recikliranjem si ti dobil samo suho slamo, ne pa lubenic ki bi ti vso suho slamo pogasile. Vendar se verjetno izkaže da papir ni kar tako za skurit, ker se ga da bolj koristno predelat za časopis - Verjemi da to ni naključje - ekonomija verjetno pokaže svoje, za ves papir je že bilo treba vložit toliko in toliko dela za predelavo, ki ga pri reciklaži ni treba še enkrat . (Tu je verjetno res potrebna obdelava -vendar če ne drugega si prihranil za ceno drevesa - če misliš da je pa les poceni pa se motiš)

Ti se motiš. Recikliranje papirja zahteva uporabo težkih kemikalij, ki so bistveno škodlivejše kot sečnja dreves, ki so bili NAMENSKO posajena - da nam sluzijo za papir.

Glej če se ti navadna kanta napolne -ker mečeš vse smeti v en koš- 2 x na teden, pač pride tovornjak 2x na teden - recimo na sredi tedna in na koncu tedna!
Ker pa ti zdej, ker recikliraš, napolneš 2 kanti, rabiš za zapolnitev 2 x več časa, torej bo prišel tovornjak isto 2 x na teden ampak tokrat samo na koncu tedna, ko bosta obe kanti polni.


Ja pa ne gre čisto tako.... :)

itd....
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

Luka Percic ::

Meni se je zdel papir iz 80% recikliranega papirja kar enak tistemu, ki ga dobiš v trgovini, zapakiranega po 500 A4 strani.

Meni niti približno.
Od barve, do debeline, do "negrbančnosti".

In tudi sveže celuloze ne moreš kar tako spremenit v list papirja, le rabi obdelavo

Jaz nisem strokovnjak za to, verjamem pa strakovnjakom.
Ni se treba z mano bost, jst nisem nikoli testiral kolko energije kaj porabi.
Izračuni kažejo pa v prid mojim trditvam.


V parih minutah sem dobil povezavo, ki je po moje kredibilnejša od Penn & Tellerja.

LOL.
Lej, sej nima veze, če hočeš nekej verjet pač verjemi.
Samo ne mi prosim tako evidentno zelene propagande prodajat.

Kar se tiče kamionov- pri nas je včasih eden hodil, sedaj se trije vozaljkajo okoli, ter naredijo isto pot. So pa manjši ja.

Hkrati pa še upoštevaš, koliko manj energije porabiš za reciklažo,

Proces recikliranje je hudo potraten proces. Torej bi se mogu zgornji stavek glasit;
"Hkrati pa še upoštevaš, koliko več energije porabiš za reciklažo".

Nevem, mam občutek da nekateri to jemljete osbno.
Nikar!

ufek ::

kak se vam da? :D

driver_x ::

Ne splača se, proizvodnja novega-čistega stekla je zastonj.


Cool - jutri odprem tovarno.

Luka Percic ::

Aha, zdej moram posebej povedat z besedo zastonj mislim precej ceneje kot ponovno predlovat/čistit staro steklo/plastiko/papir.

jype ::

Luka Veliki> Aha, zdej moram posebej povedat z besedo zastonj mislim precej ceneje kot ponovno predlovat/čistit staro steklo/plastiko/papir.

Predvsem moraš pojasniti, zakaj se ti zdi skladiščenje izjemno obstojne odpadne steklovine na dolgi rok tako neverjetno ugodno, da bi se recikliranju izognil samo zato, ker je proizvodnja novega stekla tako poceni.

Seveda to velja tudi za druge surovine, ki jih je mogoče predelati ceneje, kot je strošek njihovega skladiščenja oziroma deponiranja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

TESKAn ::

LOL? Ti torej praviš, da ameriška agencija za energijo bullshit organizacija, ki nima pojma? Pa daj ti povezavo na raziskavo oz. te tvoje famozne izračune, ki bodo pokazali, da za izdelavo novega papirja porabiš ohoho manj resourceov, kot za recikliranje. Glede na tvoje vehementno obnašanje ti to ne bo predstavljalo problema.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

nuky ::

Ne vem koliko vloge bo imel ta stroj pomembno vlogo v prihodnosti. Pomojem ne kaj dosti, saj eno obliko okolju neprijazne snovi prenesemo v drugo.
Rešitev: biorazgradljiva plastika, ki že obstaja.

antonija ::

Sej ni bistvo da naredis nekaj prijaznega okolju, ampak da energijo, ki je shranjena v odpadkih izkoristis/predelas v obliko v kateri bo spet uporabna.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Matevžk ::

Težka bo. Črpanje nove nafte (ki je je še dovolj) je veliko cenejše kot tole mikrovalovno predelovanje odpadkov (ki jih moraš prej še zbrat skupej). Je odpadke veliko lažje vse skupej nekam odložit. Tko da tole se IMO dela bolj zaradi ekologije kot zaradi energije. Je pa seveda pri tem plus, da je stroj to razgradnjo zmožen gnat iz energije, ki jo s samo razgradnjo dobi.
lp, Matevžk

antonija ::

Dokler tale stroj naredi dovolj goriva da poganje sam sebe in mu ga se nekja ostane, potem se iz ekonomskega vidika to splaca. Nafto bomo se vedno crpali, bojo pa se drugi imeli biznis s kuhanjem gume. Ce se jim bo splacalo seveda.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Luka Percic ::

Predvsem moraš pojasniti, zakaj se ti zdi skladiščenje izjemno obstojne odpadne steklovine na dolgi rok tako neverjetno ugodno, da bi se recikliranju izognil samo zato, ker je proizvodnja novega stekla tako poceni.


Ker je odvoz/skloadiščenje pri recikliranju 3x dražji. Le in samo za to. Če bi bila cena ista, nebi imel nič proti.


Ti torej praviš, da ameriška agencija za energijo bullshit organizacija, ki nima pojma?

Jah, ti si dal link na neko otroško stran.
V osnovi pa ja, nikjer nevidim cene.


Dokler tale stroj naredi dovolj goriva da poganje sam sebe in mu ga se nekja ostane, potem se iz ekonomskega vidika to splaca. Nafto bomo se vedno crpali, bojo pa se drugi imeli biznis s kuhanjem gume.

Premagat mora kurjenje najprej.
Precej dvomim.

PlayTheGame ::

@Luka V. ima spet svoj dan. :D Ne splača se z njim bost, ker je vedno tako zaverovan v svoj prav... Pa čeprav se bodo morda v prihodnosti njegovi argumenti (oz. po njegovo verodostojni izračuni) podrli kot hiša iz kart. In ne, ne jemljem osebno. :D
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

antonija ::

Kaksno kurjenje naprej? Bencin gori zelo lepo... z eno sibico ga zakuris kolikor hoces, tista sibica se mi pa ne zdi kaksen hud strosek.... Skladiscila se bo zadeva zelo verjetno v istih rezervarjih kjer se zdaj skladiscijo naftni deriavti, tud rafiniranje bo verjetno v istih obratih kot se zdaj rafinira nafta... Edino kar je je to da ne bo treba zgraditi nobene naftne ploscadi, dobene vrtine izvrtat. Poberes gumo iz smetisca, jo pretvoris v "nafto" in to nafto transportiras do blznje rafinerije. Kar je upam da ceneje kot pa posiljat nafto cez pol sveta do rafinerij...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

Luka Veliki> Ker je odvoz/skloadiščenje pri recikliranju 3x dražji. Le in samo za to. Če bi bila cena ista, nebi imel nič proti.

Res? Jaz v to močno dvomim. Deponije so polne in smeti nimamo kam zlagat, ker nihče noče tega imet pred svojim pragom. Vsak postopek, ki zmanjša maso in volumen smeti, je vreden določene pozornosti, ker zmanjša problem, ki ga tukaj in zdaj imamo. V svoji bilanci moraš upoštevat (pa po moje nisi) strošek deponije, ki mora rast skupaj z ustvarjanjem odpadkov (ki očitno tudi bliskovito raste).

Luka Percic ::

Ne splača se z njim bost, ker je vedno tako zaverovan v svoj prav

Kje pa, jst hočem da me kdo argumentirano izpodbode, da popravim svoje znanje o tem, če je v kakšni točki napačno.

njegovi argumenti (oz. po njegovo verodostojni izračuni) podrli kot hiša iz kart

Niso moji argumenti, so pobrani od drugih.
In če se bojo podrli se pač bojo, nebom žaloval za njimi.
Sej zato hočem da mi jih kdo od vas prej podre, preden povzročim kakšno škodo v tej smeri.
Ampak ne je podirat z buldožerjem, z argumenti prosim.

TESKAn ::

Jaz sem dal link na stran od EIA, kjer je za otroke razloženo, kako in kaj glede recikliranja papirja. Sem mislil, da ti bo tako lažje razumet, vsaj "A paper mill uses 40 percent less energy to make paper from recycled paper than it does to make paper from fresh lumber."...če pa misliš, da resna organizacija, ko naredi prezentacijo za otroke, uporabi izmišljene in ne dejanskih podatkov, je pa itak nesmiselno se s tabo bost.
In še zmeraj čakam na link, od koder ti vlečeš svoje podatke o manjši porabi resourceov za izdelavo novega papirja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

dzinks63 ::

:)) Gume ni treba nič iskat po smetiščih, teh je če sedaj dovolj na enormno velikih kupih, ker se že sedaj ločeno zbirajo pri vulkanizerjih in pri razgrajevalcih avtomobilov . Tako da samo predelati jih je treba. Do sedaj so bili eni obrati za izdelovanje regeneratov iz gume, samo taki obrati so zelo okoljevarstveno vprašljivi. Tako da tale tehnologija , če bo zaživela, bo en velik biznis.

Luka Percic ::

Evolo neodvisno povezavo.
Če hočete pa "odvisne", pa malo poklikajte spodaj.
Če preberemo prvi odstavek, lepo demantira teh 40%.
Pač resne organizacije velikokrat potegnejo informacije iz riti; spolnimo se recimo kako merijo ogrožene vrste (beri; jih ne, podatke se zmislijo), kako računajo smrti za second hand smokerje (pogledajo če je kdo od bližnjih kadil, če je, štejejo kot "umru zaradi pasivnega kajenja").

Da nebo kdo rekel da zdej vse zanikam. Le podatki povlečeni iz riti nam pač ne pomagajo.

sidd ::

Uff....

Luka Veliki, sklepam da nisi kak energerti ali kaj podobnega. Če pa si, pa grem plačat eno mašo za tebe v nedeljo....resno 0:) (pa za vse podobno misleče to velja, brez zamere).

Reciklirat SE splača, pa še kako. Če še pri BMW reciklirajo stvari, pa če bodo v procesni industriji začeli reciklirati vodo, pa še koliko je takšnih primerov.

Ne da se mi več iskat, niti pisat, zato je tu par strani kjer so že napisali namesto mene nekaj dejstev:

klik 1

In recimo eno zelo lepo dejstvo:
It usually takes less energy to make recycled products; recycled aluminum, for example, takes 95% less energy than new aluminum from bauxite ore.

klik 2

google ve vse, pa tako lahko je....

Tako da za odvoz meti in podobno je že veliko ljudi tule zelo dobro razložilo, kako in kaj. Reciklirat vse, če ne 100 pa 99%. Koliko gre.
Če pa kaj res ne gre reciklirat,pa naj toplarne skurijo, ja.
Bioprodukti pa tako ali tako na kompost, al pa v zbiralnice, pa naj tam zadeva gnije in proizvaja pline, ki se spet lahko uporabijo za kakšno toplotno centralo.


Pa še tole. Glede na to, kako zelo napreduje tehnika, nevem zakaj tako hudo jamraš o dodatnih delavcih? Saj ja že skoraj vse lahko sortirajo stroji. Če pa so na dinosu 175 let zadaj, pa se jim pač zgleda tako bolj splača.
no idea for signature
signed
I

sidd ::

No Luka, potem pa mej nekaj takega pred hišo, če ti ni za reciklirat. Za pridobivanje toplote pa sem vseeno bolj na strani jedrskih elektrarn.

Sam so neke buče tu na wikipediji, pje! nimam zdaj časa vse obdelat. Mogoče zvečer.

lp

Aja, pa še tole, če bi ljudje lepo reciklirali, še ta faktor odpate pri argumentih za nerecikliranje....

-------
Pač resne organizacije velikokrat potegnejo informacije iz riti; spolnimo se recimo kako merijo ogrožene vrste (beri; jih ne, podatke se zmislijo), kako računajo smrti za second hand smokerje (pogledajo če je kdo od bližnjih kadil, če je, štejejo kot "umru zaradi pasivnega kajenja").
-------

jaz bi temu prej rekel statistika, ne izmišljanje. No, možno pa da majo vedeževalke zaposlene, pa majo kristalno kroglo :)
no idea for signature
signed
I

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sidd ()

kekz ::

No Luka, potem pa mej nekaj takega pred hišo, če ti ni za reciklirat.

Hudiča! Nekdo je slikal moj okoliš. ;((
(Ampak žal je res skoraj tak. Benti smeti! :'()

nastyboy ::

Luka Veliki

" Če ne drugega si v tem primeru pač spustil proces sušenja..
A ti doma v kanti to sušiš? Fuj in fej!"

Nekdo drug je prišel na idejo da bi lahko organske odpadke kurili.. s tem da bi jih bilo prej treba posušiti. S tem sem si predstavljal da bi pač organske odpadke malo raztrosili na predvidenem mestu in bi jih posušilo sonce potem pa bi jih zakurili. S tem bi se izognili zadevam da kot je ta da bi mokra trava gasila ogenj....

Tist "Fuj in fej " na koncu pa je brezvezen, ker veš da jih noben ne suši doma, in se mi zdi, da celo žali, kar pa ne spada na tak forum



kaj prihranimo z reciklažo papirja

Okoljsko raziskovalni zavod

Če si slučajno ne bi prebral - povzetek je da z reciklažo prihraniš 50% vode in ti ni treba posekati 17 ali več dreves.


To da je potem papir debelejši je malo čuden argument.. saj ko boš ta papir naslednjič recikliral ne bo spet debelejši



"Ne splača se, proizvodnja novega-čistega stekla je zastonj. Zakaj bi se matral čistit starega?"


Z reciklažo stekla industrija privarčuje na surovinah, saj ena tona črepinj nadomesti približno 1,2 tone surovin. Poleg tega pa privarčuje tudi energijo. Če pri surovinah uporabijo 25 odstotkov odpadnega stekla, prihranijo 5 odstotkov energije, pri 100 odstotnem deležu odpadnega stekla, pa je prihranek 15 odstotkov.

Pridobivanje stekla

Reciklaža stekla

Zgleda da le ni precej ceneje.. in da so prihranki



Tebi ni jasno da je recikliran papir pretemen (treba dodat veliko belila), manj kvaliteten (mora bit debelješi, dražja obdelava),..

Sej ni vse potrebno predelati v bel papir za printerje.. večinoma je embalaže za škatle... pa kakršnekoli že, tut nekater knjige... s epravi ne rabiš povsod belil..




Les je zastonj, napram reciklaži. Saj je obnovljiv vir.

Po tej logiki je vse zastonj.... tudi nafta... sej ti plačaš pridobivanje, predelovanje in transport. Pri recikliranju prihraniš Pri pridobivanju in tudi nekaj pri transportu.



Zakaj torej nimamo raje kontejnerjev za pločevinke, ter razne kovine?

Sej je kontejner za pločevinke , konzerve.. očitno ne recikliraš! Za malo večje kovinske odpadke pa so kosovni odvozi... ka pa sicer ti mečeš razne hladilnike... v kanto za smeti že ne. Še vedno pa lahko sam odpelješ na Dinos... včasih si tam dobil še nekaj plačano, če is prinesel. Le zakaj???


"Surovin za steklo nebo zmanjkalo (pesek), surovine za plastiko tudi ne (nafta, naftni skrilovci), surovina za les je poceni- obnovljiva- gozdne površine itak dosegajo rekorde."

Maš prav surovin še ne bo tako hitro zmanjkalo... kar je problem je to da so ČEDALJE DRAŽJE. in bodo te ki so zastonj postale čedalje bolj mamljive in uporabne.. zato pa je treba nekaj let da se ljudje navadijo.. da jim ni odveč nekaj naredit... in še nekaj... smeti ki jih recikliraš odpeljejo zastonj... ostale pa lepo plačaš. Če bi ti zaradi nerecikliranja napolnil enkrat več smeti bi te enkrat več prišel odvoz... Se pravi je tu še ena prednost.




...pojma nimate kaj je napredna tehnologija, le ta bo sama ugotovila ter zbirala, drugače pač ni dovolj napredna."

No poglej si proces reciklaže stekla boš videl kako tehnologija deluje in kaj že zna...od tega kako kovino odstranijo... pa do raznih smeti ki so notri. Se pravi če ji malo pomagamo deluje zelo učinkovito....

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nastyboy ()

Luka Percic ::

It usually takes less energy to make recycled products; recycled aluminum, for example, takes 95% less energy than new aluminum from bauxite ore.

No shit sherlock, to sem že velikokrat povedal, moram še posebej tebi? Evo; železo se splača reciklirat in za to ne rabimo subvencij- trg opravi svoje.

Tvoji linki so žalost, samo nakladanje. Dejmo malo cenovne matemtike.

Glede na to, kako zelo napreduje tehnika, nevem zakaj tako hudo jamraš o dodatnih delavcih? Saj ja že skoraj vse lahko sortirajo stroji.

Stanejo me. Pa stroji so predragi za take hece.

No Luka, potem pa mej nekaj takega pred hišo, če ti ni za reciklirat.

Recikliranje zmanjša volumen vseh smeti za 20-30%(amerika).
Kaj mi torej podtikaš? Smetišča so in bojo. Si pa lahko pogledaš Penn and tellerja, kakšna so sodobna smetišča. Do konca dneva ni več videt smeti. Sproti zasuvajo.

jaz bi temu prej rekel statistika, ne izmišljanje.

Fajn bk.
Statiska more met realne osnove, drugače rezultat ni vreden nič.

MrStein ::

kekz:
Za nobeno od teh snovi pa ne verjamem, da mikrovalovi ...

Jaz pa ne verjamem, da je z laserjem možno rezati kovine. Sem pred leti probal doma, pa se kos železa niti segrel ni.

Sploh mi na pamet ne pride niti ena snov, ki bi imela tako lastnost, saj bi to pomenilo, da bi bila že pri svetlobi in toploti zelo nestabilna.

Saj, potem bi vse kovinske kontrukcije ob sončnem dnevu razpadle ! Pomislite malo , no !
:\

Luka Veliki:
Ni pa smiselno, ker je proizvodnja nove plastike "zastonj". Saj veš- nafta teče v potokih in nič nekaže da se bo ustavilo, kvečjemu povečalo (naftni skrilavci)

Torej se nafta v zadnjih par letih ni podražila za faktor tri ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

sidd ::

Jaz se dobro spomnim, da smo na nafto prešaltali zato, ker je bila nacenejša oblika ogrevanja. Dandanes bi najraje šel nazaj na les, biomaso, toplotno črpalko ali kaj takega. Samo v 30 let staro bajto se pač ne splača toliko vlagat. Mogoče kdaj, trenutno res ne.


Luka veliki, ko TAKO jamraš, da vse stane - delavci, tovornjaki,..... Ja madona, če bi vse kuril, a čistilne naprave pa so zastonj al kaj? Ma stanejo več kot pa delavci....poleg tega, da moraš potem nevarne snovi, ki se naberejo v teh čistilnih napravah, tudi nekam spraviti ter pospraviti. Tudi če boš kdaj imel kdaj mogoče opravka na tem področju, te pa bodo zakoni in politika prisilili v recikliranje.

Pač postaja trgovanje z odpadki, pardon, alternativnimi surovinami donosni posel. Za nafto pa še malce počakaj da se Kitajska še malce bolj razvije, pa da začnejo v Indiji štemplat nizkocenovne avtomobile (tam v rangu par tisoč €). Uf, nafte ne bo zmanjkalo.....Nafte je škoda za gorivo!!


V glavnem, še več takšnih izumov, pa bo življenje lepše, pa mogoče ne kaj dosti dražje v prihodnjih letih.

lp
no idea for signature
signed
I

Luka Percic ::

Sej taki izumi so fajn, in povsem mogoče da bojo delali štalo v kakšnih posebnih situacijah.

kekz ::

Saj, potem bi vse kovinske kontrukcije ob sončnem dnevu razpadle ! Pomislite malo , no !


Energijska gostota, oz. gostota energijskega toka!
Verjemi, da kovinske konstrukcije ob sončnem dnevu razpadajo v območju, kjer je gostota energijskega toka tako velika kot jo dosega močnostni laser.
Moraš iti pač malo bližje (za nekatere kovine: svinec, kositer, bi že planet Merkur ponudil take razmere.
Kot sem že omenil, s segrevanjem znam tudi jaz plastiko skuriti, skuhati, staliti, ...
V članku pa se je govorilo o trganju kemijskih vezi z mikrovalovi. To je kvatiziran proces. Pomeni, da že en dovolj močan foton podre eno kemijsko vez. To pomeni, da bi s časoma tudi precej šibak EM energijski tok spremenil trdno plastiko v nekaj oljnatega. Znano je, da mikrovalovi ne spreminjajo strukture snovi na kvantiziran način, ampak le posredno z absorbcijskim segrevanjem.

Nekoč smo pri (ne vem več, ali je bilo pri predmetu elektromagnetno valovanje ali pri mikrovalovih, računali energijske gostote v valovodih in tudi v odprtem prostoru. Skozi zelo male preseke prostora je teoretično mogoče transportirati zelo veliko energije. Tako bi načeloma lahko naredili jedrsko ali mega sončno elektrarno na satelitu in preko usmerjene mikrovalovne zveze prenašali energijo na zemljo.

Spomnim pa se, da je profesor na koncu v šali omenil, da bi mogoče morali upoštevati tudi, kaj bi se zgodilo s ptičem, ki bi slučajno preletel skozi to transportno pot (niti za letala ne bi bilo najbolj nedolžno).


V resnici, če bi bile kovine idealni prevodniki, jih z laserjem ne bi mogel rezati. Idealen prevodnik namreč celotno EM valovanje odbije. Idealen dielektrik (~plastična masa?) pa EM valovanje spusti brez slabljenja skozi z nekoliko znižano hitrostjo širjenja (dielektričnost, lomni količnik...).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

gruntfürmich ::

z lukcom se res ni pametno bosti. ker mu ne moreš pač nič dopovedat. smo se že bodli, pa se ne bomo več.... še ena izmed njegovih cvetk:

It usually takes less energy to make recycled products; recycled aluminum, for example, takes 95% less energy than new aluminum from bauxite ore.


No shit sherlock, to sem že velikokrat povedal, moram še posebej tebi? Evo; železo se splača reciklirat in za to ne rabimo subvencij- trg opravi svoje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Luka Percic ::

Neumnosti si ne pustim dopovedat ne- Sejn nisem neumen!

Žalostno je pa da nekateri mislite da če 10x ponovite eno in isto stvar, da bo postala resnica.

Znanost ni demokracija, upam da to že veste..

dzinks63 ::

:)) Firma, ki se ukvarja z zbiranjem odpadkov in jih nato predela ali pa kar kot take proda drugi firmi v nadaljno predelavo in pri tem pokrije vse svoje stroške in še zelo dobro s profitom posluje, potem se ji to očitno splača. Je pa to čisto donosen posel in tudi prav je tako, da se na tak način zaposlijo ljudje in servisi, ki so del tega posla.

TESKAn ::

Zanimivo, če malo pogooglaš, odkriješ, da imajo v ZDA subvencije za pridelovalce papirja iz dreves...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

darkolord ::

Hmm, glede na tale video na njihovi strani imam pa občutek, da je tole v resnici ena velika šala. Al pa proces traja tok dolg, da niso mogli snemat.

CoolBits ::

Meni je pa čudno zakaj podjetja, ki se ukvarjajo z reciklažo ne propadejo ampak rastejo ... saj kot pravi Luka se reciklaža ne splača.... hmmm

Matevžk ::

Njemu je tudi najbrž čudno, ker je že 4x povedal, da se splača zaradi subvencije, torej našega denarja.

Nočem se postaviti na eno ali drugo stran, ampak s tem ste pa res že sitni.
Lahko mu seveda pokažete, da to ni res, da subvencij ni ...

edit: napača
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

kekz ::

Ponavadi so vse zadeve, ki vsaj nekoliko dišijo po ekologiji, subvencionirane. Čisto tržno ponavadi ne bi samostojno uspevale.

Pred letom ali dvema se spomnim članka v Sobotni prilogi Dela, ko je neki kmet iz Beljaka predstavil svojo toplarno na gnojnico. Celotna ekonomska računica je bila pozitivna, vendar z upoštevanjem pol denarja iz nepovratnih evropskih skladov. Cela vas k njemu vozi gnojnico, on pa celo vas ogreva.

Subvencionirane so tudi vetrne elektrarne, solarno ogrevanje, čistilne naprave, recikliranje, hibridni avtomobili, kmetijstvo...

Subvencije so različne, od neposrednih do davčnih olajšav ali samo s krediti z znižano obrestno mero.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

gzibret ::

Ja, velikokrat je čisto res, da se varstvo okolja splača izključno zato, ker država podeljuje olajšave, subvencije, nepovratna sredstva itd... Samo tudi varstvo okolja se mora, če hoče uspeti, ekonomsko splačati brez subvencij, torej se postavit na lastne noge. Kot vsaka druga veja industrije.

Koneckoncev, tudi jaz bom nekoč dosti raje ločeno zbiral konzerve in plastiko, če bom dobil za to kaj plačano (ne pa, da preko davkov moram celo jaz plačevat, da imam pred blokom 5 kant). Od entuziazma še ni bil nobeden sit, če lahko malo parafraziram.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

jype ::

Meni ni jasno, od kje vam taka ozkoglednost.

Z denarjem, ki ga plačate za čistejše okolje, ste kupili čistejše okolje. Čistejše okolje _je dražje_.

Če pa radi živite v packariji, pa to ne more biti razlog, da naj potem kar vsi živimo v packariji (in ker je okolje omejena dobrina, je pač treba postaviti neka pravila igre, ki veljajo za vse).

dzinks63 ::

:)) Subvencij obstoja malo morje, če bi jih hotli ukinit, bi morali korenito spremeniti cel evropski ali celo svetovni sistem. Bomo videli kam bo v bodoče vodila smer, ali v še dodatno širjenje na še več področij, ali pa se bo začelo zmanjševanje subvencij. Sicer pa kolikor mi je znano, imajo največje subvencije v Angliji in Franciji. To pa so prave trdnjave in za zmanješevanje subvencij bodo potrebna dolgoletna pogajanja, če sploh bo do tega prišlo. Tako da moramo kar nekako znati živeti z vsemi temi subvencijami, pa če jih tudi mi kaj dobimo ali pa ne.

Luka Percic ::

Poleg subvencij, je tukaj še en hakeljc- in sicer nemoremo izbirat najprimernejšega (cenovno/časovno/ekološko/kakorkoli) ponudnika.
V stilu samoupravljanja, nam le-tega določi občina.
Namesto da bi le osnovna pravila igre postavil, drugo pa trgu prepustila.

Bom pa počasi nehal tukaj objavljat, kajti na vse dvome sem že odgovoru, ponavljaj 10x se pa nebom (dovolj/preveč je 4x:\). Mi čisto preveč časa vzame, vam pa tudi nič ne pomaga, če mi takoj spet isto očitate.

jype ::

Se strinjam, da je monopol tudi pri smeteh slab. Po drugi strani ni nobenega razloga, zakaj ne bi zadeva popolnoma dobro funkcionirala s koncesijami.

Luka Percic ::

Z denarjem, ki ga plačate za čistejše okolje, ste kupili čistejše okolje. Čistejše okolje _je dražje_.

Logično in osebno nimam veliko proti, če bomo gradili draga profi odlagališča, ki bodo tesnila 2x več kot je potreba, če bomo zasuvali smeti vsak dan sproti, da nebo smrdelo, če bomo obdavčili STRUPENE izpuste (ne CO2!), da bo zrak čist, ter se bo splačalo montirat sodobne/drage filtre, ali pa presedlat na plin..
To so ukrepi, ki bodo dejansko sčitili zrak, ter naredili naše okolje čistejše.

Sem pa proti bulshitu ki ga zganjajo nekateri. Precejšen del recikliranja spada zraven.
Povzročajo škodo, in dejansko ne čistijo zraka in okolja, ampak le preusmerjajo naš denar pač proč od nas. Kjer je biznis pa so podjetja- četudi biznis ustvarja država/ljudje umetno.

Daedalus ::

Ja, velikokrat je čisto res, da se varstvo okolja splača izključno zato, ker država podeljuje olajšave, subvencije, nepovratna sredstva itd... Samo tudi varstvo okolja se mora, če hoče uspeti, ekonomsko splačati brez subvencij, torej se postavit na lastne noge. Kot vsaka druga veja industrije.

Pol pa ukinimo subvencije in prepustimo varstvo okolja trgu. Boš kmal živel (kot je povedal jype) v eni velikanski svinjariji. Degradacija okolja je oportunitetni strošek delovanja gospodarstva. Hudič je v tem, ker ga noben ne priznava in pa vračuna v ceno končnega izdelka, pol je pa treba s subvencijami pokrivat nastalo škodo. Prisili gospodarstvo, da bo spucalo za sabo, pa ne boš rabil subvencij. Ergo - okolje more biti všteto v proizvodni/storitveni proces. Sam, maš pa s tem še en problem. Lahko se ti zgodi, da bo dosledno zaračunavanje tega stroška naredilo marsikako gospodarsko dejavnost - neprofitabilno. Pol ti pa ostane tako balansiranje in pokrivanje nastale škode preko raznih vzpodbud.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

dzinks63 ::

:)) Pridobivanje surovin ravno tako stane; črpanje nafte, kopanje premoga pod zemljo ali na površini, kopanje vseh drugih rud, podiranje dreves, celotno kmetijstvo ,.... v glavnem vsega kar rabimo. Vse to ni v čisti obliki in je potrebno predelati. Zame recikliranje ni slabo , je le druga pot pridobivanja surovin in obenem se znebimo še velike količine smeti.

Luka Percic ::

Zakaj torej ne prepustimo izbiro proizvajalcem da izberejo katero surovino bi oni raje?
Zakaj jim moramo eno subvencionirat precej več kot nas stane le to surovino zakopat?
Če je ceneje, bo tudi recikliranje cenejše kot nerecikliranje, in se mora to poznat na ceni storitev.

Sej za nekatere snovi je- kovine (eh, ste me že navadili da jih v nobenem postu ne spustim, da se mi nebo kdo obešal...), pri drugih pač ni.

Pustite da trg opravi svoje, pa bo sam izračunal kater surovine se mu bolj splača, ter podjetje ki odvaža bo tudi samo izračunalo kakšno ceno dobi na trgu. Če dobi kakšno- bo del razlike vrnilo vam v obliki cenejšega odvoza, če boste reciklirali.

Rešitev je zelo preprosta ter poceni, le nekateri monopoli bi se razbili, kar monopolistom ni všeč. In na vse pretege prepričujejo še vse ostale da podpirajo njihov monopol.
A jim boste nasedli?

jype ::

Luka Veliki> Pustite da trg opravi svoje, pa bo sam izračunal kater surovine se mu bolj splača, ter podjetje ki odvaža bo tudi samo izračunalo kakšno ceno dobi na trgu. Če dobi kakšno- bo del razlike vrnilo vam v obliki cenejšega odvoza, če boste reciklirali.
Luka Veliki> Rešitev je zelo preprosta ter poceni, le nekateri monopoli bi se razbili, kar monopolistom ni všeč. In na vse pretege prepričujejo še vse ostale da podpirajo njihov monopol.
A jim boste nasedli?

Žal ni tako preprosto. Trg je namreč sam izračunal, da se mu smrdljiv kup pred mojo/tvojo bajto splača (jaz že imam enega, zato lahko govorim). Ta kup lahko pride od recikliranja ali pa od pridobivanja surovine iz originalne oblike v naravi.

Določena regulativa mora obstajati, če naj trg deluje tako, da ne diskriminira zoper revne (v tem primeru so to tisti, ki si čistega okolja ne morejo privoščiti zaradi tega, ker nekdo drug prihrani, ker manj plača za geografsko preselitev umazanije kot za dejansko eliminacijo odpadkov).

sidd ::

Zakaj torej ne prepustimo izbiro proizvajalcem da izberejo katero surovino bi oni raje?
Vpašaj politike...pomoje :)
Zakaj jim moramo eno subvencionirat precej več kot nas stane le to surovino zakopat?
Ma ti bi vse zakopaval. Nekako ne gre. Ok, v sloveniji mogoče, kakšna velemesta pa rabijo pol slovenije za odlagališče(karikirano). Tud ne gre.

-----
Sem pa proti bulshitu ki ga zganjajo nekateri. Precejšen del recikliranja spada zraven.
Povzročajo škodo, in dejansko ne čistijo zraka in okolja, ampak le preusmerjajo naš denar pač proč od nas. Kjer je biznis pa so podjetja- četudi biznis ustvarja država/ljudje umetno.
-----

daj povej točno kero recikliranje to? kartonov od pic? računalniških ventilatorjev? recikliranje odsluženi ladij na obalah indije?
Ker opažam da sploh nimamo iste stvari v mislih.

Zdaj pa če se nekemu podjetju splača zbirat določene smeti, pa jih nato prodati dalje/predelati, pa nevem kaj ma tu bilokdo zunaj podjetja zraven?

pomoje sploh ne mislimo istih stvari, a?
no idea for signature
signed
I

Tarzan ::

Kekz, 1200 frekvenc, kaj pa interferenca med samimi frekvencami "mikrovalovke"? S tem koktejlom različnih frekvenc z relativno visoko valovno dolžino sigurno pride do interference, morda tudi take, ki brez težav utekočinja sicer trdne vezi med molekulami ogljika.

KAr pa se tiče smotrnosti recikliranja. Ne vem če ta dilema sploh še zahteva kako premišljevanje. Reciklira se že zdaj na veliko, v večjem delu sicer materijale, ki so relativno dragi in/ali težko dobavljivi, ampak tudi ostale odpadke, ki jih je mogoče reciklirati se reciklira, pa čeprav je cena recikliranega produkta le malenkost nižja. Brez recikliranja ob porabi, ki narašča iz dneva v dan, če ne kar iz ure v uro, bi cene surovin kar hitro lepo narastle.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nafta v pomurju

Oddelek: Znanost in tehnologija
293125 (1991) Pyr0Beast
»

fusion \o/ (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
537855 (5753) Thomas
»

Mikrovalovi spreminjajo gumo in plastiko v nafto in plin (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
25922768 (16809) Pyr0Beast
»

Digitalno smetišče (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
718160 (6294) ...:TOMI:...
»

Alternativni pogon, namesto bencinskih in dieselskih motorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
708153 (6348) BigWhale

Več podobnih tem