» »

fusion \o/

fusion \o/

1
2
»

Loki ::

tista elektrarna v franciji naj nebi proizvajala (uporabne) energije, uporabljala naj bi se samo za nadaljne raziskave na podrocju fuzije. (no, verjetno se bo proizvedena toplota namenila za vsaj ogrevanje kompleksa)
I left my wallet in El Segundo

Atos ::

ok no... Od 2004 pa mislim da že vsi vemo, da gre za projekt ITER (in ne "tista elektratna v Franciji").

Projekt je raziskovalne narave in ne bo nikoli (vsaj ne v tej obliki) proizvajal el. energije za komercialno uporabo. Bi pa naj (po načrtih!) naslednik ITER-a - DEMO, ki bo prva fuzijska elektrarna, ki bo proizvajala el. energijo v komercialne namene. Prve take elektrarne bi naj začele obratovati od 2050 dalje - seveda če bo šlo vse po načrtih in se izkaže, da so tokamak reaktorji prava smer.

ITER ima cilj doseči več kot 5-krat večjo proizvodnjo energije (toplote v tem primeru), kot se je porabi za vzdrževanje reakcije.

EDIT: no še ena zanimivost. Goriva za fuzijske elektarne pa imamo na pretek. Če vzamemo za referenco današnjo porabo električne energije, bi, če bi poraba ostala enaka, bili presktbljeni za najmanj 3000 let na trenutnih rezervah(!) litija, če štejemo tistega v morju pa nekaj 10 milijonov let. To velja za reakcije D-T, se pravi med devterijem in litijem. Obstaja tudi možnost fuzije D-D, kar bi pa pomenilo, da bi imeli goriva za milijarde let, tako dolgo pa itak ne bomo tukaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Atos ()

Thomas ::

Tudi goriva za fisijske in termoelektrane imamo na pretek. Pa se že en hudič najde, zakaj nikar graditi teh elektraren. Če ni realne, je pa hipotetična nevarnost.

Sej Zeleni so se že izrekli tudi proti ITER, ki je pa itak čisto brez veze, če mislijo štrikat do 2050. In mislijo, seveda.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

It is a matter of a degree, hladna fuzija. Jasno, da del vodikovih atomov spontano fuzira, jasno.

Če pridejo še bolj blizu, se bo to zgodilo še bolj verjetno. Navsezadnje, spontano fuzirajo v Soncu, kjer jih gravitacija drži dovolj blizu. Ali v vodikovi bombi.

Zdej če obstaja kakšna kemična spojina, ki obda vodik kot (pre)tesna kletka in s tem inducira dodatna fuziranja ... je težko rečt.

No, nedvomno da obstaja. Že paladij je tak. Ampak da jih stisne (vodikove atome) še bolj, da se celo ekonomsko izplača, pa ne vem. Morda, morda pa tudi ne.

Vem pa to, da morajo biti atomi bližje, kot so v molekuli H2, recimo.

Kar zahteven projekt ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FUZIJA - energija prihodnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5111578 (1905) Karen
»

Prva demonstracija "hladne" fuzije ? (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
846150982 (54785) 7982884e
»

Zaloge nafte (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6710917 (7037) Matev
»

Alternativni pogon, namesto bencinskih in dieselskih motorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
708197 (6392) BigWhale
»

Motocikel na vodikove celice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5710900 (9655) gzibret

Več podobnih tem