» »

fusion \o/

fusion \o/

«
1
2

NoUse4AName ::

Experts Say New Desktop Fusion Claims Seem More Credible (moras se registrirat - zastonj).
No vi fiziki tule, kaj menite? Should we break open the schampagne? :)

Thomas ::

Jah jest sem v hladno fuzijo vedno verjel. Samo sem pa tudi vedel, da je kakšno milijardokrat hladnejša (daje milijardokrat manj energije), kot so zatrjevali Pons & Co.

Če so zdaj prišli na kaj več - pozitivno bilanco imajo težko! Tisto šprudlanje, da nastanejo mehurčki, po vsej verjetnosti pobere več, kot kakšno zlitje atomov tu in tam da!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nicnevem ::

....schampagne,....ah pa ja ne šampanjc, js mam osebno rajš enga Zlatoroga :D


Drugač sem pa neki časa nazaj govoril s profesorico za fizo glede hladne fuzije in izvedel da se folk v tej smeri poslužuje tudi raznoraznih goljufij da bi bil famous in ne vem kaj...tako da je pomoje treba take vrste informacij vzet mal z rezervo, sej ne da je nemogoče naredit cold fusion - IMO bomo slej ko prej pogruntali v čem je fora (morda celo zelo kmalu - sej veste AI...8-) )....samo kot sem že omenil,... že pred leti naj bi jim ratalo nardit pa se je kmalu izkazalo da "something is missing"; tko da ko bomo imel kako fuzijsko elektrarno, no pol bom pa tud js s šampanjcem nazdravu..

Če pa že nič drugega se pri temu linku vidi da nekaj se le dela na tem projektu in to je dobro, res upam da jim bo uspel

BigWhale ::

Kolk bo fajn, k bos vzel en kup vodika, pa ga vrgel v masino, pol ti bojo pa ven zelezni sraufi prletel... Zraven ti bo pa se strom proizvajl...

;>

antonija ::

Pol bo pa na forumu namest "ker napajlnik si nej kupm" pisal "ker fuzijski reaktor si nej zrihtam"!:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

qshtr ::

Če so zdaj prišli na kaj več - pozitivno bilanco imajo težko! Tisto šprudlanje, da nastanejo mehurčki, po vsej verjetnosti pobere več, kot kakšno zlitje atomov tu in tam da!


Vendar je veliko poročil o tem, da je razmerje Pout/Pin veliko večje (tukaj ne mislim t.i. sonofuzijo).

qshtr ::

dobro.. sem malo počakal po mojem minimalnem komentarju. Nekako sem upal, da bo kdo imel kaj povedat.

Rad bi sprožil debato o tem kam se je po vašem mnenju speljala hladna fuzija od 1989 (pons&fleishman) do danes. Namreč en sam kratek vpis v gugl da veliko zadetkov in ko prefiltriraš "zrno" od plevela se ti lahko zazdi da nekaj je na tem. Tudi po poročilu ameriškega depatmernt of energy.

Torej, objavljajo se članki, potekajo konference...

Kaj si mislite o tem?


lp

NoUse4AName ::

Ne spomnim se vec kje sem videl clanek. Obstaja mednarodni projekt za razvoj fuzije. Imajo ze narejen nacrt za fuzijsko elektrarno, ampak se drzave ne morejo odlocit kje jo bojo zgradile. Ker americani nocejo da je zgrajena v franciji (zaradi nasprotovanja iraske vojne) ampak jo hocejo na japonskem. Politiki.... :O

nicnevem ::

mimogrede,...evropski parlament mislim da je ustanovil eno komisijo (al neki podobnega) da bi pomagala razvoju (namenjala sredstva itd) pogona na vodik. Pravijo da naj bi EU v prihajajočih letih, vsaj kar se tiče javnega prevoza, postajala vedno manj odvisna od nafte, ki naj bi jo nadomestil vodik, kar je IMO kar lep korak naprej...sej veste clean technology, velik izkoristek pa še neodvisnost od zalivskih držav....
Se pa strinjam da je cold fusion prihodnost. S tem bi si zagotovili praktično neomejene količine W, kar bo transhumana civilizacija vsekakor potrebovala - ane Thomas :D . Verjetno obstaja še kaka druga pot, ta je pomoje le najbolj očitna..."vidiš" jo že če mal pogledaš v nebo....

Thomas ::

Kaj jest mislim?

Da imamo trenutno še prevelik pretok energije iz snovi ven. Nastajajo ogromne količine energije, ki je sploh ne zajezimo, če hočete, ne naredimo nobenega computinga na tem prehodu.

Pridobivanje energije iz snovi ni nobena umetnost, še prerado gre. Razen za nas seveda, ki smo zelo nerodni in ki samo nek neverjetno mikroskopski delček tega znamo tudi izkoristiti.

Sicer je pa v Vesolju omejena količina energije, ki jo lahko izkoristimo za omejeno količino computinga.

To moramo pripeljet na nek nivo, ko bo polno izkoriščen vsak miligram snovi in vsakih 100 GJ iz njega in vsak izračunski ekvivalent supercivilizacije iz tega.

Link.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

attackiko ::

Pravijo da naj bi EU v prihajajočih letih, vsaj kar se tiče javnega prevoza, postajala vedno manj odvisna od nafte, ki naj bi jo nadomestil vodik, kar je IMO kar lep korak naprej

Hm, samo tudi vodik je treba od nekje dobit. S sedanjimi metodami bi bilo najceneje pridobivat vodik iz zemeljskega plina. Bomo potem pa odvisni od plina namesto od nafte?

Thomas ::

Kako skladiščiti vodik?

Najbolj varno in ekonomično je kar v ogljikovodikih.

Sicer se sproži nekaj ogljikovega dioksida ob izgorevanju - pa kaj? To moti samo Zelene, ki zdaj še niso doumeli, da bi ob gorenju čistega vodika pa nastajalo elativno ogromno ozona.

Vsekakor pa pričakujem proteste Zelenih proti vodikovemu motorju, kakor hitro bo ta postal realna in bližnja perspektiva.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

qshtr ::

Kako skladiščiti vodik?

Najbolj varno in ekonomično je kar v ogljikovodikih.


Se strinjam.

Vodik je problematičen za skladiščenje v prevoznih sredstvih.

Drugače pa vodik ni nujno kuriti za vir energije. Lahko se ga oksidira v gorilnih celicah, pri čemer je izkoristek večji. Druga možnost bi bila lahko seveda fuzija vodika.

Tukaj je link s poročilom ameriškega department of energy o cold fusion. Niso mu ravno naklonjeni.... klik

Po objavi ponsa in fleishmana so se raziskave selile izven amerike. Tukaj je par zanimivih linkov:
http://jlnlabs.online.fr/cfr/html/cfrda... lepe slike in filmčki, za kredibilnost ne morem jamčiti

Raziskave ameriške mornarice:
http://www.spawar.navy.mil/sti/publicat...
http://www.spawar.navy.mil/sti/publicat...

antonija ::

Drugače pa vodik ni nujno kuriti za vir energije. Lahko se ga oksidira v gorilnih celicah, pri čemer je izkoristek večji.

Oksidacija in gorenje je eno in isto. Reakcija med gorivom in kisikom.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Grey ::

Off Topic:
To moti samo Zelene, ki zdaj še niso doumeli, da bi ob gorenju čistega vodika nastajalo relativno ogromno ozona.

Zakaj pa pol raziskujemo vodikove motorje in ne pure electric? Tile motorji bojo pol tud škodoval ozračju.

antonija ::

Sej se tud ozon da unicit... CFCji so se prekleto ucinkoviti, tko da se ziher da pogruntat filter za na kon auspuha pa je. To ni tak problem, bl je problem oblika v kateki se bo vodik peljau z avti... in ne explodirau samoiniciativno...>:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Filter za ozon in dušikove okside je gotovo možen. Ga pa rabiš, če hočeš da gre samo voda iz auspuha.

Ampak dejstvo je, da motor z notranjim izgorevanjem je pač motor z notranjim izgorevanjem. Njegovi izkoristki niso 100% in hrup še tudi povzroča.

Bencinar današnjega dne in vodikov motor jutrišnjega, sta oba precej čista. Razen da nekatere blazno moti ceodva. Ampak to je bolj njihova muha, kot karkoli resnega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kar se tiče električnega avtomobila, je pa to bolj bluz. Kdo bo vozil tono akumulatorjev s sabo? Samo za ogrevanje pozimi pa še dodatno tono?

Motor na tekoče ogljikovodike za avto, je DOBER. Kar pa ne pomeni, da ne bi mogel postati še boljši.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Sam tekocih ogljikovodikov pocas zmankuje... Sej so alternative, sam lobiji ne bojo popustili dokler lahk sluzjo mastne denarce... Bi pa baje motorji na metanol bli zlo super, se clo danasnji bencinarji bi delal z metanolom. Sam en more najdet eno zlo poceni sintezo pa smo na konju! Al pa cakat na nanorobotke da bojo kisike pa ogljike prenasal naokol in zidal metanole... :D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Gemm ::

Sej se cela Brazilija vozi na metanol. Tam imajo toliko lesnih odpadkov, da se jim bolj splača tisto šavje destilirati v metanol kot pa kupovati nafto na svetovnem trgu.

Sinteza metanola je že tko poceni. Cel postopek je precej preprost (podobno kot vsakdanja šljivovica...:D) , ampak če ne prideluješ tega na mestu, je nafta vseeno cenejša. V bistvu rabiš za masovno proizvodnjo metanola ogromne količine odpadnega lesa ali česa podobnega z skoraj nično vrednostjo, da se ti to bolj splača kot nafta.
Oljna repica podobno. Trenutno je proizvodna cena ~2x večja od cene dizla (v Avstriji je celo subvencionirana, tako da je cena enaka). Tako da se pretirano ni za sekirati za pomanjkanje fosilnih goriv.

Thomas ::

Ogljikovodikov v Zemlji je še za najmanj 10 tisoč let sedanje porabe. Kdor govori drugače, je ali razvajenec ki mu je samo Saudska light nafta dobra, ali pa (še bolj verjetno) sploh nima pojma in takorekoč ničesar ne ve.

Kar se repice tiče, smo že izračunali, da 10% površine Slovenije pod repico nam da olja za vožnjo in ogrevanje - čez glavo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

qshtr ::

Ne bi rad dlakocepil ampak tole moram:

Antonija:

Oksidacija in gorenje je eno in isto. Reakcija med gorivom in kisikom.


Ne bo držalo. Oksidacija je širši pojem, ki vključuje vsako oddajanje elektronov (kemijsko). http://www.minet.si/kemija/lekcija.php?... drugi odstavek.

Železo se npr. oksidira (po domače rjavi), pa še nisem slišal da bi kdo rekel da gori.

antonija ::

qshtr: Tocno tko je. Oksidacija je prekleto sirok pojem in je definiran skoraj tako kot si napisal. Pri oksidaciji (ali redukciji; zmeraj se pojavita hkrati) sodelujeta najmanj dve spojini: Oksidant in reducent. Oksidant sprejme elektrone in se reducira (oziroma oksidira reduceta), reduncet pa odda elektrone in se oksidira (oz. reducira osidanta). Velja za kemijske prehode elektronov.

Gorenje je pa ena od vsrt oksidacije, in prcesi v vodikovih gorilnih celicah so (kolikor je meni znano) gorjenje. In oksidacija. Oboje. Rjavenje zeleza pa ni gorjenje verjetno zato, kar pri tem ne vidis plamena in ne zaznas toplote ker reakcija poteka zelo pocasi. Drugo je pa vse isto. Tudi za zelez bi lahko rekel da zgori in da pepel ki ostane je rja, ampak je stvar prepocasna da bi si ljudje to tako razlagali... Skratka, isto sranje ali drugo pakovanje.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

qshtr ::

Okej, bom dal še en primer, pa mi za tega reci, da je gorenje in oksidacija isto sranje drugo pakovanje.: oksidacija metanola v metanojsko kislino. Pol pa zaključim z dlakocepljenjem. :)

BTW: Nekoc sem imel uciteljico kemije, ki ji je bilo ime...... Antonija naključje? :D

antonija ::

qshtr: Sej bi ti reku da mas prav, ampak nimas... Oksidacija metanola do mravljincne kisline je isto kot gojenje metanola (kot se ga pac opazuje ko damo prizgano sibico nad metanol), sam da ne gre cist do konca. Ce bos uprasal antonijo (uciteljico kemije, ne mene) kako gre oksidacija ogljikovodikov ti bo povedala tole verigo:

Alkan->alkohol->aldehid(keton)->kislina(ester)-> CO2+H2O

Zadnji korak ni cist taprav, ker velja sam za metanol... Ce mas daljso verigo je samo skrajsana za en clen in gre spet vse od zacetka s skrajsano verigo...

Kakorkolize, reakcija je reakcija, pa ce ti je to vsec al pa ne. Zadeva lahk poteka tud v razotpini, pa ji ti ne bos rekeu gorjenje ker pac ne vidis plamena. In ga tud ni. Reakcija je pa se zmeri ista...

Sej vrjetn cist dobr ves kaj mislim, sam tle je problem nomenklature, ne pa procesa. Ce reces eni stvari gorjenje zato ker vidis plamen, drugi pa ne ker plamena ni (ceprav spada pod isti kategorijo=isto sranje), pol sam se zakompliciras stvari kjer jih ni treba.

Gre sam za dve imeni, ki jih ljudje drugace razumejo. bistvo je pa pri obeh enako...

BTW: Jst sm tursico kemije ki se je pisala Tolar. To se nam je bolj smesno zdel v tistih casih...>:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

_marko ::

gorejne = do konca potekla oksidacija.

Thomas mislim da si zgrešil temo!?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Ja sej sem opazu in prenesu! Brisanje tule pa zgleda ni prijelo ... hm. Zdej je!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nicnevem ::

...sem lih gledu ene stare stargate kjer v enem delu pridobijo na nekem xy planetu energijo, potrebno za poganjanje zvezdnih duri, iz enega "kupa slame" - ne vem kako bi drugače rekel, kakorkoli, v tem kupu pa naj bi potekala organska fuzija :\ 8-O Sicer je to čist ZF, ampak me vseen zanima če obstajajo kake teoretične študije na to, da bi bila hladna fuzija mogoča z nekimi organskimi snovmi...ali s pomočjo organskih spojin :\
Po moji logiki to sicer ne bi moglo nikol funkcionirat (fuzija naj bi namreč potekala na H-ju) - ampak moja logika je pač bol slabe vrste....

Thomas ::

Bodi brez skrbi. Tvoja logika je boljša od StarGate logike. Tisto so eni klukci.

Bolanosti, po katerih je treba molsti puščavskega črva, da edino iz njegovega mleka dobiš kovino, ki ti omogoča trans svetlobno potovanje ... takih bolanosti je ZF polna.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

qshtr ::

U.S. Will Give Cold Fusion Second Look, After 15 Years

http://www.nytimes.com/2004/03/25/scien...

Thomas ::

Hja ... vprašanje je tipa, "če Janezek lahko vrže svoj čevelj čez sosedovo streho".

Tega mu še ni uspelo demonstrirat tako, da bi ga kdo jasno videl. Vendar vsaj ena majhna možnost vseeno je, da ga lahko.

Ena dost zajebana fiska je za tem izračunom, kako mrzla je hladna fuzija. Hudič če vem, kaj bo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

qshtr ::

Thomas:

Ogljikovodikov v Zemlji je še za najmanj 10 tisoč let sedanje porabe. Kdor govori drugače, je ali razvajenec ki mu je samo Saudska light nafta dobra, ali pa (še bolj verjetno) sploh nima pojma in takorekoč ničesar ne ve.


Thomas, a te lahko prosim za link o temule? Sam sem iskal nekaj okrog 10000 let pa nisem nič našel. Prosim, če si lahko vzameš par minut časa in daš link.

Hwala vnaprej. :))

Gemm ::

qshtr:
Pomoje niso mišljeni samo fosilni ogljikovodiki..(=Saudska nafta..)
Glede na to da se jih da tudi sintetizirati na miljon in en način za ne pretirano večjo ceno, se ni bati za kako pomanjkanje. Mislm, sej ne bodo izginili v nič, no ;).

qshtr ::

qshtr:
Pomoje niso mišljeni samo fosilni ogljikovodiki..(=Saudska nafta..)
Glede na to da se jih da tudi sintetizirati na miljon in en način za ne pretirano večjo ceno, se ni bati za kako pomanjkanje. Mislm, sej ne bodo izginili v nič, no .


hmmm.... seveda se jih da sintetizirat. Sam zato rabiš energijo. Vprašam se kje jo boš dobil? (v zadostni količini) Hočem reči ali imaš pri sintezi pozitivno bilanco?

Gemm ::

Ogljikovodike je najlaže sintetizirati lepo preko rastlin. Sej se je že govorilo o tem..gre za predelovanje oljne repice v dizel in lesnih odpadkov v metanol. Energija se pa črpa fotosintetično iz sonca, tako da je bilanca lahko pozitivna.

Thomas ::

Največji dobavitelj nafte za ZDA ni Saudska Arabija. Niti Irak ali kak "drug Arabec".

Pač pa je to Kanada. Ki jih lahko še vsaj 1000 let futra s svojo zalogo nafte iz bitumenskih peskov. Trenutno proizvedejo dobrega pol milijona sodčkov take nafte na dan, kmalu jo bodo še več.

No, ko bo tega peska v 1000 letih zmanjkalo, povem kje se še skriva zalog za 9000 let. Ali malo več. >:D

See?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

attackiko ::

Tudi Venezuela ima velike zaloge "heavy crude".. vprašanje pa je, za kakšen denar jih lahko potegnejo iz zemlje.. tehnologija se na srečo izboljšuje, k temu pripomorejo tudi visoke cene nafte

nicnevem ::

qshtr je dal enkrat tale link
Bolj al manj sem sam slikce pogledal :8) in tako na hitro se zdi da je stvar dokaj na simpl narejena...
Kaj ko bi probali ta poskus ponovit da vidmo če je kaj na stvari in niso le slike + mal photoshopa ;)

qshtr ::

Qshtr je res dal ta link, ampak je zraven napisu tudi, da za kredibilnost ne more jamčiti. :D :D

Bom pa priskrbel še nekaj linkov, da tema ne bo (prehitro) umrla.

Thomas ::

V glavnem, Ameriško miinistrstvo za energijo je odločilo, da bodo še enkrat preverili temperaturo hladne fuzije.

Reconsideration!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Hladnost je zlo relativen pojem... ;)

nicnevem ::

good point glede temperatur :)

zanimiva je tud ta o superprevodnosti, ko pravijo da nek material postane superprevoden pri "zelo visoki temperaturi" nekaj 10 Kelvinov -> ya, se že topim od vročine ;)

Marjan ::

Eh, reče se visokotemperaturni superprevodnik, kar je čisto primerna oznaka. Dosegli pa so že nekaj čez 100K, tako, da iz te moke ne bo kruha za širšo uporabo.

Zdej pa - back on topic.

cahahopie ::

Hmm...
mene je ta st.povezava http://www.wired.com/wired/archive/6.11... članek] (ki ga je posredoval jk3) kar prepričal, in kar verjamem v ColdFusion.

Zdi se mi, da bi bilo na svetu že mariskaj novega odkritega, če v odzadju nebi stale multikorporacije, ki bi se bojijo za izgubo svojega monopolnega položaja.

Kdo bo recimo največ zaslužil, ko bo zgrajena (v Franciji ali Tokyo) prva elektrarna, ki temelji na "vroči" fuziji. Namreč zanjo je potrebno ogromno energije, da se sploh kaj pričara. Kdor drug kot ravno takšne multikorporacije, ki bodo to elektrarno oskrbovale z drago tehnično opremo, surovinami in nato še to energijo tržile.

Dozdeva se mi, da v odzadju stojijo korporacije, ki lobirjo, da se kaj takšnega kot je hladna fuzija, nikoli ne pojavi.

p.s. Se še dobro spomnem filma o človeku, ki je ustvaril avto, ki je bil areodinamičen oz. je postavil temelj k temu, da če bi bili avtomobili bolj areodinamični bi bila hitrost in izkoristek večja. Pa sta proti njemu nastopila velik Ford in General Motors, lobirala v vladi, da je moral vrniti denar, ki si ga je izposodil od države in zaradi tega skoraj sedel.
Ko pa sta na koncu le uspela čloka uničiti, sta se sama polastila njegove ideje.

Takšnih zgodb je še več, da bi lahko napolnili celoten tedenski spored Koloseja.

Ni dobro kar verjeti, kar pokažejo na CNN ali pa kar vam reče vaš profesor.
No sicer pa - Kdo laže? Kdo govori resnico?

Thomas ::

Kateri mehanizem po tvoje v naravi preprečuje, da se ne bi skoz "cold fuziralo" in da še nismo ostali brez vodika?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

qshtr ::

Del poročila US DOE je že zunaj:

Klik

Prijetno branje!

EDIT: Link Cisto spodaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: qshtr ()

Luka Percic ::

Demostracija mrzle fuzije.
Spremni to kaj?
Fajn bi bilo.

Starodavni ::

Čestitam odprl si skoraj 4 leta staro temo :P
Pa hvala za link.

Luka Percic ::

link/novica je nova, novejše teme pa o fuziji na splošno z googlom nisem dobil.

Thomas ::

Dvomim, da bo kaj uporabnega. Seveda se hladna fuzija skoz dogaja. Žal mnogo velikostnih razredov premajhna, da bi bila uporabna.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FUZIJA - energija prihodnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5111094 (1421) Karen
»

Prva demonstracija "hladne" fuzije ? (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
846145960 (49763) 7982884e
»

Zaloge nafte (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6710498 (6618) Matev
»

Alternativni pogon, namesto bencinskih in dieselskih motorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
708007 (6202) BigWhale
»

Motocikel na vodikove celice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5710579 (9334) gzibret

Več podobnih tem