» »

Izginjanje analognega

Izginjanje analognega

Reuters - Matsushita Electric oz. Panasonic njen del, ki proizvaja televizorje, je najavila, da bo prenehala s proizvodnjo analognih televizij, navkljub temu, da so v lanskem letu predstavljale skoraj tretjino proizvodnje. ZDA so se namreč že zavezali, da bodo prešli na digitalno TV do leta 2009.

Prav tako so se pri Nikonu odločili ukiniti proizvodnjo in razvoj analognih kamer, razen njihovega paradnega konja F6 in pripadajočih objektivov.

Še bolj šokantna novica je pred dnevi prišla iz Konica Minolte, ki se dokončno umik iz področja fotografije. Del proizvodov bo prevzel Sony. Hkrati je napovedal odstop tudi njen predsednik Fumio Iwai.

Očitno so dobički na analognem tržišču premajhni, povpraševanje še nižje, ter nizko cenovna konkurenca velika.

28 komentarjev

Jux ::

Konica-Minolta gre po gobe? WTF? Pa sej so še včeri delal čist hude fotoaparate. Zakaj razne češke firme ne propadejo, hude gredo pa v K?

Wierd.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

opeter ::

Kakšne češke firme neki?

Odkar se je Minolta združila z Konico delajo le crap izdelke. Edino tazadnji njihov zrcalnorefleksni digitalec je bil na (recimo) solidnem nivoju.
Minolta je nekoč proizvajala odlične fotoaparate, ampak izgleda, da je tega konec.

Kdaj bo še kodak vrgel puško v koruzo, to me zanima. AGFA je že...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Thomas ::

Kar hitro prestrukturiranje, a?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

3p ::

Minolta gre in ne gre po gobe. Skupaj z ljudmi in znanjem gre foto oddelek pod Sony, ki je že pred časom z MInolto najavil skupni razvoj SLR aparatov z Minoltinimi objektivi (oziroma bajonetom)... Zdaj so skuntali, da bo pač boljše, če vse skup Sony prevzame, ker je Minolta pri premoči Canona, mogoče še Nikona v SLR razredu nekam zvodenela...
Zdaj bomo pač meli SLR Sonyje z lastnimi senzorji (itak so že v Minoltah njihovi), pa Sonyjevi drobižeki bojo dobili Antishake, pa zna še kaj zanimivega nastat. Se pa po foto forumih vprašujejo, koliko firm bo sploh ostalo v roku par let. Canon, Nikon, Sony? Canon, Samsung, Sony? X, Y, Z?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

F1egmatic ::

Izginjanje analognega? Blah... Ni ga čez kitarski ojačevalec na elektronke!:D

Vice ::

Ni ga čez kitarski ojačevalec na elektronke!
Elektronke še vedno sekajo. To postaja vse večji prestiž

tec ::

Tole z minolto je tudi mene mal pretreslo, ampak dejstvo je, da se kaj veliko ne bo spremenilo. Razen logo na aparatih. Bo pa pomoje kmalu vse posekalo in bodo ostali samo najvecji...Fajn bi bilo, ce bi se canona kdo mal pretresel (men gre prav na jetra). Sam kakor kaze, bo prej nikon fasal. Upam, da bo sony mal konkuriral canonu, ce ne drugega, bosta oba imela svoje senzorje in bi znalo res kaj pamentnega pridet ven. Ampak vazno, da dslr cene padajo ;-)

darkolord ::

Upam, da bo sony mal konkuriral canonu

Ali pa ga bo kupil

B-D_ ::

Nobene škode.

Koncentriranje razvoja na popolnoma obsolete analogne tehnologije je nesmiselno, ker potem namesto 100% razvoja namenjaš 80% razvoja v digitalno tehnologijo, kar enostavno pomeni da daješ svoji konkurenci 20% prednosti (če ima popolnoma identične razvojne zmožnosti). Torej bo konkurenca imela 20% hitreje novo zadevo na tržišču in bo pobrala 20% več profita in tako naprej... kdo na koncu propade je že samoumevno.

Nej nekdo ekonomsko upraviči analogni nesmisel, pa bo spreobrnil vse firme, ki prehajajo v digitalne vode.

Sicer pa: hvala bogu da se je končno začel razvoj premikati tja kamor je treba. Morajo iz uprave res pocepati vsi stari prdci oz. imeti realno grožnjo bankrota v naslednji petletki, da dojamejo kam se cel svet že desetletje premika?

edit: Tisti ki boste hvalili "analogno superiornost" pa razmislite če bi bile enakovredne digitalne komponente enako nesmiselno drage? (v tem je seveda upoštevano desetletje razvoja, ki naredi digitalne komponente ekvivalentne smešno precenjenim analognim igračam - 20 jurjev za komponente = 400 jurjev za embalažo in prodajo v bingbang). Ukinitev analognih jajc je voda na mlin hitrosti razvoja digitalne tehnologije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: B-D_ ()

fosil ::

Ena napaka pri prevodu tele novice, pri Nikonu je govora o fotoaparatih in ne kamerah.
Tako je!

Dr_M ::

Minolta gre in ne gre po gobe. Skupaj z ljudmi in znanjem gre foto oddelek pod Sony,

No, sej je ze cas, da se pri sonyu naucijo delat fotoaparate. Ampak zelo mi je zal, da se morjo glih na racun tako odlicne firme, kot je Minolta.:\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

darkolord ::

Kaj pa je s Sony aparati narobe?

Dr_M ::

a si ze kdaj ksnga vidu od bliz?:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

darkolord ::

Seveda. Kovinsko ohišje, najboljše leče, ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Dr_M ::

najboljše leče,

:D :D :D :D

torej si vidu samo sonye in nobenih drugih?

dej ne, k bom pocu od smeha...tisti kukalo, ki mu pravijo objektiv, je zate najboljs?? :\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

darkolord ::

(Carl) Zeiss leče so zagotovo med najboljšimi na svetu, vsak malo bolj izkušen (izkušen ne pomeni samo, da ima drag aparat 8-)) fotograf ti lahko to tudi potrdi.

O samem objektivu nisem pa nič rekel

tec ::

Noben pa se ne upa nic rect o sonijevi obliki ;-D

keber ::

Carl Zeiss leče so mogoče res dobre, ampak teh najbrž ne boš videl na Sonyevem aparatu. Mogoče samo ime Carl Zeiss, ki si ga je Sony sposodil.

B-D_ ::

Frend ma digitalca, slrjko... ne vem kaj bluzite o kvaliteti leč, ki nima popolnoma nobene veze z digitalno tehnologijo. Objektivi so ločena zadeva od "bodya" v katerem domuje ali obsolete ali digitalna tehnologija. Šipe ne morejo biti "digitalne" ali "analogne".

Itaq pa lahk gor našravfa kanon od kolega, ki ima za 500 jurjev objektiv da sokolu slika ritno dlako. Navoj je isti in svetloba je ista, samo lokacija kamor pade fotka je druga.

BigWhale ::

Keber,

Torej pravis, da sony nalima napis carl zeiss na aparat, lece, pa vgradi not ene kitajske?

Pa imas kak link, ki to potrdi? Mislim, kaj konkretnega?

Utk ::

Leče gor ali dol, če vzameš en aparat od sonyja in enga od canona za isto ceno, bo canon naredu dosti dosti lepšo sliko, tudi če bo imel sony še kak MP več. Pri canonu lahko še na računalniku malo povečaš pa je še zmeraj vse jasno, pri sonyju pa že pri brez tega nekam čudno. Vsaj kolk sm jih jaz videl...tam do 150 jurjev vredni stroji recimo, več ne vem.

darkolord ::

Mogoče samo ime Carl Zeiss, ki si ga je Sony sposodil.

Mnja, leče so dejansko Zeissove (sama tovarna je sicer drugje):

"ZEISS lenses for Sony digital cameras are developed by lens designers at the Carl Zeiss plant in Oberkochen, Germany."


ne vem kaj bluzite o kvaliteti leč, ki nima popolnoma nobene veze z digitalno tehnologijo

Ima pa nekaj veze s tem, ali je digitalni fotoaparat (ne-slr) kot celota dober ali ne



bo canon naredu dosti dosti lepšo sliko

Kakšen link, mogoče? (Glede na to da so oboji zelo razširjeni, mislim da to ne bi smel biti problem)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

jype ::

Canonov DiGiC II je najboljsi prosumer graficni procesor za fotoaparate ta hip (ze slaba 3 leta). Zato slike zgledajo lepse.

Ce delas z RAW, potem je to itak vseeno, ker slike "razvijes" na masini, ce si dovolj zmesan tudi lasten softver napises za interpolacijo (ni treba od zacetka, ker je dcraw super osnova).

Ne mores pa rect, da bo canonova slika v povprecju lepsa. Eni ne marajo contast+1 saturation+1, kot to canon dela po defaultu.

Utk ::

Jaz sem svoje povedal, in ko bom kupoval digitalca to sigurno ne bo sony, če se ne bo stanje spremenilo do takrat. Drugi pa kakor želite. Nism plačan od canona, da bi iskal dokaze, da ima lepše slike. Bolj čiste, ostre, pri manjši resoluciji, ne mislim nekih barv, ki se tako in tako nastavijo. Če gledamo velikost slike na kartici in kvaliteto pri teh dveh pa sploh ni primerjave.

jype ::

Ja, saj sem povedal, da je to zaradi bistveno boljšega procesorja.

Jaz sem tudi kupil Canona, pa ne zato, ker "slikce zgledajo lepše in ostrejše". Sem se že igral s CZ 50/1.4 objektivom, in je čisto on par s Canonovim EF 50/1.4, je pa izmerljiva razlika (Carl Zeiss je boljši in cenejši).

BigWhale ::

Jaz sem se trenutno odlocal med Sony DSC-H1 in Canon S2. Aparata sta istega ranga, s prakticno enakimi funkcijami. H1 nima CZ lec ampak kar 'navadne sony' lece. Na dpreview.com so ugotovili, da so slike, ki jih sproducirata v bistvu prakticno enake. H1 je dal pri vecini testov za odtenek boljse rezultate kot S2. Nic drasticnega.

Price/performace je bil v tem primeru v prid soniju. Sicer pa sony ne dela SLRjev, se pa DSC-R1 temu ze precej pribliza in je verjetno kar se 'kompaktnih' kamer tice verjetno najboljsi v svojem razredu.

3p ::

Zanimivo kako konzervativna druščina so fotografi. Ne bom mel Sonyjevega fotoaparata, že zato ker piše Sony gor. :) Pa je firma bolj inventivna na področju digitalne fotografije kot firme ki trenutno mastno služijo na analognih ciglah, ki imajo namesto filma senzor, pri dizajnu pa se oklepajo pomanjkljivosti, ki so bile včasih tam zaradi omejitev filma. Saj je vse lepo in kul. Kvaliteta slike pa to. Vprašanje pa, kateri aparati imajo večjo uporabno vrednost za 99% uporabnikov. No, na mojem naslednjem aparatu pa prav možno da bo pisalo Sony. Kaki DSC-R2, 10+ mpix, antishake, 50-3200 ISO, super objektiv, live histogram, predogled slike (učinek nastavitev), VGA video, itd... Slin.

BigWhale ::

DSC-R1... ;)

Sicer pa imajo histograme ze tudi bolj 'mali' modeli. Canonov S2, ga ze ima. Tudi Sony H1. Pa najbrz se kateri.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

D-SLR in objektivi

Oddelek: Kaj kupiti
222978 (2362) s1m0n
»

Večji LCD TV zasloni in nov dvojni analogni pogreb

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
166587 (5233) Saladin
»

Kaj je boljše SONY ali CANNON?

Oddelek: Kaj kupiti
262578 (2121) iMNATA

Se en friendly tip Slo-techovcem- Benq DC2300 v HArveyu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
20314313 (11001) TribesMan

Več podobnih tem