» »

D-SLR in objektivi

D-SLR in objektivi

TeraSonic++ ::

Včasih me zamika kaj več kot pa zmore moj ubogi kompakten fotoaparat in razmišljam o nakupu D-SLRja.

Mogoče kakšen Canon EOS 400D ali pa Niko D40x ali kaj tretjega še ne vem ( " mogoče kak dober nasvet ? ? " )

Sedaj bi me zanimalo kako je z temi dodatnimi objektivi, se pravi verjetno niso standardni (se mogoče motim?) in me zanima katero firmo fotoaparata se splača kupiti tudi glede na

1: kvaliteto in število objektivov na trgu (pri nas)

2: dostopnost nakupa rabljenih

3:kompatibilnost

btw: Ali se lahko uporabljajo tudi objektivi zrcalnorefleksnih kamer, ko te še niso bile digitalne ? ?

Hvala
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

Dr_M ::

jest bi ti priporocal se ogled Pentax K100D super. Verjetno najcenejsi SLR, ampak tudi edn boljsih, ce ne kar najboljsi vstopni model.
Kar se tice samih objektivov, je tuki najbolj zanic Canon, pa ne zaradi slabih objektivov, ampak stalno menjajo bajonete, tko da ne mores uporabljat strajesih.
Pri tem sta definitivno najboljsa Nikon in Pentax, ker uporabljata ze vrsto let enake bajonete. Med firmami seveda niso kompatibilni.

Ce ti kaj pomaga - K100D (super) je edini SLR, ki uporablja obicajne AA baterije. :)

Moja izbira bi bila K100D Super, Nikon D40x, za Canona bi pa se premislil.

Za vse te, se pa da dobit seveda originalne objektive, potem pa se Sigma in Tamron.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Spc ::

Stalno menjavajo bajonete ?
EF , EF-S se že zelo dolgo časa držijo.


Jaz ti priporočam EOS 400D ker drugo je vse sony .. tudi nikon je sony in posledično sonyjevi CCDji/CMOSI radi crknejo pa še več šuma imajo.

:)

btw: Ali se lahko uporabljajo tudi objektivi zrcalnorefleksnih kamer, ko te še niso bile digitalne ? ?
Seveda se lahko.
Canon ima objektive iz leta 1992 ki jih lahko komot uporabiš na novih digitalnih SLRjih.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

snajper_SLO ::

Jaz ti tudi priporočam, da si ogledaš Pentax-a K100D Super, si lastim K100D že skoraj eno leto in sem zadovoljen pa še prav mi je prišel ker so mi doma ležali stari objektivi od Praktike!
Pa mislim, da imajo zelo veliko kompatibilnih objektivov za kar nekaj let nazaj. Najboljše pa mi je, da ima AA baterije, ki so cenovno bolj ugodne.
~Q6600 G0 + Mugen ~ ASUS P5KC ~ Crucial 2x1GB D9~
~XFX 8800GTX ~ Logitech G15 ~ MX518 ~ LG 22" Wide~
~Antec P182 EU ~ Logitech X-230 ~ X-Ray Thunder 8~

Daedalus ::

Jaz ti priporočam EOS 400D ker drugo je vse sony .. tudi nikon je sony in posledično sonyjevi CCDji/CMOSI radi crknejo pa še več šuma imajo.

Jejheta...A si kdaj že delal s kakim Nikonom? Dejstvo je, da na fronti Canon/Nikon ni nekih bisvenih razlik. Ja, Nikoni malo bolj šumijo, so what? Itak se tega famoznega šuma na printih praktično ne opazi...če si pa pipetkar, te pa seveda moti. In ja...poznam ljudi, ki uporabljajo že precej stare Nikon D70/100, pa jim ni še nič crknilo. Tako da tale fama s šumom...je sam fama. Je bil problematičen pri prvih Nikon DSLR-jih, zdaj pa nič več.

Z M42 adapterjem lahko uporabiš objektive, stare 20+ let. Sam na tistih morš ročno ostrit sliko. Tu pa pride prav Pentax, ki pozna potrditev focusa ne glede na objektiv.

Načeloma je tako - Nikon/Canon/Pentax/Sony/karkoli pravzaprav - sodobni DSLR so vsi dobri, ne glede na firmo. Majo svoje slabosti, recimo na Nikonu D40 ni autofocusa za AF objektive (in tako ti ostane ročno ostrenje za recimo fiksne objektive), Canon mi osebno ne diši sploh, ker mi je preprosto "neroden" za upravljat... Če si začetnik, vzem Pentaxa, je najugodnejši. Ko/če boš rabil kaj boljšega, pa spet vprašaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Dr_M ::

Spc: aja, zato ker je pred parimi leti crknilo par sonyevih tipal, so pa fotoaparati s temi tipali totalno zanic? ja ti si res pravi poznavalec ja. >:D :)

Penatx res uporablja sonyeva tipala, ampak se pri njih mnogo bolje obnesejo, kot pa npr v ksni alphi...

Pa ce primerjamo tipalo pri K100A super in EOS 400.

K100D ima senzor velik 23.5 x 15.7 mm (368.95mm2) in 6.3mpix, EOS 400 22.2 x 14.8 mm (328.56mm) in 10.5Mpix.
Torej, vsi pa vemo, da prevelika gostota pik (oz premejhne pike ) ne upliva blagodejano na sum. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jype ::

Kakšne klobasate, jejheta...

Nikon je z d300 in d3 povozil Canonov performance v višjih razredih in Canon še ni vrnil udarca, v nižjih razredih se pa Canon IMHO bolj splača.

Bajonet je pri Canonu že vsaj 20 let enak - odkar so začeli s serijo EOS se bajonet ni nič spremenil, razen EF-s, namenjen manjšim senzorjem (APS-c), brez katerega bi bili široki koti za srednji razred nedostopni.

Jaz bi vsekakor priporočal 400D, vendar moraš reč prijeti v roke. Po mojem mnenju ima Nikon boljši "vmesnik" in če nimaš potreb, ki bi narekovale enega ali drugega proizvajalca, se definitivno splača izbrati udobnejšega. Če obstajajo možnosti, da se boš začel resneje ukvarjati s fotografijo tudi odsvetujem nakup cenejših objektivov, ker od njih ne boš imel nobene koristi, samo jezen boš, ko bo dober posnetek pobegnil. To ne pomeni, da se s poceni objektivi ne da narediti dobrega posnetka, temveč to, da bo sčasoma (odvisno seveda od tega koliko in v kakšnih razmerah z njim delaš) cenen objektiv postal zapacan in nenatančen, boljši objektivi pa bodo zdržali ogromno in še vedno delovali odlično.

Šum pri DSLRjih naj te ne skrbi preveč - vsak kompaktnež bo imel bistveno več šuma in pri DSLRjih se boš s tem ubadal šele od 800 ISO naprej, če te bo pa šum preveč motil pa vedno lahko prihraniš približno pet jurjev evrov in kupiš nikonovega d3 :)

TeraSonic++> 1: kvaliteto in število objektivov na trgu (pri nas)

Za Nikon in Canon bajonete dobiš en kup originalnih objektivov in en kup Sigma, Tamron in Tokina objektivov z ustreznimi bajoneti. Kvaliteta je običajno kar premo sorazmerna s ceno, seveda pa ne vedno. Najbolje je, da se pozanimaš o objektivih pri ljudeh, ki so jih obilno uporabljali. Jaz bi ti recimo toplo priporočal 30mm/1.4 sigmo, vendar sem imel opravka tudi že s primerki, ki so narobe fokusirali in imeli zoprne optične napake, moja pa k sreči zgolj škripa med fokusiranjem, sicer pa deluje odlično. Pri Sigmi je npr. pogosto treba objektiv zamenjati, ker jim šepa quality assurance, pri Nikonu in Canonu pa so ti primeri zelo redki.

TeraSonic++> 2: dostopnost nakupa rabljenih

Tu je ogromno možnosti pri Canonu in Nikonu, za Sony pa nimam pojma, a bi predvideval, da je precej manj izbire. Tudi Olympus ima odlične objektive za svoje DSLRje, vendar so precej dražje in rabljenih skoraj ni mogoče dobiti.

TeraSonic++> 3:kompatibilnost

S čim? Canon ima EF bajonet, Nikoni imajo sicer več bajonetov, vendar so v zadnjem času skoraj brez izjeme vsi kompatibilni med seboj (tudi elektronsko, mehansko so že itak). Če imaš kakega dedka s starimi Canon fotoaparati ti to žal ne bo pomagalo - Canon je pred slabimi 25 leti prešel s FD bajoneta na EF, Nikon pa je mehansko od leta 1960 naprej ostal enak, vendar moraš za avtofokus še vedno imeti kompatibilne objektive (kot rečeno so to danes praktično vsi).

TeraSonic++> btw: Ali se lahko uporabljajo tudi objektivi zrcalnorefleksnih kamer, ko te še niso bile digitalne ? ?

Seveda - če le niso tako stare, da imajo drugačen bajonet. Nekateri objektivi tudi ne morejo avtomatsko fokusirati, a so vseeno odlični. Dobi se tudi posebne adapterje, ki ti omogočajo pritrditev sicer nekompatibilnega bajoneta na sodoben fotoaparat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Liker ::

Tudi sam priporocam K100D. Za nekoga ki bi rad entry level DSLR je to to. Nudi relativno veliko za svojo nizko ceno.
Sem se imel ze priliko igrati z njim in vecjim bratom (K10D) in bil zelo zelo pozitivno presenecen.

Offtopic: Drugace sam uporabljam ze od zacetka KM fotoaparte (si500, si550, KM5D, KM7D, Sony A700), pa moram reci da pri DSLRjih se nisem zaznal tega tako 'STRASNEGA' suma, o katerem 'vsi' govorijo. Mogoce sem pa samo slep, ali pa moram zaceti tiskati fotografije na 4mx3m da se bo kaj opazilo. It remains to be seen...

TeraSonic++> 2: dostopnost nakupa rabljenih Tu je ogromno možnosti pri Canonu in Nikonu, za Sony pa nimam pojma, a bi predvideval, da je precej manj izbire. Tudi Olympus ima odlične objektive za svoje DSLRje, vendar so precej dražje in rabljenih skoraj ni mogoče dobiti.


Na sony aparate pase vse kar ima Minolta A bajonet (to je pa dejansko vse za Minolte od 80-ih let naprej). Kljub temu da se je govorilo da 'bojda' na Sonyu ne bodo delovali objektivi z analognih minolt, temu ni tako. Meni na A700 deluje vse kar imam.
Izbira je zelo velika, recimo sam sem nabral par predalov objektivov, vseh kakovosti, vecinoma za zelo majhne denarce.

Je pa tako da se zacetniku ne splaca kupovat Sony digitalca, ker Sony pac nima low budget resitve. A100 je relativno drag v primerjavi z 400D, K100D, ipd.

Kar pa se tice starih objektivov, so kaksni ruski ali japonski M42 zmagovalci. Imam recimo nekega japonskega no-name 135mm, ki dela slike s skoraj neskoncno globinsko ostrino (od recimo par metrov do par kilometrov), hkrati pa je tudi ostrejsi od skoraj vsega kar imam (potolcejo ga le objektivi ranga 500EUR+. Kupil sem ga pa za dobrih starih 5,000 SIT 8-)

EDIT: Se par replik na juretov post

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Liker ()

Dr_M ::

glede na izjave nekaterih tuki, bi reku, da je TeraSonic++ zgresil forum. priporocam e-fotografijo :)
tok, da ne boste odkrival tople vode.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

koyotee ::

minolta je bila svetlobna leta pred vsemi, saj je imela IS na fotoaparatu, in zato ni bilo treba kupovati objektivov z IS-jem
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Cofko Cof ::

D40x s kit objektivom 18-55 je za 50€ dražji od pentaxa k100d super z istim kit objektivom. Katerega naj vzamem?
Ars longa,vita brevis.

kody ::

k100D

ker ima stabilizacijo, ki ti bo prisla se kako prav....

koliko denarja imas pripravljenega?

Cofko Cof ::

Ja, sem se odločil za k100, če bo vse po sreči ga danes kupim. Nisem toliko izbiral glede na ceno, bolj na to kaj mi fotoaparat nudi. Nisem ne vem kakšen amater, toda tudi daleč od profesionalca, zato sem se odločil za enega izmed vstopnih modelov razreda DSLR. Malo sem celo razmišljal o kakem zum komapktu (fuji 9600 je bil favorit), toda tale pentax (444€ kit 18-55) je tako ugoden, da bi se cel čas spraševal, zakaj ga nisem vzel.
Ars longa,vita brevis.

zcetrt ::

Res je malo draže, a vseeno... k10D

Tudi sam si imam namen nekoč privoščiti SLR digitalca... In bi si sposodil temo z enim malenkost čudnim vprašanjem... Kako se obnesejo optična iskala, če ima človek očala (nastavitev dioptrije ne pride v poštev, ker je žal astigmatizem +3)?
4.

jype ::

Z očali gledaš skozi.

Utegne biti zoprno v primeru, da te kaj težkega kresne po fotoaparatu, sicer pa ni preveč nerodno.

zcetrt ::

Torej ne izgubim informacij (manjše vidno polje). Hvala. Bom naslednjič pozoren še na to, ko vzamem kolegovega 400d v roke.
4.

jype ::

Jah, morda je malce manjše. Sam nimam očal, tako da v bistvu nisem še nikoli gledal z očali skozi, deklica pa jih ima, a pravi, da je čisto nič ne moti.

ssitcm ::

zcetrt: Canon 40D ima opcijo 'dioptric adjustment knob'. Vrtiš ga levo/desno. Če ti to ne pomaga, lahko 'dokupiš' Dioptric Adjustment Lens E(10 vrst).

zcetrt ::

Te prilagoditve so v glavnem (vsaj kot sem sam zasledil) od cca -3 do +1.5. Jaz imam še dodatno okvaro (astigmatizem) in zato brez očal sila motno vidim. Z očali ni panike, ampak imam jih pa tudo ves čas na nosu. Korekcije na aparatu so bolj za širše množice, ki celo ne nosijo očal ves čas.

Dejansko bi še najraje zvedel, če kdo uporablja SLR aparat z očali, ali je to prevelik hendikep. Bom pa še sam poskusil ob prvi priliki.
4.

snajper_SLO ::

Jaz prav tako nosim očala in me nič ne moti, ko slikam! In nisem še imel problema!
~Q6600 G0 + Mugen ~ ASUS P5KC ~ Crucial 2x1GB D9~
~XFX 8800GTX ~ Logitech G15 ~ MX518 ~ LG 22" Wide~
~Antec P182 EU ~ Logitech X-230 ~ X-Ray Thunder 8~

DreamLate ::

Kupujem polarizacijski filter, vendar mi ni jasno, kako velikega naj kupim - s tem imam v mislih tiste milimetre, ki so zraven pripisani pri filtrih; 52, 62, 72mm...
Imam samo en objektiv in sicer osnovnega 18-55IS, ki ga dobiš poleg canona 450d. Kakšen filter torej naj kupim oz. katera velikost?
na netu sem namreč našla nek podatek, da za ta objektiv ustreza 58 mm filter. je res tako?

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Poglej na objektiv. Praviloma imaš tam [ob zunanjem obročku leče] zapisane karakteristike objektiva, mdr. tudi premer.
https://dolhar.si/

s1m0n ::

Tako kot ti piše na objektivu (ob sprednji leči) 58mm


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8825279 (13544) BigWhale
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6624477 (18529) schurda
»

Sonyjeve fotografske novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7416260 (12562) technolog
»

Kateri DSLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6511849 (5517) JayKay
»

Pentax K110 za 333 EUR, se isplača

Oddelek: Kaj kupiti
151786 (1471) Nikonja

Več podobnih tem