» »

Google praznuje šest let

Google praznuje šest let

vir: Google
Google -

Leta 1995 sta se na standfordski univerzi prvič srečala Larry Page in Sergey Brin, ki sta želela rešiti enega izmed največjih problemov: iskanje relevantnih informacij med nepregledno množico podatkov na Internetu. Kljub temu da sta si v mnogo stvareh nasprotovala, sta leta 1996 pričela delati na projektu BackRub, ki je analiziral t.i. črne povezave (black links) do določenih strani. Ker sta imela omejena sredstva, je Larry pisal algoritem, ki je tekel na navadnih uporabniških računalnikih in ne na strežnikih, ki si jih študenta jasno nista mogla privoščiti.

Leto kasneje je bil BackRub končan in vsi, ki so ga videli, so bili navdušeni. Do leta 1998 sta izboljševala svoj projekt, mimogrede kupila terabajte diskov in postavila strežnik v Larryjevo študentsko stanovanje, ki je kasneje postalo prvo Googlovo domovanje. Sergey je iskal kupca, a se velika podjetja niso zanimala za njuno tehnologijo. Odločila sta se, da se bosta namesto doktoratu posvetila ustanavljanju lastnega podjetja. Andy Bechtolsheim, Sunov soustanovitelj, je videl dolgoročni potencial v Googlu in ju podprl s čekom za 100.000 dolarjev. S pomočjo ostali manjših investitorjev sta nekaj tednov kasneje odprla podjetje Google, Inc. z začetnim kapitalom milijon dolarjev.

7. septembra 1998 je v Menlo Parku v Kaliforniji začel obratovati iskalnik Google, ki je bil sicer še v fazi beta, a je že stregel 10.000 zahtevam na dan. Ostalo je zgodovina.

Še na mnoga leta, Google!

36 komentarjev

mrTwelveTrees ::

hip hip hurayyyyyyy 0:)

KoMar- ::

Vse najboljše! :))

ripmork ::

še na dolga leta:D !

Keyser Soze ::

Heh, se spomnim, ko sem še surfal z AltaVisto. Pa se mi je zdelo prav bedno, ko je kar en google tam nekaj skakal vmes.

Potem sem sčasoma pa le prešaltal na njega.:D

Monster ::

..še 100x tolko
Ka zaboga...

Dr_M ::

res najboljsa stvar na netu :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

dëych ::

se strinjam:) ni ga čez google:D

rekunius ::

Lepo napisano Husch, drugače pa sem tudi jaz kar dolgo uporabljal Altavisto, ampak sem tudi pozneje zaradi njegove uporabnosti preskočil na google.
No ja, še na mnoga leta, pa da te ne bi (preveč) skomercializirali.

tha_man ::

Bil sem Yahoo fan, ampak ko sem prvič probal google sem brez razmišljanja prešaltal. Nisem mogu verjet kako dobro ta stvar išče, skoraj vse kar sem rabu je blo na prvem linku, medtem ko pri Yahooju šele na kaki drugi ali tretji strani.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

tx-z ::

jst sm pa dolg cajta uporablu najdi.si predn sm na gugla šaltu....velik bolši je gugl :))
tx-z

leonius ::

Tudi jaz sem od prvega mojega googlanja samo še googlal. Yahoo sem takrat dal iz bookmarkov:)

QuickShot ::

Jep google rulz, upajmo da bo tak tudi ostal.

Vrvy ::

googla za predsednika!

cahahopie ::

Jaz sem tud prvo na AltaVisti iskal in se mi je prav dopadla, pa tud včasih sem na Lycos in na Yahoo zašel, pa seveda MatKurja in Slowwwenia.... le kasnje kasneje sem našel Najdi.si in potem sem zvedel za Google.... in od takrat je edini link, ki mi vedno ostane v spominu prav ta www.google.com. Hmm... no v resnici povedano sem prav nostalgičen za AltaVisto, to neskončno iskanje po zadetkih.... aaah.... čeprav spljoh ni bila slaba.

Romčy ::

Enkrat bi bil rad sam na takem mestu, da bi nekaj naredu potem bi pa miljoni in miljoni uporabnikov uporabljali mojo stvaritev. Svaka jim čast.

Microsoft ::

Poleg trdega dela je tu se ena pomembna stvar za uspeh: miljon dolarjev! Kar je nekje 200 miljonov tolarjev. Ti da kar malo misliti.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

CaqKa ::

lepo spisana zgodovina. pohvalno mchusch :)
jah ne.. jaz sem tudi prej uporabljal astalavisto in altavisto :) tu in tam matkurjo in lajkosa :)

dëych ::

Od kje pa beseda "google" izhaja? Stvar domišljije?:8)

Zheegec ::

Google naj bi bilo (IMO) 10 na 100 potenco -> 10^100
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jype ::

Iz kje pride beseda google: http://www.google.com/corporate/index.h...

Microsoft: a te ni nic strah ker google tece izkljucno na Linuxu in ga vsak dan uporabljas?

Nekateri smo na google presaltali takoj, ko so se pojavili clanki o tehnologiji, ki jo google uporablja. In ko smo jih prebrali smo vedeli, zakaj bo najboljsi.

Poleg tega za startup Googla kot tehnologije nista rabila miljona dolarjev ampak zgolj 4 stare PC racunalnike (z Linuxom, se razume).

Za podjetje ustanovit pa pac potrebujes veliko denarja, sploh za nekaj kar sluzi zgolj iz reklam, ki jih uporabniki kliknejo. Na zacetku pac ni bilo reklam, ker nihce ni vedel kaj je to google (tale chicken and egg problem zna bit zoprn :) in ker nihce ni vedel kaj je google ni imelo smisla oglasevat na njem, tudi ce si vedel kaj to je.

AndrejS ::

GooGle je zakon !

blabla ::

Zakaj ni linka na Google v novici? Ga moram res sam poiskati :'(

webfreak ::

Saj je :\ (malce podrobno pod likco poglej)

Pa še na mnoga leta!!

Jst ::

jype: Če me spomin ne vara, sem nekje bral, da googleova baza temelji na mysql, oz. neki izpeljanki.

A se motim?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

ombre ::

Pred googlom sem uporabljal altavista iskalnik, pa yahoo pa seveda matkurja (takrat se je drugače imenovala):)) Google pa tudi ni več to kar je bil - (pojava oglasov, prikazovanje strani proti plačilu...) Ampak je še vedno najboljši.

jype ::

Jst: ja, motis se. Google temelji na datotecnem sistemu, ki sta ga fanta razvila za to da imata na hardveru, ki se ves cas kvari, dovolj veliko redundanco. Poleg datotecnega sistema spada primerno delegiranje index, document in load balancing streznikov, ki so med seboj tudi popolnoma redundancni in prevzamejo naloge en drugega takoj, brez zamikov zaradi okvare na racunalnikih.

Drugi veliki plus Googla je seveda popolno ignoriranje vsakrsnih meta podatkov o spletnih straneh in/ali dokumentih, kar pomeni da marketingerji ne morejo podstavit googlu strani z reklamo, ne da bi se to ocitno poznalo na uporabni vrednosti strani z Googlove perspektive (temu recejo PageRank).

Tretji veliki plus Googla je pa to, da je Google druzbeno odgovorno podjetje, ki za svoje delavce in njihovo okolje in druzine poskrbi tako kot se spodobi, ceprav ima zato malenkost manjsi profit. Je pa res da zaposlijo le najboljse.

CCfly ::

Le najboljše pomeni, da imajo tam en kup magistrov, ki jih razvajajo kolikor se le da. Pametna ideja. Zanimiva bi bila primerjava z našimi podjetji, kjer je šolan kader za njih predrag. To v prevodu pomeni. Mi ne mislimo samo naredimo, kot so naredili vsi pred nami.

jype ::

Jaz menim drugace. Google nima nikakrsnih pogojev kar se tice izobrazbe. Jaz tudi ne. Nekateri ljudje KLJUB fakulteti se vedno lahko dobro opravljajo delo (razvoj, v tem primeru), nekateri pa ne. Nekateri pa to lahko pocnejo tudi, ce nimajo formalne izobrazbe.

Edini pogoj, da te jaz vzamem v sluzbo je, da te tako delo veseli in da to delo obvladas. In to moras seveda dokazat, sicer takoj postanes problem, ne pa resitev, pri nas pa je odpuscanje delavca zelo zahteven postopek, veliko lazje je delavca temeljito testirati preden ga zaposlis.

Podobno ravna Google in se sijajno obnese, poleg tega pa Google financno in s stalisca intelektualnih izzivov ter osebnostne rasti zmore obdrzati najboljse programerje, cesar jaz se ne, se pa trudim v tej smeri.

Thomas ::

Če si dober, začni nov "Google".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Dvomim, da to lahko naredim v Sloveniji. Slo bi kje blizje velikih internetnih vozlisc, v Amsterdamu se najlazje. Ampak potrebujes idejo, ki je (se vedno) nimam. No, idej je veliko, a ne resijo kakega fundamentalnega problema, zato ne morejo povzrociti google-like revolucije, poleg tega je googlov poslovni model nekaj posebnega: nikoli ne rabijo zaracunat svojim uporabnikom in zato lahko prakticirajo ekonomijo tako velikega obsega, da enostavno lahko pozabijo na ogromno tezav, ki bi jih sicer imeli.

Sicer pa je dovolj ze, ce zasluzis za prezivetje (I do). Vse, kar ostane, je najbolje vloziti v druge sposobne ljudi z dobrimi idejami in v boljso kvaliteto zivljena celotne druzbe.

Thomas ::

Če nimaš vsaj ene ideje, potem _tako_ dober že nisi.

Nimam nobenih pripomb na tvoj biznis model. Keep going!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Saj pravim, da ideje so, vendar ne resijo fundamentalnih problemov vecine ljudi. Resijo probleme, ampak google zelo dobro resi problem iskanja sivanke v kupu dreka za veliko vecino svetovnega prebivalstva, ne da bi te svoje stranke dejansko poznal, kar je, priznam, tezko dosezt. Kaj sele presezt.

Jst ::

jype: Torej se mysql samo hvali.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

Pomembno je razumeti, da potencialnih "Googlov" je še kar nekaj. Ni konec sveta z njim, kot ga ni bilo konec z MSjem, ali prej z IBMom, ali prej s Ford Motorsom ...

Pomembno je pa razumeti tudi to, da če nisi lastnik enega od naštetih, ali če nimaš zlate olimpijske medalje v maratonu, ali pa Nobelove nagrade za fiziko - tudi ni taka reč.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jebiveter ::

Jst, to se ne pomeni, da MySQL uporablja sam iskalnik Google. Verjetno uporabljajo MySQL za kaksne interne potrebe...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Thomas ::

Mogoče pri Googlu z njim (MySQL-om) vodijo evidenco psov zaposlenih, ki jih ima trenutno v varstvu teta koreceptorka.

Po drugi strani pa ... tudi to bi lahko podelal Google engine, se mi zdi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi Google (Alphabet) presegel bilijon

Oddelek: Novice / Rezultati
328309 (5496) CaqKa
»

Odstopila Googlova ustanovitelja

Oddelek: Novice / Ostale najave
318791 (6413) vostok_1
»

Velika zgodba 90. let končana: Yahoo prodan Verizonu

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
147055 (5365) hendriks
»

Google praznuje 13. rojstni dan

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
74292 (3681) Afo
»

Google gre v četrti razred

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
124496 (3135) boss-tech

Več podobnih tem