»

September je mesec Googlovih rojstnih dni

Prvi Googlov strežnik

Slo-Tech - Prav lahko bi se bilo zgodilo, da ne bi nikoli googlali, temveč bi whatboxali ali backrubbali. Če bi se pred četrt stoletja Larry Page in Sergey Brin odločila za enega izmed drugih dveh predlogov, bi se današnji internetni velikan imenoval povsem drugače. Da pa se Google napiše, kakor se napiše, je v resnici pomota. A eno je gotovo. Domena google.com je bila registrirana pred četrt stoletja, 15. septembra 1997, ko si še nihče ni mogel predstavljati, kako korenito bo njen imetnik spremenil svet.

Ko sta Brin in Page v študentskem domu na Stanfordu razmišljala, ali je primernejše ime WhatBox ali BackRub, je Pageov sostanovalec omenil izrazi googol, ki v matematičnem svetu pomeni 10100. Pageu se je ime zelo prikupilo in ko sta ga preverila v iskalniku domen, je bilo ime še neregistrirano. Kmalu zatem je google.com dobil svojega lastnika, leto dni pozneje pa se je rodilo istoimensko podjetje. Glavni razlog, da sta Page in Brin takrat vendarle registrirala podjetje, je bil ček za...

5 komentarjev

Google praznuje 13. rojstni dan

Google - Danes Google uradno praznuje svoj rojstni dan, čeprav podjetje ni bilo niti ustanovljeno niti registrirano na današnji dan. V slogu angleške kraljice so si pri Googlu povsem arbitrarno izbrali 27. september za svoj rojstni dan, čeprav je bilo podjetje uradno registrirano 4. septembra 1998, domena je bila zakupljena 15. septembra 1998, prvi prototip iskalnega algoritma BackRub (iz katerega je Google zrasel) pa je tekel že leta 1996.

Vsem datumom navkljub danes Google uradno praznuje svoj 13. rojstni dan, kar na svoji strani obeležujejo s prazničnim logotipom. V tem času sta Larry Page in Sergey Brin, ki sta se spoznala leta 1995 na Stanfordu, ustvarila mednarodno korporacijo, ki zaposluje več kot 20.000 ljudi in je lani ustvarilo 8,5 milijard dolarjev...

7 komentarjev

Googlova ustanovitelja prodajata del podjetja

CNet - Ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin sta objavila načrt, po katerem bosta v naslednjih štirih letih postopoma prodala pet milijonov delnic v podjetju Google v vrednosti 5,5 milijarde dolarjev, s čimer bosta njun vpliv v podjetju znižala z 59 na 48 odstotkov. Načrt bo trajal štiri leta, da bosta lahko delnice odsvojila brez naglice, ki bi lahko preplašila vlagatelje na borzi.

Googlova lastniška struktura sicer obstoji iz dveh razredov delnic. Delnice razreda A so bile izdane leta 2004 v javni ponudbi (IPO), z njimi se trguje na borzi in imetnikom dovoljujejo en glas na delnico na skupščini delničarjev. Pomembnejše so delnice razreda B, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu. Te so v lasti ustanoviteljev, direktorjev in menedžerjev ter lastnikom dajejo deset glasov na delnico. Brin in Page imata zato v lasti 18 odstotkov delnic podjetja in 59 odstotkov delničarskih glasov.

Zaposleni v ključnih položajih na Googlu sicer trenutno obvladujejo 70,9 odstotka glasov,...

13 komentarjev

Mozilla in Wikimedia razvijata odprti video standard

The New York Times - Mozilla Foundation se je lotila še enega zalogaja, kjer bo to pot poskušala razbiti lastniške standarde in javnosti ponuditi odprto rešitev. Gre za standard za video prek spleta, kjer trenutno dominirajo Applov QuickTime, Adobov Flash, Microsoft in Real ter za uporabo svojih formatov tudi pošteno računajo. Za razvoj alternative je na voljo 100.000 dolarjev, ki jih bo skupaj z Wikimedia Foundation porabila za koordinacijo in podporo projekta Theora. Slednja ima trenutno nekoliko slabšo kvaliteto slike od komercialnih formatov in prav to želijo izboljšati. Več o projektu si lahko preberete v prispevkih Christopherja Blizzarda in Mika Shaverja. Pomembno vprašanje pa je, ali bo 100.000 dolarjev zadostovalo in ali bodo projekt podprli tudi založniki.

18 komentarjev

Google gre v četrti razred

vir: Google
Slo-Tech - Čeprav Google že nekaj let svoj rojstni dan praznuje na današnji dan, ima Google pravzaprav na izbiro obilico možnosti, kdaj praznovati rojstni dan:
  • januarja 1996 sta Larry Page in Sergey Brin začela delati na BackRubu, ki se je razvil v Google;
  • 15. septembra 1997 sta registrirala domeno google.com;
  • 7. septembra 1998 se je Google inkorporiral;
  • 27. septembra se ni zgodilo nič pomembnega (avgusta 2005 je Yahoo objavil, da išče po več straneh kot kdorkoli drug, 27. septembra pa ga je Google spet prehitel, pravijo). Odtlej je tako Google določil prav ta dan za svoj uradni rojstni dan.
Vse najboljše, Google!

12 komentarjev

Google gor, Google dol

Slashdot -

Z včerajšnjim dnem je Google začel uvajati naslednika funkcije Google Groups, ki bo sprva v beta stadiju, kasneje pa bo v celoti zamenjal trenutno različico. Google Groups je namenjen iskanju, prebiranju in pisanju sporočil v konferenčnem sistemu USENET, ki zaradi spletnih forumov zadnje čase nekoliko izgublja na pomenu in uporabi. Glavne novosti so nova drevesna struktura novičarskih skupin (newsgroups), napredno iskanje, sortiranje zadekov po datumu, maskiranje e-naslova pošiljateljev in nov uporabniški vmesnik.

Takole ob vedno več dobrotah, ki nam jih Google ponuja, se človek vpraša, katera strojna oprema poganja Google. Na avstralskem ZDNet so se vprašali isto in v dolgem članku vsaj osvetlili Googlovo ozadje. Trideset clusterjev, vsak iz več kot 2.000 PC-jev, 104 podprti jeziki, petabajti podatkov, prenosi hitrostnega reda 2 Gbps, dejstvo, da se povprečno vsak dan obesita dva PC-ja in da je sistem delujoč neprekinjeno od februarja 2000, so strašljive številke. Znanje in...

27 komentarjev

Google Instant Messenger?

Slashdot - Silicon.com poroča, da bi naj Google razmišljal o izdaji svojega Instant Messenger programa.

Čeravno se špekulacije o tem pojavljajo že en čas, pa so sedaj doživele majhno potrditev in to pri izdaji Google Desktop Toola, o katerem je bilo že precej napisanega.

Namreč v tem programčeku je bilo opaziti vdelana podpora za google_im:// protokol kar je precej vzpodbudilo špekulacije, drugi "dokaz" pa je Googlov odkup podjetja Picasa ter njihovega IM programčka.

35 komentarjev

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno

The Register - Google je pred kratkim še razširil svojo ponudbo. Tokrat je to storil s programčkom, ki omogoča iskanje po lokalnih trdih diskih.

To 400 kb težko čudo zna iskati po pošti v Outlooku in Outlook Expressu, prepoznava tudi formate Microsoft Offica in loge AOLa, ne brani se pa niti tekstovnih in HTML datotek. Iskanje opravi tako, da na lokalnem računalniku postavi http strežnik, na katerem je uporabniški vmesnik ki zelo spominja na navaden Google, ki pa ima še en dodaten zavihek.

Prednosti tega iskalnika so, da, podobno ko spletni iskalnik, naredi indeks datotek na disku, s čimer se poveča hitrost iskanja podatkov shranjenih na trdem disku. Prav tako pa si tudi zapomni zgodovino zadnjih iskanj, kar se včasih izkaže za precej uporabno zadevo. Seveda pa zna iskati tudi po spletu. Google trdi, da programček dela samo z Internet Explorerjem, v resnici pa dela brez problema tudi na ostalih brskalnikih.

Če vas zanima, kaj se vse nahaja na vašem disku, poženite vaš brskalnik na

54 komentarjev

Amazon.com in A9 proti Googlu

Google News - Spletna trgovina Amazon.com ponuja 1,57 odstotkov popusta pri nakupu vseh izdelkov, če postanete registriran uporabnik njihovega novega spletnega iskalnika A9.com. Registracija je brezplačna, zato želi podjetje s popustom iskalnik približati širši javnosti. Kljub temu da iskalnik vrača kar Googlove rezultate iskanja, ponuja precej inovativnih rešitev. Tako lahko hkrati iščemo spletne strani, slike, podatke o filmih, knjige ipd. Uporabna je tudi zgodovina iskanja in zaznamki, poskrbeli so tudi za orodno vrstico A9, pa tudi Firefoxova razširitev za iskalnik je že na voljo.

Se po brskalnikih skorajšnja druga svetovna vojna obeta tudi iskalnikom?

4 komentarji

Google praznuje šest let

vir: Google
Google -

Leta 1995 sta se na standfordski univerzi prvič srečala Larry Page in Sergey Brin, ki sta želela rešiti enega izmed največjih problemov: iskanje relevantnih informacij med nepregledno množico podatkov na Internetu. Kljub temu da sta si v mnogo stvareh nasprotovala, sta leta 1996 pričela delati na projektu BackRub, ki je analiziral t.i. črne povezave (black links) do določenih strani. Ker sta imela omejena sredstva, je Larry pisal algoritem, ki je tekel na navadnih uporabniških računalnikih in ne na strežnikih, ki si jih študenta jasno nista mogla privoščiti.

Leto kasneje je bil BackRub končan in vsi, ki so ga videli, so bili navdušeni. Do leta 1998 sta izboljševala svoj projekt, mimogrede kupila terabajte diskov in postavila strežnik v Larryjevo študentsko stanovanje, ki je kasneje postalo prvo Googlovo...

36 komentarjev

Google praznuje!

H-Oda - Verjetno najboljši brskalnik na internetu praznuje 4 leta obstoja! V tem času se je popolnoma udomačil ter postal dominantni iskalnik spletnih strani, slik, datotek, usenet skupin ter novic na internetu. Vsi mu želimo še veliko srečnih iskalnih let. Vse najboljše!

8 komentarjev