»

Davek tudi za spletne trgovine v ZDA

vir: Reuters
Reuters - Ameriško vrhovno sodišče je včeraj s tesno večino 5:4 razsodilo, da so zvezne države upravičene zahtevati plačilo davka tudi pri nakupih opravljenih prek spleta. S tem je spremenilo svojo odločitev iz leta 1992, ki je internetnim prodajalcem dalo precejšnjo prednost pred tistimi s fizičnimi trgovinami. Te namreč od vsakega nakupa plačajo davek svoji zvezni državi. Njihove davčne blagajne naj bi se tako v bodoče nadejale med 8 in 33 milijardami svežih prihodkov letno.

Za zdaj ni znano, kako bo sodba vplivala na e-trgovino, ki tudi v ZDA še vedno velja za panogo v povojih. Tako se je leta 1992 v ZDA na daljavo, tedaj še prek pošte in telefona, prodalo za 180 milijard dolarjev blaga, današnja številka prodaje prek spleta...

12 komentarjev

ESČP: nadzor elektronskih komunikacij zaposlenih nedopusten

Sodbe ECHR - Evropsko sodišče za človekove pravice je v zadevi Bărbulescu proti Romuniji razsodilo, da je delodajalčev vpogled v elektronsko komunikacijo zaposlenega in njegova odpustitev predstavljala kršitev človekovih pravic, ki jih romunska sodišča niso znala zaščiti. Z enajstimi glasovi proti šestim je veliki senat ugotovil, da gre za kršitev 8. člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o pravici do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja.

Bogdan Mihai Bărbulescu je bil od avgusta 2004 do avgusta 2007 zaposlen v zasebnem podjetju, kjer si je na zahtevo delodajalca ustvaril račun pri Yahoo Messengerju, da je lahko odgovarjal na vprašanja strank. Julija 2007 je v podjetju zaokrožila okrožnica, da so enega...

30 komentarjev

Francija omejila popoldansko službeno elektronsko pošto

Slo-Tech - V Franciji je začel veljati zakon, ki omejuje pošiljanje službene elektronske pošte v popoldanskem času, s čimer želijo zaposlenim zagotoviti pravico do počitka. Zakon, ki je v veljavo stopil včeraj, velja za podjetja z več kot 50 zaposlenimi. Ta bodo morala v svoja interna pravila zapisati določila, da zaposlenim ni treba pošiljati in prejemati službene pošte izven delovnega časa. Natančna definicija bo predmet pogajanj med zaposlenimi in delodajalcem.

Gre za najmanj sporen zakon v reformnem paketu delovne zakonodaje, ki jo je francoski parlament sprejel minulega julija. Za omejitev službene elektronske pošte izven delovnega časa so se odločili, ker pričakovanje, da bodo zaposleni preverjali in odgovarjali na to...

223 komentarjev

Volkswagen po izteku delovnega časa ugasne interno elektronsko pošto

Heise - Elektronska pošta je revolucionarno spremenila način komunikacije s podjetji in v podjetjih. Po eni stran omogoča, da sporočilo pošljemo v poljubnem času in prejemniku dovoljuje odgovor, ko bo imel čas, a se po drugi strani vse prevečkrat pričakuje takojšnji odgovor ne glede na čas. Ker se je odgovarjanje na elektronsko pošto vedno bolj zažiralo tudi v del dneva, ko zaposleni niso v službi, so v Volkswagnu našli zanimivo rešitev.

Vodstvo podjetja se je s sindikatom dogovorilo, da bodo strežniki prenehali pošiljati prejeto elektronsko pošto na službene pametne telefone zaposlenih pol ure po izteku delovnega časa (ob 18.15) in jo znova začeli pol ure pred pričetkom (ob 7.00; Volkswagen uporablja fleksibilni delovni čas med 7.30 in 17.45). Na ta način želijo ugoditi vedno pogostejšim pritožbam, da...

51 komentarjev

Google povečal dobiček

Gibanje cene delnice Googla v zadnjih treh mesecih

CNet - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so ponovno zabeležili izboljšanje poslovnega izida. Izvršni direktor Eric Schmidt ga je opisal kot izreden konec leta, ki je bilo podobno vlakcu smrti. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 4,95 milijarde brez oz. 6,67 milijarde dolarjev s tako imenovanimi stroški pridobivanja prometa (traffic acquisition costs). Dobiček je v tem obdobju znašal 2,19 milijarde dolarjev, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej.

Podrobnejša razčlenitev pokaže, da so strani v Googlovi lasti prinesle 4,42 milijarde dolarjev (66 odstotkov vseh prihodkov), medtem ko je preostanek odpadel na partnerske strani z AdSensom. Približno polovico prihodkov je Google pridelal izven ZDA.

Razkrili so še nekaj bilančnih...

0 komentarjev

Kam z 52.000 računalniki?

E-week - Zanimiv problem, ki se pojavi pri masovnih odpuščanjih, kakršnim smo priče v trenutnih časih, je računalniška oprema. Ameriška investicijska banka Citigroup, ki odpušča 52.000 zaposlenih, se je znašla s kupom računalniške opreme, s katero nima kaj početi. Veliko zaposlenih je imelo svoje prenosne računalnike, večina pa vsaj namizne. Njihov IT-oddelek se sedaj ukvarja z vprašanjem, kam z vso to železnino. In še zdaleč niso edini s takimi problemi.

Najprej bodo seveda malce prevetrili situacijo v podjetju, tako da bodo starejše računalnike še zaposlenih nadomestili z novejšimi. Nekatere starejše modele lahko preprosto zavržejo ali darujejo v dobrodelne namene. Če imajo opremo najeto, obstaja možnost, da pogodba dovoljuje predčasni razdor in vrnitev najete opreme. Še ena možnost je tudi odprodaja odvečne opreme, kar je izvedljivo predvsem z novejšo, pri vseh metodah pa je treba paziti na podatke. Ker diski v podjetjih vsebujejo mnoge občutljive informacije, je to zlata jama za...

21 komentarjev

Brskanje po spletu na delovnem mestu ni razlog za odpustitev

MSNBC - V začetku tega tedna je newyorški sodnik John Spooner razsodil v primeru uslužbenca ministrstva za izobraževanje Toquira Choudhrija. Uslužbenec je na delovnem mestu in v delovnem času večkrat brskal po spletu, nadrejeni pa so ga večkrat opozorili, da to ni dovoljeno. Ker opozoril ni upošteval, so ga odpustili.

Zaposleni se je pritožil, sodnik pa je presodil, da je "internet postal sodoben ekvivalent telefonu ali dnevnemu časopisu", zaradi česar je njegova uporaba dovoljena, razen v kolikor ne ovira splošne delovne uspešnosti zaposlenega. Iz navedenih razlogov je odpustitev delavca prehuda sankcija. Sodnik je presodil, da je v primeru surfanja na delovnem mestu primerna le najmilejša sankcija in sicer ukor.

S to odločitvijo se tudi ameriška pravna ureditev približuje evropski. V Franciji je namreč leta 2001 Kasacijsko sodišče Francije v primeru Societe Nikon France, SA v. Onof zapisalo: "Menimo, da je splošna popolna prepoved uporabe e-pošte v neslužbene namene nerealna in krši...

45 komentarjev

Računalnik v steklenici whiskey-a

Metku.net - Čeprav se bo mogoče zdelo, da je Ballantines pričel izdelovati računalnike, temu ni tako. Medtem ko eni v steklenice vstavljajo miniaturne ladijce, je nek Finec vgradil računalnik v steklenico Ballantinesovega viskija. Specifikacije niso nič posebnega, je pa modifikacija vseeno vredna ogleda. Kot zanimivost naj samo povem, da je modifikacijo ustvaril med delovnim časom, ker je prosti čas doma raje posvetil novorojenemu sinu. [:D]



Na novico nas je opozoril tChr, za kar se mu neizmerno zahvaljujemo.

12 komentarjev

Vohunjenje na delovnem mestu v ZDA: da ali ne?

Slashdot - Sistemski administrator Vernon Blake ministrstva za promet zvezne ameriške države Alabama je opazil, da njegov šef med delovnim časom nekam pogosto igra pasjanso. Ker se nadrejeni za njegova opozorila niso zmenili, se je odločil vzeti pravico v svoje roke. Šefu je samovoljno podtaknil vohunski program (spyware) in 7 mesecev snemal dogajanje na šefovem zaslonu.

Ko je zbral dokaze, da je šef 70% delovnega časa igral pasjanso, je predpostavljenim dokaze predložil, saj med opis njegovih nalog šteje tudi ugotavljanje in dokumentiranje zlorabe službenih računalnikov. Rezultat?

Šefa so opozorili, naj med delovnim časom ne igra več iger, Blake pa je izgubil službo.

Ali torej v ZDA vsakogar, ki na skrivaj vohuni za sodelavci tudi odpustijo? Pravzaprav ne.

Leta 1992 je Alana Shoars, administratorka poštnega sistema podjetja Epson, ugotovila, da eden izmed direktorjev prebira elektronsko pošto zaposlenih. Ko ga je s svojim odkritjem soočila, je bila nemudoma odpuščena. Ker je bila...

37 komentarjev

'Kršitev' avtorskih pravic kot terorizem?

Slashdot - Avtor spletnega portala Stargate SG-1 Information Archive (SG1Archive.com), kjer se zbirajo ljubitelji TV nadaljevanke StarGate je na lastni koži izkusil kafkovski protiteroristični scenarij ameriške vlade.

Kljub temu, da njegovo spletišče ljubitelje spodbuja k nakupom originalnih DVDjev serije -povezave iz SG1Archive.com na Amazon.com so lastnikom serije prinesle preko 100.000 ameriških zelencev - sta se lastnik serije MGM in MPAA proti avtorju portala Adamu McGaugheyu odločila pri FBI vložiti prijavo zaradi kršitve avtorskih pravic.

S tem pa se je kafkovski proces proti McGaugheyu šele začel. Maja 2002 mu je FBI zasegel večjo količino računalniške opreme. FBI mu je ob zasegu podal pisno izjavo, da bo oprema vrnjena v roku 60 dni, vendar jo je s pomočjo odvetnika uspel nazaj dobiti šele po več kot osmih mesecih. Večina opreme je bila poškodovane ali celo popolnoma uničene.

McGaughey je v dokumentaciji FBI odkril precej napačnih podatkov. Med drugim so mu v FBI pripisali dve...

16 komentarjev

Američani in Britanci svarijo pred kiberterorizmom

Slo-Tech - Današnji Dnevnik poroča, da ameriška in britanska vlada svarita pred internetnim terorizmom. Menda naj bi bile na udaru državne strani z zaupnimi in osebnimi podatki in borze, opozarjajo pa tudi na črve, ki hromijo promet na internetu. Pravi biser pa je naslednji stavek: "Predvsem pa so v nevarnosti jedrski sistemi in elektrarne, ki so po poročanju Samija Saydijarija iz mednarodne agencije za varnost na spletu mamljiva tarča izšolanih teroristov. Ohromitev enega od največjih generatorjev električne energije za severovzhodni del ZDA, v Detroitu, katerega delovanje je življenjsko povezano z internetno komunikacijo, bi lahko povsem ohromilo vse življenje na tem območju.".

Če namreč odštejemo možnost, da bi bil kdo dejansko tako nor, da bi omogočil upravljanje jedrske elektrarne preko interneta, je očitno, da bi imeli od kraje zaupnih podatkov največ koristi kriminalci, spamerji in marketinška podjetja, ne pa nekakšni internetni teroristi.

Še več, vprašanje je, če kiberterorizem v...

8 komentarjev