» »

Prenosniki HP z Linuxom

Prenosniki HP z Linuxom

Slashdot - Potem ko si je IBM premislil, bo očitno HP postal prvi velik ponudnik prenosnih računalnikov, ki jih bo ponujal s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. HP Compaq nx5000 bo imel naložen Novellov SuSE Linux in bo podpiral zapisovalnik plošč CD, predvajalnik plošč DVD, brezžično omrežje in pisarniško zbirko OpenOffice.org. Cena se bo začela pri 1140 zelencih, kar je okoli 60 USD manj, kot osnovni model z Microsoftovim Windows XP Professional. Klik!

24 komentarjev

pirx ::

Hm, pri 1140 USD teh 60 USD prihranka ni ravno veliko, poleg tega bodo pa vsaj tolikšni stoški, da se naučiš uporabe Linuxa (prijatelji - razgovori ob pivu & stuff -, tiskana dokumentacija, po možnosti vsaj 1x obisk servisa,...)

Jaz bi vzel WinXP, preverjeno, delujoče, podprto in stabilno :)

borchi ::

ja, vsakemu svoje. nekaterim pač ni vredno plačat 60$ samo zato, da dobijo .... fonte. al je še kj drugega v win vrednega uporabe? pa pršparajo jim cajt za instalacijo linuxa. naj bo na izbiro vsak model z windows al pa z linuxom al pa čist brez!
l'jga

jype ::

Ce prihranis $60 za to dobis:

- varen sistem z odlicno podporo IP omrezjem in vsemi kriptografskimi orodji
- ogromno programske opreme, od pisarniskih do inzenirskih in znanstvenih aplikacij
- protivirusni program in program za oznacevanje spama
- vse omrezne odjemalce (brskalnike, ftp odjemalce, ssh odjemalce, you-name-it odjemalce)
- delujoc DVD predvajalnik

Ce placas $60 vec pa za to dobis:

- sistem z integriranim za racunalniske viruse in crve najbolj ranljivim brskalnikom

Vprasanje, kaj se bolj splaca. Nisem se videl cloveka, ki bi shutdownal prenosnika, namesto da ga pusti spat, razen, ce ima gor namescene Windows, tudi nisem se videl cloveka z virusom na prenosniku, razen ce ima na njem namescene Windows. Konec koncev pa nisem se videl sistema, ki ga reboota navaden font file, razen Windows.

Hehe ::

ponovno linux vs windows war :)

Vice ::

jype počakaj, da prilezeš iz planic potem boš videl marsikaj. >:D

kilergas ::

Za 60 USD ti zraven prilozijo se vs kup literature kako se linux uporablja.

Kami ::

Jao, pretiravate že z Linuxom (na slo-techu je že vsaki drugi post ali novica na temo Linux vs Windows ;() ...Linux this, Linux that.Vsak uporablja kaj mu paše, konec zgodbe.Pa tisti ki ste tolk za Linux naredite svoj Fan club pa ne prepričujte druge če jim pač paše Windows.

Prepričan sem, da 50% uporabnikov uporablja Linux, da se bodo pol na forumih lahko važli da majo Linux in kao zaj so cari (vidiš kaki nov forum, ali pa kaki stari v katerem je tema, 'Katero distrubicijo Linuxa uporabljate', pol pa Janez napiše 'Jaz pa uporabljam Debian', in pol Jozek napise 'jao, kak ql more to bit, zaj si pravi car')...Če maš pc za pisanje, igranje iger, surfanje ti najverjetneje bolj ustreza Windows...Za server, pa ti tudi najverjetneje bolj ustreza Linux, čeprav nevem zakaj nekateri delate taki bav bav, da je Windows majn stabilen od Linuxa.Sem mel Windows xp kot server pol leta (brez reboota).Nikoli ni kaj 'zaštekalo', čeprav je na njem runnal tudi gameserver (no ja, tukaj jaz spet pravim kao da je windows boljši čeprav sem napisal, da vsak uporablja kaj mu paše, samo ja pa povem da tudi windows ni tako slab ko nekateri pravijo).Po pol leta sem pa resetiral samo zato, ker sem dal gor drugi os...

Aja, pa še to! Če uporabljaš Linux si leeet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :\

ghaefb ::

Tvoj komentar, nič drugega kot "windows je bolši"
Zakaj sploh začneš neki filozofirat "Vsak uporablja kaj mu paše", napiši kar ti paše.

Vi ki ste pa tolk za windblows pa tud naredte svoj fan klub pa prepričujte ostale kako oh in sploh so windowhatever...

Samo tako debela kot je pa ta laž... kaj takega pa še nisem slišal.
"mel Windows xp kot server pol leta (brez reboota)" "Po pol leta sem pa resetiral samo zato, ker sem dal gor drugi os.."
Windows XP 1. kot server :D 2. pol leta brez reboota :D :D :D
Pojdi svoji stari mami to pravit, mogoče ti bo verjela...

MasterMind ::

>> Če maš pc za pisanje, igranje iger, surfanje ti najverjetneje bolj ustreza Windows.

Če odpišemo igranje iger (pa še to bo kmal možno) ti bolj ustreza Linux. (beri, manjše število virusov...) :D. Drgač se pa strinjam s tabo. Vsak uporablja tist kar mu paše. Ampak je tukaj tudi problem. Velika večina ljudi sploh ne proba drugega OS-ja. (posname Linux dokler ne pride do 1. problema...)

borchi ::

Sem mel Windows xp kot server pol leta (brez reboota).

super! pol leta nisi naredu nobenga security update-a, ki skor vsi pri winxp zahtevajo reboot. ja, res, neki na kar si lahko upravičeno ponosn. ccc...
l'jga

Skrat ::

kilergas: sej vem da ne bos verjel, ampak v odprtokodni skupnosti obstaja tudi zadeva, ki se ji rece GNU/FDL - GNU Free Documentation License. Tudi dokumentacija se lahko prosto razsirja :D
Free software is a matter of liberty, not price.

Poldi112 ::

>Pa tisti ki ste tolk za Linux naredite svoj Fan club pa ne prepričujte druge če jim pač paše Windows.

Saj ga imamo. Rece se mu slo-tech. :P

kiklop ::

Microsoft ... HP .... Novell .... eno pa isto s... vsi vidijo samo $$$$.

Tarzan ::

Hehe, pol leta ne updejtajo sistema, potem se pa ljudje čudijo zakaj je toliko virusov naokoli! Če že poganjaš server na Windowsih, bi pa lahko vsaj tedensko zadevščino posodobil, da nebi bil gostitelj zalege črvov in virusov. :(

root987 ::

Kaj pa bi naj? Rožice? Zaboga, so pa ja podjetja.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

zlobcek ::

Hm zanimivo, kako razmišljate. Poglejte si gor kakšna je razlika v ceni med OS linux in windows xp. $60 (cca. 15 jurjev) - linux je vendar zastonj ane, winsi so pa 30 jujrev+. To je bolj ali manj ena tržnih fint. Vsaj pomoje. - Damo gor zastonj linux, zmanjšamo ceno notebooka za par fičnikov in folk bo začel nabavlat to. HP - jevci in drugi s tem pokasirajo lepe novce.

Brezveze, da se tuki kregate al je na notebooku boljši linux al winsi. Vsak normalen človk ga kupi brez OS-a in potem naloži gor kar mu paše. Eventuelno ga kupi z Windowsi saj je cena, ki jo plača zanje, sigurno manjša, kot v neki računalniški trgovini, medtem ko tega v tem primeru z linux OS-om nebi mogu trdit.

BigWhale ::

> Vsak normalen človk ga kupi brez OS-a in potem
> naloži gor kar mu paše.

No, zloba mala, nastej pet racunalniskih trgovin kjer lahko pri nas kupis notesnik brez prednalozenega operacijskega sistema.

ješ ::

>> linux je vendar zastonj ane, winsi so pa 30 jujrev+
Cena Suse Linux Professional 9.1 (naložen na HP-jeve prenosnike): 77.54 EUR

"Free software'' is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of "free'' as in "free speech,'' not as in "free beer.''

Kakšen Debian ali Gentoo je že zastonj, Novellov Suse pa ne.:\

cekr ::

Ne vem kaj je tukaj sploh novica. Ena firma je dala pač en sistem v računalnik. V tem primeru Linux. Če se jim to znese, to zelo pozdravljam.
A je tle kaj problem(novica)? Jest ga ne vidim.

V vsakem primeru je tako bolje, kot pa da na diskih ostajajo kopije Free MS Windowsov(iz kaj jest vem kakšnega vira) ali pa da dajejo na diske razne OpenDose, ki nimajo nobene vrednosti. Najraje pa naredijo tako, da je disk prazen.

Me pa nekaj moti - predvsem pri nekaterih naših firmah). Reklamirajo, da na DVD-ju prilagajo Linux, zrave pa je na plošči še nekaj programov, ki delujejo v Windowsih.
Če se Linux prilaga, naj bo inštaliran na disku, da bo lahko v uporabi. V nasprotnem primeru pa je tisti DVD samo balast, ki bo v prvi priliki letel v koš. To je čisto zavajanje, ker na koncu bo tako ali tako na disku Free MS Windows.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

kilergas ::

Skrat: ti se kar loti branja literature, kar od zacetka, pa mi povej ko prides nastran stevilka 40382:P


just kidding;)

cahahopie ::

Hmm... vidim, da je ta debata zašla v Linux vs. Windows varjanto. Jaz pa bi prej ko o tem raje spregovoril o hp in njegovih debilnih predragih prenosnikih.
Ok, sam sem po svoji neumnosti in zaletavosti lastnik te kible po kateri zdaj tipkam - Hp Compaq nx9010. Saj prenosnik ni tako slab, saj sploh ni slab, če bi ga kupil za 250 - 300 jurjev... in ne za zasoljenih 390 jurjev (pa še to v Big Bang, kjer kar kliče po sloganu "Nategnili vas bomo.. hehe"). Skratka veliko denarja gre na račun znamke. Pa tudi kvaliteta je pod vprašanjem, saj mi je kombo (CD/DVD-ROM) skoz crkoval in so rabili več mesecev , tri servise in en tank bencina, da so mi ga zamenjali. Grozzza...
Poleg tega je precej šibek, igre bolj klaverno delajo (2.66 Mhz, premal rama in fič ferič od grafike, no pa saj ga nisem kupil za igre... ampak za študij - programiranje,.... hehehe komu jaz lažem). Danes sem zaganjal SiSoft Sandro ... cpu in multimedia test... pri obeh je prišlo do plavega zaslona (WinXP) in do reseta mašine... uh uh uh.

No ... in če je že novica na temo Linux. Linuxi in dosedanji hp prenosniki, vsaj moja verzija so kot kura in kača. Serviser mi jih je naložu (RH9) in pri tem porabu tri servisne ure, sam jih nisem bil sposoben. Delali so obupno počasi tako, da so kaj kmalu zleteli z diska.
Driverji in ves suport na hp.com je itak namenjen samo WinXP in Win2000... tako da Linux navdušenci ---> Google oz. Do NOT buy this product.

moj_nick ::

Ne boš verjel, ampak ponavadi so inštalacije Linuxa na laptope lažje kot na namizne računalnike, ker imaš celovite step-by-step vodiče in točno veš, kaj te čaka.

http://freax.be/wiki/index.php/Installi... RH9 on a Compaq nx9010 laptop

(ja, link dela, čeprav ima presledke)
110111001001010001010000

MrStein ::

Pravi URL je http://freax.be/wiki/index.php/Installing%20RH9%20on%20a%20Compaq%20nx9010%20laptop čeprav je res, da skor vsak browser to avtomatsko popravi.

Ampak kar je prav je prav :D

marS ::

Na dellu latitude505 mam prednaloženo fedoro core1 in winxppro. Delam z obemi, oba sta hitra, morm rečt, tut brskalniki IE, Mozzila in firefox, šumniki delajo v fedori odlično v vseh programih, zadnje cajte kr več uporabljam openoffice-impress, kot pa power point.
Skratka: vse delas ko šus brez problemov na tem laptopu.
btw: prej sem mel ibmja thinkpada z redhat7-9 in win2k. tam pa je bil RH precej bol hiter kot W2K.
Mislim da linuxi bolš laufajo na laptopih kot na namiznikih, (če se mene vpraša):D
...no more heroes...
https://ilbis.com/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava venta na mamaplati???

Oddelek: Pomoč in nasveti
8916 (778) jerry2000
»

Najtišji ATA disk?

Oddelek: Kaj kupiti
292571 (1812) LordWorm
»

Posodabljam računalnik, lepo prosim za kak komentar

Oddelek: Kaj kupiti
201029 (808) Dzuro10
»

Hladilnik za Bartona

Oddelek: Kaj kupiti
171520 (1280) Jan987
»

tango za windowse

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
121509 (1281) Lisko

Več podobnih tem