Slo-Tech
Prijavi se z GoogleID

» »

Fotonska emisija nanocevčic -- ključ do kvantne kripotgrafije?

Fotonska emisija nanocevčic -- ključ do kvantne kripotgrafije?

ScienceDaily - Nanocevčice, skupek tesno vezanih ogljikovih molekul cilindrične oblike, znanstvenikom vztrajno pripravljajo nova prijetna presenečenja. Dolg seznam njih potencialih uporab se je nedavno še povečal, ko je uspelo dvema raziskovalcema iz Rochesterske univerze osamiti nanocevčico (do sedaj so vedno preučevali le zavozljane snope) in opazovati njeno fotonsko emisijo.

To so storili tako, da so nanocevčico osvetlili z natančno usmerjenim laserjem in merili frekvenco oddane svetlobe. Iz razlike med absorbirano in izsevano svetlobo lahko potem sklepamo tako o fizikalnih lastnostih nanocevčice same, kot tudi njene okolice.

Razultati so prav neverjetni. Spekter je takorekoč idealen za sobne pogoje. Ne le, da je zelo ozek in diskreten, tudi stalen je. Lastnost, ki je ne moremo pripisati nobeni poznani molekuli. Vse namreč nekaj časa sevajo fotne, nato prenehajo in potem spet začnejo.

Stalen in natačen vir fotonov, kakršen je ta, je nujen za kvantno optiko. Novih področji uporabe pa s tem še ni konec. Kaj porečete recimo na povsem neuklonljivo kvantno kriptografijo, ali senzorje takšne občutljivosti, da zaznajo spremembe na molekularnem nivoju? Znanstvena fantastika? Nikakor! Le začetek. Raziskave se nadaljujejo, prijetne sobne pogoje je zamenjala skorajšna absolutna ničla, možnosti so neslutene...

2 komentarja

Marjan ::

Opa, to pa je korak naprej - k praktični uporabi nanocevk. Menda bodo prav prišle na ogromno področjih v prihodnosti.

Thomas ::

Če hočeš potegniti dva kvarka narazen, pa jih imaš že en kilometer vsaksebi, je sila med njima še vedno toliko privlačna, kot je bila, ko sta bila še skupaj v protonu. Sploh ne pojema! Med njima je superprevodni kanal. No, ta kvantna narava delcev udarja ven, kjer le more. Za ponucat, kjer se le da! :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uspešen napad na kvantno kriptografijo

Oddelek: Novice / Varnost
113611 (2311) Lonsarg
»

Kvantni računalniki počasi postajajo resničnost

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
213997 (1784) dzinks63
»

Iskanje novih zdravil s simulacijami in evolucijo

Oddelek: Znanost in tehnologija
362583 (1885) dukenukem
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1879498 (6870) BBB

Več podobnih tem