» »

Irski predlog o programskih patentih sprejet

Irski predlog o programskih patentih sprejet

Slo-Tech - Kot kaže, obstaja precej možnosti, da bomo v EU vseeno dobili programske patente. Predlog irskega predsedstva je bil namreč sprejet, kar po poročanju FFII zelo zožuje možnosti Evropskega parlamenta, da doseže kakršenkoli kompromis. V FFII so zato zapisali, da sta "Svet ministrov in Evropska komisija nevarno orodje oligarhije v Evropi". Po poročanju FFII je irskemu predlogu nasprotovala samo Španija, ki pa ni bila dovolj "konstruktivno proti", da bi bil predlog zavrnjen.

Iz sporočila za javnost ministrstva za gospodarstvo žal ni moč razbrati kakšna navodila so dobili člani slovenske delegacije, a po naših podatkih, je Slovenija glasovala za sporni irski predlog, čeprav je ministrstvo za informacijsko družbo ministrstvu za gospodarstvo predlagalo naj glasuje proti. Po naših podatkih naj bi bilo dogovorjeno, da se bodo naši predstavniki glasovanja vsaj vzdržali, a kot kaže so na koncu vseeno glasovali za programske patente.

Na dan glasovanja smo od predstavnika g. Peterleta smo dobili še eno pismo, v katerem je kot odziv na pisanje Slo-Techa zapisal: "V prejšnjem sporočilu sem prenesel, da bo g. Alojz Peterle kot poslanec Evropskega parlamenta zadevo preučil. O zadevi bodo namreč odločali v Evropskem parlamentu na eni od jesenskih sej. Do takrat pa bodo potekali različni razgovori tako z lobisti kot drugimi poslanci. Mislim, da ste površno ocenili, da se z zadevo "nimamo časa" ukvarjati. Parlamentarni del odločanja o tem problemu se je namreč šele začel. Trenutno so v Evropskem parlamentu posamezni poslanci, ki opozarjajo na določene probleme. G. Peterle je trenutno glede te zadeve v stiku z gospo Kauppi (Finska), ki je gotovo med najbolj vidnimi zagovorniki s strani EP sprejetega teksta."

Upajmo, da bodo g. Peterle in ostali slovenski evroposlanci zadevo čimprej preučili in do nje zavzeli stališče, prav tako pa upamo, da se bodo ministrstva iste stranke v bodoče uspela dogovoriti za enotno stališče in ga tudi zastopati. Kot kaže dosti časa za razmišljanje ni več ostalo.

Na novico nas je opozoril tudi napsy.

37 komentarjev

Gandalfar ::

:(

poweroff ::

Se ne morem zadržat, ampak včeraj so v DELU objavili eno dobro Iskrico.

DELO, sreda, 19. maja 2004, stran 32, Iskrica:
Irska je stara prasica, ki žre svoje prašičke.
-- James Joyce

||_^_|| ::

tisti ki upa da bodo nasi poslanci karkoli spremenili je utopicen optimist za moje pojme. Briga njih. Vazno da je $$

NoUse4AName ::

Ja politiki se ne bojo sami od sebe postavili na stran pravicnosti, ampak na stran $$, torej na stran korporacij.
Lepo bi bilo ce bi o tem lahko prepricali da porocajo na porocilih ali 24 ur...

Gandalfar ::

Lepo .. se ze veselis prevlade softwerskih korporacij, ko bo vecina open-sourca zamrla zaradi nevarnosti patentov?

NoUse4AName ::

Gandalfar: to je na mene letelo? Ravno ne vidim tu posta, na katerega ti odgovarjas.

Gandalfar ::

to je bilo tko retoricno.. malo pa tudi crtica mozu

SavoKovac ::

Samo tako teoretično, če nekdo postavi(najame, whatever) računalo v državi izven EU, kjer ta zakon ne velja, a lahko potem od doma na tem oddaljenem (remote) računalu počne s to problematiko povezane reči, ki jih v lastni državi ne bi smel(Guantanamo princip)?

poweroff ::

Da. Ampak povej mi... kako boš prodajal svoje izdelke? Boš vse programe vključno z urejevalnikom teksta poganjal na oddaljenem računalniku?

Poldi112 ::

a jebi ga.
Me pa cudi da nemci in francozi niso bili proti, glede na to da dost podpirajo open source.

SavoKovac ::

Žal je res, da takšni zasilni izhodi ne spremenijo končnih posledic.

gpg ::

NI razloga za obup!

Predlog nam je skoraj uspelo ustaviti ze v Svetu EU:
http://kwiki.ffii.org/?Pietras040520En

Ali povedano drugace: Predlog bi ustavili, ce bi nam uspelo prepricati slovenske predstavnike.

Malinovc ::

Sej nemorm verjet ka folk dela...jaooo

In ze lahko beres, da bo Apple patentiral transparentnost menijev.....Microsoft dvoklik.... MISLIM HALOO! ;(
Na to lahko recem samo... wget ftp://164.8.233.98/i_hate_M.mpg
Zej grem pa pit.. :))

ronaldo ::

mam rad microsoft tako je zame to dobro. vem pa da sem skor edini tak, ampak me ni sram zato. linuxi pa mi niso niti malo vsec. 8-O

microsoft forever! 8-)

pa ne me sovrazit zaradi tega, pac vsak ma rad nekaj. nismo vsi enaki da bomo vsi meli enake stvari radi. :D

ahac ::

ronaldo: Kaj pa če nekdo patentira recimo start gumbek pa ga v winsih ne bo več? Al pa kar okna programov nasplošno. Sej jih ni M$ izumil. Potem boš pa spet v dosu al kako?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

ronaldo ::

hmm dobro vprasanje. ampak bom uporabljal windows xp se naprej pa je..itak ga ne mislim menjati se dosti let...
pa tudi ce se zgodi to kar si ti rekel to bo veljalo le za nove produkte ne za tiste ki jih je nekdo kupil pred 5-imi leti.

mathjazz ::

ronaldo: pa saj ti boš stagniral :D
www.getfirefox.com

Mr.B ::

Ronaldo si kaj zadnjih deset popravkov dal na svoje winse? No če na enem nisi to naredi, toda sedaj je majhen trik za razmisliti. Na firewall sem se povezal tako ko sem odpru svoj IE ter rekel windows update sem rekel, ker nisem del MS domene sveta naj dam svje uporabniško ime in geslo, pa sem celo odkljukal naj ga shrani, kaj se je zgodi me je presenetilo, ko je že vse dol potegnil, in začel update oz install na sistemu, se je začelo pojavljati okno o uporabniškem imenu in geslu ? le zakaj je to naredi desektrat? Veš SP2 prihaja zelo kmalu, ven pa morajo še malo ključev preveriti, kdo je vse inštaliral, tako povprek, no pa še kak VPN vzpostavijo na MS al Dojčerepublic, tako da tvoj emule direktorij, malo prečekirajo....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ronaldo ::

te fore da microsoft gleda disk od svojih uporabnikov, to se ve da ni res. to govorijo le tisti ki sovrazijo microsoft (le zakaj ? ker imajo najvec kesa ? in je pol nekdo ljubosumen? verjetno). tak da ne verjamem v te bale..

:\

Mr.B ::

Veš pri mojih enaindvasetih MCP-jih sem pa res fouš microsoftu, le konkretne linux firewale postvi umes, pa komplt promet glej.Pa kolikor kaže MS-jevemu GUI-ju ravno ne dela najbolje v prihodnosti, vedno več je skriptanja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

undefined ::

Ah, kdor je pričakoval drugačen rezultat, je bil naiven. Priznam, tokrat sem celo sam delno verjel, da obstaja tudi druga možnost, ampak le za nekaj sekund, katere obžalujem. Svet se vrti okoli denarja in ta javna blamaža o volitvah obstaja le zato, da ljudem maže oči s kvazi demokracijo.

Mr.B ::

Veliko je softwera programov itd, ki so bili od sedaj free, samo če določenim splošnim patetom, poteče rok zaščite, potem je treba najti kaj drugega da se denar obrne. ŽAl je tako, kjer se da denar zaslužiti, tako lai drugače, ga je treba pač obrniti,,,
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

CaqKa ::

ronaldo: Kaj pa če nekdo patentira recimo start gumbek pa ga v winsih ne bo več? Al pa kar okna programov nasplošno. Sej jih ni M$ izumil. Potem boš pa spet v dosu al kako?




like microsoft nima denarja, da to podjetje, ki je morebiti ponesreči start gumbek izumilo in ga patentiralo, kupi?
ne se hecat no :)

Gandalfar ::

Tocno. Saj bo fajn.. vse bo Microsoft, ker ostalega ne bo moglo biti.. :/

Svobodna izbira in pol.

Malinovc ::

Ja.. kaj pol.. sej vsek ve kaj se zgodi ce nastane taksen monopol...

To bo potem enako kot pred leti, ko je blo treba za racunalnike proizvajalcev imeti vso opremo od njih, ki ni bila kompatibilna z ostalimi.

Od zacetka bodo patetiral kake word ali kompresijske algoritme.... Kako bo pa comunitiy dobil denar za nabavo patentov za te zadeve. Prisle bodo resitve iz strani comunitija in iz Microsoft $TM, ki bodo verjetno medsabo nekompatibilne ali z nabavo licencnih programov.. ampak ti programi so ze sedaj 4free udzuni.

Naceloma je tako, da .... seveda bos dobil program, ki mi bo predvajal, odprl te fajle... ampak 4free zadeve...potem zaradi tega nebodo vec 4free??!???!!?!!?

Na tak nacin se dolg nebo novih spilov za x sisteme... korak nazaj.. se manj bos mel.
Nevem zakaj potem vsi tako navijate za take monopole... seveda .... mas raj winse ... ampak taki patenti niso cool.. in tut TI ves ok kod to leti . :'(


Da ne govorim da zelite placevati za free programe.... kje ti pamet!!!

CCMbrother ::

Ljudje! Končna odločitev je vedno vrokah uporabnika!!! Če bomo vsi uporabljali in podpirali odprtokodne sisteme, bo Microsoftu in podobnim kmalu žal, da je sploh kdajkoli kaj patentiral!! Mogoče živim v nekem pravljičnem svetu.....kajti velika večina prebivalstva tega sveta razmišlja na nivoju blond tajnice......j*** ga!......prilagodil so se sistemu....ni vse tako zapleteno kot se vam zdi......razmislite še enkrat.......vse je tako enostavno, samo naš družbeno "zamegljen" um naredi svet okoli nas preveč kompleksen..... zapomite si!!.....v kapitalizmu ima zadnjo besedo potrošnik!!! Zbudite se, sanjači!!!!

BSD-jas ::

Če ne bo šlo drugače, se bo pa razvoj uradno preselil v Rusijo, ki si bo s takimi uredbami nekaj obrisala. Putin že ni neumen in ne bo izpustil take poceni priložnosti, da iz države naredi velesilo IT.

Mr.B ::

Ja ko bo MS v EU patentiral XML, bomo imeli težave.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Totscha ::

CMMBrother: Od odprtokodnih programov nimajo M$ ipd. kaj dosti koristi. Zakaj naj bi jih potemtakem podpirali? Zaradi svoje neizmerne dobrote? Kako naj bi jih v to prepričali potrošniki mi pa tudi ni najbolj jasno. Sej si vidu v zgornjih odgovorih par cvetk, ki samo potrjujejo moje trditve: "Winsi so lepi. Linuxi mi niso všeč. Ergo, patenti so kul." Verjemi mi, da ljudje s takšnim mišljenjem niso ravno redki.

Potrošnik je v kapitalizmu kralj? Seveda! Kupi točno to kar hoče. Je pa stvar korporacij, da poskrbijo, da ta potrošnik hoče to, kar SAMO ONI prodajajo ;)

undefined ::

> Ljudje! Končna odločitev je vedno vrokah uporabnika!!! Če bomo vsi uporabljali in podpirali odprtokodne sisteme, bo Microsoftu in podobnim kmalu žal, da je sploh kdajkoli kaj patentiral!! Mogoče živim v nekem pravljičnem svetu.....

Ti sigurno živiš v pravljičnem svetu. Ljudje bodo uporabljali tisto, kar je splošno uveljavljeno, priznano in podprto. To pa sigurno ne bo odprta koda.

hruske ::

Rusija... nisem si mislil, da bom tako kmalu šel tja... :\

Totscha, IceMan, briga mene microsoft. Jz ZDEJ zvim v Sloveniji in želim, da gre NAŠEMU gospodarstvu dobro in ne ameriškemu. Štekaš?

Patenti -> Adijo malo in srednje IT gospodarstvo v evropi. -> oh the joy. -> seoba naroda u rusiju.

undefined ::

> Totscha, IceMan, briga mene microsoft.

Jaz nisem nikjer omenil Microsofta. Nauči se brati.

CCMbrother ::

Totscha: Nikjer nisem napisal, da naj bi jih MS podpiral.....mi, uporabniki jih moramo (se enkrat preberi!)

IceMan: Ljudje bodo uporabljali tisto, kar je splošno uveljavljeno, priznano in podprto. To pa sigurno ne bo odprta koda.
Točno tako.....kar je splošno uveljavljeno.....mi potrošniki pa lahko poskrbimo, da bo odprta koda splošno uveljavljena!! Za vse bi bilo veliko bolje, če bi bila to odprta koda...zakaj pa ne?

undefined ::

> mi potrošniki pa lahko poskrbimo, da bo odprta koda splošno uveljavljena!

Lahko bi tudi pujsi letali... če bi imeli krila. Lahko bi spili red bull, lahko da bi jim potem celo uspelo. :)

Malinovc ::

Hmm...point je v tem, da .... recimo OpenOffice zaradi takih patentov nebo vec zastonj.... cetudi je sam projekr delalo veliko ljudi ravno zaradi tega. Uglavnem ti programi so izpisani in narejeni. Dobis jih zastonj....pod tem pogojem je vsak od nas pomagal pri teh projektih. Mislim HALO... zakaj bi mogu zej en tak projekt bit za placat.

Boli mene, ce bo v Winsih dosti free programov za placat... itak... sej jih je en naredil s tem namenom, da bo kasiral...
Pri men pa zadeva zgleda tako, da ce rabim KAKRSNKOLI program, grem na homepage in potegnem dol source... naredim paket instaliram in imam licencno istalacijo. Totalno glupo se mi zdi, da bi moral neki placvat za open source projekte... le da bi imel podporo predvajanja/gledanja "starih" dokumentov, slik, glasbe. Ali celo prek kake Mule dol ulejct licencno nezanesljivo kodo programov... samo zarad patentov.... HALO!!! To nej delajo kr tisti lamerji, ki to delajo zarad spilov in nimajo kasnih dragocenih, osebnih stvari na disku.

Fora je samo ta, da se pri xih trudijo narediti cimvecjo kompatibilnost med programi iz razlicnih OSov, ker je to edini nacin da konkuriras takimi monopoli, ki si lahko VSE privoscijo. Pac naredis program, ki dela enako kot njihovi.... le da delajo povsod in da so zastonj :D.

Nimam pa pojma zakaj skos jokate kako imate radi Microsoft izdelke .... koga pac boli za take fetise. Bolelo bo vse, ce bodo ti patenti sli skos. Najbolj pa tiste, ki so napisali kodo, jo dali na net vsem....zej pa en pravi, da to ni njihova koda.. oziroma da ima patent na njegov algoritem.

MrStein ::

"pa tudi ce se zgodi to kar si ti rekel to bo veljalo le za nove produkte ne za tiste ki jih je nekdo kupil pred 5-imi leti."

Kršitev patenta je enaka, ne glede na to s kako staro opremo/programom jo kršiš.

Patent je naboj z uranovo konico. Nič ni varno pred njim. Edino če lastnika za dovoljenje prosiš ( beri : plačaš. Ceno, ki jo on določi. Čist kak se mu zljubi. )

Brane2 ::

Mislim, da doloceni niste dojeli fore, To ne pokriva samo Linux/Winsi/OSS debate ampak VSE.

Dobesedno vse danes vsebuje v neki meri vdelano programsko opremo, posredno ali neposredno. Zaradi tega bodo denimo izpostavljeni vsi slovenski izdelovalci elektronske opreme in aparatov (Gorenje itd itd), ker ta vsebuje programje. Ena taka patentna mina jih lahko zelo zamaje, dodatna pa ubije,

Je*esh Windows okolje, start knof, estetiko itd, folk bo lahko ostal brez podjetja in sluzbe. KO bo kako domace podjetje zacelo dobro kotirati, bo prislo na radar tujih velikanov, ki ga bodo prevzeli s pomocjo patentnih napadov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Patenti programske opreme ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12010416 (7457) Gandalfar
»

Evropska komisija znova ignorira parlament glede direktive o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
16815016 (12292) Jux
»

Programski patenti

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
453594 (3594) MrStein
»

Slovensko stališče do programskih patentov: aktivno državljanstvo je učinkovito

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
163429 (3429) BigWhale
»

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5210298 (10298) krho

Več podobnih tem