» »

Glasovanje o svežnji "telecoms-package" v EU parlamentu

Glasovanje o svežnji "telecoms-package" v EU parlamentu

Thorr800 ::

Lep pozdrav vsem,

že nekaj časa kroži po internetu novica, da bodo danes v evropskem parlementu glasovali o svežnju zakonov z imenom "telecoms-package", ki naj bi (glede na propagando piscev) povečal svobodo uporabnikov interneta. Glede na to, da uživamo danes skoraj popolno svobodo, kar se tiče dostopnosti do različnih spletnih vsebin in ponudb, se človek vpraša le kako naj bi jo nam ta zakon še povečal.

Izkaže se, da ta sveženj zakonov dovoljuje ISPjem "paketiranje" internetnega dostopa v določene uporabniške pakete, podobno kot to delajo sedaj npr. kabelski operaterji. Ti paketi bi vsebovali sezname dovoljenih in nedovoljenih www strani/storitev/dejavnosti, ki jih lahko nek uporabnik počne.

Javnosti in našim poslancem v EU parlamentu se stvar prodaja kot super zadeva, ki bi npr:
- zaskrbljenim staršem omogočala še boljši nadzor nad tem koliko prsi, lulčkov in podobnih zadev bodo gledali njihovi otroci
- onemogočila delo zloveščim piratom, ki kradejo iz ust sestradanih otrokov lastnikov velikih medijskih in produkcijskih hiš (po principu: PirateBay, mininova itd padejo iz seznama "dovoljenih vsebin" standardnih paketov)
- promovirala domače medijske vire: po principu: zakaj bi hodili gledat spletne strani svetovnih medijskih hiš, če nam pa MMC, poptv in podobni tako lepo prevedejo njihove članke. No, ne da ne boste morali tega več početi, samo nekaj več cvenka boste plačali za "razširjeni paket"

Slabi stranski efekti so več kot očitni. ISPji lahko te pakete sestavijo povsem po svoji volji. Dandanes so takoj padli pod kritično oko, če so začeli blokirati kakšne vsebine, po sprejemu takega zakona pa bi lahko svoje uporabnike povsem legalno "usmerjali" iz določenih nezaželenih storitev.

Če si kakšni medijski ali storitveni giganti pač ne želijo konkurence podobnih storitev iz drugih držav, preko ISPjev v teh državah pač dosežejo, da se konkurenčne storitve uvrstijo v "nestandardne" oz. "dražje" pakete dostopa. Za državo ko je Slovenija, ki praktično nima moči na internetu, bi to pomenilo, da bi spletno poslovanje v tujini postalo izredno težko. Če se naša podjetja ne uspejo uvrstiti v sezname dovoljenih vsebin v določenih državah jih uporabniki tistih držav pri googlanju pač ne bodo našli.

Kaj lahko storimo?

tule je seznam vseh relevantnih poslancev v EU parlementu, ki so člani primernih komisij in bodo o zadevi glasovali.
http://www.laquadrature.net/wiki/MEPs_I...

tule je opis problema v angleščini:
http://209.85.129.132/search?q=cache:ww...

SEZNAM SLOVENSKIH POSLANCEV:
http://www.laquadrature.net/wiki/MEPs_SI

Pristojna oseba za telekomunikacije za Slovenijo v EU parlementu: Romana Jordan Cizelj
njen email: romana.jordancizelj@europarl.europa.eu

Kaj lahko storite? Če se ne strinjate s sprejetjem takšnega zakona, pišite našim poslancem na njihove email naslov. Opomnite jih tudi, da se bližajo volitve.

Spodaj pripenjam primer mojega pisma:
-------------------------------
Spoštovani,

Glede na to, da boste v Evropskem parlamentu kmalu glasovali o t.i. »telecoms-package« paketu zakonov, ki ima potencial, da resno omeji dostopnost informacij preko interneta, tako da daje ponudnikom storitev možnost »paketiranja« dostopa do določenih internetnih storitev, me zanima kako boste vi, kot predstavnica Slovenije glasovali. Glede na predlagan zakon bi ponudniki internetnih storitev lahko začeli ponujati določene »paketne« ponudbe podobno kot to delajo npr. kabelski operaterji. Posledično bi dostop do določenih spletnih strani bil onemogočen, če uporabnik ne bi imel primernega paketa.

Tak način dostopa do interneta bi resno omejil in ogrozil povsem svobodno uporabo in dostopnost do vseh informacij, ki jo uživamo danes. Takšen način »prodaje interneta v kosih« je predvsem v interesu velikih medijskih hiš, ki bi lahko svoje storitve lažje tržile (po različnih cenah) na različnih svetovnih trgih. Vsekakor pa omejevanje dostopa do določenih vsebin in storitev ni v interesu širše javnosti, saj takšna zakonodaja omogoča povsem legalno cenzuro s katero bi določene države, medijske hiše in internetni ponudniki lahko omejevali dostopnost do nekaterih informacij iz nekaterih delov sveta v času, ko bi to zanje lahko bilo neugodno.

Poleg tega bi lahko večji nadnacionalni giganti z izključevanjem manjših in konkurenčnih storitev iz standardnih paketnih ponudb povsem izrinili konkurenco iz interneta. Za državo, kot je Slovenija, ki ni ravno znana po svojih internetnih gigantih bi to defakto pomenilo hudo krizo za kakršno koli internetno poslovanje, ki ne bi bilo po godu velikim tujim podjetjem.

Po mojih informacijah je bil pri omenjenem zakonu spisan obširen amandma (št. 138 oz. kasneje morda preštevilčen v št. 46), ki zagotavlja pravico do neomejenega in »nepaketnega« dostopa do interneta. Kot državljan Slovenije in uporabnik interneta vas pozivam, da naredite vse v vaših močeh, da se neveden amandma sprejme ali pa da glasujete proti predlaganemu svežnju zakonov.

Hvala za vaš čas in lep pozdrav
--------------------------

Okapi ::

A je res kaj na tem? Nikjer nobenega komentarja?

O.

Icematxyz ::

http://www.icmpecho.com/2009/03/25/eu-t...

To je pač najčrnejši scenarij kot ga nekdo povzema.

“The operators will do filtering of the traffic from the internets backbones to their own networks. Here there’s been a discussion about them only distributing “legal content”. This might include everything from gambling sites (Italy) to pages questioning Turkey’s genocide of Armenians (France) or The Pirate Bay (a lot of different countries). This list could continue forever, and once you’ve started censoring, it’s a slippery slope to even wider filtering.

Then it seems that they’re paving the road for filtering all the way down to the user-level. (For example, the writings about a subscribers right to decide which services and applications they want to use has been removed from the package).

You could imagine several scenarios.

1. Subscribers are allowed free access to the Internet if they stay within a closed network that only reaches pre-approved internet sites that the operator has deals with (according to rumors, at least one swedish operator is interested in the idea).

2. Subscribers get the above - plus the possibility to buy access to different standard pages.

3. users can buyaccess to the rest of (already filtered) Internet. Here’s also the possibility to add “safe surf” filters, personal filters against porn etc.

In other words, it’s about degrading the Internet into cable-television.

This would mean the end to the Internet as we know it today. Many people would probably be satisfied with access to the most usual newspapers, television channels, Google, Facebook and the usual banks plus some other things, in exchange for a free internet connection. Top this with cheap music and movie services that will only be offered to those choosing the closed networks.

That would mean the end to the open, dynamic, free and creative Internet - where everyone could reach everything and share information with anyone.”


Bila je novica na TPB vlčeraj na naslovnici se mi zdi ravno na to temo.

Se pravi internet postaja problem. In želi se ga spremeniti ker takšen kot je očitno omogoča preveč.

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

Ja, kaj pa naj? Najlepši scenarij se povzame? Get real... Zaenkrat gre vse v drugo smer. Če ne bi blo nekaterih posameznikov (kot je TPB recimo, Matthai tudi objavla novice na to temo) ki se dejansko borijo za svobodo na internetu.

p.s.:A ne bi blo bolše dat to v Ložo?
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Zanimivo bi pa bilo naše poslance povprašati sedaj pred volitvami v EU parlament kaj menijo o tej temi. Pa morda voliš tudi tistega kateri je bližje tvojim stališččem s tega vidika.

Ampak mladi še nismo dovolj pomembno volilno telo da bi se kandidati s tem ukvarjali.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Evropskega parlamenta se niti ne bojim toliko. Ta je konkreten predlog že dvakrat spravljal v obliko, ki je uporabnikom prijazna in vsaj do neke mere omejuje mahinacije, ki si bi jih lahko in si jih v nekaterih primerih operaterji tudi privoščijo.

Bolj me skrbi Evropska komisija, ki v predlog neprestano vrača in vztrajno vrača amandmaje, ki legalizirajo odvzem državljanskih svoboščin in arbitrarno obnašanje operaterjev, kakor si pač v določenem trenutku zaželijo.

Potem pa še morda kakšen in Svet ministrov, ki je tako ali tako znan po temu, da v njemu ministri, ki so člani izvršilne veje oblasti v državah članicih, pogosto sprejemajo dogovore o temu k čemu se bo države članice zavezalo. Zelo malo jim manjka, pa bodo na ravni EU prevzeli kar še delo zakonodajne veje.

BlueRunner ::

Evo. Na The Register sem ravnokar zasledil, da je se je v parlamentu tudi tokrat paket ustavil in ni bil izglasovan. V članku ugibajo, da verjetno tudi zato, ker si tik pred volitvami evroposlanci ne želijo glasovati za nekaj, kar izgleda kot proti-potrošniški zakon.

To pomeni, da se tega paketa v tem sklicu parlamenta in s to komisijo več ne bo obravnavalo.

To pa posledično pomeni, da je pomembno za koga bomo letos na volitvah v evropski parlament glasovali. Za odločanje je na voljo tudi zgodovina glasovanj vseh poslancev vključno s slovenskimi. Zgodovina tega paketa zakonodaje pa je tukaj. Letos je volilno leto in letos imamo vsi možnost vplivati na prihodnje odločitve.



Čeprav sem po prepričanju bolj levo usmerjen, pa je zanimivo videti kako liberalni in socialni so naši liberalni in socialni predstavniki - kadar so sploh na "delovnem mestu". Zagotovo vredno ogleda in odločitve.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EP podprl predlog direktive o avtorskih pravicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6714509 (10244) Poldi112
»

Poslanci EP o avtorstvu v digitalni dobi znova septembra

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
206653 (4921) [D]emon
»

EU pripravlja represivna pravila za preprečevanje piratstva (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
14018387 (13273) McMallar

Več podobnih tem