» »

Patenti programske opreme ?

Patenti programske opreme ?

«
1
2 3

Brane2 ::

Sem odprl novo temo, ker se mi zdi, da tematika to zasluži.

Update: Klical sem na urad za intelekualno lastnino in se pogovoril z. direktorjem- g. Kukcem.

Z njim sva rekla nekaj besed, glavne smeri pogovora prenašam tu.

Ljudje z omenjenega urada sodelujejo v strokovnem svetu EU, ki je pripravljal smernice "Patentiranje računalniško izvedenih izumov" in ne čiste programske opreme, kot trdijo drugje.

V grobem gredo stvari tako, da se sestanejo strokovnjaki iz držav članic in s skupnimi močmi pripravijo smernice. Končno verzijo dokumenta nato dobi v roke svet ministrov, ki zadeve obdeluje dalje.

Končne verzije smernic, kot je bila sprejeta na seji strokovnega sveta 3.5.2004 ne morete dobiti, ker dokument še ni dostopen na straneh EU serverja. Dsotopni so starejši dokumenti, ki so pa povsem drugačni od konlne verzije, ki jo bodo dobili ministri v roke.

g. Kukec pravi, da bi ta dokument moral biti dosegljiv na serverju vsekakkor pred zasedanjem sveta ministrov čez slab teden.

Vprašal sem ga, kako bodo potem ministri lahko odločali v tako kratkem času o tako pomemebnem dokumentu in dobil odogovor da se pač o vseh zadevah odloča s podobnim timingom in da ni nič nenavadnega, da tudi člani sveta ministrov niso odkorakali s seje z zadnjo verzijo smernic, ki so jih sprejeli.

Na serverju:

http://register.consilium.eu.int


KLiknite angleški link, nato v levem stolpcu kliknite iskanje in nato še napredno iskanje.

V iskalnem okencu vpišite pod "naslov":

"computer-implemented inventions"

ter si izberite angleščino kot jezik iskanih pojmov.

Dobili boste seznam smernic strokovnega sveta, oziroma kronološki potek verzij.

Relevanten je zadnji link, ki pa je zaenkrat neaktiven- tisti s številko dokumenta 9051/04

To je to zaenkrat.
  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, še to, odgovori direktorja urada za intelektuelano lastnino so precej bledi. Vsaj meni so se zdeli takko.

Najprej je usekal agresiven odgovor, češ da sem glasen in da ne vem zakaj gre, po moji seriji VLJUDNIH vprašanj pa sva prišla do tega, da se je smernica od predzadnje verzije zelo spremenila, da je v predzadnji verziji tudi Slovenija imela neke pomisleke, ki pa niso prišli skozi in da tudi Kukec sam sploh ne ve, kako je videti zadnja verzija- torej verzija, ki gre pred ministre.

Tudi nisem uspel izvedeti, kateri od našim ministrov bodo sodelovalli v tem svetu ministrov.

Zdi se mi namreč povsem logičen korak povprašati gospoda ministra, če je ta dokumant že videl, če ga še ni, kako lahko meni karkoli konkretnega o tako pomembnem dokumentu, ki ga bo mogoče videl pred sejo sveta ministrov in tako naprej...

Imam že ene štiri strani članka, ki pa jh bom definitivno moral še popilit, bom pa dodal še akktualne materiale...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

poweroff ::

Predvsem se mi zdi zelo pomembno dobiti kopijo intervjuja, ki jo je imela Sobotna priloga z direktorjem Urada za intelektualno lastnino. Ali pa je šlo za nekega drugega strokovnjaka, ampak se mi zdi, da je bil direktor.

Po mojem spominu je takrat direktor govoril tudi o vmešavanju politike v stroko. Bil je precej oster - glede tega in je bil mnenja, da se politika NE SME vmešavati v stroko.
Problem pa je, kako on razume politiko in kako razume stroko. Vmešavanje politike so zanj vsi tisti predlogi, ki bi patentne pravice skrčili in omejili!
Se pravi je naloga stroke podpirati korporacije??? Vsaj tako sem jaz razumel tisti intervju.

Mimogrede: delal ga je en popolnoma nesposoben novinar, ki ni vedel o področju intelektualne lastnine popolnoma nič. Zato tudi ni bil sposoben postaviti enega kritičnega vprašanja. Objavljeno je bilo pa kmalu po zamenjavi urednika Sobotne priloge...

Če lahko kdo dobi kopijo in jo postavi kam na net, bi bil zelo hvaležen. Iz članka se vidi odnos stroke do tega področja. Na FFII tudi nekaj piše o tem, da naj bi glavno vlogo pri tem spornem predlogu odigral Evropski patentni urad.

Mislim.... ko začne država ščititi interese korporacij proti interesom ljudi, je to fašizem.

P. S. Mladina in DELO sta bila obveščena.

P. S. 2: Minmax ima prav: ne čakat, da drugi kaj naredijo - VI sami morate delovati. Ni dovolj podpisati se - treba je napisati pismo in zagnati celo paniko glede tega.

poweroff ::

Zelo verjetno je, da bo Lahovnik na tistem zasedanju - min. za gospodarstvo.

Ne vem no, fant bo moral do četrtka malce odrasti. :D

Brane2 ::


Se pravi je naloga stroke podpirati korporacije??? Vsaj tako sem jaz razumel tisti intervju.


NAceloma, lahko zaradi mene, zakaj pa ne ?

Problem je v tem, da "stroka" primerja jabolka in hruske. Profi firme, ki ustvarjajo placljivo, dostikrat zaprto programje in glasne zagovornike open sourceja.

To je tako, kot bi primerjal prihodke neke bolnisnice za lepotno kirurgijo in zavoda rdecega kriza, ki je osnovi humanitrana organizacija, torej profitov ne more imeti.

Ali pa, da bi ukinili sole, ker ne ustrvarjajo dovolj prihodkov.

Skratka, primerjajo proiyvajalce placljivih storitvev in izdelkov z javnim dobrom.

kuglvinkl ::

Hudič je v tem, da rabiš precej znanja, da štekaš zadevo. Očitno se tut novinarji ne pozanimajo kje je catch. Škoda...

Morda bi javnost, predvsem za to, ker se da to nazonro prikazati, razburkala novica, da bi zahtevali, da je avtorsko delo novo in nomotehnično to elegantno rešili z dodatkom v generalni klavzuli iz 5. člena ZASP. >:D

Zadnji branik ostane Sodišče ES. Razen, če zmutijo stebre. :\
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Ja, predvsem "kulturnikom" bi se strgalo... >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kuglvinkl ::

Nočem bit pesimist ali kaj podobnega. Ampak, njim bi verjetno uspelo. Pač obvladajo PR. Geeki pa ne + kot pravim 98% folka se ne sanja zakaj sploh gre. Če bi pa nekdo nekoga tožil, da je naslikal prav takšno sliko kot on, bi pa prilšlo do zgržanja tudi na tržnici.
Your focus determines your reallity

reborn ::

Se je res mal časa za to sam kaj pa če se organizira demonstracije?

Brane2 ::

Demonstracije so za delavce, ki hocejo dodatek marmelade k vsakkodnevnemu sendvicu pri malici.

Kdo pa bi prisel na demonstracije ? Direktorji softverskih his ali solarji ?

IMHO je treba spremljati delo ministrov in drugih v zavodih, ga kritizirati in obvescati javnost o tem, kar se dogaja.

Ne bi smeli dovoliti, da gre nas minister v Bruselj na izlet in podpisuje dokumente prevec lahkotno. Za vsa ta dejanja bi morali spremljati posledice in kdaj komu tudi izstaviti racun skode, ki jo je naredil...
Mogoce bi lahkko slo bolj za castni racun brez pravnih posledic- kot podelitev nekaksne "nagrade", ki bi lahko imela tako pozitiven kot negativen sestevek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Zheegec ::

Podredsednica državnega zbora (ga Kreft) o tem itaq še ni slišala, me je samo debelo gledala pa mi dala en načelen odgovor. O tem NAJ bi razpravljal drž. zbor, samo imamo še "porodne težave" in izgleda tega spljoh ne bodo obravnavali. Tam pa naj bi "kao" o tem zaslišali tudi "strokovnjake", kdorkoli so že to. Zadevo naj bi drž. zbor obravnaval seveda pred zasedanjem zbora ministrov, pa je izgleda ne bo.
Bravo, bravo!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

CaqKa ::

EU je spričo tistih ušivih 500 miljonov zdej videt ko pocen kurba.

če tale leti na oni dner med msjem in EU, potem je tole zele zelo res.
gnilo.

BigWhale ::

Ce to uspe... Hm, we're fucked...

Jaz bom za vsak primer spakiral ene par potovalk, ce bo treba na kitajsko ali v rusijo ;>

Zheegec ::

To mi je poslalo Ministrstvo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

2nemesis ::

Ministrstvo nima blage veze ...
Samo politično natolcevanje. Kako iz nič povedati veliko o ničemer.

CCfly ::

V bistvu so rekli da niso nič krivi in da so navsezadnje celo podprli predlog Nemčije. Sledi pa še bolj natolcevanje prazne slame od tem kako posamezne države določajo pravila igre pri patentiranju, hkrati pa skorajda v istem stavku omenjajo še harmonizacijo z evropskim sistem. Mislim da res lahko veliko pričakujemo od njih.

BigWhale ::

Glede na to, da vsaj malo poznam ljudi na MIDu, si upam trdit, da so tokrat na ministrstvu res naredili kar nekaj stvari. PROTI patentom v EU.

CCfly ::

V skladu s tem smo uradno izrazili podporo že oblikovanemu stališču Nemčije glede podrobnejše terminološke in vsebinske opredelitve (tehnični prispevek) ter povezljivosti sistemov. Tudi v bodoče bomo na podlagi odločevalsko-procesnih pravil EU skušali vplivati na nadaljnje ukrepe na področju patentiranja izumov, ki temeljijo na uporabi računalnikov.

Kako bodo vplivali ? Kaj bodo naredili ? Ali so v stikih z uradom za intelektualno lastnino ? Navsezadnje patenti zadevajo predvsem in tudi njih.

Iz navedenih razlogov na MID menimo, da možnost patentiranja rešitev, ki temeljijo na uporabi računalnika, ne more biti sporna in jo je potrebno sprejeti. Pri tem ne gre pozabiti, da so računalniški programi varovani po določbah avtorskega prava.

Se pravi ne moreš patentirati algoritmov in/oz. programov ? Kaj pa protokoli in podatkovni zapisi potrebni za interoperabilnost ?

Na MID smo prepričani, da bi moral biti ključni cilj predlagane Direktive prav harmonizacija nekaterih ključnih vidikov patentnega varstva na ravni EU, s čimer se lahko prepreči različne razlage in ureditev v posameznih državah članicah.

Se pravi bodo lahko patentirani algoritmi in/oz. programi, ... ?

sam predlog direktive pa, po našem mnenju, ne uvaja novih restrikcij, temveč skuša natančneje opredeliti razlikovanje med tistim, kar je mogoče in česar ni mogoče patentirati.

Se pravi ali so izrazili podporo stališču Nemčije ali pa jim direktiva ustreza ? Ali se zavedajo posledic zgrešenega patentnega sistema v ZDA in na Japonskem ? Zakaj ne predstavijo svojega mnenja o direktivi javnosti in uradu za intelektualno lastnino.

Izjava je po mojem mnenju v najboljšem primeru malo nedorečena, v najslabšem pa konfliktna.

In za boga, naj tole spiše nekdo, ki se je s tem že ukvarjal (nekdo od tistih, ki jih je BigWhale pohvalil), da lahko vsaj izvemo kaj se dogaja. Ali pa naj se nekdo pridruži debati tule v forumu.

PS: @BigWhale - Moj namen ni bil užaliti uslužbence MID. Samo z izjavo imam malenkostne prebavne probleme. Sem pa hvaležen, ker so si vzeli čas vsaj za to.

MIDadmin ::

Nekaj dejstev, komentarjev se bom kot do uses v tem dre**, vzdrzal.

g. Kukec ni direktor URSIL, je pa bil oseba zadolzena na URSIL za usklajevanje te direktive.
MID je prejsnji torek na pobudo MinMaxa skocil v luft in podrl ves porcelan v trgovini... (MID sicer ni bil organ s katerim bi bila ta direktiva usklajevana!)

Zakaj je DE umaknila svoj zadzek, ki je skusal res jasno opredeliti kaj je mogoce patentirati in kaj ne (in ki ga je v relativno kratkem casu, ki je se bil na voljo podprla tudi SLO), mi ni jasno...

Izjava MID je pa politicna. Dobro preberite zadnji odstavek:
... sam predlog direktive pa, po našem mnenju, ne uvaja novih restrikcij, temveč skuša natančneje opredeliti razlikovanje med tistim, kar je mogoče in česar ni mogoče patentirati.

To je benevolentno razumevanje te direktive. Mozno pa jo je, seveda, razumeti tudi drugace.

BigWhale: Thx.

root987 ::

A potem je nemčija umaknila svoje predloge? Bodo naši še vedno vstrajali proti temu ali pa bodo podpirali nemčijo kljub dejstvu, da so se umaknili iz "igre"?

Osebno sem prejel poleg tega urlja tudi pismo enega poslanca - ko pridem domov ga objavim.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

gpg ::

Jaz sem dobil naslednje odgovore od politikov:
- Majda Sirca bo preverila, kaj je mozno.
- Roman Jakic se strinja, da se je Evropski parlament zavzel za boljso resitev in bo po svojih moceh poskusal prepricati predstavnike slovenske vlade v Svetu EU, da razmislijo pred dokoncno odlocitvijo.
- Janez Jansa je okvirno seznanjen o razkoraku med staliscem EU parlamenta in sveta glede patentiranja programske opreme ter se bo pozanimal bolj podrobno.

In se ena novica iz Nemcije:
Bundesregierung schwenkt auf Linie der Softwarepatentkritiker ein
Federal Government swings on line of the software patent critics (prevod Google)

MrStein ::

Hmm, zakaj pa slo-tech.com ne sodeluje v štrajku, kot na primer LUGOS ?

BigWhale ::

To bi bil hec ;)

CCfly ::

Tud mal "heca" je lahko če gre za dobro stvar.

BigWhale ::

MID se je zjasnil. Lepo.

CCfly ::

No kar se mene tiče se to imenuje izjava. Kratka, jasna in javna :).

CaqKa ::

bejžte pisat novico!

BigWhale ::

Tole sem jaz posiljal naokrog:

Spostovani,

Evropski svet je sprejel osnutek direktive programskih patentov. Svet EU je to
naredil kljub odločitvi evropskega parlamenta, ki je tej direktivi
nasprotoval. Ministrstvo za informacijsko družbo je svoje mnenje in
nestrinjanje že izrazilo na svoji spletni strani, mene pa zanima kaj menite o
tem vi in ali bo Republika Slovenija podala svoje mnenje o tej zadevi?

Več informacij o patentih boste našli na spletni strani http://www.ffii.org/.
Rad bi le dodal, da v primeru sprejetja te direktive Evropa in hkrati tudi
Slovenija zapira mnoga vrata razvijalcem programske opreme, majhnim in
srednjim podjetjim, prav tako pa tudi vsem, ki razvijajo programe, ki
temeljijo na odprti kodi. Ker je direktiva o patentih tako ohlapno napisana,
bo moc patentirati tudi algoritme in zasnove, patentirati bo mogoče cilj, ne
samo pot po kateri priti do cilja. Pri razvoju programske opreme, pa kot vemo
so možnosti skoraj neomejene. Če prenesem primer v farmacijo, bi podjetje
lahko patentiralo 'lajšanje bolečin'. Tako bi uspešno preprečili vsem ostalim
farmacevtskim podjetjem, da izdelajo kakršeno koli sredstvo za lajšanje
bolečin.

Strinjam se, da je intelektualno lastnino potrebno zaščititi, vendar ne na tak
način, kot se sedaj odloča svet EU.

Menim, da je škoda znanja, ki ga lahko uporabimo v naši državi, v našo korist.
Naj imamo slovenci možnost sami razvijati programsko opremo, ki jo bomo
prodajali tudi izven meja naše države. Naj ne bo obratno.


Lep pozdrav,
David Klasinc
razvijalec prostega programja

MrStein ::

"To bi bil hec ;)"

Ne, to bi bil "Narediti, ne pa samo lapati ...". S takim pristopom bo žal obveljala volja megakorporacij.
Če se kmetje v gostilni zmenijo, da se bodo fevdalco po robu postavili, nazdravijo in zadovoljni sami s sabi odidejo domov spat, potem se ne bo nič spremenilo.
Slo-tech.com ima kar nekaj obiskovalcev, in taka prva stran bi se opazila.
V bistvu mi ni jasno zakaj že prej tega niso naredili.
A lahko kateri slo-techovec to pove, prosim ?

snow ::

Če prenesem primer v farmacijo, bi podjetje
lahko patentiralo 'lajšanje bolečin'. Tako bi uspešno preprečili vsem ostalim
farmacevtskim podjetjem, da izdelajo kakršeno koli sredstvo za lajšanje bolečin.


Ok zdej mi je kot bodočemu farmacevtu zadeva jasna glede teh patentov! :\

Dost farmacije se itak sam okol teh patentov dogaja... res nočemo še kaj takega v programiranju.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

CCfly ::

No lepo zdaj smo dobili patente. Kot sem gledal zapis zasedanja, je edino Španija zavrnila predlog, med tem ko so ostale države večinoma podprle predlog ali pa so bile neodločene. Med temi je tudi Nemčija, ki je očitno snedla svojo obljubo. Zdaj pa mi prosim oprostite, moram patentirat metodo za prevajanje človeku berljivih besedil v strojno kodo in vse naprave, ki jo lahko izvajajo.

Gandalfar ::

CCfly: imas denar? Bos hiso prodal, da bos lahko patent vlozil?

Phoebus ::

jst grem spat in mogoče se bom jutr zbudu in se bo zdel kukr da sm sam sanjou.

Čene bom pa še jst začeu nagovarjat k kaznivim dejanjem (uperjenim proti "nekaterim" softver mekjerjem)

Gandalfar ::

CCfly ::

CCfly: imas denar? Bos hiso prodal, da bos lahko patent vlozil?

ROADBLOCK, ROADBLOCK !!!

Gandalfar ::

Slovenija je glasovala ZA patente...

CCfly ::

V tistem dokumentu nisem nič videl.

Gandalfar ::

CCfly: stran 16 .. in dalje

CCfly ::

Tukaj samo piše da so predlog sprejeli z večino glasov. Kolikor sem jaz bral: http://wiki.ael.be/index.php/Transcription, Slovenija sploh ni prišla do besede, ker je bila že večina za. Najhujši je predstavnik Danske.

Gandalfar ::

Potem, ko se je Nemcija umaknila se je tudi SI

CaqKa ::

danes sem sosošolca ki hodi na feri računalniška smer vprašal če jih kaj obveščajo o tem...
kot prvo sploh ni vedel o čem govorim... kot drugo očitno tudi v šoli nič ne pravijo o tem.. kako pa je na FRI?

CCfly ::

Na FRI smo obveščeni samo posamezniki, ki se zanimamo tudi za Open source. Na žalost pa nas ni veliko.

Caligula ::

OK, patentni zakon je padel v vodo.

Bo pa kao nek zakon o softweru.
Eventuelno.

Skratka lahko dihate.

Gandalfar ::

Caligula: ni res? Od kje ti ta informacija?

Zadeva je bila sprejeta v grozni obliki in gre sedaj v drugo branje v parlament. Na tem koraku je NISMO uspeli zaustaviti.

Caligula ::

Bral prej na dlancniku na Yahoo news. Kao padlo v vodo. So ugotovili, da konsenza ne bo in pac odnehalil.
Naj pa bi v kratkem sprejeli kao nekaj, kar nebi omogocalo zascite poslovanj ala Amazon ampak posamezne programe pa,..


Skrtatka nekaj takega.
Pejt na yahoo pa news pa pod search software patent,.. pa bos ziher nasel kaj.

Zdejle nism lih tok ful trezen, da bi se mi dal se enkrat brat ampak TUKI mas.
Ne vem pa ce sm prou steku al pa ce je to najnovejsi developmen. :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

Gandalfar ::

Ta clanek mesa jabolke in hruske. Govori o nekih drugih patentnih na zacetku nakar proti koncu kar na SW patente preklopi..

Tole beri


Update: After a stalled effort on Monday, the European Council has approved controversial changes to a draft directive, meaning that Europe is now likely to see widespread patenting of software programs

Zgodovina sprememb…

Caligula ::

Zdejle zihr ne >:D
Mam zlimane mozgane. Jutr pa ze mogoce :D
CE se zbudim :D

Gandalfar ::

Uglavnem.. ta clanek je o 'community patent' ..

mi se pa sekiramo zaradi 'software patent'

root987 ::

Mah, krasno no.

Zanima me kak bo sploh zdaj to melo vpliv. A bomo pristali na taki ravni kot US of A, kjer se tožarijo zarad malenkosti ali pa bodo podjetja in posamezniki pokazali malo več razumevanja.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

BSD-jas ::

Kaj je bila pa tista kratka novička včeraj (19.5.) v Delu? Mogoče isto kot na Yahoo News?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BSD-jas ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Padec direktive o patentiranju softwara (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
24821175 (17051) |ucko
»

Predstavitev in razprava o programskih patentih

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
395653 (4273) _sem_
»

Programski patenti

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
453585 (3585) MrStein
»

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5210268 (10268) krho

Več podobnih tem