» »

Tudi OZN opozarja EU pred filtriranjem spleta

Tudi OZN opozarja EU pred filtriranjem spleta

Ars Technica - David Kaye, posebni odposlanec OZN za pravico do mnenja svobodo izražanja je Evropski komisij posredoval pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi 13. člena direktive o enotnem digitalnem trgu, ki govori o zaščiti avtorskih vsebin. Določilo namreč lastnikom spletnih platform nalaga vzpostavitev samodejnih filtrov, ki bi pazili, da se na spletnih straneh ne znajdejo avtorsko zaščitene vsebine.

Predlog člena je doslej naletel na veliko nasprotovanj v najrazličnejših krogih, pred dnevi se je na to temo oglasilo še 70 pionirjev interneta, ki so opozorili, da predlog s tem, ko odgovornost z uporabnikov prelaga na ponudnike, ogroža svoboden in odprt koncept spleta, kot smo ga poznali doslej.

Kaye je še dodatno zaskrbljen zaradi režima stalnega nadzora in vnaprejšnjega cenzuriranja uporabniških objav, kar bi utegnilo biti v nasprotju z določili mednarodnih pogodb ter civilnimi in političnimi svoboščinami posameznika, kot jih poznamo sedaj. Med svojimi konkretnimi zadržki pa omenja premočno filtriranje, ki bi ga lastniki platform uporabili v strahu, da se morebiti ne znajdejo pred sodiščem. Prav tako po njegovem mnenju direktiva premalo določno opredeljuje, kdaj vsebine kršijo avtorske pravice, zato so mogoče tudi kar se da široke interpretacije, obenem pa mehanizmi za pritožbe, zlasti pri velikih ponudnikih, kot je denimo Facebook, niso dovolj robustni, da bi zagotovili učinkovito reševanje spornih primerov.

Predlog direktive bo v naslednjih dneh obravnaval odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve, nato pa bodo v primeru izglasovanja, naslednje leto o njem odločali poslanci Evropskega parlamenta.

16 komentarjev

Miki N ::

Po več kot četrt stoletja urejanja problematike avtorskih pravic na spletu lahko mirno rečemo, da ta ekonomsko gledano le ni tako pereča za nosilce avtorskih pravic - se pravi to ni edini motiv stalnih zakonodajnih poizkusov, ki so nenavadno nagnjeni k drobnim zankam idealnim za pobiranje dodatnih prispevkov (se spomnite "CD davka"?) ali pa omejevanje svobode objave na spletu. Sam sem odločno proti CELOTNI direktivi, ne samo posameznim členom. Iz principa, ker nekje je treba potegniti črto sicer predlagatelji (kdo sploh so?) ne bodo NIKOLI zadovoljni s stopnjo "zaščite", sledile jim bodo nove in nove, vsaka z dodatno "malenkostjo". Ti ljudje ne delajo v vašem interesu, želijo vam zgolj nekaj vzeti in bojim se, da ni samo denar. Proti.

vostok_1 ::

Seveda je zadaj neka agenda. Kdaj pa ni.

Bi pa ta direktiva praktično uničila večino EU neta.
S-T bi vrjetno tud moral ukinit oddelek novic.

Skratka, volite proti-EU stranke. Ne zato, ker bi brez EU se cedilo med in mleko, ampak gre za protiutež marksistom in internacionalistom na vodilnih EU položajih, ki želijo imeti regulativno nad vsem.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: JN ()

haydenberg ::

Končno. Če se mi bo slotech zameril samo prilepim sliko Pepeta in jih bo Ministerstvo za korektno prerazporeditev digitalnih vsebin izbrisalo iz neta.

Markoff ::

Toliko o tem, kako so nasprotniki EU fašisti, konservativci in *. Tole je čisto posilstvo svoboščin s strani demokratične diktature EU. Da niti ne omenim stališča EK v zvezi z arbitražo (vladavina prava my ass). EU je dejansko vse tisto, česar ni želela biti - superdiktatura nad bivšimi suverenimi nacionalnimi državami. Kako, zaboga, se čudimo porastu nacionalnizma, če pa bi nas luksemburške pijandure in bodoči uslužbenci Goldman Sachs radi prodali za dve pesti riža? Nekoč sem volil ZA vstop. Danes bi resno razmislil o tem, kako bi volil, če bi imel na voljo referendum za izstop. Moramo res prodati svoje duše za gospodarske koristi? Kaj pa, če nekoč ne bomo več imeli gospodarskih koristi, naša duša pa bo že prodana? Konec Jugoslavije 2.0?

* vstavi poljubno aktualno žaljivko globalističnih uporabnih idiotov
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

vostok_1 ::

Junkers je socialist. Interno je pomojem kar hardline marksist.

Sicer pa ustanovitelji EU so bili precej stereotipni ljudje.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Truga ::

lol kaj pa ti kadis

robertotrm ::

Cestitke vsem pamtnikom, ki so glasovali ZA Eu in nas s svojimi globokoumnimi in vizionarskimi pogledi pripeljali v ta EU raj na zemlji.
Zdej se lahko kr hrabro potrkate po prsih, pa se kje, v stilu vasega velikega vzornika Junkerja in si padete v objem.
Vsaka vam cast!

Invictus ::

Kar se mene tiče, je EU zakon.

To, kar je naše članstvo naredilo za poenostavitev dela v tujini, meni povsem ustreza... Tako birokratsko kot finančno ;).

Če gre Slovenija iz EU, grem jaz iz Slovenije...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ZaphodBB ::

Ko te UN opozarja, da si zabredel pregloboko v komunizem, potem veš, da maš res problem.

Mamo pa net neutrality!!!
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

zmaugy ::

EU se mora nehat ukvarjati z ukrivljenostjo banan, postati federacija z vsemi atributi in z normalnimi strankami, parlamentom in vlado.
In enim uradnim jezikom - angleščino. To, da gre UK ven, je idealna prilika za to, da se ukine to sranje s 24 ali koliko uradnimi jeziki, saj nihče ne bo mogel trditi, da je ena članica prevladala s svojim jezikom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

vostok_1 ::

Truga je izjavil:

lol kaj pa ti kadis


Check it out.

Ustvarjalci koncepta so prihajali iz kampa internacionalizma in ne free market liberalizma.

Junkers sploh ne skriva svoje tendence. Pjanec kot je.
Logično...v realnem svetu, kdo pa bi ga zaposlil.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Miki N ::

ZaphodBB je izjavil:

Ko te UN opozarja, da si zabredel pregloboko v komunizem, potem veš, da maš res problem.

Mamo pa net neutrality!!!


Saj ravno to - kaj ni tovrstno AVTOMATSKO omejevanje uploada o kateri sanjajo evrokrati neke vrste kršitev te nevtralnosti? Ker efektivno bo tvoj upload v določenih primerih pri določenih ponudnikih vsebin ("strani") točno 0 Mbit/s, odvisno KAJ in KAM. In to je bistvo debate o (ne)nevtralnosti interneta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

gus5 ::

vostok_1 je izjavil:

Skratka, volite proti-EU stranke. Ne zato, ker bi brez EU se cedilo med in mleko, ampak gre za protiutež marksistom in internacionalistom na vodilnih EU položajih, ki želijo imeti regulativno nad vsem.
Marksisti ne častijo zasebne lastnine, niso apologeti brutalne zaščite avtorskih vsebin. Prej bi jih lahko označil za zagovornike čim lažjega (beri: brezplačnega) dostopa do elektronskih vsebin. ;) O marksizmu nimaš pojma, očitno tudi ne o zgodovini in razlogih za nastanek EU. :))

Truga ::

exactly. tako ureditev zahtevajo samo korporacije in bogatasi z velikim portfeljem takozvanih intelektualnih lastnin, ne pa marksisti.

PaX_MaN ::

David Kaye, posebni odposlanec OZN za pravico do svobode izražanja

A to una OZN k je dala Savdsko Arabijo za predsednico Sveta za človekove pravice OZN?
Ahahahaha, "človekove pravice", aveš kao.

jype ::

https://twitter.com/EFF/status/10093650...

Zdaj bo na potezi parlament. Tisti, ki ste pismeni, lahko bistveno vplivate na to, kaj se bo z zakonodajo zgodilo, preden jo ta sprejme.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski parlament podprl direktivo o avtorskih pravicah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
15629751 (24370) MrStein
»

EP podprl predlog direktive o avtorskih pravicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6714508 (10243) Poldi112
»

EU pripravlja macolo za spletne kršitelje avtorskih vsebin (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7721345 (14346) Gregor P
»

Poslanci EP o avtorstvu v digitalni dobi znova septembra

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
206652 (4920) [D]emon

Več podobnih tem