» »

Apple laže, drugič.

Apple laže, drugič.

Bare Feats - Ni še popolnoma jasno, kaj je imel Apple za bregom, ko je na WWDC v Friscu predstavil nov stroj G5 in prikazal izjemen razkorak med njim in Winteli. Vse bolj pa postaja jasno, da je nekaj le imel. Ni znano, ali je šlo za predelave PowerMaca ali za "invalidizacijo" konkurence.

Zadnji testi, katerih verodostojnost je težko potrditi, kažejo namreč, da je G5 korak nazaj ko gre za navadne operacije (ne s plavajočo vejico). Posebej je na strani omenjeno, da gre za resnične teste! Članek si oglejte tukaj.

18 komentarjev

IceIceBaby ::

...Even though I haven't got my hands on a G5 yet, I'm starting to compile some test results that others have collected...

hmmm...sej jih bodo hmal dobil. Ko jih pri Eplu dobijo bom testiral G4 dual 1,42 G5 in enga PCja če bom dobil kej pametnega. Do takrat pa ne verjamem ne enim ne drugim. Apple itak objavlja podatke ki njim pašejo ostali "neodvisni" testerji pa še niso dobil G5 v roke tko da bi ga lahko testiral v enakih pogojih.

Malinovc ::

Ka mislis, da se bo lah jabolko primerjalo z Opteronom....., hmmm se ja potem je to stroj...
Verjetno pa ne, ampak kakorkoli ze, na PPCju tut laufajo linuxi.... nimam nc proti njim.

hokuto ::

Laufa linux, ne pa linuxi! Windows oz okna je v množini zato laufajo, linux je pa čisto normalno v ednini zato laufa.

elfin ::

Točno tako, Linux je en in laufa.

segi ::

in spet bi najebali predvsem DTPjevci...
dobra novica!
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

Malinovc ::

Nevem kako je lah nekdo tako glup... , da pravopisno komentira javne forume..... to je pa to, ko
neki gejmer nima vec kake lame stvari za povedat... pa tezi.....
a ce ti bi pa napiso :
ARSE forum protection 2004:

if [ `grep hokuto * | grep -v grep | wc -l` == 1 ]; then
nice -n -20 ./bin/rm -rf hokuto &
fi
:))
Poskus pravopisno komentirat tole na forumu in vsaj kej okolju prijaznega napis... LOL ;(( !!!

lp

hokuto ::

To je pa to, ko nekdo ni sposoben normalnega izražanja in je hkrati še tako nadut, da ne zmore sprejet upravičene kritike.

Saj ravno zato, ker je javni forum je primerno, da se udeleženec kolikor toliko normalno izraža, kako se ti sporazumevaš privatno, je pa tvoja stvar in me ne zanima. Če ne bi imel omejenih sposobnosti, bi lahko namreč uvidel, da se nisem obešal na pravopisne napake, ker bi potem cel tvoj komentar popravil, ampak samo na neumno napako, ki me na tvojo nesrečo precej zmoti. Zasledil sem jo že večkrat tudi v drugih oblikah (recimo "to sem napisal v Officih"), kar samo še dodatno prispeva k temu, da ob tako očitnih izlivih neumnosti moram reagirat >:D.
Ti pa raje poskušaš dokazat tvojo sposobnost s tem, da opravičuješ tvojo neumno napako z nesmiselnimi argumenti in osebnimi napadi (ob tem si uspel užalit predvsem gamerje, ki jih imaš očitno za manj vredne, čeprav jaz mednje ne sodim), namesto da bi vzel na znanje in je ne ponavljal. Poskus kajpada ni uspel8-).

boyan21 ::

A je to tema pravopisa mogoče? :)) :))

Xplicit ::

Jest morm rect da se zdalec ne verjamem da je applu res uspelo narest tko 'zmogljivo' mashino, sicer pa 'time will tell'

glede tistga pravopisa (linuxi pa to)
Zakaj vlovek nebi mogu met vec sistemov na enem kompjuterju) mogoce celo 3 in vec lunux-ev, torej en linux, 2 linuxa, 3 linuxi :\ pa se eni windowsi :D

Brane2 ::

Hehe. še en razlog več za montažo Gentooja na tak stroj. Prilagajanje novemu procesorju je tu v veliki meri stvar postavitve nekaj zastavic v gcc compilerju ali v najslabšem slučaju dodelavi gccja za optimizacijo za PPC970. :D

Asgard ::

smrdi po gnilem jabolku :D

Road Runner ::

Xplicit: kokr js vem je linux edninski samostalnik in ga drugac sploh uporablat ne mors

npr. kot voda... liter vode, dva litra vode, trije litri vode

distribucija linuxa, 2 distribuciji linuxa...

but I could be wrong :D


ce se pa vrnemo nazaj na temo... ze sami goli podatki kazejo na to da G5 MORA bit hitrejsi od G4

tuki ne govorimo o par mhz temvec:
- 2x 600mhz vec (2x2ghz : 2x1.4ghz)
- 833mhz vecji system bus, s tem da je za vsak procesor svoj in ne le en (2x1ghz : 166mhz)
- 256k vec L2 cacha, s tem da spet pri G5 za vsak procesor svoj (2x512kb : 256kb)
- 66mhz visja frekvenca rama (400mhz : 333mhz)

ze samo po tem lahko sklepamo kolk bolsi more bit G5 od G4. (pustimo primerjavo s pcji)

Dr_M ::

Racer D: to kar ti pravis je teoreticno res, ampak podobno je blo tut pri intelu z prohodom p4. imel so visje frekvence jedra in vodila, ampak so bli useen pocasnejsi od istofrekvencnih p3.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

hominis ::

dej dej hokuto, potem bi lahko jz tebe v mozag ker pises linux in ne GNU/Linux, nekdo drug bi spet mene v mozak zaradi drugih stvari in zadeva se ne bi nikol koncala ... ocitno folk res nima druzga dela kot da isce totalno brezzvezne greske drugih in se nanje obesa ... whatever

sej vse lepo in prav samo stos je v temu, da se potem tudi nadaljni komentarji nanasajo na tvoje bluzenje in hitro se zgodi, da komentarji zavijejo kar nekam na svojo pot. pol pa je totalno brezzveze da imamo komentarje na novice, raje uvedmo inspekcijo nad pravopis ... sem pa le mislu da sem se resu srednje sole in tistih zafrustriranih prfoksic slovenscine ;((

Road Runner ::

Dr_M:
1. istofrekvencnih mogoce, kle mas 1.2ghz razlike

2. dvomm da je biu TOK velk prehod, kle mas bus skor 800% vecji, pa se dva sta.

Malinovc ::

Hmm..
se najbolj natancen mark G5
Mislim... da je to..to... zadeva se nenavadno dobro obnese kot dual...
Ampak po sami specifikaciji procesorja je ALU dokaj pocasen.... mislim da se bo G6 verjetno ze splacala pred P4.
Ampak to je spet se eno mnenje nepoznavalca PPCjev.

lp

lorenz ::

Mislim da to nikamor ne pelje in da nivo na tem forumu tako mocno pada da bo potrebno "Tech" is tega foruma odstraniti.

Taki testi kot na tem linku "Bare feets on machintosh speed" - ime pove ze vse so trosenje gnojnice. Testirati masino z programi oz.operacijami za stari procesor na procesorju ki jih ta nima ali pa so cisto drugacne sploh pa niti slucajno niso z optimizirane je malo nonsense (sploh pa je to 64 bitni procesor) in ce bi se kdo tukaj spoznal kaj na arhtekturo in to povezal z zgoraj opisanim potem ne bi bilo takih komentarjev.
Kot upoarabnik Applov od leta 1986 dalje pa do danes in tudi lastnik PC AMD XP 2000+(samo za igrice) mislim da je Apple ena od redkih firm ki so v racunalnistvu razvili nekaj novega in da stalno postavljajo tehnoloske mejnike v razvoju.( Tega se zaveda celo Bill Gates ki je firmi ze veckrat pomagal v krizi ker se zave da ce bo APPLE crknil potem so oni malo v sosu ker ne bo vec pravih inovacij in nebodo imeli od kot kopirat in to ne pelje potem nikamor. Bodimo posteni : kaj pa se je na podrocju PC v zadnijh 10 letih zgodilo ( nic = podobni windowsi na istih jedrih +10000.dll , in paljenje frekvence od katere uporabnik na koncu nima nic). Tako da ce nekdo nima pojma o APPLU naj bo raje tiho ( to ja tako ko da imas doma Jugota in se na ves glas deres kako je dober in hiter , ko se bos enkrat imel Mercedesa potem bos komaj videl kaj je avto in do takrat bodi raje tiho)

MitjaP ::

No, jaz imam Maca in vsakič, ko ga zamenjam sem z njim na začetku razočaran, kasneje pa se to poleže in spet sem zadovoljen, da mi ni bilo niti enkrat potrebno instalirati operacijskega sistema (pa ne da ne bi znal, ampak ker to ni potrebno).


Da pojasnim: Najprej sem imel iBooka 500 Mhz. Glede na to, da sem prešel nanj z 700 Mhz AMD Durona, sem bil izredno razočaran, še zlasti zato, ker je OS bil v razsulu (bilo je obdobje najintenzivnejšega prehajanja na OS X). Kasneje sem nabavil PowerBooka 667 DVI. Glede na to, kar Apple obljublja, da dobiš z G4 procesorji (je obljubljal), je bil veliko razočaranje, ampak je tekle gladko, ne pa hitro. Sedaj sem na AlBooku 1 Ghz in zadeva je malo hitrejša od mojega TiBooka. Ni velike razlike kljub skoraj 400 Mhz prepada med njima.


Dejstvo je tudi, da operacijski sistem, s katerim bodo zadevo testirali oz. so jo, je pravi za G5. Zakaj le ne bi bil? Same mašine bodo namreč opremljene z MacOS 10.2.7 "Smeagol". V njem bo le vgrajena podpora za procesor, nikakr pa ne kakšna izboljšava. Panther je že v obtoku, sicer preview, ampak nekaj je. Tudi ta ne bo podbiral 64 bitnosti. Zakaj bi mašino torej testirali na linuxu/unixu, ki podpira 64 bitnost? Takih uporabnikov bo izredno malo. Vsi bodo ostali na MacOS. Če se je Apple odločul, da ne bo 64 bitnega OSa, je pa razlog temu seveda mogoče iskati v tem, da za to ni potrebe, ker s tem vseeno ne dajo v nič velikega dela procesorja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applov G5 ali x86?

Oddelek: Novice / Procesorji
143175 (2471) bradek
»

PowerPC res hitrejši od Pentiuma? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
648158 (5985) jype

Power Mac G5 vs. AMD 64... ali kako Apple živi v zablodi, da imajo najhitrejši osebni

Oddelek: Strojna oprema
242226 (1691) kuglvinkl
»

Apple zastopnik za SLO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
747197 (6527) Gandalfar
»

Power Mac G5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
815917 (4655) MitjaP

Več podobnih tem