» »

Apple zastopnik za SLO?

Apple zastopnik za SLO?

1
2
»

IceIceBaby ::

Jaz nisem nikol jamral zarad popravkov. Če jih je velik pomen da skrbijo za varnost. Jamral pa sem čez način updejtanja, ki bi lahko bil v winsih dost bolj elegantno narjen. Ampak nima veze, to je pač treba delat povsod.

A za T40 maš kakšne benchmarke ? 15" powerbook ma 1 oziroma 1,25GHz G4 not, ki nikakor ni počasen. Velikih excel dokumentov nisem odpiral, vem pa da je računalnik zlo hiter pri urejanju video posnetkov. Žal mam samo take izkušnje, bi blo pa zanimiv nardit test.

Cena pa presenetljivo pri PowerBooku spet ni 500k višja. PowerBook s combo pogonom stane 40k manj od IBMa (t40 1,6), ima boljšo grafično, firewire 800 in večji zaslon... ampak morš wireless mrežno dokupit (čeprav je 54mbps) pa samo 60gb disk ima. Če pa kupiš 1,25 powerbooka je pa ta 100k dražji, ampak ima DVD pekač, 54mbps wireless, osvetljeno tipkovnico pa še kej bi se našlo.
Tko da tuki ni glih neke hude razlike v ceni, pač je mal drugačna konfiguracija, ampak če po opremi gledaš so cene zlo podobne. Torej, kje je tistih 500k razlike ?

IceIceBaby ::

Brane2, tale tvoj zadnji stavek se mi dopade. Mac je ena od varjant. Le da gre očitno nekaterim v nos, ko si folk kupuje drage računalnike. Zato ker dobiš crap PCja že za 100k najcenejšega maca pa komi za 200k je Apple takoj 2x dražji. Večina ljudi vidi samo 1000mhz za 200k pri Applu in 2000mhz za 100k če kupiš PCja. Ampak v praksi se pokaže da je tistih 1000mhz od eMaca kar hitrih, in da se po 2 mesecih na računalniku ne nabere za pol diska adwara in razne svinjarije (kot pri povprečnem uporabniku ki kupi sistem za 100k sit) tistih 2000mhz od celerona pa se izkaže za bolj bogih pa še virusi se hmal pojavjo... Servis pa ni poceni.

Uglavnem, jaz še vedno trdim, da so Maci zelo primerni za vse vrste userjev. Od 12 letnih frocov ki samo ircajo do programerjev itd. Pri igrah in nekaterih specifičnih opravilih Maci popušijo, drugje so pa čist solidna konkurenca in če dobr pogledaš kaj ponuja niti niso pretirano dragi.

noraguta ::

hmmm pri najbolsi volji nevem ke sm spisal 500k razlike ampak ,ce sem ze to jemljem nazaj. aja od T40 zaslon je precjej bolsi od PBjevega. za compile time pa lahko povem da je za vsaj za 1/3 krajsi na cenrtinotih kot pa na pbjih.

maci so ze fajn sam mac userji te ponavadi z nozem ce rečeš kaj čez njihov ponos, se linuksaši so bolj na easy.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

BigWhale ::

> maci so ze fajn sam mac userji te ponavadi z
> nozem ce rečeš kaj čez njihov ponos, se
> linuksaši so bolj na easy.


Ah, dej no... Po macih pljuvat je brez veze, ker vas vecinia niti ni delala s temi racunalniki. Jaz sem se pa z njimi ukvarjal ze takrat, ko je v njih tiktakala se motorola... ;>

Mac je sedaj dobil nek zgleden operacijski sistem... Prej tega ni imel ;>

Jux ::

Jst sm včeri na faksu vidu tega pb 12" (ne vem al je bil g4 al g3) ampak osX, i wanna have! Predvsem pa stvar zgleda neverjetno lepa, lahka oh in sploh. Sam imam doma eno NEC verso, ki je pomojem še enkrat težja od tega notebooka, ta powerbook je zgledal kot tapravi prenosnik.

Men se zdi, da res težko na žalost najdeš v PC svetu neki tolk prenosljivga, predvsem pa lepo oblikovanega kot apple powerbook. Mislm, vprašanje je a se splača investitrat v tako lahek prenosnik - vendar če se že razmišlja v te smeri, potem se splača vzeti v obzir pb. Jst vem da sem se zaljubil v njihovo oblikovanje :D!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

predvsem pa, ko bi vsaj prodajali kakršenkoli PC prenosnik, ki je tako majhen kot iBook za manj kot 300k sit, kolikor iBook stane.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

IceIceBaby ::

noraguta, sori. 500k razlike je Demos omenjal. Sicer pa...zakaj je že 14" od IBMa tolk boljši ? Reolucija je sicer večja, ampak to ne pomeni prav dosti. Od PBja zaslon je mene ful navdušil. T40 sicer še nisem videl v živo, ampak sem dost drugih IBMov vidu in se mi ni zaslon zdel čist nč boljši pa še widescreen niso. Ampak pustmo, važno je to, da cena za PowerBooka ni tako gromozanska kot nekateri pravjo. Je čist primerljiva s PC prenosniki, v nekaterih primerih pa celo precej nižja. Ubistvu se zaradi cene že čez cel thread kregamo in zdej si lahko na 2 primerih ogledate dejansko stanje. Lahko pa še kakšno primerjavo z desktop PCjem nardimo.

iration ::

Lahko pa si pogledamo že narejene primerjave med komentarji na linku, ki ga ja dal ALIEN.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

IceIceBaby ::

vitaboy writes "Sound Technology, one of the "leading UK distributors specialising in musical instruments, music software and pro-audio equipment," seems to have some data regarding the real-world performance of the G5 compared to the high-end PC. They state, 'The dual 2GHz Power Mac G5 with Logic Platinum 6.1 can play 115 tracks, compared with a maximum of 35 tracks on the Dell Dimension 8300 and 81 tracks on the Dell Precision 650 each with Cubase SX 1.051 ... More impressively, the 1.6GHz single-processor Power Mac G5 played 50 percent more tracks than the 3GHz Pentium 4-based system.'"


Med drugim sem da tem linku najdu tale odstavek. Aktualno, ker glih o muski govorimo.

Zheegec ::

Nekako ne morem rect da bi tak sistem lahko naredil z opteroni. Pa ne recem da je apple poceni, ampak je dejansko vreden svoje cene.


Kaj pa 20.000 Opteronov, ki bodo sestavljali najhitrejši superračunalnik, Red Storm, nekoč letos (maja menda)?

Zakaj res so benchamrki G5 res in samo na Applovi domači strani, drugje pa ne, in ne dajo te svoje ultra-hitre mašine na benchmark neodvisnim stranem? Me res zanima kako se lahko dual G5 primerja z A64 3400+ >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Gandalfar ::

A so vsi tolk nesposobni, da ne morjo it do najblizjega apple dilerja in si sposodit G5 al kaj? Mislm, kaksen argument je pa to... :]

Zheegec ::

Ma ne vem, G5 benchamarki so tako redki kot Itanium2 benchmarki, samo menda oba procesorja razturata, kar poglejte na www.apple.com in www.intel.com
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

IceIceBaby ::

Sej maš dost benchmarkov na netu. Sicer večinoma home made zadeve in večinoma so G5 primerjani z drugimi Maci. Zakaj pa Apple ne da še enkrat testirat je pa jasno. Zakaj pa bi, oni že majo teste 1 "neodvisne" organizacije, in to je dovolj.

Sicer pa jaz o hitrosti sploh nisem nikol govoril. Nevem kolk so athloni hitrejši če sploh so kej. Ampak povedu sem da poznam folk, ki že uporablja G5ke za vse sorte opravil althlona 64 pa še nisem v živo videl, nevem zakaj. Mogoče so predragi ali pa niso tako uporabni.

Btw...kako je sploh s temi zadevami ? A je treba linux gor laufat al delajo navadni XPji in navadno programje gor ?

Ikarus ::

Jest mislim, da večina, ki odpravi mace z levo roko kot popolnoma neprimerne 2xdražje-2xpočasnejše stroje, ne ve o čem govori, oziroma ni maca še nikoli uporabljala.

Bom opisal svojo izkušnjo, neračunalniškega uporabnika, ki pa ni popolni analfabet - uporabljam računalnike od commodorja naprej - da bi mogoče komu olajšal življenje.

Sam sem tudi s skepso gledal na te lepe strojčke, ko sem primerjal njihove cene in specifikacije z pcjaškimi - dokler nisem pred 1 mesecem dobil za darilo "low end" iBooka z 1ghz proc., 14inch monitorjem in airport kartico in postajo. Moj solidni athlon pc z 19" monitorjem in vso običajno dodatno opremo je približno enak čas neuporabljan, glavna težava z iBookom pa so občasni prepiri z ženo, kdo ga trenutno bolj "nujno" rabi - zaenkrat mi jo še uspe zriniti na enega prastarega ibma, na katerega tapka svoj članek, ampak razmere se elektrijo.... Zakaj nisem samo zadovoljen z macom, ampak celo navdušen, zakaj bi sploh pisal o nekem relativno postranskem orodju za vsakdanjo uporabo?

Po več letih windowsev mi jih še vedno ni uspelo z uporabniškega konca nagruntati do te mere, da ne bi rabil forumov, občasnih klicev prijateljev in dodatnih programčkov, da bi delali brez jamranja tisto, kar bi si želel od njih (nič posebnega, pravzaprav, večinoma berem članke na internetu, pišem mejle, poslušam glasbo, pogledam kak film, uredim kakšen video in pa seveda trojček iz kompl. office). Pri tem so me winsi vedno bolj vlekli v svoj kotel, nehote sem se seznanil z registrom, zvedel, da je treba občasno defragmentirati diskovje, da je treba skrbno odstranjevati spyware, da nujno rabim zone alarm, da je fino, če imam takšne in takšne particije, da je swap na svoji lastni, da občasno zaženem ta-in-ta program, da počisti register, da updajtam winse, da skrbim, da so driverji ta zadnji, ali pa predzadnji, če se ta zadnji od grafične ne razume s predtazadnjim od zvočne, ki je seveda prestara za tazadnji driver od zvočne, kako se znebiti zoprnega messengerja itd..... Do neke mere zna biti to zabavno, ampak sčasoma človek ugotovi, da se ukvarja z računalnikom, namesto da bi na njem pač počel tisto, za kar ga je sploh kupil. "It just works" iz applove reklame res drži - po enem tednu, še prej verjetno, sem bil z osx bolj domač kot kdajkoli z winsi - preskusil sem tudi linux in sta stopnici med temi tremi glede ergonomije približno enaki. Winsi zgledajo narejeni bolj od-inženerjev-za-inženerje, appli pa za uporabnike: na winsih dobim error code xyz, ki da ga je ta-pa-ta proces encountered medtem, ko je hotel accessat to-pa-to, medtem ko me iBook prijazno obvesti, da ne more prebrati dvdja, ker je verjetno umazan - ko ga res obrišem, nadaljuje točno tam, kjer sem prenehal gledati. Ko 3-letni sine prihrumi z metlo v kuhinjo in panično zaprem prenosnika, da ga ne bi zamenjal za ščit, iBook čez pol ure, ko ga odprem, brez pompa in klika nadaljuje dvd, kjer sem prenehal gledati. Enako z internetom - ko ga odprem, se mirno poveže z airport base station in že srfam, pregledujem pošto itd... Zadeva je stabilna, pa ne bolj stabilna kot winsi 98, kar win xp res so, ampak stabilna kot sesalec, ki vedno sesa, kadar mu daš elektriko. 22:41 up 16 days, 21:12, 2 users, load averages: 0.13 0.08 0.08; winsi so zdržali največ dva-tri dni, potem je bilo treba resetirati, vsake 6 mesecev pa sveže namestiti sistem, vsakič zaradi česa novega.

Urejanje videa je poezija, medtem ko se mi je adobe na pcju neprestano sesuval in je bil pinnacle toliko "prijazen", da je najprej počakal, da sem vanj vložil uro dela in šele potem zmrznil, iBook mirno melje - resda počasneje - in človeka spodbuja, da še kaj doda brez strahu, da bo v naslednjem trenutko vse izpuhtelo. Kamera se samo priključi in že se pretaka video - pri pcju nikoli nisem vedel, kdaj bo treba resetirati, da bo zaznal kamero. V kombinaciji z .Mac storitvijo sem že drugi dan - po rosjtnem dnevu - ta rojstni dan rolal na internetu in so si ga lahko kolegi pogledali v qt formatu...

Tišina je blagodejna in popolna, kdor večinoma bere na računalniku ve, o čem govorim. Uporaba v knjižnici ali razredu, če to že lahko počnete, je povsem neproblematična. Menda je iMac podobno tih, za G5 ne vem.

Estetika: od zunanjosti do operacijskega sistema, ikon, oken, glajenja fontov, do estetike enostavnih fint, kot je npr. v iPhoto za hitro prilagajanje velikosti thumbnailov, ko želimo različno preglednost nad različnim številom slik...je vrhunska.

Kaj naj rečem glede cen? Komur gre predvsem za uporabo in ni odvisen od nekega specifičnega programa, ki teče samo na x86, toplo priporočam, da kakšno uro preživi za macom....kdor rad občasno kaj pošraufa, uživa v benchmarkih, navijanju itd. - mu je računalnik bolj cilj kot sredstvo - za takšnega so boljši pcji. Sicer je res, da so maci - predvsem pri nas in predvsem namizni modeli - res predragi, vendar je tudi res, da sam ne kupim nobenega pcja več - zame so pod črto, ne na začetku, veliko veliko dražji pcji.

Lp.

Pepe ::

Bravo Ikarus in njemu enaki!

Ma je treba najprej pošteno sprobat in se šele potem pihat, ako sploh.
Mac je klasa zase ampak za tiste, ki ga rabijo.
Ne poznam človeka, ki bi bil razočaran nad njim, razen takih, ki ga kupijo z namenom da bi meli 768,13 slik v Q3, ker so pač dobri za grafiko.:\

Lp
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

tha_man ::

Hehe, pišete take stvari kot smo jih pred 10 leti pisali Amigaši :) Ikarus, ma tale tvoj iBook G3 al G4 procesor?
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

IceIceBaby ::

1ghz so samo G4

lorenz ::

Ikarus ,

Dobrodosel.







Mac user od 1987 (moj prvi mac MAC 128K) in tako dalje ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lorenz ()

Microsoft ::

Hja, od kar sem jst kle nazadnje bil, se je tolko novega napisalo, da mi je zdele vzelo kar neki časa, da sm vse prebral.;)

Zdej mene še neki zanima glede teh MACov in kompatibilnosti.

Najprej me zanima, kako je to kaj kompatibilno za hardwareom? Recimo tisti G5 (pokončna škatla). Jst mam tipkovnico pa miško Logitech, USB. A lahka potem to tudi uporabim tudi na MACu? PA recimo mofem (COM)?

Pa kako je s kompatibilnostjo s PCjem preko LAN mreže? To me zanima zato, ker imam PC z okol 220GB diska, pa bi rad, da recimo če si omislim MAC, da bi z MACom potem imel dostop do podatkov preko LANa (ali kako drugače, recimo USB, infrared,...), ki so na PCju in obratno. Gre to? Ker nebi bilo glih napredno, da bi potem moral snemati CDje, da bi lahka prenašal podatke iz ene platforme na drugo...;)

Ali pa recimo ta. Da bi si kupil nek cenejši MAC, potem pa še neko malo boljšo zvočno kartico, recimo od Creative Audigy. A ma potem ta mac PCI slot, pa če bi potem lahko to skupaj sestavil in da bi delovalo? Hm, to bi blo za mene zelo vredu. V primeru, da tole ni možno. Kakšne so potem kaj zvočne kartice za MACe in kake reže majo, če niso PCI?

Pa mislim, da je jype al kdo že govoril, da z MACom nekaj programira. Zanima me, če obstaja kak programski jezik (free al pa za male pare), v katerem bi lahko izdeloval programe za obdelavo zvoka (pač, to kar se uporablja v studijih) in da bi bila sintaksa podobna ali celo ista kot v C++?

Pa ker še nikoli nisem uporabljal MAC OSja, me zanima, kako tam kaj zgleda, ko greš na net, ko kje pišeš text, ko gledaš film, slike,... A lahka kir prlima kako sliko printscreena gor?:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Kar se tice kompatibilnosti usb naprav ni tezav s kompatibilnostjo. Logitech celo prilaga MouseWare al kaj je una igracka za OSX. :)

S kompatibilnostjo preko mreze ni problema. Notri imas tako Sambo kot NFS kot AppleTalk. Kliknes na Network pa se povezujes.. :)

Za vgradne kartice ne vem. Naceloma ti gor laufa python, drgac pa ne vem. Verjetno kaj obstaja. Kaj uporabljas na win32 in ki stane izredno malo?

Delas pac tako kot se dela v vseh operacijskih sistemih. Klikas naokoli in poganjas programe, ki imajo zelo podoben look in feel windowsom. Odpres Word in pac delas kar delas v wordu. Odpres Safari ali pa Internet Explorer ali pa Mozillo/Firebirda in surfas. :)

IceIceBaby ::

Programskih jezikov maš malo morje. OSX je UNIX in na voljo ti je vse kar je na voljo recimo uporabnikom freeBSDja.

Kompatibilnost prek mreže ni problem, z miškami in ostalimi napravami tudi ne. Maci uporabljajo tudi enake diske kot PCji, imajo PCI slote (powermaci, all-in-one sistemi nimajo prostih slotov), in AGP slot. Čeprav powermaci so kar drage zadeve, pomoje cenej skoz prideš z iBookom ali eMacom (cca 200k je nov) in externo zvočno kartico.

Če te zanima kako zadeva zgleda najboljš da greš probat. Pojdi v eno trgovino kjer majo Mace pa naj ti pokažejo. Tuki maš pa še 2 screenshota:

slika 1
slika 2
pa še link do članka, ki je sicer že malo zastarel ampak vseeno pomaga, da boš vidu kako osnovne zadeve potekajo.

Microsoft ::

Gandalfar, ja recimo za pisanje kakih simpl programov sem do sedaj uporabljal devcpp. Zdej sem se začel malu učiti pisati windows aplication programe v VS C++. In ta program ni zastonj, sam enosatvno pozan tolko ljudi okoli, ki ima piratsko verzjio, da ni bilo težko priti do le te.
Pri MAC programskih okoljih pa dvomim, da je v Slo tolko piratov, da bi lahko dobil to za male pare. Ker niti nimam odvečnih miljonov, da bi si lahko kar original privoščil... Pa a obstaja kak "VS C++" za MACe? Kako tako dobro programsko okolje, ki bi seveda teklo na MACu, s katerim bi pač bilo možno napisati kvalitetne programe za obdelavo zvoka?

kst, kolko pa so kaj cene tistih powermacov, ki imajo PCI slote? Kr pol bi lahak jst recimo dal grafično iz PCja v MAc, pa mrežno, pa zvočno.... To bi blo vredu.8-)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

Vse se dobi. P2P omrezja delajo svoje...

Drgac imas pa tako CodeWarrior kot tudi XCode od Appla in se vse open-source portable knjiznjice in GUI (KDevelop npr.) in potem pac v SDL ali pa cem programiras zvok. Pogledas v cem so obstojeci open-source programi za delo za zvok implementirani (kero knjiznjico uporabljajo) in delas v tem.

IceIceBaby ::

jup, zraven OSXa dobiš developer tools ki imajo vse te zadeve, ki jih jaz ne poznam zraven :)

JimiBtn, za rabljene Mace poglej na http://www.epl.si/borza včasih se pa tudi na bolhi kej najde, ampak redko.
Se da dobit dokaj pocen mašino če se zagrebeš, ampak v glavnem so pa cene nenormalno visoke za rabljene Mace. Verjetno posledica nenormalno visokih cen, ki so veljale v sloveniji, ko so se te računalniki kupovali.
Z mrežno kartico pomoje nebo težav, ker je itak standardna oprema. Zvočno mislim, da boš lahko not porinu, pri grafičnih je pa problem. Sicer je grafična enaka kot za PCja le da ima drug bios. Če hočeš da ti bo v Macu delala jo morš flashat z Mac biosom.

Gandalfar ::

Sej mrezno pa graficno pa vse stvari itak dobis zraven, ker pri nas ne mors kupt samo G5 procesorja in okoli tega vse sam zgradit ampak kupis kompleten racunalnik, skupaj z zvocno, graficno, mrezno itd.

Seveda lahko potem nadgrajujes in menjas, dodajas ampak naceloma tega racunalnika ne rabis nikoli odpirat.. :)

Zgodovina sprememb…

1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Macbook in BTC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
958209 (6598) Mulh
»

MacWorld Expo 2006

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
494951 (3526) TribesMan
»

Apple

Oddelek: Strojna oprema
332316 (1774) Jebiveter
»

iBook

Oddelek: Kaj kupiti
151614 (1433) jype
»

Power Mac G5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
815903 (4641) MitjaP

Več podobnih tem