»

Prihaja Galaxy S4 Zoom

vir: The Verge
The Verge - Samsungova družina Galaxy S4 se je res dodobra namnožila, saj je ravnokar dobila še četrtega značilnega predstavnika. Poleg običajnega in daleč najbolj pompozno predstavljenega Galaxy S4 (ki sicer res pride v več strojnih različicah, dveh GSM z različnima procesorjema ter različicah za Sprint in Verizon v ZDA, poleg Googlove izdaje z nepreoblečenim Androidom 4.2) smo namreč že videli Galaxy S4 Mini ter bolj trdoživ Galaxy S4 Active. Skupaj z napovedmi slednjega se je govorilo še, da bi lahko videli bolj fotografsko usmerjeno različico. Tudi slednja je zdaj realnost.

Ta pride v obliki Galaxy S4 Zoom, fotografske sposobnosti pa predstavlja senzor s kar 16 milijoni točkami in sistem leč, ki omogočajo 10-kratno optično...

91 komentarjev

Google vključil "kill" stikalo v Androida

MacRumors.com - Ko je Apple izdal svoj SDK paket razvojnih orodij, najnovejšo različico popravkov in predstavil svoj iTunes App Store za prodajo programov, je bilo najbolj šokantno odkritje, da je Apple v svoj programski paket vključil tudi t.i. kill stikala, s pomočjo katerega lahko Apple katero koli aplikacijo, za katero bi se izkazalo da je uporabnikom škodljiva, izbriše iz vseh telefonov, ki so jo kupili.

Podobno kill stikalo pa bo možno najti tudi v Google-ovem Androidu - tako Pogoji uporabe že pred samo izdajo opisujejo, da si Google pridružuje pravico do izbrisa katere koli aplikacije, za katero se izkaže da krši pogodbo. To sicer pomeni, da je Google nekoliko bolj odkrit glede stikala kot Apple, ki je potrdil obstoj le-tega šele po izdaji SDK-ja, vendar pa bi enak odnos do uporabnikov, kot ga je imel Apple, bil za Google poguben, saj je že po Apple-ovem razkritju prišlo do velikega šoka med uporabniki, ponovna ponovitev vaje pa bi bila že neumnost za podjetje kot je Google.

Google se...

19 komentarjev

iTunes se širi po Evropi

Reuters -

Pri Applu so objavili, da nameravajo ta mesec storiti velik korak s svojim spletnim servisom za prodajo glasbe iTunes, ko ga bodo razširili na dobršnem delu Zahodne Evrope. Trenutno iTunes deluje v ZDA, VB, Franciji in Nemčiji, skupno pa so prodali prek 125 milijonov datotek. Pri Applu priznavajo, da je iTunes velik hit v Ameriki in v Veliki Britaniji, drugje pa se uveljavlja mnogo težje zaradi močno zakoreninjenega piratstva v ljudeh.

Apple pravi, da bodo iTunes razširili na pet novih držav v EU, zagotovo na Italijo in Nizozemsko. Analitiki pravijo, da bo imel Apple z uvajanjem in trženjem iTunesa v Evropi večje probleme kot v ZDA. Glavni razlogi so jezikovna pestrost, piratstvo in množična uporaba P2P-programov tipa WinMX, eMule, KaZaA in podobnih, poroča Reuters.

4 komentarji

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

vir: Apple
jabuk.net - Apple je na WWDC konferenci predstavil nove LCD-ekrane, oblikovane v stilu aluminijastega Power Maca G5. Največji od njih se razteza na površini 30-ih palcev in podpira ločljivosi do 2560 x 1600 pik. Manjša modela pa sta velika 20" in 23". Da bi lahko prikazovali sliko na tako velik ekran, so pri nVidii posebej za ta namen izdelali grafično kartico GeForce 6800 Ultra DDL z dvema paralelnima DVI izhodoma. Vrtoglava pa ni le velikost ekranov temveč tudi cena, ki v ZDA brez davka znaša kar 3200 ameriških dolarjev.


Druga, pomembnejša predstavitev se je vrtela okoli nove različice OsX-a -- različice 10.4, poimenovane Tiger. Na voljo bo šele v prvem četrtletju...

27 komentarjev

Prvi PowerMaci G5 potujejo iz skladišč

Apple - Apple je skoraj po mesecu in pol začel pošiljati prve zloglasne PowerMace G5 svojim kupcem, a zaenkrat le enoprocesorske. V Evropi jih je v najboljšem primeru mogoče pričakovati čez teden ali dva. Tukaj govorimo o dveh konfiguracijah:

Prva za 2.278 evrov ponuja 1.6 GHz 64-bitni PowerPC G5 procesor z 800 MHz sistemskim vodilom in 256 MB pomnilnika, razširljivih na 4 GB. Ima 80-gigabajten Serial-ATA disk in grafično kartico nVidia GeforceFX 5200 Ultra s 64 MB pomnilnika. Druga za 2.638,80 evrov ima 1.8 GHz procesor G5 s sistemskim vodilom na 900 MHz, s pol gigabajta pomnilnika, razširljivega na 8 GB. Notri najdemo 160 GB SATA disk. Ostale enote so večimanj enake, v obeh računalnikih pa najdemo še 4x pogon Superdrive.

Dvoporcesorske postaje pričakujmo kasneje v avgustu.

7 komentarjev

Apple laže, drugič.

Bare Feats - Ni še popolnoma jasno, kaj je imel Apple za bregom, ko je na WWDC v Friscu predstavil nov stroj G5 in prikazal izjemen razkorak med njim in Winteli. Vse bolj pa postaja jasno, da je nekaj le imel. Ni znano, ali je šlo za predelave PowerMaca ali za "invalidizacijo" konkurence.

Zadnji testi, katerih verodostojnost je težko potrditi, kažejo namreč, da je G5 korak nazaj ko gre za navadne operacije (ne s plavajočo vejico). Posebej je na strani omenjeno, da gre za resnične teste! Članek si oglejte tukaj.

18 komentarjev

Power Mac G5

vir: Apple
Apple - Včeraj se nam je izmuznila novica o izidu novega Applovega sistema Power Mac G5. Po Applovih besedah naj bi bil to najhitrejši osebni računalnik, ki je trenutno na voljo, pojavljajo pa se že špekulacije, če niso česa "priredili". (O tem berite v novici nižje.)

Osnova Power Maca G5 je IBM-ov 64-bitni PowerPC 970 procesor, ki prav tako poganja tudi 32-bitne aplikacije. 58 milionov tranzistorjev pri 0,13 mikronih s SOI (silicon-on-insulator) tehnologijo lahko naslovi 8 GB pomnilnika, teoretično pa celo 4 TB fizičnega pomnilnika, kar mu dovoli veliko manevrirnega prostora za prihodnost. Trenutno so zunaj dvo-gigaherčni modeli, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi tro GHz. Ker pa samo hitri procesor ni dovolj, je tu gigaherčni FSB za...

15 komentarjev

Pokvarjeno jabolko

HardOCP - Tudi največji sovražniki Applea morajo priznati, da so Maci zelo luštkane mašince, tudi v primerjavi z modificanimi PC ohišji. Ker pa se v marsičem ne morejo meriti s PCji, so le redko izbira domačega uporabnika. Pri HardOCPju so zato vzeli eno ohišje od PowerMaca in ga predelali v pravo PC LAN kišto. Kot vsak Mac, izgleda tudi tale modifikacija smrtonosno dobro, zato kar hitro k branju. Še slinica ... ekhm ... slikica [:D].

0 komentarjev