» »

Power Mac G5

Power Mac G5

1
2
»

IceIceBaby ::

v EPLu imajo vse na macih, tudi računovodstvo :) Drugač pa vem da ma Renault tudi nekaj veze z Applom. Baje da majo na vsakem pooblaščenem servisu maca ker Renault Francija forsira Mace.

Drugač je pa vsak comp. za neki dober. Maci so očitno preslabi za CNC kontrolerje, so pa toliko boljši na grafičnem področju in pri obdelavi videa. Si mogoče že kdaj slišal da bi kdo s PCjem video montiral
>:D

noraguta ::

jap kar precej video montaze se naredi na pcu.

MitjaP ::

nehimo se flancat..... z maci se montirajo hollywood filmi..... res, da so tu še bolj sposobni SGI-ji in nekatere Unix postaje, ampak definitivno je Mac pr videu pred PCjem.... realtime je na macu neki običajnega, medtem ko PC lahko o realtime sam sanja in ga zagotavlja sam kolker pač to procesorjeva moč dopušča (govorimo o PCjih primerljivih s powermacom - ker rack server si lahk dobi vsak - pa tud tu bi mac bil boljši)... o Velocity engine-u (AltiVec) pa lahk PCji sanjajo še kr neki let..... G4 še daleč ni za staro šaro in je zelo sposobna zadeva, težava je le, ker je motorola nesposobna, da bi nardila velik hitrejše procesorje zelo hitro in jih dela z veliko zamudo... G5 je seveda druga zgodba.... še boljša.....

kopernik ::

hja, vsaka stvar je za nekaj dobra. Ne vem, zakaj bi tukaj delali znanost. Za nekatere stvari je boljši MAC, za druge pa PC. Vendar je očitno PC bolj dostopen in opravi večino stvari dovolj dobro. V nasprotnem primeru bi vsi kupovali Apple. Tako je to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

noraguta ::

alivec je ze nekaj casa ua SSE2. G4 izdeluje IBM. Realtime je pa fraza trgovcev. Macos ni real time operacijski sistem kakor niso windows in niti linux ni QNX pa recimo je(ob dolocenih pogojih).

MitjaP ::

not true... http://www.theregister.co.uk/content/39...

Še nisem znoru U know... G5 je po dolgem času uživljeno sodelovanje med Applom in IBMom.
Power4 se imenujejo ti procesorji, ki jih IBM dela za svoje serverje (ne pa tud za Apple), pr Motoroli pa drgač... gre pa za PowerPC tehnologijo! Apple ima pa avtorsko pravico za Gx imena.. .tko da on daje G3, G4, G5, Gx imena procesorjem.
SSE2 my ass... kolk aplikacij pa to podpira? (se opravičujem za tolk popravkov, ampak tole sem mogu dopisat). AltiVec (!!! - ne alivec) je vzet iz Crayev... tisti, ki poznate resne delovne postaje in superračunalnike, boste vedl, zakaj gre; medtem ko je SSE2 verjetno nastal na isti način, kot pa je dobil simpatično ime.

Noben ni govoril o real time operacijskih sistemih, pač pa o realtime izvedenih operacijah (naprimer transitions v filmih oz. video posnetkih itd.)... kr poskuši ti s kakim PRO programom obedlovat video realtime.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

noraguta ::

ups res dela sedaj za apple samo motorola.vmes je vpadel ibm za nekaj casa ko motorola ni shendlala vse produkcije.

SS2 podpira precej novih aplikacij. Lightwave na pcu al pa macu ni vec primerljiv.

brez problema montiras real time na pcu pa se vec hardwareta mas na izbiro.

MitjaP ::

exactly! :) sam morš hardware kupit :) pr macu pa zadeva deluje tud brez dodatnega hardwara, ki bi ti razbremenil stroj pred nadpovprečnimi napori zaradi premlevanja videa.
No jest sem se ukvarju z obema zadevcama in Mac is my choice.

Lightwave mene dejansko ne zanima. Na Macu rula Maya + Shake 3 + Final Cut Pro 4 + Cinama Tools + DVD Studio Pro. In maš celo linijo za obdelavo in dodelavo video posnetkov (profesionalnih)... BTW: za Lord of the Rings so uporabl Mace. Mogoče pa so odkril, kje je catch pr celi zadevi. in pol en server rack, da ti pomaga rendat 3D in to je to.

Res se zdajle ne spomnim nobenega hollyw. filma, ki bi mel dobre specialne efekte in bi bil narejen na PCju... bi pa rad poznal kakšnega, da bi ušel moji nevednosti, zato le z besedo na dan. Aja... pa če je preverjen podatek, da ni bil obdelan z Applom, pol še ne pomeni, da so ga s PCjem :) Tu so še SGIji in še drugi.

Aja.... mogoče mi bo kdo vrnu s temile SGIji - zakaj so že preklopl na x86 delovne postaje? sej poznate logiko trga a ne? kar se dobro prodaja in kjer lahko veliko iztržimo, pa malo damo za razvoj in smo vseeno na tekočem s tehnologijo, je za nas - vse za dobiček.

Še zanimivost: ko sem bil v srednji šoli sem si resnično skor kupu enkrat SGI O2... :) Am I lucky or what that I didn't do that :) Zakaj za vraga bi jest kej uporablju tisto mašino :)))

(DODANO) AHA.... pa še neki - a ste se kdaj vprašal a je boljša CISC al RISC tehnologija? No z macom ste na RISC... z x86 pa na CISC

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

noraguta ::

mislim , da so kar povecini SGIji.In pc.Samo drugo je ,da apple odzigne malo atomsko gobico ce ga kdo uporabi.
ostalo si pa odgovoril ze sam. pcji so enostavno poceni.

Brane2 ::

Kot vem, je bil na tem področju v "muha kategoriji" prvi Intel s svojim MMX. Altivec je nastal veliko pozneje, ko je bil MMX že dolgo v igri in je prišel ven SSE.
Gre za SIMD hardver.

Kar se 9700-tke (ali po Appleovo G5) tiče, je definitivno luštkan strojček. IBM pravi, da za svoje tahude mašine pripravlja "Power5", ki bo nasledil "Power4" nekje naslednje leto.

Baje so zunaj že prvi benchmarki. Powr4 je dvoglavi stroj, ki nima dodatnih registorv ampak celotna dva CPU corea, vsakega s svojim L1!

Me zanima kako bo videti "Power5". Vsekakor bi blo zanimivo videt TA stroj na ATX MoBoju !!! >:D >:D

Kar se 9700tke tiče, je generacijsko videt precej podobna Opteronu, vendar v lažji kategoriji. Manj L2 cacheja, sicer hitro, vendar eno samo vodilo za komunikacijo z zunanjim svetom (brez HT ali PCI-X kanalov). VIdet je, da se da z njim brez dežav sestavit samo dual-CPU mašino (ne pa 4 ali 8-way)...

Je pa poraba zanimivo majhna. Pri 1.2 GHz požge samo 19W in pri 1.8GHz 42W (povprečno)...

Brane2 ::


(DODANO) AHA.... pa še neki - a ste se kdaj vprašal a je boljša CISC al RISC tehnologija? No z macom ste na RISC... z x86 pa na CISC


Ta razlika ni več tako zelo očitna, pravzaprav se je sploh zameglila že od P3 dalje. Tanovi stroji itak pretverjejo Intel ukaze v nekakšne RISC opkode.

Edina posledica je da so bolj komplicirani in se za isti učinek (pri ostalih parametrih enakih) načeloma mogoče bolj grejejo. Pa še tu sta Intel in AMD s svojo agresivnostjo precej zanulirala razliko.

G4 je v mnogih pogledih zaostal za generacijo in več za konkurenco. Že prepustnost vodila je na ravni tam enga Celerona.
G5 je torej ujel generacijski razkorak. Ni pa videt (kot to kaže Apple), da so korak pred konkurenco. Samo ujeli so (del) zaostanka.

žvau ::

Menj je najbolj hecno ker nekateri primerjajo Mac-e in PC-je. Pol pa pravijo da se PC-ji sesuvajo. Tud Mac-i bi se če bi ljudje na njih uporabljali tolk necertificirane opreme (komponent) kot na PC-jih. Samo poglej različne kartice in driverje na katere XP opozori da niso certificirane in da mogoče ne bodo delovale. Mac teh problemov nima ker je strojne oprema v njih stestirana. Pol pa vidim kolk nekateri nalagajo raznih programov na comp ki jih slpoh ne rabijo. Mam enga kolega ki si je vsakič naložil vse programe iz CD-jev ki jih je dobil ob revijah. Pol ko pa ma cel CD naložen gre pa po disku programe iskat in gledat kaj kaj je naložu. Pol mi pa model stalno joka kolk so Wins nestabilni.
Kolikor vidim raznih programov za Mace na tržišču ni (oziroma so pa se jih ne uporablja), prav tako je z igrami, zaradi česar ne morejo smetit računalnika z raznimi programi.
Grem stavit da če bi Microsoft začel sestavljati svoje računalnike bi delal vsaj tako stabilno kot Mac-i.
Pa še to:

Moja mama je kupila računalnik 1996. Na njemu dela vsaj 4 ure dnevno (služi kot pisarna). Na njem so še od začetka nameščeni Win 95 pa Office. Vmes sem samo naložil nove verzijo Internet Explorerja da lahko plačuje preko Klika. Po tolkih leti še vse dela (sicer počas ampak dela). Mislim da je tudi z Macuserji podobno.

IceIceBaby ::

zajcek mal si falil. Odsurfaj na www.versiontracker.com in si poglej koliko programja je na voljo za OSX. Ogromno, verjetno ne toliko kot za winse ampak še vseeno ogromno. Če temu prištejemo še vse porte iz BSDja je verjetno softwera več kot za winse.

In tudi jaz rad sprobam kakšen shareware, povprečno na dan naložim vsaj 1 shareware program ki ga samo probam in večino po pol ure dol vržem. Tudi na winsih delam tako, in na obeh platformah je dost šare s katero lahko "smetiš" po disku. Sam zaenkrat je OSX dost bolj odporen na takšno početje. Vem pa da tudi win95 delajo dokaj stabilno če se na njih uporablja 1, 2 programa.

Btw...mac ni sestavljen dost drugač kot PCji. Maš plato pol pa lahko zamenjaš procesor (samo da pašejo le powerpcji gor logično), grafično kartico, zvočno kartico... Praktično vse kar lahko zamenjaš pri PCju.

Brane2 ::


Če temu prištejemo še vse porte iz BSDja je verjetno softwera več kot za winse.


Se pravi, stvar je sorodna Unixu ? :))

Kolk frke pa je za portanje aplikacij ?

noraguta ::

ce mas x server gor ni panike.

MitjaP ::

med x serverjem in navadnim OS X ni razlike. razen ta, da nimaš v navadnem grafičnih vmesnikov za nastavljanje in si prepuščen terminalu. Ben there done that... v navadnem os X lahk nardiš vse, kar lah tud v Mac OS X Server.

noraguta ::

x11 server , kratko kar x. v normalnem svetu . kaj sem jaz kriv ce mac zbira neumna imena.

MitjaP ::

aja to si mislil.... to pa ja... reku bi kr Unix GUI ;)

Beat-O ::

ar se 9700-tke (ali po Appleovo G5) tiče, je definitivno luštkan strojček.


Brane2: Procesorji niso 9700 ampak 970.

noraguta ::

no pa se en neodvisen test. za pokusino.
http://members.cox.net/craig.hunter/g5/

MitjaP ::

noraguta ti "neodvisni testi" so povečini tud fake... tko da jest temu nč kej ne zaupam... pokaže pa, da je G5 dobra zadeva.

noraguta ::

le zakaj so le apple pozeganini testi "referencni"? neodvisni testi so merodajni za dano aplikacijo. Kar je razvidno iz testa je le trenutna situacija za navadnega smrtnika z svojo resitvijo za dolocen pr0blem. pokaze pa da je G5 dobra vendarle slabsa kot jo oglasuje apple.

MitjaP ::

preprosto je za to en razlog.... Appple še ni dal ven niti review mašin, ki bi delovale!!! Ker če bi se to zgodilo zares, bi jih najprej dobili veliki, ne pa majhni. Nasa jih mogoče ima, ni pa rečeno, da je ta tip res zaposlen tam, da je res teste nardil in da so testi sploh resnični. Za to preprosto nimaš dokazov in ne moreš kar slepo verjeti.

noraguta ::

podobno bi potem lahko rekli tudi za apple bench-e ? vsaj ce najbi teste opravljal "neodvisni" veritest?

MitjaP ::

tam vsaj veš, kdo jih je delu in veš, v ktero smer so pretiraval :) ... siocer pa, da ne boš mislu, da sm ful pro-apple, si preber pripevek bl zgori.... tistga, k kritiziram apple

noraguta ::

saj vem da nisi, pa saj navs mislil da sem jaz full proti apple. sem pa tja ga kje celo zagovarjam. samo rad bi videl dan ,ko bo apple cenejsi od pc-a in general usage(samo to mislim resno, da bi bilo fajn), ne samo v apple commercials.btw ja tisti prispewek je kar konstruktiven.;~))

Zheegec ::

Tukaj je en zelo zanimiv intervju.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

urosv ::

Renault je tako kot MAC... DREK! (Govorim iz 1. roke, da se nebo kdo spomnil česa...),Po novih neodvisnih testih 2.0 GHz (2X) Mac komaj za 1% prekaša P4 2.4 na 800FSB... za 10x ceno... da o AMDju sploh ne izgubljam besed...

IceIceBaby ::

Kaj pa je tolk zanič na Renaultih ? Se ti je kdaj pokvaru ? UUUU, kriminal, drugi avtomobili se nikol ne pokvarjo, js nevem kaj renault dela.

In kje si te neodvisne teste vidu ? Dej kakšen link no. Pa povej kje so računalnik dobil ker jaz sem glih kar v zgornjem članku prebral da ne dajejo računalnikov še ven.

MitjaP ::

G5tke (enoprocesorske) bodo nared 1. teden v avgustu! Dvoprocesorske šele tretji teden avgusta. Govorice so tudi, da je Apple že dobil pošiljko enoprocesorcev in da je pred kakšnim tednom začel pošiljati mašine večjim kupcem ter le izbranim review hišam. Tokrat gre za resne zadevce in ne le pre-release.

Kljubtemu, da bodo nared pa jih ne bo začel pošilajti, dokler amount v njegovih skladiščih ne doseže nekaj tisoč.

BTW: srečen s svojim PB 17", starim 2 dni ;) Zdaj še samo razmišljam, ali bi upgradal ram na 1 Gb.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

IceIceBaby ::

mitjap če si dač miljon za compjuter pol boš pa še tistih $100 pljunil za ram :) V OSX se ful pozna iz 512 na 1gb.

Lahko se pa zmenmo pa daš meni tvojga powerbooka jaz pa tebi iBooka s 640 rama. 640 je boljš kot 512...dej no :)

Aja, a si ga že kej okol prenašal ? Jaz sem ga zadnjič mel 2 dni doma na testu pa ga skor nisem upal okol nosit po hiši :) Prvič zarad tega ker bi moral avto pa še kej prodat če bi ga razbil drugič se mi je pa tak krhek zdel. Dost tanjši od mojga iBooka pa FUL večji po površini. Ampak drugač pa rula ta laptop.

MitjaP ::

Ja sem ga mal nosil, ceprav je misljen bolj za uporabo v eni sobi. Prenasanje bo prislo v postev jeseni, ko bom moral zacet spet okol skakat. Drugace se mi pa ni zazdel tako krhek, je pa res, da je tanek.. tanjsi od TiBooka.... Je pa grafika noro dobra v primerjavi z mojo prejsnjo ATI Radeon 7500.
Ce ti priznam sem zdej totalno broke :) Ves kesh sem dal za PBja :) Bil bi kupu 15", ampak ga niso hotl dat vn...TiBooka pa nism hotu se enkrat met.
Airport Extreme rula!!!! ful hitr je... prejsni je bil prava pocasnela.... zdej komaj cakam, da apple nardi bluetouth misko!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mac brez ekrana in pod 500$? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
23417362 (12050) accom
»

Apple

Oddelek: Strojna oprema
332320 (1778) Jebiveter
»

Mac VS PC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
916218 (5009) lopov
»

Apple zastopnik za SLO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
747197 (6527) Gandalfar
»

Novi iMac in G5

Oddelek: Novice / Ostale najave
273031 (3031) IceIceBaby

Več podobnih tem