» »

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

vir: Apple

iChat video konferenca s tremi osebami

vir: Apple
jabuk.net - Apple je na WWDC konferenci predstavil nove LCD-ekrane, oblikovane v stilu aluminijastega Power Maca G5. Največji od njih se razteza na površini 30-ih palcev in podpira ločljivosi do 2560 x 1600 pik. Manjša modela pa sta velika 20" in 23". Da bi lahko prikazovali sliko na tako velik ekran, so pri nVidii posebej za ta namen izdelali grafično kartico GeForce 6800 Ultra DDL z dvema paralelnima DVI izhodoma. Vrtoglava pa ni le velikost ekranov temveč tudi cena, ki v ZDA brez davka znaša kar 3200 ameriških dolarjev.


Druga, pomembnejša predstavitev se je vrtela okoli nove različice OsX-a -- različice 10.4, poimenovane Tiger. Na voljo bo šele v prvem četrtletju naslednjega leta, novosti pa si lahko ogledate že danes. Med njimi gre omeniti novo funkcijo iskanja Spotlight, ki uporablja meta podatke za hitro iskanje raznovrstnih datotek po sistemu. Druga velika "zvezda" sistema je program Automator. Ta omogoča grafično sestavljanje skript tako, da lahko običajni uporabniki brez programerskega znanja sestavijo skripto, ki uporablja različne druge programe in si avtomatizirajo vsakdanja opravila. Posodobljeni so tudi porgrami iChat, ki sedaj omogoča video in avdio konference z več ljudmi, Safari z RSS-klientom in funkcijo zasebnega brskanja, novo pa je tudi jedro sistema, ki sedaj temelji na FreeBSD 5.x in omogoča tudi 64-bitno delovanje. Klik!



Kot pravijo Applovi plakati: "Redmond, start your photocopiers!" ...

27 komentarjev

DixieFlatline ::

Bi se kr strinjal z applovci, da je Mac OS x trenutno najbolši OS.
Res najbolj izkoristi današnji hardware.
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Matri[X] ::

... trenutno najboljsi OS za desktop racunalnike ...

krator ::

Tisto z 30" zaslonom se mi zdi pretirano. Pomojem so ga izdelali zgol za ime, kao, apple dela najbolše in največije zaslone. Druga dva modela bi pa lahko bila celo uporabna, pač odvisno od cene. Vsekakor so pa zasrali, da so oklinili 17". Pomojem malo prehitevajo. 17" LCD šele postaja standart, apple pa ga že iskluči is proizvodne.

DixieFlatline ::

:D ja seveda,upam da nism začel spet kake OS vojne, ker nimam namena sodelovat v njej.

So pa MS prehiteli pri uvajanju boljšega dat. sistema(v navezi z metapodatki).Kar MS na veliko oglašuje kot major feature Longhorna(WinFS),ki bo pršu ven nekje 2006, so oni v bistvu nekaj podobnega že skodirali.
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Dr_M ::

ja...skoda, ker nimas z njim kej pocet....
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Beat-O ::

Nekaj profesionalcev dejansko rabi tako velike ekrane, vendar so redki in jim verjetno ni potrebno opravičevati cene. Saj tudi cene ostalih ekranov niso za nas smrtnike. Kupovali jih bodo pač grafični, vido profesionalci in ljudje, ki imajo dosti denarja.

Bolj pomemben je OS, ki prinaša veliko stvari, ki jih je Microsoft napovedal za leto kasneje in še več.

der_Alte ::

Se mi zdi, da je jedro še vedno Mach. >:D OS X nima *bsd jedra.

Phoebus ::

Jst bi meu 30" display 8-O :D

borchi ::

Kot pravijo Applovi plakati: "Redmond, start your photocopiers!"

a to je res? če je - velik BRAVO za marketingarje!!!
l'jga

Beat-O ::

der Alte: tole je odlomek iz Applove predstavitve Tigra na njihovi strani: The upgraded kernel, based on FreeBSD 5.x, provides optimized resource locking for better scalability across multiple processors, support for 64-bit memory pointers through the System library and standards-based access control lists.

Plakate v več različicah najdete tukaj in da, res piše Redmond start you photocopiers. Na žalost mislim, da bodo te plakati samo na WWDCju in ne bodo del splošne promocije.

MI_KO ::

Zakaj pa bi izdelovali 17", če pa za malenkost manj dobiš že 19"? Profesionalcem pa ni monitor nikoli dovolj velik.

30", vse lepo in prav, samo trenutno najboljši LCD monitor na tržišču ima, vsaj zame IBM, kateri na 22" panelu prikaže kar 3840×2200 točk, kar je dvakrat toliko pikslov na colo kot applovi čudeži! (ti jih imajo 100, kar ni nič več kot normalni TFT-ji!)

|SNap| ::

Introducing Longhorn.
Redmond, start your photocopiers.
Redmond, we have a problem.
This should keep Redmond busy.

Haha, kere hude. Pa to so dejansko njihovi uradni promocijski plakati?

Ze vidim naslednje leto: "Microsoft(r) Windows(r) Longhorn(tm) - If you prefer pears".

Al pa pri nas "K vragu z jabolki, prehitro se pokvarijo", "45% jabolk ima crve" ... >:D

Zarathustra ::

Celoten keynote je na videu:
http://www.apple.com/quicktime/qtv/wwdc04/
Predstavitev Tigra se začne nekje okrog 38. minute - če koga zanima kako stvar zgleda v praksi

Piranha ::

Apple did it again!

Zadeva zgleda fenomenalno, svaka čast.

Razlika med IBMom in tem ekranom je ta, da boš na IBMu mel sliko v max. ločljivosti in ne boš videl nič (če ne drugače zaradi tega, ker ti oči izpadejo od napora), pri Applovem pa boš imel sliko ob kateri boš pozabljal govoriti.

Velika gostota pik na inč je smrt za moje oči.

Zakaj bi uporabljal tak ekran oziroma kar dva? Si kdo predstavlja, kako je lepo delat v kaki CAD aplikaciji na takem ekranu? Ali pa enostavni multitasking ob katerem praktično pozabiš kaj je to minimiranje?

Zadeva govori sama zase.

salesky ::

A se lahko tako "norčujejo" iz firme. Ker vsi vedo na koga mislijo. Al če ni izrecno napisano ime firme nemoreš nič? :\

Byla ::

v ameriki je tako oglasevanje dovoljeno in zelo popularno. Tudi v sloveniji je po novem mozno tako oglasevat, a se ocitno oglasevalci tega ne posluzujejo pogosto.

Drgac pa ja, tisti omenjeni IBM je najboljsi monitor sploh. Samo ceno mal primerjejte z Applovim..., ki so koncno DVI compatible out of the box.

Jep, sam se g5 powerbooke cakamo. Vsaj jest
www.thirdframestudios.com

MitjaP ::

Tiger napisi in Microsoft: Tule so slikce.

noraguta ::

ja hudoooo inovativno indeksiranje in schedule bodo dal v os in celih 64 bitov o katerih kricijo že najmanj eno leto. bljah , lahko bi rekli "pred uporabo jabovka namažite z vazelinom"
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

der_Alte ::

@_Tha_man: heh. Verjameš PR besedilu. A kar vzeli so FreeBSD jedro? Zanimivo. Zgleda, da Darwin ni več "podvozje" Mac OS X. :)) .... Jedro je še vedno Mach 3.0.:P

Kar se pa tiče kopiranja.... slišim nekaj o Konfabulatorju itd. itd. Apple ukrade ideje malih razvijalcev in jih vgradi v OS. Razvijalec ostane brez $$$. Res. Povsem MS praksa. Kdo že kopira?:D

der_Alte ::

Velika gostota pik na inč je smrt za moje oči.

LOL. Potem sploh ne bereš knjig pa časopisov? Si že slep? 0:)

CCfly ::

Hehe zanimiv odziv: http://www.konfabulator.com/, čeprav me ta zadeva precej spominja na karambo in gDesklets. Dobro bi bilo malo pogledati iz kje izvira ideja.

Rhuantavan ::

Ideja izvira iz NeXT/OpenStep dockapps oziroma t.i. Mac desk accessories izpred mnogo let... tukaj itaq vsi vse kopirajo, le da apple stvar najboljše izvede:D

noraguta ::

iz kje le iz windowsow. določil si da je backroun html page potem si pa embedal raznorazne axtivexe. jaz sem imel nekaj casa flash urce ze tokio-ljubljana. pa podobne oslarije.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Beat-O ::

der Alte: seveda, da to ni čisti FreeBSD ampak precej predelan, vseeno pa je osnova.

To je res, da je velika svinjarija kar so naredili s Konfabulatorjem in tudi v opisu na Jabuku jih zelo kritiziram zaradu tega. Po drugi strani je res, da konfabulator ni prvi z widgeti in je Apple podobne stvari poskušal že pred OS Xom. Vendar je Dashbord vsaj nekaj idej dobil od Konfabulatorja.

Rhuantavan ::

Piranha ::

@der_Alte:

Mogoče si me malo narobe razumel... tisk na papir je nekaj čisto drugega.

Dovoli, da ti navedem en primer:

Ravno pred par dnevi sem bil na enem sestanku in mi je en tip kazal na ekranu neko aplikacijo in je imel na ekranu tako overkill ločljivost, da se teksta sploh ni dalo razbrat iz pol metra.

Hočem ti reči to, da jaz recimo lahko na svojem LCD ekranu čisto brez problemov berem tekst velikosti 8pt iz pol metra, medtem ko ga ti brez povečevalnega stekla na tej razdalji pri IBMovem ne boš mogel. Capisce?

Veš kaka je razlika med priporočeno resolucijo in maximalno resolucijo? JA? No pol pa itak vse veš. :D

der_Alte ::

Piranha:
8pt je velik 8pt. Ni velik 8 pikslov. Pisave zgledajo kvečjemu bolj berljive na zaslonih z večjo ločljivostjo. (ločljivost je število pik na mersko enoto in ne samo število pik). Če pa ti ne znaš nastavit, da bo pisava povsod enako velika, samo da bo na IBM zaslonu precej lepša in bolj berljiva... kaj naj si mislim?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

iPod in Mac mini članek na Jabuk.net (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
608473 (7371) Roadkill
»

Test iMaca G5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Modifikacije
515476 (5476) RejZoR
»

Bo Apple prisiljen podražiti pesmi iz svoje glasbene trgovine?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
82248 (2248) Jux
»

Hitrejši iBooki in PowerBooki

Oddelek: Novice / Procesorji
82708 (2708) Byla
»

Applovi finančni razultati za prvo četrtletje

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
182485 (2485) MitjaP

Več podobnih tem