» »

Piratstvo v EU

Piratstvo v EU

BBC - Evropski parlament je s 330 glasovi za in 151 proti sprejel antipiratski zakon, ki zaobjema široko področje piratstva, od ročnih torbic do digitalne glasbe. Po določilih zakona bi lahko pirate doletela celo zaporna kazen, vendar so bili kasneje predlogi za takšne sankcije opuščeni. Poznejši amandma je kazni omejil na profesionalne organizirane pirate, ne pa tudi na navadne smrtnike, ki doma prenašajo glasbo za lastne potrebe. Klik!

6 komentarjev

MitjaP ::

Napacno je trditi, da ga je SPREJEL Evropski parlament, ker on ne sprejema zakonov, sploh pa to niso zakoni, temvec direktive ali pa uredbe. Evropski parlament pa daje dejansko le soglasja k dolocenim sekundarnim pravnim virom EGS. Zakonodajna funkcija pa je se vedno v vecini v pristojnosti organa, ki se mu rece Svet ministrov, torej sprejema pravne vire izvrsna oblast.

minmax ::

kar je cisto sranje (dolgorocno, za prebivalce), ker zakonodajna in izvrsna oblast nista loceni.

izvrsna oblast si je v 'zdruzeni evropi' pravice zakonodajne. to ne bo pripeljalo do nicesar dobrega. predvsem pa pomeni, da se odmikamo se od tistih osnovnih mehanizmov reprezentacije, ki smo jih imeli. saj niso delovali dobro, ampak bolje ze od euro-oligarhij.

Brane2 ::

Meni pa se ti zdi cisto O.K. Pravzaprav nujno. Z napredkom tehnologije bo vse vec IP lastnine tudi pri nas in moramo se jo nauciti ceniti.

Poleg tega, nismo vec zvedavi froci pri zelezni zavesi, brez beliča za sendvič, kaj šele za programsko opremo, ampak nemarni, prenažrti pijančki. Ne krademo več progrramskih jezikov in drugih orodij ampak kkončne izdelke. Samo tak pristop bo lahko omogočil piscem programov nek zaslužek in zaščito njihovega dela.

Doc ::

Za krajo programskih kod, velikih piratov ki služijo denar s tem in takih stari se čist strinjam. Samo da bo pa najstnik dobil kazen par tisoč evrov zaradtega ker si je downlodal par komadov(za svojo uporabo, ne da služi s tem) je pa Übernepravično.

poweroff ::

Najstnik naj kar plača - če ima denar za fancy cunjice in cigatere, naj pa še za muziko plača. >:D

minmax ::

brane2: intelektulana lastnina je konstrukt multinacionalk.

kot družba lahko določimo kaj to je in kakšne pravice varovanja naj ima. kar se mene tiče je trenutno tehnitnica čisto iz ravnovesja. preveč patentov, preveč tožb. ... stvari uhajajo iz rok, ker imata dve skupini preveliko moč:IP pravniki in veliki konglomerati.

Treba je najti ravnovesje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TPB izvedel anketo o rabi bittorrenta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
205984 (4474) Jst
»

Francoski HADOPI 2 stopa v veljavo

Oddelek: Novice / Zasebnost
447994 (6787) SkipEU
»

Tri napake in letiš (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7610958 (7151) techfreak :)
»

220.000 dolarjev za 24 pesmi (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
21220073 (14867) Brane2
»

Predsednik vlade podpira piratstvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
524885 (3798) Caligula

Več podobnih tem