» »

Tri napake in letiš

1
2
»

imagodei ::

A ti veš, o čem govoriš?
- Hoc est qui sumus -

Matako ::

Težava bo, kot vedno, nastopila pri izvrševanju kazni "tretje napake". Predlagani zakon predlaga odklop interneta za eno leto. Sliši se sicer dosti razumno in čisto enostavno, ampak odpira cel kup pravnih zank:

- Kot prvo bo kup pravnih sporov glede de facto kaznovanja nekršiteljev. Nihče naj ne bi trpel kazni za prestopke drugih (to bi bilo neke vrste kolektivno kaznovanje). Ogromno bo primerov, kjer bo nekdo kršil zakon s povezavo svojega sostanovalca, staršev itd. Dvomim, da bo treba dolgo čakati na nekoga, ki mu bodo zaradi lastnega mulca odklopili net nato pa on ni mogel (kao) oddati prošnje za službo ali kakšna podobna drama - da o raznih "čustvenih mukah" in nematerialni škodi sploh ne govorimo. Omejitev je tukaj samo v odvetniku.

- Bolj utemeljeno: recimo, da je kršiteljeva internetna povezava služila tudi za VOIP telefon. Posebej za ta zakon bodo morali _vsi_ ISP imeti možnost selektivnega odklopa, ker sicer se bo skoraj zagotovljeno našel kršitelj z neko obskurno zdravstveno težavo, ki bo moral življensko nujno (kao) klicati, pa ne bo mogel.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

imagodei ::

Takšna represija je out-of-this-world. Nezaslišano.

Kot bi, recimo, staršem za eno leto vzeli vozniško in avto, ker bi najstniški sinko z njim povzročil tri nesreče.
- Hoc est qui sumus -

Gandalfar ::

Sej, ce sinko tanka bencin na katerega ni bila placana trosarinina, tudi zasezejo atatu avto?

Icematxyz ::

Piratstvo kot ga poznamo danes lahko iskoreninijo le s tem, da isklopijo internet.

http://www.turnofftheinternet.com/

In kdo bo kliknil na to tipko vas vprašam? Rešitev je na dlani bi jaz rekel. Zakaj le je ne uporabijo? ;)

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Glede prometnih podatkov je tako. Po mojem mnenju so to osebni podatki (ne v vseh primerih!) in kot taki tvoja last. Vendar pa zakon lahko določi kakšno sme ali mora biti razpolaganje z njimi.

Data retention je glede tega pravno čist.

Po mojem mnenju je ta ukrep sicer nesorazmeren, ampak to je druga zgodba. O pravnem pojmu nesorazmernosti lahko razpravljamo posebej.

Glede analize prometnih podatkov, ki jo delam. Kot prvo, mene te zadeve zanimajo ne samo teoretično, pač pa tudi praktično. Zato hočem videti prisluškovalne naprave, sam postaviti kakšne kriptirni sistem, itd.

Druga stvar pa je, da s kolegom delava analizo P2P prenosov, kjer se je prenašala otroška pronografija. Podatki, ki sva jih dobila pa so anonimizirani. Namesto pravega IPja imava samo zaporedno številko. Torej ne gre za kakršnekoli identifikacijske podatke. (Res je pa, da to ne pomeni, da teh podatkov ne bi bilo mogoče dobiti z ustreznim "zajemom").
sudo poweroff

carot ::

@carot: poleg dejstva, da si verjetno kupil kartice z bancno kartico, kupil polnenje kar preko BA avtomata s svojo osebno kartico in potem napolnil, poskrbel, da klices iz podrocjih, ki imajo varnostne kamere in se jasno vidi tvoj obraz in da si vsak dan v soli/sluzbi in te ze na podlagi teh geolokacijskih podatkov lahko fino izsledijo + vidi se kje zvecer spis, ker imas itak prizgan mobitel do spanja, ce ne kar celo noc.

Zbudi se, ze zdaj nimas anonimnosti :>


Vem, da imamo zmeraj manj anonimnosti, samo ni receno, da mora biti tako in, da je tako prav, ljudje bi se mogli upreti in zahtevati vec spostovanja clvoekove zasebnosti in anonimnosti, ker smo ze prevec pod kontrolo, suznji smo pa tako in tako zmeraj bili in dokler se ne bomo uprli kaj vec bomo taki se ostali. Smo samo krave, ki jih molzejo.

Icematxyz ::

Kdo pa nadzoruje to? Se pravi da čaka, da se naredijo 3 napake in te odklopi?

Če prav razumem novico so to naložili ISP-u. Ampak kako bo ISP to počel? S kakšnim programjem? A bo mu pomagala CIA in FBI in NSA ali pač ekvivalent temu, kaj imajo namesto teh agencij francozi če karikiram.

Ali pa bodo nastavili neke vrste IP filter in če boš obiskal neko torent.com stran 3 krat da te odklopijo?

Torej sprašujem sploh po tehnični sposobnosti to izvajati? V teroiji se že sliši da se to zlahka naredi ampak sam nisem tega mnenja.

techfreak :) ::

To izvajati v real-time načinu je skoraj nemogoče. Če imaš nek arhiv podatkov o uporabnikih in obiskih, ... potem ti po nekem času že uspe ugotoviti, v real-time pa ne verjamem.

Ker najprej morajo ISPji vedeti, katere datoteke nelegalne, potem pa pregledovati, če je kateri od uporabnikov downloadal te datoteke.

Ker na eMule in The Pirate Bay tudi najdeš Linux in podobne stvari, ki so free ali open source.

Icematxyz ::

Da preprosto nemogoče je to izvajati oz pričakovati da bo ISP to sposoben izvajati. A ni zakon sam po sebi potem nesmiseln če velja le na papirju?

Potem je naš zakon, ki te strpa v zapor če na tvojem računalniku kašen inšpektor slučajno najde piratske programe bistveno bolj strog in realen da se bo izvajal.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Zakaj bi hotel to v real-time izvajati? In zakaj bi bil problem to nadzirat. Imaš firme ki se ukvarjajo s tem, bo pač ISP kupil njihovo aplikacijo in jo začel uporabljati. Ali pa kar njim dal loge, malo zakrite, tako kot Matthai-u, pa da mu najdejo serijske, ki piratizirajo. Potem jih samo še mapira na ip-je in razpošlje opozorila oz. odklopi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MK42 ::

Hitro po dva tera diska in leechat še ~2 meseca.

Gandalfar ::

Sej ne rabi ISP tega delat. Nek tretji, bo samo posiljal uradne pritozbe na ISP. Ko bo ISP za enega uporabnika imel na kupcku 3 take papirje, ga bo odklopil.

techfreak :) ::

Hitro po dva tera diska in leechat še ~2 meseca.

Zakaj?

Saj pri nas je že tako zakon, da če uploadaš nezakonito vsebino lahko dobiš kar lepo kazen.

MK42 ::

Torej se z novim letom nič ne spremeni?

Icematxyz ::

Teoretično če rečemo da bi šli ISP-ji v to da bi nadzirali promet in kaj uporabnik nekega IP naslova downloada.

To si jaz predstavljam nekako tako, da bi nadzorovali potem par teh največjih torrent trackerjev ali bi za ta namen morali ustvariti lastnega, ki bi bil "lažen"? Oziroma bi morali na njih sami naložiti ilegalno vsebino in beležli IP naslove ki jo snemajo z interneta?

Je to takšna tehnologija potem da oni postavijo "vabo" in beležijo kateri "volk" bo jo snedel?

Ali pa poznamo že druge tehnologije ki to omogočajo bolj elegantno?

Gandalfar ::

ISP ne rabi delat tega no. Sam crtice si dela k dobiva takedown notice. Full bolj se ti splaca to outsourcat namenskemu podjetju, ki je placano od ucinka.

techfreak :) ::

Neko podjetje pač potem anonimizirane podatke s katerih potem ugotavlja, ali je bil prisoten download kakšne nelegalne vsebine. Seveda pa se to ponavadi sklepa po naslovu, saj ne verjamem, da bodo iz vseh najbolj znanih trackerjev downlodali vsebino, pregledali če je legalna in potem loge pregledovali glede na ugotovitve.

Če ti postaviš "vabo" to pomeni, da kršiš zakon, saj ne smeš avtorsko zaščitenih vsebin brez pravic dati na internet. Če pa daš fake vsebino, pa ti ne morejo reči, da si downloadal nezakonite vsebine, saj ta fake vsebina ponavadi to ni.

Gandalfar ::

Če ti postaviš "vabo" to pomeni, da kršiš zakon, saj ne smeš avtorsko zaščitenih vsebin brez pravic dati na internet


Zakaj ne? Saj imam dovoljenje avtorja vsebine?

techfreak :) ::

Ej ... ti, avtor ... dej mi dovoli, da nastavim tvojo vsebino kot "vabo" za userje tega ISPja, da jih polovimo. Kdo jim bo pa dal, ha?

Gandalfar ::

Taista medijska zdruzba, ki se potem trudi civilno tozit in prijavljat te ljudi in lobira za take zakone?

Icematxyz ::

No saj vseeno kdo to počne ali ISP ali kooperant. Zanima me le če delajo to po postopku kot sem opisal. Z "vabo" ki jo nastavijo ali je danes že kakšna nova "tehnologija" ali pristop na voljo?

Ker sam še vedno malo dvomim v tehnične zmožnosti. (Predsvem če ne izvzamemo še pravnih vidikov).

techfreak :) ::

Saj sem rekel, da lahko najprej ugotovijo katere datoteke na p2p omrežjih so nelegalne, potem pa gredo pregledovati loge.

kriko1 ::

Neka ženska bi rada blokirala thepiratebay:
http://www.monitor.si/novica/blokada-pi...
Ne vem zakaj ni dala še v pobudo tudi google.

techfreak :) ::

Naj namesto tega brezveznega in nepotrebnega tožarjenja naredijo kaj v smeri, da bi lahko na legalen način dobili filme/glasbo. Za kakšno TV serijo čakaš vsaj 1 leto, ponavadi do nekje 2 leti, da sploh pride na televizije v Sloveniji. Ampak prodajajo jih pa tako ali tako ne.

Sam ne piratiziram ... ampak me vseeno to moti. Če bi imel na voljo v kratkem času od predvajanja v ZDA to epizodo serije kupiti za določen denar, bi vsekakor kakšno stvar kupil ... ki bi mi bila res všeč. Enako tudi pri glasbi in filmih.

Hočejo nekaj brezveze blokirati, ko pa tako lahko do te vsebine prideš preko proxyjev itd. Pa zakaj se vsi na ThePirateBay spravljajo? Kaj je tako posebnega na njem?

MrStein ::

1.) Je najbolj znan.
2.) Je v EU (ali blizu, zdaj res ne vem, če je Švedska članica ali ne)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

techfreak :) ::

Kolikor poznam Slovence, je najbolj znan Partis.si in večina uporablja samo tega ... saj ali ne poznajo drugih ali pa so mnenja, da je na njem največ datotek.

Tako, da z blokiranjem TPB verjetno nikakor ne bi naredili nobene škode ter zmanjšali piratstva.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlovo opozarjanje na nešifrirano e-pošto povečalo delež šifrirane

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
114980 (3481) Furbo
»

Britanska založniška industrija angažirala Mystery Shopperje v podporo 3 strikes reži (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
8223840 (20258) alphasaphir
»

Spletna stran hadopi.fr krade pisave, "ponuja" iskanje po The Pirate Bay (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13337153 (33636) kitaj
»

Hadopi je mrtev

Oddelek: Novice / Zasebnost
315715 (4031) SkipEU
»

Francoski parlament zavrnil HADOPI

Oddelek: Novice / Zasebnost
203815 (2845) Icematxyz

Več podobnih tem