» »

Microsoft vam legalizira piratske Windows

Microsoft vam legalizira piratske Windows

Slashdot - Pri Microsoftu so se odločili, da začnejo z novo vrsto boja proti piratstvu. Tokrat njihov glavni cilj ni več končni uporabnik, ampak OEM sektor, saj se ravno tam pojavi največ kopij njihovih produktov.

Kako pa bo to izvedel? Ponudili so, da bodo vsem uporabnikom, ki so kupili računalnik pred 1. novembrom in so na njem dobili nelegalno različico operacijskega sistema Windows XP, le-tega brezplačno zamenjali za orginalno različico, pod pogojem da jim izdate, kje ste kupili računalnik. Pri Microsoftu obljubljajo, da proti vam ne bodo izvajali nobenih sankcij. Ne velja pa to za tistega, ki vam je računalnik prodal.

"Naš cilj ni tožiti posameznika, ampak priti do izvora," je izjavil Alex Hilton iz Microsofta.

Na žalost pa se bo zaenkrat to izvajalo samo v Veliki Britaniji, obstaja pa upanje, da se bo "akcija" razširila v primeru velikega uspeha.

62 komentarjev

«
1
2

Apple ::

Hmm, a čmo se na Jerovška zgovarjat :D >:D
LP, Apple

HitriPepe ::

Ja itak, tale je pa močna. Spoh ni mogoče, da bi bil na kero firmo ko ti je kompjuter prodala jezen, ker so ti kaj z garancijo mutili oziroma kaj takega. Ziher pol firm takoj propade :)
www.STROJI.NET

darkolord ::

Jerovšek je vsega kriv! :D :D :D :D :D

Trubadur ::

Jest bi povedal pa če firma propade....briga me. Sami so si krivi.

mujek ::

Kaj pa tisti ki so racunalo dobili brez prednalozenega OS-a in so si kasneje sami nalozili nelegalno kopijo win xp? ;P

christooss ::

Kaj pa če sm ga kupu od soseda.

Al pa če nemaram neke računalniške firme če mi je konkurent. Dobim enga ki je pri tej firmi kupil comp pol pa hip hop pismo microsoftu:

Dragi Billy,
31. septembra sem tukipatuki kupu tapata računalnik z winxp.

Moje pismo je sprejeto prebrano in firma zaprt čeprav ima september 30 dni.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

mathjazz ::

Pametna poteza, ni kaj! Upam, da bo uspešna. Če bo, verjetno lahko pričakujemo dražje cene računalnikov pri garažnih podjetjih.
www.getfirefox.com

Jeebs ::

Spet ena M$™ Bedarija™, namesto, da bi KONČNO ponudil svoje izdelke po normalnih cenah.|O
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

overlord_tm ::

sam tok ena ideja!

kaj pa če je izvor piratstva cena M$ izdelkov?:D

root ::

Ali pa se bo povečalo število firm, ki bojo prodajale računalnike z naloženo kako linux distribucijo. Še več reklame za linux tak ja bravo M$. :)

Tjulenj ::

Tale je pa še hujša kot "ovadi pirata in zadeni playstation". In zdej zavistni Slovenci komej čakajo da bodo lahko sosedovo garažno firmo v drek porinl.

mathjazz ::

root: dobro bereš med vrsticami moje poste ;)
www.getfirefox.com

pirx ::

Hehe, da bi se povečalo število firm, ki bi prodajale prednaložen linux? :) I dont think so. Poznam več kot 10 *visoko izobraženih* ljudi, mlajših od 40, ki še niso točno ziher, kako Raziskovalec funkcionira, ne pa da bi se v linuxu z mountanjem in odmountanjem disketnika in ostalim zezali...

Mislim, linux folk ima resne probleme z realnostjo... server JA, navaden home user NE in NIKOLI, NIKOLI ne bo prišlo do tega, razen da Linux postane kopija Windowsa. Kar pa je itak čedalje bolj 8-)

The dog ::

Še bolš bi pa blo če bi nehal lovit pirate in kršitelje patentov in da bi vložil vs ta dodaten denar in trud v to da bi longhorni prej ven pršli pa da bi bili BUG FREE,:\ (da bomo lahko še te veselo koperal).:D

iElectric ::

zakaj imam obcutek da je njihova taktika vsak teden druga? :\

AndrejS ::

Našel sem računalnik z naloženimi windowsi. Prosim billy pošlji mi koda da jih lahko legaliziram, pa idi iskat onega ko ga je zgubil ali zavrgel ....

Mavrik ::

The dog: To kar ti praviš je v nasprotju. V kratkem času ti ne moreš napisati OSa brez hroščev.
The truth is rarely pure and never simple.

frenk ::

hm...verjetno bi prodaja računalnikov s prednaloženim linux-om zlo laufala:)...pa še openoffice pa kakšna freeware igra...to bi mogl zalaufat ja>:D

Filo ::

vse se da če je denar...

Romčy ::

The dog a ti upaš da bojo Longhorni brez bugov. Wake up, glih se bojo xp-ji malo zakrpali bo pršlo novo sranje vse luknjasto. Pa jovo na novo.:D

c3R4R ::

Eni so optimisti. Sej, upanje umira zadnje.
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

Road Runner ::

nobena programska oprema ni brez bugov. sploh ne operacijski sistem ;)

alesrosina ::

Hm, mislim, da je to boljsa poteza, da preganjajo podjetja, ki prodajajo nelegaln software.

Mavrik: nikoli in nikdar ne bo nikoli noben os brez bugov.

Krofojed ::

Sem se spravil opozorit, da nekateri tule klatite neumnosti, ampak sem si premislil. Glede na to, da govorimo o Microsoftu, bi bilo brzkone brezupno.;(

rekunius ::

ms vleče vedno bolj nore poteze, rezultat majanja tal pod nogami? :D
Mogoče le ne streljajo več v prazno, saj navsezadnje se ne bodo več na navadnega uporabnika spravljali, tako da lahko rečem samo: blame Jerovšek :))
Motiti se je človeško.

BigWhale ::

> Mislim, linux folk ima resne probleme z realnostjo... server JA, navaden
> home user NE in NIKOLI, NIKOLI ne bo prišlo do tega, razen da Linux
> postane kopija Windowsa. Kar pa je itak čedalje bolj [8-)]

A dej no, a bejzno, bejz! A mislis? Ma ne no?

'navaden home user' oziroma pisarniski uporabnik, je znal uporabljat Sunove in HPjeve delovne postaje ze 15 let nazaj, ce jih Motif in CDE ni oviral pri delu... Pa tudi mountanje in unmountanje particij jim ni delalo tezav...

Madonca, a? Clovek kar ne more verjet...

(Aja, v Linuxu ze kar nekaj casa ni nobene potrebe vec po mountanju in unmountanju flopetarja, cdroma ali pa kakih drugih zadev)

Pa se precej off-topic si/sva...

CaqKa ::

v bistvu bi s tem sam sebe v drek potisno in še nekaj drugih.. namreč kje boš pa garancijo uveljavljal če ti kaj crkne ona firma pa je zaradi microsofta propadla?

Gigabit ::

"Ali pa se bo povečalo število firm, ki bojo prodajale računalnike z naloženo kako linux distribucijo. Še več reklame za linux tak ja bravo M$. :)"

Bo vsaj odprtokodni kamp enkrat spet srečen. Nič slabega v tem. M$ vam dela uslugo, zato bodte raje hvaležni kot pa obrekovalni.

Tear_DR0P ::

mimo teme:
'navaden home user' oziroma pisarniski uporabnik, je znal uporabljat Sunove in HPjeve delovne postaje ze 15 let nazaj, ce jih Motif in CDE ni oviral pri delu... Pa tudi mountanje in unmountanje particij jim ni delalo tezav...

BW first go and see,then talk. Danes ti noben povprečn user ne zna winsow uporabljat, ne pa da bi mu Linux dal. Pa ne sam user, še admini nimajo pojma. Včasih so na računalnikih delal ljudje ki so znal, danes mora pa to počet vsak. Slovenci smo funkcionalno nepismeni in tudi drugi narodi so takšni, zato ne moremo uorabljat compov. Najprej je treba spremenit to, pol pa bomo lahko nehal Slikanice™ (Windowse) uporabljat.

nazaj na temo:
Mene bolj zanima, kako boš dokazal da ti je firma ta in ta prodala comp, če nimaš original računa?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Bistri007 ::

...in so na njem dobili nelegalno različico operacijskega sistema Windows XP, le-tega brezplačno zamenjali za orginalno različico...

Kaka pa je nelegalna različica? V čem se nelegalna različica razlikuje od orginalne? A nima podpore za orgije?
Jaz sem pa mislil, da so orgije tudi nelegalne...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Border ::

lol, kaka butasta!!!!!


... kupil sem si racunalnik in sam namestil WIN XP... zdej bom pa zatozu enega prodajalca... lol lol lol...


Kak so butasti... sj pa ja ne mores dokazat kdo je namestil WINSE na comp, razen, ce bo MS inspekcija zraven ob nakupu/predaji racunalnika in da na mestu pregleda kaksen OS.

Krofojed ::

Kaka pa je nelegalna različica? V čem se nelegalna različica razlikuje od orginalne?

Eh, se moram vendarle oglasiti. Tule se govori o ponaredkih Windows - dejanskih CDjih, ki so podobni MSovim izdelkom, a v resnici niso to (ampak so jih naredili npr. malopridni Kitajci). In ce kupis ponarejen softver, je povsem samoumevno, da bos ukrepal - v okviru MSove akcije ali brez nje. Kar se pa tice tega, da bi kako podjetje obtozil po krivem - ja, seveda lahko to storis, vendar ljudje takih reci navadno ne pocno, ker so kaznive in utegnejo drago stati. Se nasvet za konec: pametnjakovici, ki komentirate, preberite najprej clanek.

Gigabit ::

"... kupil sem si racunalnik in sam namestil WIN XP... zdej bom pa zatozu enega prodajalca... lol lol lol..."

Ne morš, ker to zaenkrat lahko počnejo le Angleži. lol lol lol !!!!!!!!!111111oneoneone

Jeebs ::

Mislm, da ima tisti, k je omenu, da gre štacuna pol v maloro, s tem pa garancija kr prov. Ne vem, nakupiš recimo v štacuni za kakih 300kSIT računalniške opreme, pol pa si zaje*eš garancijo zarad M$? Kdo bi šel v to?:\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

IceIceBaby ::

Jaz sem pa mislil, da so orgije tudi nelegalne...


HALO ? Zakaj bi pa orgije ble nelegalne >:D

Brilko ::

Fajna zadeva. :D

Azrael ::

Prekle za kurnk, zakaj so se tega spomnili šele sedaj ?!?

Znanec je šel mesec dni nazaj na turistično potovanje na Tajsko in tam nabavil kup leganlnega? MS programja: Win XP corporate SP2 in mnogo dodatki, Office XP, igre itd. vse skupaj za manj kot 10kSIT8-O, seveda z računom. Pri nas bi tak komplet presegel ceno high end mašine...

Preden pride ta MS ideja k nam, moram najti nekoga, ki gre na Tajsko, da mi prinese MS produkte in jih potem lepo legaliziram, če slučajno niso:D , za vsoto, ki se mi zdi povsem primerna za ta software.8-)

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

M.B. ::

@ Tear_DR0P se strinjam s tabo, da je Slovenski narod računalniško nepismen in to ne samo starejši, kot bi pričakoval ampak tudi mladi. Strah me je pomislit kaj bo takrat, ko bodo vsi odrasli in imeli nezakrpane Windowse z luknjastimi IE-ji in bili leglo virusov, nič čudnega če se bo internet sesul. SMo dobili prejšnjič eno tako nalogo pri informatiki, da moramo v wordu narediti nekaj takega:

Model        Nokia         Ericsson
Cena         80.00 SIT     1 SIT


In potem me en sošolc vpraša kak naj to naredi, pa mu odgovorim, s tabulatorjem. On začne odpirat menije in iskat po menijih v Wordu ukaz tabulator. Nato mu povem, da je to tipka, na kateri sta dve puščici. On pritisne in reče, da ga naj neham zafrkavat, ker se ni nič zgodilo, samo kurzor se je premaknil.

To ni šala, to se je res zgodilo pred enim tednom. In če bodo takšni ljudje imeli nezakrpane windowse in uporabljali IE potem nam trda prede.

//EDIT Zgornjo tabelo sem naredil tako, da se lepše vidi
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

strictom ::

hehe

Microsoft vam legalizira piratske Windowse

točno tako
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Microsoft ::

LOL
M.B. Dobra fora je bla tale. :D Sicer se na sliki ne vidi najbolje, kaj je bilo treba naredit, ampak dober. Vemo, kaj tab dela. Upam, da veste, da dela v kombinaciji z tipko Shift ravno v obratno smer.>:D

Pa sej, tud pr nam na FRI je nekaj takih, ki ne vejo prakticno nic. Ne razumem tudi, kako je folku tako tezko napisat nek tak cist preprost programcek. Recimo, smo mel program, da poisces skupne deljitelje dveh stevil. In je bla to ze prov huda naloga.
Al pa to, da uporabljajo 'programsko okolje', ki slisi na ime Notepad.

Tudi poznam recimo nekoga, ki je sel na UNI smer racunalnistva, pa ne ve, kaj je Windows Update. Istocasno pa je hud zagovornik XPjev.
Pa pol, ko vidis, kak to folk razmislja. Ko se kup nov PC, samo da je najboljsi procesor not, da je desetkrat prevec RAMa, da je najboljse najbolj sminkersko ohisje. In pol, obvezno, da si das gor ono, ko ti spremeni izgleda zagona. Da ti namesto WindowsXP pise neki v smislu 'Pireated Edition'. Pa da si vse teme spremenis.
In pol dol potegnes eno igro, krek in skrekras igro. Si lahka mislis, kak hax0r si zdej?!

Mogoce ma folk prevec sprane mozgane.:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

M.B. ::

Najbolj čudno, pa je to, da ko smo v Wordu in slikarju kaj risali, ni skoraj nobeden vedel, kak se kaj riše. V Wordu smo ravmo prejšnjikrat delali Oblačke in slike in nobeden ni vedel, kako se spremeni ozadje oblačka.

Nekaj stvari pa me moti pri pouku informatike:


  1. Zakaj se učimo risati v Slikarju, če tega nikoli ne bomo potrebovali, lahko bi nas npr. kaj naučila v Photoshopu ali Gimpu.

  2. Zakaj nas ne nauči, kaj takega, kar bi lahko kasneje uporabili npr. Izdelavo kazala, povzetka...


  3. Zakaj nas ne razdeli v 2 skupini na tiste, ki že obvladamo in na tiste, ki ne. (Bojim se da nas bilo v drugi skupini, ki že zna bilo max. 3 učenci od 29)


  4. Zakaj nam že ne da Firefoxa na rač. Na svojem pa ma Netscape?


Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Gigabit ::

"Pa pol, ko vidis, kak to folk razmislja. Ko se kup nov PC, samo da je najboljsi procesor not, da je desetkrat prevec RAMa"

RAMa v računalu ni nikol preveč in če maš enkrat tega dost, tud procesor ni nikol prehiter. V kakšnem letu ali dveh hitro pristane med počasnejšimi.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Poldi112 ::

Ce igrice igras. Tajnice so cisto zadovoljne s 500Mhz in 256MB. Ce ne se manj.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Gigabit ::

"Ce igrice igras."
Al pa če delaš s Photoshopom, al pa z večstranskim dokumentom v Wordu, al pa s kakšnim glasbenim ali video manipulatorjem, al pa navsezadnje tudi s kakšnim požrešnim grafičnim vmesnikom v Linuxu, potrebuješ kar dosti RAMa in procesorske moči.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Microsoft ::

Gigabit, jst sm mel Windows 2000 Advance Server przgan, pa je gor tekl ene 90 procesov. Pa je bla poraba RAMa skupaj s tistim na disku nekje 80%. Res je, da je takrat verjetno blo ponucanega 99% RAMa, sam to je blo takrat, ko sm se ucil uporabljat OS.

Fora je, da pol folk tak super duper racunalnik uporabla za to, da skompajla eno for zanko, da pogleda filmcek, kak pdf odpre, gre malo na interent, pa zaspila kak igrco. Skratka nekje povprecja ali malo pod. Zu ni govora o kakem zahtevnem obdelovanju cesarkol ze, kar je procesorkso in RAM pozresno.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gigabit ::

"Fora je, da pol folk tak super duper racunalnik uporabla za to, da skompajla eno for zanko, da pogleda filmcek, kak pdf odpre, gre malo na interent, pa zaspila kak igrco. Skratka nekje povprecja ali malo pod. Zu ni govora o kakem zahtevnem obdelovanju cesarkol ze, kar je procesorkso in RAM pozresno."
Poglej, že Firefox z več odprtimi tabi ti zna požret preko 100MB RAMa. Pol maš še emule pa še kak drug P2P programček, ki žrejo tud preko 300MB. To je zame ena osnova in že tu rabiš najmanj pol giga RAMa, da ti zadeva skoz ne mrcvari diska in nimaš polminutnih postankov ob vsakem kliku z miško. Če pa gremo v tisto kar sem naštel zgoraj (grafični, audio, video manipulatorji), je pa seveda potrebnega še več RAMa. Procesorska moč pa spet pride v poštev, recimo že pri preprostem spletnem brskanju. Že ena flash animacija, al pa Java aplikacija ti lahko požre 100% 1GHz CPUja, tako da je že za preprosto surfanje to bolj malo. Če pa spet govorimo o prej omenjenih profesionalnih programih, se pa zahteva seveda spet poveča.
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Microsoft ::

Pretiravas. Po tvoje je se 10GB premalo, da bi beleznico odpru.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gigabit ::

"Pretiravas. Po tvoje je se 10GB premalo, da bi beleznico odpru."
To si pa ti rekel. Za samo beležnico bi ga blo dost že 4MB, mogoče 8MB (odvisn od velikosti dokumenta). Pa če upoštevaš še RAM potreben za OS, kar je za WinXP tam nekje 256MB, recimo da bi bilo to dovolj. Za OS pa notepad. :)
http://poptech.blogspot.com/2005/01/firefox-new-religion.html
schnecke.bombcar.com/random/kernelpanic.jpg , www.hinterlands.org/kp.jpg
Linux r0x!!!!!!!!111111oneone -> http://logo.cafepress.com/3/504443.jpg <-

Microsoft ::

Sm mel na 128 RAM enkrat Windows 2000 Server in Office 2003. Je delalo presenetljvo hitro, ce upostevas, da je vse skupaj blo na 4GB disku. Dans, ko imam 120GB disk, pa 256MB, dela vse to, kot raketa. Pa mula tudi. 8-)

Na prenosniku mam recimo zdele odprto Winamp, IE, potem dvakrat Visual Stuido, potem se dva IE, potem Adobe Reader, pa remote desktop, pa Outlook 2003. Pa je zasedenega skupaj 350MB, s tem, da je RAMa 256, na disku pa 335MB. Skratka, 256 je za normalna opravila na XPjih vec, kot dost.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CES 2012: Kaj smo izvedeli o Windows 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9730310 (24023) Bistri007
»

Microsoft se vrača z letalščino in Age of Empires

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
124978 (3622) dejanslo
»

Podrobnosti o Windows Phone 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5815224 (13910) Lonsarg
»

Pekel zmrzuje - Microsoft in GPL

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
164017 (2443) MrStein
»

Windows 7 bo imel šest okusov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19016345 (11288) bluefish

Več podobnih tem