»

Izmenjava datotek preko interneta v EU ne bo kazniva?

Delo - Evropski parlament je v sredo v prvem branju podprl kriminalizacijo kršenja intelektualne lastnine, s čimer bi kot kaznivo dejanje v vseh 27 članicah Evropske unije preganjali vsakršno krajo intelektualne lastnine v pridobitniške namene. So pa poslanci iz zakona izključili kriminalizacijo "piratstva" posameznikov, ki ni izvršeno v pridobitne namene. Tako izmenjava datotek preko interneta ne bi bila kazniva, so sklenili poslanci v Strasbourgu.

Evropski parlament je na koncu v prvem branju direktivo z določenimi popravki podprl s 374 glasovi za, 278 pa jih je bilo proti, dokument pa bo zdaj obravnaval pristojni svet EU.

Več v izvorni novici.

54 komentarjev

Nemški odjemalci piratskih vsebin na sodišču

The Register - V Nemčiji prihaja do sodnega epiloga ena največjih protipiratskih akcij. Lansko leto je namreč nemška policija aretirala 46-letnega odvetnika, ki je ob pomoči dveh bratov preko spletne storitve Ftpwelt.com ponujal piratske posnetke filmov, igrer in glasbe. Po policijskih poročilih naj bi s tem zaslužil preko milijona evrov.

V tej akciji se je policija seveda dokopala tudi do seznama uporabnikov storitve, ki je sprva štel okoli 45.000 osumljencev, kasneje se je seznam skrčil na nekaj več kot 15.000 osumljencev. Proti delu teh osumljencev, kot tudi proti ponudnikom vsebin so sedaj začeli vlagati tožbe. Več informacij je na voljo tukaj.

45 komentarjev

Rekordna kazen zaradi piratiziranja

Digital Media Europe - Italijanska finančna policija je med izvajanjem preiskav na območju Rima, naperjenim proti radijskim postajam in diskotekam, odkrila "sukalca ploščkov", ki je posedoval približno 2000 mp3 glasbenih in 500 video posnetkov, za katere sumijo da, so bile prenešene nelegalno.

Za odkriti zalogaj mu je bilo naloženo plačilo kazni v višini 1,4 mio €. Denarna kazen je zaenkrat najvišja v Evropski Uniji. Poleg tega lahko neimenovanega DiscJockeya doletijo še dodatni ukrepi zaradi ukvarjanja s kriminalom in posedovanjem nelegalne lastnine. Med samo akcijo je Italijanska policija zasegla večjo količino nelegalnih kopij avdio vizualnega materiala in programske opreme (natančno število enot ni navedeno).

Enzo Mazza - direktor zveze italijanske glasbene industrije je ob dogodku dejal da je z dejanjem Finančne policije zadovoljen ter izrazil upanje, da bo ostale uporabnike piratskih dobrin ta dogodek odvrnil od piratiziranja. Tukaj.

26 komentarjev

Microsoft vam legalizira piratske Windows

Slashdot - Pri Microsoftu so se odločili, da začnejo z novo vrsto boja proti piratstvu. Tokrat njihov glavni cilj ni več končni uporabnik, ampak OEM sektor, saj se ravno tam pojavi največ kopij njihovih produktov.

Kako pa bo to izvedel? Ponudili so, da bodo vsem uporabnikom, ki so kupili računalnik pred 1. novembrom in so na njem dobili nelegalno različico operacijskega sistema Windows XP, le-tega brezplačno zamenjali za orginalno različico, pod pogojem da jim izdate, kje ste kupili računalnik. Pri Microsoftu obljubljajo, da proti vam ne bodo izvajali nobenih sankcij. Ne velja pa to za tistega, ki vam je računalnik prodal.

"Naš cilj ni tožiti posameznika, ampak priti do izvora," je izjavil Alex Hilton iz Microsofta.

Na žalost pa se bo zaenkrat to izvajalo samo v Veliki Britaniji, obstaja pa upanje, da se bo "akcija" razširila v primeru velikega uspeha.

62 komentarjev

Green day na zanimiv način rešuje svoje investicije

Slo-Tech - Punk skupina Green day se trudi čimbolj izkoristiti težavne čase, ko na njihov zaslužek (bolje rečeno na zaslužek založb) prežijo taki in drugačni pirati. Tako so uporabnikom ponudili posebnen zbirateljski komplet petih CD-R plošč, potiskanih z grafikami skupine. Za osem dolarjev tako dobite lične zgoščenke za glasbo, ki ste jo prenesli s spleta -- na nelegalen način.

Očitno se člani Green day zavedajo, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Sedaj lahko samo še čakamo, kdaj bodo glasbene skupine na svojih spletnih straneh objavile povezave do njihovih računov za mikroplačila.

21 komentarjev

Piratstvo v EU

BBC - Evropski parlament je s 330 glasovi za in 151 proti sprejel antipiratski zakon, ki zaobjema široko področje piratstva, od ročnih torbic do digitalne glasbe. Po določilih zakona bi lahko pirate doletela celo zaporna kazen, vendar so bili kasneje predlogi za takšne sankcije opuščeni. Poznejši amandma je kazni omejil na profesionalne organizirane pirate, ne pa tudi na navadne smrtnike, ki doma prenašajo glasbo za lastne potrebe. Klik!

6 komentarjev

EU je ustanovila komisijo za boj proti računalniškemu kriminalu

Slashdot - Evropska unija trenutno ustanavlja komisijo za boj proti informacijskemu kriminalu. Naloga komisije bo predvsem osveščanje uporabnikov o virusih, hekerskih napadih in ostalih računalniških nadlogah, ki bi lahko škodovale njim ali njihovim podjetjem. Njena naloga bo poleg že navedenih tudi služiti kot koordinatni center v primeru izbruhov večjih virusnih "epidemij" in iskanju krivcev za le-te. Njen letni proračun naj bi obsegal 24,3 milijona evrov, delovanje pa naj bi bilo presojeno in ocenjeno po štirih letih. Originalna novička na BBC.

3 komentarji

Evropska direktiva o zasebnosti v digitalnih omrežjih

Ars Technica - V EU je v veljavo stopila nova direktiva, ki se ukvarja z zasebnostjo v digitalnih omrežjih. Tako od 31. oktobra:
  • glede piškotkov (cookies): prepoveduje vohunske piškotke (spyware), razen če se uporabnik s tem strinja;
  • glede mobitelov: prepoveduje uporabo sledenja mobitelom brez dovoljenja uporabnika, razen ko to informacijo potrebujejo bodisi reševalne službe ali policija;
  • glede spama: prepoveduje spam brez uporabnikovega vnaprejšnjega privoljenja. To vključuje tudi reklamna sporočila, poslana na mobilne telefone.
Seveda se postavlja vprašanje, če bo državam članicam, ki morajo novo direktivo uveljaviti, to sploh uspelo, vsekakor pa je to korak v pravo smer.

7 komentarjev

Programski patenti v Evropski uniji

Slashdot - Danes je v parlamentu EU potekalo prvo branje in glasovanje o direktivi o softwarskih patentih.

Kljub temu, da je bila direktiva sprejeta, je tistim, ki so se borili proti njej uspelo spraviti skozi branje takšne amandmaje, da so jo v bistvu skoraj postavili na glavo.

To jim je uspelo tudi tako, da so nekateri cel zadnji teden preživeli v Strasburgu in lobirali od poslanca do poslanca.

Debate so bile burne, ljudje sploh niso spali in na koncu je bil uspeh tu. Morda najbolj zanimive in hkrati najbolj zastrašujoče pa so izjave nekaterih poslancev v zvezi s prepričevanjem. Namreč, da...

15 komentarjev

S.C.U.T.R.

Slo-Tech - Malo heca mora bit. Ameriška vojska je dobila novo mobilno sredstvo. Imenuje se S.C.U.T.R. (Strategic-Commuting-Undercover-Tactical-Recon) in je dosegljivo tudi navadnim smrtnikom. Kaj je to?? No poglejte sem: LINK .

7 komentarjev