»

Pogovor s ChatGPT sedaj tudi za brezplačne uporabnike

Slo-Tech - Med nadvse burnim tednom v OpenAI-ju, ko so najprej odpustili Sama Altmana, nato pa se je v velikem slogu vrnil in so raje zamenjali upravni odbor, je podjetje izdalo tudi novo funkcijo v ChatGPT. Za naročnike na plačljivi ChatGPT je bil ChatGPT with voice na voljo že od septembra, sedaj pa ga lahko uporabljajo tudi brezplačni uporabniki. Potrebujejo le pametni telefon in aplikacijo ChatGPT za Android ali iOS.

Da bodo ikono za pogovarjanje s ChatGPT ugledali vsi uporabniki, bo še treba malce počakati, ker funkcijo širijo postopoma. A ko jo enkrat dobimo, lahko odpremo aplikacijo, pritisnemo na gumb s podobo slušalkami in postavijo vprašanje. ChatGPT ima vgrajeno prepoznavanje glasu, odgovor pa takisto poda v zvočni obliki, saj ima tudi soliden sintetizator glasu. Slednje ni nič posebnega, ker pomočniki (Apple, Amazon, Google) to poznajo že dolgo časa, medtem ko novega seveda poganja veliki jezikovni model. Razlika je v funkcionalnosti: medtem ko so omenjeni vgrajeni v operacijski...

10 komentarjev

Epilog uporabe ChatGPT na sodišču: 5000 dolarjev kazni in sramota

Slo-Tech - Epilog je dobila bizarna zgodba izpred meseca dni, ko je odvetnik uporabil ChatGPT in na ameriško sodišče poslal povsem nesmiselno vlogo, v kateri je citiral več neobstoječih primerov. Ko so odvetniki nasprotne stranke to ugotovili in sodišče obvestili o zapletu, se je nepazljivi odvetnik sicer opravičil, sodišče pa je o nadaljnjih potezah še razmišljalo. Sedaj jih poznamo.

Zvezno sodišče je odločilo, da morajo nepazljiva odvetnika Steven Schwartz in Peter LoDuca in njuna pisarna Levidow, Levidow, & Oberman plačati 5000 dolarjev kazni. Eden izmed odvetnikov je vlogo napisal, drugi jo je namreč podpisal. Ob tem je sodnik Kevin Castel primer tudi zavrgel, ne le zaradi ChatGPT, temveč ker so bili argumenti dejansko neobstoječi. Hkrati pa morata oba odvetnika o tem pripetljaju obvestiti svojo stranko ter sodnike, katerih imena so navedli v vseh neobstoječih primerih.

Sodnik je ob tem dodal, da tovrstno početje trati čas in denar sodišč in drugih strank v postopkih. Hkrati negativno...

1 komentar

Meta pokazala svoj jezikovni model

Slo-Tech - ChatGPT je zaslovel, ker je bil dovolj dober in in dostopen sleherniku, a še zdaleč ni edini. Svoj jezikovni model (LLM) je razvila tudi Meta, ki se je pohvalila, da je primerljivo kakovosten, dasiravno desetkrat manjši. Poimenovali so ga LLaMA in prihaja v več inačicah, ki imajo od sedem do 65 milijard parametrov. GPT-3, na katerem temelji ChatGPT, jih ima 175 milijard. LLaMA-13B s trinajst milijardami parametri naj bi bil že boljši od ChatGPT, trdi Meta.

Meta trdi, da je njihov model povsem združljiv z avtorskimi pravicami, saj so pri treningu uporabljali le prosto dostopna besedila. V praksi so to na primer Wikipedia, korpus Common Crawl in C4. Zato je lahko celoten model tudi javno dostopen, če se bo Meta za to odločila. Za zdaj se še ni v celoti, tako da ga enostavno ne moremo preizkusiti, lahko pa to storijo raziskovalci. Oskubljena lama je na voljo na Githubu, raziskovalci pa lahko zaprosijo za dostop do polnega modela.

Znižanje zahtevnosti modela in njegova odprtost...

10 komentarjev

Jezikovni modeli so nova črna

Slo-Tech - Po velikanskem uspehu jezikovnega modela ChatGPT so se novosti oklenili vsi večji igralci na tem področju. Ta teden je Microsoft že predstavil integracijo v svoj iskalnik Bing, ki se je leta neuspešno kosal z Googlom, sedaj pa je morda našel svojo nišo. ChatGPT v sodelovanju z Bingom omogoča enostavnejše iskanje, kjer z iskalnikom komuniciramo kot s človekom in mu postavljamo vprašanja. Novo sodelovanje ni presenetljivo, saj je Microsoft med večjimi vlagatelji v OpenAI, ki so napisali ChatGPT.

Sledil je Google, ki je s svojim konkurentom Bard zaostal za pričakovanji. V reklami je med drugim Bard dejal, da je teleskop James Webb poskrbel za prvi posnetek eksoplaneta, kar še zdaleč ne drži, saj so prvi posnetki že iz leta 2004. Ko se je spodrsljaj razširil po spletu, so delnice podjetja padle za 10 odstotkov. Seveda razlog ni zgolj en spodrsljaj - spomnimo, da je Windows 98 med uradno predstavitvijo Plug and Play pokazal modri zaslon - temveč Googlov zaostanek na tem področju. Sredi...

28 komentarjev

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Microsoft - Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.



Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja...

21 komentarjev

Google napovedal konkurenta ChatGPT-ju

Slo-Tech - Google se je pošteno ustrašil prihodnosti, ki jo slikajo veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT. Potem ko je ChatGPT povzročil preplah v podjetju, so sedaj hitro napovedali svojo različico. Le nekaj dni po prvih špekulacijah je kar izvršni direktor Sundar Pichai V blogu zapisal, da pripravljajo eksperimentalno pogovorno umetno inteligenco. Že danes je na voljo v zaprtem krogu preizkuševalcev, v prihodnjih tednih pa naj bi jo pokazali širnemu svetu. Tako hitra napoved in splavitev storitev, ki jo reklamira sam izvršni direktor, podkrepljuje navedbe, da je v Googlu panika. Konkurenca, zlasti Microsoft, namreč že s pridom uporablja ChatGPT, ki so ga integrirali kar v Bing (ni še dostopen).

Novi pomočnik oziroma sogovornik se bo imenoval Bard in bo kakor ChatGPT na voljo brezplačno. Uporabljal bo rezultate s spleta, v čemer bo torej različen od ChatGPT, ki se je treniral na njih, a nato nima več dostopa do interneta, zato so njegovi odgovori zgodovinsko omejeni najpozneje na leto...

12 komentarjev

Na Stanfordu razvijajo protistrup DetectGPT

Slo-Tech - Pustimo vnemar pomisleke o uporabnostih in nevarnostih velikih jezikovnih modelov (LLM), med katerimi je najbolj znan ChatGPT, a vseeno je marsikdaj koristno vedeti, ali so napisali kakšno besedilo ali ne. Raziskovalci na Stanfordu so zato izdelali orodje DetectGPT, ki počne točno to. Za posamezno besedil oceni, kako verjetno je njegov avtor ChatGPT. Podrobnosti pojasnjujejo v znanstvenem rokopisu, v laični obliki pa na Twitterju. Delujoč primerek še ni na voljo javnosti, bo pa kmalu, so obljubili.

Podobna orodja že obstajajo, a to pot so uporabili zanimiv pristop, ki ne potrebuje posebnega urjenja. Ker imajo namreč dostop do orodja samega, torej do ChatGPT, lahko uporabijo kar to. Za sestavek, katerega avtentičnost želijo ugotoviti, izdelajo več manjših variacij, v katerih spreminjajo posamezne dele. Potem izračunajo log-porazdelitveno funkcijo in preverijo, kje na njej ležijo te modifikacije. Če imajo te nižjo vrednost od prvotnega sestavka, torej je slednji na delu z negativno...

4 komentarji

Turnitin bo prepoznaval generativna besedila ChatGPT in podobnih

Slo-Tech - Čeprav se zdi, da je ChatGPT nenadoma revolucionarno spremenil nastajanje besedil in storil, se to ni zgodilo čez noč niti ni edini. Nekateri strokovnjaki, denimo vodja umetne inteligenci pri Meti Yann LeCun, poudarjajo, da gre za lep paket, a ni nič pretresljivega, česar ni bi znali narediti tudi drugod. Podobno počnejo tudi Meta, Google in številna zagonska podjetja, dodaja.

To je sicer res, a dokler izdelek ni dostopen javnosti, težko spremeni svet. Zato se javnost največ ukvarja s ChatGPT, ki je pač dostopen sleherniku. Na sloviti univerzi Stanford imajo podobne težave kot po vseh šolah v svetu, saj so študentje začeli množično uporabljati ChatGPT. Nekateri profesorji so že prilagodili svoje predmete novi tehnologiji, prilagodili so se tudi študentje. Njegove uporabe še niso opredelili v disciplinskih pravilih, se bo pa to kmalu zgodilo. Ena izmed anket je namreč pokazala, da je vsaj 17 odstotkov študentov uporabljalo ChatGPT pri opravljanju študijskih obveznosti. Večina ga je...

26 komentarjev

ChatGPT dobiva plačljivo inačico

Slo-Tech - Strahovi, da je brezplačnost storitve ChatGPT nevzdržna, se niso v celoti potrdili, a vseeno dobiva plačljivo verzijo. OpenAI je sporočil, da bo odslej na voljo tudi naročnina, ki bo stala 42 dolarjev mesečno in bo omogočala nekaj bonbončkov, ki pa naj ne bi bili bistveni. Zagotavljajo namreč, da bo tudi brezplačna verzija še vedno dobivala nadgradnje in da njena funkcionalnost ne bo okrnjena.

Ob plačilu naročnine bomo dobili prioritetno obravnavo zahtevkov, kar z drugimi besedami pomeni, da bo storitev delovala tudi ob velikem navalu, ko bodo morali običajni uporabniki čakati dlje ali pa sploh ne bodo mogli zraven. To pomeni tudi hitrejši odziv. Obljubljajo še prioriteto pri dostopu do novih funkcionalnosti, torej bodo na voljo prej. Povpraševanje pa naj bi bilo tako veliko, da je moral OpenAI pripraviti seznam, na katerega se lahko bodoči naročniki vpišejo in počakajo na povabilo.

Medtem ko se OpenAI ukvarja z razvojem in monetizacijo ter opazovalci navdušeno spremljajo nove...

39 komentarjev

ChatGPT že uradni soavtor znanstvenih člankov, čeprav ne bi smel biti

Slo-Tech - Čudenje sveta nad zmožnostmi sogovornika ChatGPT ne jenja, temveč ljudje iščejo nove načine uporabe. ChatGPT se je uradno prebil tudi med znanstvenike ali pa vsaj soavtorje znanstvenih prispevkov, saj so se pojavili že štirje članki oziroma rokopisi, kjer so raziskovalci pri pisanju uporabili ChatGPT in ga tudi navedli med soavtorji. Jasnih pravil na tem področju še ni, zato bodo morali uredniki, založniki in raziskovalci stakniti glave in ugotoviti, kako regulirati novo tehnologijo. Od novembra, ko je postala javno dostopna, jo namreč lahko uporablja kdorkoli.

Kot veliki jezikovni model in napreden algoritem strojnega učenja se je ChatGPT naučil iz ogromnih količin besedil na internetu. Rezultat je prepričljivo posnemanje človeškega jezika, a o globljem razumevanju ne moremo govoriti, saj se ChatGPT brez težave tudi zlaže ali odgovori popolne neumnosti. Medtem ko so njegovi eseji za šolsko rabo videti prepričljivi, je v znanosti trenutno žgoče vprašanje, kako in v kolikšni meri...

19 komentarjev

Umetna inteligenca že piše članke za CNET

Slo-Tech - Orodje ChatGPT je zgolj najnovejši in najenostavnejši pripomoček za ustvarjanje besedil z umetno inteligenco, a tehnologija se že dlje časa plazi med nas. Na tehnološkem spletnem portalu CNET so na primer od novembra izvajali eksperiment, ki je pokazal na njeno uporabnost. Nekatere članke s področja osebnih financ je pisala umetna inteligenca, uredniki so jih le preverili, uredili in popravili faktografske napake, pa se ni nihče pritožil. Tak primer je članek o Zelleju ali o obrestnoobrestnem računu.

Kot je pojasnil odgovorni urednik, so se od nekdaj zavzemali za preizkušanje tehnologij in ločevanje neupravičenega navdušenja od dejanske uporabnosti. V preteklosti je bilo tehnologij, ki so jim napovedali prevzem sveta, že precej: glasovni pomočniki, obogatena resničnost, metaverzum itd. Zato so se odločili, da preverijo, ali je ChatGPT še en tak primer.

Doslej so objavili 75 člankov, ki jih je pretežno napisala umetna inteligenca. Sami uporabljajo izraz pomagala, ker je moral...

20 komentarjev

ChatGPT lahko piše prepričljive povzetke znanstvenih člankov

Slo-Tech - Odkar je ChatGPT javno dostopen, se uporabniki čudijo nad najrazličnejšimi vlogami, ki jih je sposoben prevzeti, in nalogami, ki jim je kos. Mednje sodi tudi pisanje povzetkov (abstract) znanstvenih člankov, ki predstavljajo ključno vstopno točko v objavo in često določajo, ali bo nek članek pritegnil pozornost bralca. Pri tem je ChatGPT tako dober, da v številnih primerih znanstveniki ne morejo ugotoviti, ali je nek povzetek napisal človek ali ChatGPT. Raziskovalci z dveh chicaških univerz v (še nerecenziranem) rokopisu poročajo o raziskavi, kjer so ugotavljali, kako dobri so ti povzetki.

Rezultati so zaskrbljujoči, saj ChatGPT piše povzetke, ki so dovolj dobri, da znanstvenike često preslepijo. Za 50 medicinskih revij so poiskali primerne naslove, ki so bili že objavljeni, nato pa ChatGPT naročili, naj napiše povzetek članka glede na ta naslov. Te so potem primerjali z resničnimi povzetki na različne načine. Uporabili so detektor plagiatorstva, detektor pisanja z umetno...

61 komentarjev

New York v šolah prepovedal ChatGPT

Slo-Tech - V New Yorku so se odločili na šolskih omrežjih in napravah blokirati dostop do orodja ChatGPT. Za blokado so se odločili zaradi negativnih vplivov na učenje ter pomislekov glede varnosti in resničnosti vsebin, ki jih ChatGPT podaja. Dodali so, da ChatGPT lahko podaja hitre in preproste odgovore na vprašanja, a ne omogoča razvoja kritičnega mišljenja in sposobnosti analitičnega mišljenja, ki sta ključna za dober šolski rezultat in kasnejši uspeh v življenju. Dostop bo omogočen le po zaprosilu, če se prosilec ukvarja s študijem umetne inteligence.

Ko se je ChatGPT odprl javnosti, so učitelji in učenci hitro ugotovili, da so njegovi eseji zelo prepričljivi. Nekateri bolj katastrofični zapisi so napovedovali kar konec poučevanja angleščine, kot ga poznamo. Tako hudo verjetno ne bo, a ChatGPT se v celoti ne bo možno izogniti. Četudi bo blokiran na šolskih omrežjih in napravah, je še vedno dostopen na mobilnih omrežjih, na domačih računalnikih in povsod drugod. Podobni pomisleki so bili...

95 komentarjev

Tudi OpenAIjev pogovorni bot trpi za podobnimi hibami kot tekmeci

openai.com - Prejšnji teden je svoj pogovorni algoritem predstavil tudi OpenAI. ChatGPT je osnovan na jezikovnem modelu GPT-3, uporabniki pa so ga kljub vgrajenim varovalkam že sprovocirali v izgovarjanje vsakovrstnih neumnosti.

Fiasko računalniške sogovornice Tay je očitno pozabljen, kajti letos so velikani s področja strojnega učenja preporodili javno preizkušanje chatbotov, torej pogovornih algoritmov. Po Meti in Googlu so se sedaj opogumili tudi pri OpenAIju in predstavili ChatGPT, pogovornega bota, ki je seveda osnovan na njihovem proslavljenem velikem jezikovnem modelu GPT-3. Bot je na voljo prosto in trenutno tudi še brez oglasov, zato ga je v le nekaj dneh že preizkusilo milijon ljudi, ni pa še jasno, kako dolgo bo tako dostopen, ker vodja družbe Sam Altman pravi, da so cene procesiranja visoke. ChatGPT je deklarirano še za odtenek zmogljivejši od konkurentov; in sicer zato, ker so klasičnemu receptu botov na osnovi velikih jezikovnih modelov - se pravi popolnjevanju teksta z...

7 komentarjev