»

V Linuxu še vedno vzdržujejo gonilnik za diskete

Slo-Tech - Linux ne bi bil Linux, če ne bi vsake toliko časa v novih verzijah popravili še kakšnega antičnega hrošča. V novi verziji jedra Linux 6.2 so na primer popravili gonilnik za diskete, čeprav disket že desetletje skoraj nihče ne uporablja več, pred tremi leti pa so to funkcionalnost celo razglasili za opuščeno. A Denis Efremov je poslal pull request za svoj popravek v funkciji floppy_alloc_disk().

Gre za znanega hrošča, ki so ga popravljali že v preteklosti. Če je disketa pokvarjena in jo med poizkusom branja izvržemo, se gonilnik preneha odzivati. Nazadnje so to težave odpravili leta 2020 v Linuxu 5.11, a so v spomladi letos popravek odstranili zaradi drugih težav (neposredni dostop prek FDRAWCMD za nestandardne formate in zaščitene diskete). Zgodba ima sicer še daljšo brado, saj je Jiři Kosina že leta 2016 spisal prvi popravek, ki so ga tudi kasneje odstranili, lani pa še enega.

Da so diskete preživele tako dolgo, je pravzaprav neverjetno. Najbolj znan 3,5-palčni format s...

26 komentarjev

Japonska javna uprava se želi končno odreči disketam

Bloomberg - Kot smo nazadnje spoznali ob lanskem fiasku z izgubljenimi disketami, je na Japonskem pomemben del poslovanja v elektronski obliki obtičal na disketah, zgoščenkah in podobnih medijih. Ni redko, da morajo podjetja oddajati zahtevano dokumentacijo na fizičnih nosilcih, kar pa želi ministrstvo za digitalne zadeve naposled spremeniti. Japonska ima namreč skoraj dva tisoč obrazcev, ki jih je treba oddati na fizičnih nosilcih. Šele sedaj so napovedali spremembe.

Precej zanimanja je zato požela izjava japonskega ministra za digitalizacijo. Fumio Kishida je razglasil vojno disketam, ki bodo s prenovo zakonodaje končne romale, kamor sodijo - v muzeje. Ob tem je dodal, da dandanes disket skorajda ni možno več kupiti, zato je čas, da se jim odrečemo. Sony je na primer ukinil proizvodnjo disket pred enajstimi leti. Težave to pot niso tehnične, temveč pravne, saj morajo Japonci spremeniti zakonodajo, da bodo lahko podatke posredovali in hranili v oblaku. Zato so napovedali pregled predpisov in...

19 komentarjev

Prodaja glasbe lani rekordna, prvikrat po letu 1996 tudi rast prodaje fizičnih nosilcev

RIAA - Že dlje časa je znan trend vračanja popularnosti gramofonskih plošč, sedaj pa se je ponovno obudilo zanimanje za zgoščenke. Ameriška cehovska organizacija glasbenih založnikov RIAA (Recording Industry Association of America) v poročilu ugotavlja, da se je lani prvič po dolgih letih prodaja glasbe na CD-jih v primerjav z letom poprej povečala.

Nazadnje so rast prodaje zgoščenk beležili leta 2004, odtlej pa je vztrajno padala. Lani so prodali za 584 milijonov dolarjev zgoščenk, kar je več kot leta 2020 (483 milijonov), a še vedno precej manj kot na primer leta 2011 (tri milijarde). Če pa seštejemo vse fizične nosilce zvoka, torej tudi gramofonske plošče, gre za prvo rast prodaje fizičnih nosilcev po letu 1996! Lani je prodaja znašala 1,65 milijarde dolarjev. Gramofonskih plošč so torej lani prodali za milijardo dolarjev, kar je skoraj dvakrat več kot leta 2020 (643 milijonov dolarjev).

V primerjavi s številkami s preloma tisočletja je prodaja fizičnih nosilcev še vedno nizka....

43 komentarjev

Japonska policija izgubila disketi z osebnimi podatki

Slo-Tech - Japonski policiji so ušli osebni podatki 38 ljudi, ki so se prijavili za bivanje v neprofitnih stanovanjih v okrožju Meguro. Med pobeglimi osebnimi podatki so imena, rojstni podatki in spol. Gre za podatke iz običajne preveritve, ki jo v sodelovanju z lokalnimi oblastmi izvajajo od leta 2012, da prijavitelji ne bi bili člani kriminalnih organizacij (background check). Neobičajno pa je dejstvo, da so izgubili podatke tako malo ljudi, in predvsem medij, na katerem so bili shranjeni. Japonci so izgubili -- dve disketi. Ni jasno, ali so jih le pomotoma vrgli proč ali pa ju je kdo dejansko odtujil. Pred tem sta bili disketi, ena iz decembra 2019 in druga iz februarja letos, shranjeni v omarici na policijski postaji. Za zdaj niso zaznali zlorabe teh podatkov.

Kadar v modernem času beremo o pobeglih osebnih podatkih, gre skorajda brez izjeme za vdore v podatkovne baze, zato je tudi odtujenih podatkov precej več. Bili so tudi že primeri, ko so se izgubljali kakšni prenosni računalniki,...

48 komentarjev

Vlada predlaga nižjo stopnjo DDV tudi za e-knjige in e-časopise

Slo-Tech - Ministrstvo za finance je včeraj v javno obravnavo poslalo predlog sprememb zakona o DDV, ki med drugim prinaša tudi nižjo stopnjo DDV za elektronske publikacije. Doslej so bile do nižje, 9,5-odstotne stopnje upravičene samo publikacije na fizičnih nosilcih, torej časopisi, knjige ipd.

Sprememba je posledica Direktive Sveta (EU) 2018/1713, ki je bila sprejeta lani 6. novembra. Ta daje državam članicam možnost, da se same odločijo, po kateri stopnji bodo obdavčile elektronske publikacije. Pred tem je bila za elektronske medije predpisana normalna stopnja, ki ne sme biti nižja od 15 odstotkov, pri nas pa znaša 22 odstotkov. Tako je prihajalo do nenavadnih situacij, ko je bila elektronska izdaja iste revije obdavčena više kakor tiskana verzija. Ministrstvo za finance meni, da...

41 komentarjev

Prihodki glasbenih založb upadajo, prodaja vinilk narašča

ComputerWorld - Pred slabima dvema letoma smo povzeli zanimivo statistiko, da se gramofonske plošče vračajo, ki še vedno drži. Leta 2007 so jih v ZDA prodali slab milijon, predlani 1,88 milijona, lani že 2,5 milijona, medtem ko smo letos na poti k novemu rekordu. Na njihovo prodajo sicer odpade zgolj dober odstotek vseh prodanih fizičnih nosilcev medijev, a pomenljiv je naraščajoč trend.

Slabše se držijo njihovi mlajši bratje in sestre. Prodaja CD-jev pada že od leta 2001; letos je bil v prvem polletju upad v primerjavi z lanskim 18-odstoten, čeprav so še vedno najbolj pogost način distribucije glasbe. Prek digitalnih kanalov založniki namreč zberejo 25,3 odstotka svojih prihodkov. Prav ti se tudi znižujejo, saj so se lani dohodki glasbenih založb znižali za 7,2 odstotka. Prodaja fizičnih nosilcev je upadla za 12,7 odstotka, prodaja v digitalnih formatih pa se je zvišala za 9,2 odstotka.

Statistika torej ne pove nič kaj nepričakovanega, izvzemši nenavadno priljubljenost vinilnih plošč. Še vedno...

80 komentarjev

Bo Amazon prodajal digitalno glasbo?

Newsweek - Družba Amazon naj bi po pisanju ameriškega tednika Newsweek končno vstopila v svet digitalne glasbe. Nekoč vodilni spletni trgovec je moral svoj primat prepustiti Applu, ki je s svojo spletno prodajalno glasbe in videa iTunes pošteno premešal tržne položaje.

Že januarja je hollywoodska revija Variety najavila, da bo Amazon letos aprila svojim strankam omogočil digitalno pretakanje filmov, ki jih sicer ponujajo na nosilcih DVD. Pri Amazonu se še niso izjasnili, na kakšen način bodo vsebino ponudili v digitalni obliki, jasno je le, da ne želijo kanibalizirati prodaje fizičnih nosilcev. Prva rešitev naj bi strankam omogočala predogled filma za določeno vsoto, ki naj bi se kot vnaprej plačan kredit upoštevala pri kasnejšem nakupu DVD-ja. Druga rešitev je še enostavnejša: kupci DVD-jev naj bi si – medtem ko čakajo, da DVD prispe po pošti – film pretočili preko Amazonove spletne prodajalne.

Čeprav Jeff Bezos, predsednik uprave Amazona, za Newsweek ni želel razkriti detajlov, naj bi...

1 komentar