»

Zuckerberg in Musk se očitno ne bosta borila

Slo-Tech - Ena izmed bizarnejših zgodb iz tehnološkega sveta se končuje antiklimaktično, a po pričakovanjih. Velikega dvoboja med Elonom Muskom in Markom Zuckerbergom v ringu ne bo, ker se Musk izmika. Zuckerberg ponavlja, da se je prijavljen boriti na dobrodelni tekmi, Musk pa trdi, da v resnici Zuckerberg noče v ring.

Zgodba ima svoj začetek v juniju, ko je Musk na Twitterju zapisal, da se je pripravljen boriti z Zuckerbergom. Ta je izziv sprejel in Muska povprašal po lokaciji, za kar je slednji izbral Vegas Octagon. Tam potekajo tekmo iz UFC (Ultimate Fighting Championship). A že naslednji čivki so dajali slutiti, da se Musk nima namena zares soočiti. Internetno občestvo ta malenkost ni zmotila in vsi so navdušeno špekulirali o prihajajoči borbi.

Začelo se je z raketo, ki jo je leta 2016 razneslo, na njej pa tudi 200 milijonov dolarjev vreden Facebookov satelit. Odtlej so bile izmenjave med obema direktorjema pikre, Musk pa je na primer leta 2018 s Facebooka pobrisal strani SpaceX in...

77 komentarjev

Elon Musk postal edini vladar Twitterja

Slo-Tech - Ko je Elon Musk prevzel Twitter, je takoj odpustil nekatere vodilne uslužbence, med drugim izvršnega direktorja, finančnega direktorja, vodjo pravne službe in pomočnika direktorja za pravne zadeve. Sedaj je Musk postal edini direktor podjetja, saj je razpustil upravni odbor, tako da je sedaj njegov edini član. Sam pravi, da je to le začasna rešitev.

Musk je tudi ponudil odkup vseh Twitterjev obveznic. Medtem je drugi največji lastnik Twitterja savdski princ Alwaleed bin Talal, kar je v ameriškem kongresu že povzročilo nekaj nelagodja. Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je napovedal, da bo Odbor za tuje investicije preveril varnostne posledice savdskega solastništva v podjetju.

Kaj točno bo Musk napravil iz podjetja, še ni jasno. Zaposleni v podjetju, kjer je med drugim napovedano množično odpuščanje, nad sago niso navdušeni. Musk se sicer deklarira za absolutista na področju svobode govora, ki je po njegovem mnenju ni dovoljeno omejevati v nobenem primeru. To pa bi...

78 komentarjev

Musk kupil Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes dokončal 44 milijard dolarjev težak prevzem Twitterja, ki se je vlekel vse od aprilske napovedi. Čeprav se je vmes Musk poizkusil izogniti prevzemu, zaradi česar ga je Twitter celo tožil, je obljubo sedaj vendarle izpolnil. Takoj po nakupu podjetja je odpustil izvršnega direktorja Paraga Agrawala, finančnega direktorja Neda Segala, vodjo pravne službe Vijayo Gadde in pomočnika direktorja za pravne zadeve Seana Edgetta.

To ni zelo presenetljivo, saj je Twitterjev upravni odbor tožil Muska, ko je ta želel preklicati nakup podjetja. Agrawal je Muska avgusta celo pozval k javni razpravi o problematiki neavtentičnih računov na omrežju, kar je Musk izpostavljal kot glavni razlog za odstop od prevzemne namere. Musk je med tem močno kritiziral Twitterjevo politiko moderiranja vsebin. Čeprav so krožile govorice, da kani odpustiti tri četrtine zaposlenih, jim je med včerajšnjim obiskom sedeža zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Twitter je postal podjetje v zasebni lasti,...

129 komentarjev

Twitter sklical izredno skupščino delničarjev, tožba proti Musku že oktobra

Slo-Tech - Ker je Elon Musk odstopil od zavezujočega sporazuma o prevzemu Twitterja, s čimer se upravni odbor ne strinja in trdi, da so razlogi neutemeljeni, se bliža sodna bitka. Twitterjevo vodstvo za ta manever potrebuje soglasje lastnikov, zato je delničarjem poslalo vabilo na izredno skupščino, ki bo 13. septembra. Na njej želijo izglasovati prevzem, kar bo upravi dalo pravno podlago, da dejansko začne tožbo proti Musku. Glasovali bodo lahko delničarji z dne 22. julija.

Izvršni direktor Parag Agrawal in predsednik upravnega odbora Bret Taylor sta zapisala, da upravni odbor soglasno priporoča, da delničarji prevzem sprejmejo. Nato je predvideno petdnevno sojenje, ki bo potekalo oktobra. Prevzemna cena znaša 54,20 dolarja na delnico, kar je precej nad današnjim tečajem 40 dolarjev. To odslikava pričakovanja trga, ali se bo prevzem res zgodilo - investitorji so skeptični.

Musk je predlagal, da bi sojenje potekalo šele februarja prihodnje leto, a je sodnica Kathaleen McCormick predlog...

0 komentarjev

Musk si je premislil in ne želi kupiti Twitterja

Slo-Tech - Ni prav veliko presenečenje, da si je naposled Elon Musk premislil in odstopil od nakupa Twitterja. Njegovi odvetniki so agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) poslali utemeljitev, katere vse točke dogovora o prevzemu naj bi bil Twitter prekršil, zaradi česar Musk podjetja ne bo kupil. V podjetju trdijo, da nič od tega ne drži in napovedujejo sodno bitko.

Muskovo premišljevanje se utegne izkazati kot draga kaprica, saj dogovor o prevzemu podjetja za odstop predvideva visoke pogodbene kazni, ki bi lahko presegle milijardo dolarjev. Po dogovoru bi moral Musk za podjetje odšteti 44 milijard dolarjev. Zgodba se je začela spomladi, ko je Musk kupil skoraj desetino podjetja, česar sicer ni pravočasno priglasil, kar je prekršek. Kasneje je vodstvo podjetja prepričal, da je sprejelo njegovo prevzemno ponudbo. Že kmalu zatem pa je začel javno komunicirati o domnevnih odstopanjih med dejanskim stanjem v podjetju in opis v sporazumu, na primer o številu lažnih profilov, in iskati poti za...

99 komentarjev

Musk spet išče načine za odstop od nakupa Twitterja

Slo-Tech - Po prvotnih najavah in kasnejšem dogovoru z upravnim odborom, da bo Elon Musk kupil Twitter, si Musk ponovno premišljuje. Že sredi maja je začel iskati načine, kako bi vsaj znižal dogovorjeno kupnino, sedaj pa ponovno grozi z odstopom od pogodbe. Musk trdi, da je podjetje prekršilo sporazum o prevzemu, ker mu ni posredovalo podatkov o količini spama na platformi. Muskovi odvetniki so že poslali pismo Twitterjevim pravnikom, v katerem podjetje obtožujejo prikrivanja informacij, zaradi česar si Musk pridružuje pravico odstopiti od posla.

Sklenjeni sporazum daje Musku kaj malo možnosti za odstop od nakupa, zaradi česar je začel v zadnjih tednih iskati argumente, ki bi mu pomagali vsaj znižati kupnino. V najnovejšem pismu še vedno trdi, da želi oceniti obseg lažnih računov in spama platformi, zaradi česar želi podrobne informacije od podjetja. Doslej je Musk o morebitnem odstopu od prevzema predvsem čivkal, zadnje pismo pa je prva formalna napoved težav. Twitterjev tiskovni...

44 komentarjev

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev

Twitterjev odbor naj bi motril Muskovo prevzemno ponudbo - in jo sprejel

Slo-Tech - Kljub začetnemu odločnemu zanikanju je upravni odbor Twitterja po neuradnih podatkih naklonjen Muskovemu prevzemu podjetja, ki že ima skoraj 10-odstotni delež v podjetju. Včeraj so se začela pogajanja, poroča Reuters. Na mizi je še vedno 44 milijard dolarjev oziroma 54,2 dolarja na delnico, kar je danes njen tečaj dvignilo za pet odstotkov (na 52 dolarjev).

Začetek pogajanj ne pomeni, da se bo prevzem resnično zgodil. A intenzivno sestankovanje med Elonom Muskom in največjimi Twitterjevimi delničarji kaže, da je Musk v nameri odločen. Po neuradnih podatkih naj bi številni delničarji za tem stopili v stik s Twitterjevim vodstvom in jih pozvali, naj ne zamudijo dobre priložnosti. Muskova ponudba je namreč zelo velikodušna. Musk sicer vztraja, da je njegova ponudba resna in finančno vzdržna, a hkrati tudi zadnja in nespremenljiva. Twitterjev upravni odbor mora sicer preveriti tudi pravno ozadje, zlasti ali je Musk kršil pravila z nerazkritim nakupovanjem velikih količin delnic...

132 komentarjev

Elon Musk želi prevzeti Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes sporočil, da je pripravljen za 43 milijard dolarjev prevzeti celoten Twitter, ki ga želi spremeniti v oder za popolno svobodo govora. Musk je že dober mesec največji posamezni lastnik Twitterja, saj ima v lasti skoraj desetino delnic, ki jih je kupil marca. Za delnico podjetja ponuja 54,20 dolarja, kar je 38 odstotkov nad vrednostjo 1. aprila, preden je javnosti izvedela za njegov nakup 9,1-odstotnega deleža podjetja. Investitorji niso ravno prepričani, da bo Musk resnično kupil podjetje, saj je delnica danes izgubljala in kotira pri 45 dolarjih.

Musk, ki je s približno 270 milijardami dolarjev premoženja najbogatejši človek na svetu, trdi, da ima več kot dovolj denarja za prevzem Twitterja. Ob tem trdi, da Twitterja ne prevzema zavoljo zaslužka, temveč želi platformo povsem odpreti za popolnoma neomejeno komunikacijo. Javno bi razkril tudi algoritme in izvorno kodo. Kaj bo sedaj storil Twitterjev upravni odbor, ni jasno. Potrdili so, da so prejeli nenačrtovano...

100 komentarjev

Musk vendarle ne bo sedel v Twitterjevem upravnem odboru

Slo-Tech - Po nakupu desetine podjetja Twitter, o čemer je javnost seznanil pred tednom dni, je Elon Musk odstopil od prvotnega načrta, po katerem bi sedel v upravni odbor. Izvršni direktor podjetja Parag Agrawal je dejal, da se to ne bo zgodilo in da je to najboljša rešitev za vse vpletene. Zakaj se je Musk tako odločil, ni razkril, vztraja pa da, je bila to njegova lastna odločitev. Dodal je, da Musk ostaja največji lastnik podjetja in da bo odbor še vedno ostal odprt za njegove predloge. Musk se je odzval s čivkom, v katerem je bil smeško, ki so z roko pokriva usta, a ga je kmalu izbrisal.

Po prvotnih načrtih bi bil moral Musk sedež v odboru dobiti že v soboto. Težko je verjeti, da se je sam odločil, da tega ne želi. Verjetnejša je razlaga, da je šlo nekaj narobe ali pa da je dobil samo kakšno opozorilo, zakaj bi bilo to tvegano glede na njegovo dosedanje obnašanje. Musk je doslej na Twitterju čivkal tako, da si je nakopal tudi sodne postopke in milijonske globe. Večinoma je šlo za...

6 komentarjev

Musk dobil sedež v Twitterjevem upravnem odboru

Slo-Tech - Po nakupu 9,2-odstotnega deleža v Twitterju bo Elon Musk sedel v upravni odbor. Ustanovitelj in izvršni direktor SpaceX-a in Tesle je s Twitterjem sklenil dogovor, ki poleg sedeža v upravnem odboru določa tudi, da Musk ne bo kupil več kot 14,9 odstotka podjetja. Na tak način ne bo mogel dobiti kontrolnega deleža v družbi. Dogovor velja, dokler bo Musk v upravnem odboru in še 90 dni zatem. To bo po načrtu trajalo do skupščine v letu 2024.

Ne glede na formalne varovalke, pa bo Musk, ki bo postal direktor razreda II, vsaj neformalno pridobil precej vpliva na smer, v katero bo plul Twitter. Za razliko od Googla, Facebooka in podobnih garažnih podjetij, ki so se prelevila v tehnološke gigante, Twitterjevi ustanovitelji nimajo posebnih delnic, ki bi imele več glasovalnih pravic. Musk bo sicer pred pridružitvijo odboru moral še skozi obvezno preverjanje, a težav ni pričakovati. Twitterjev izvršni direktor je ob tem dejal, da pozdravlja novega člana, ki da bo prinesel dodano vrednost...

10 komentarjev

Elon Musk ga zopet lomi na Twitterju

BBC - V petek je cena delnic Tesle padla za več kot 10 odstotkov, kar je znižalo tržno kapitalizacijo podjetja za 14 milijard dolarjev (navidezno so delničarji izgubili toliko premoženja), kasneje pa se je malo pobrala, tako da je bila izguba sedemodstotna. Padec se je zgodil v 30 minutah, kar se običajno zgodi podjetjem, ki se zapletejo v kakšno hudo katastrofo ali škandal. Pri Tesli pa je bil razlog ustanovitelj Elon Musk, ki je na Twitterju zopet čivkal nerazumljive trditve. V vrsti bizarnih objav je zapisal tudi, da je po njegovem mnenju tečaj delnic Tesle previsok in da bo prodal skoraj vso svojo lastnino. Rezultat je bil padec vrednosti delnice, ki je tudi Musku izbrisal tri milijarde dolarjev premoženja.

Musk je znan po svojih nenavadnih izjavah, ki se prelivajo tudi na Twitter. Zaradi tega je prišel v preteklosti že navzkriž z zakonom. Objave na Twitterju so namreč javne objave, kjer visoki predstavniki podjetij, ki imajo tudi notranje informacije, ne smejo manipulirati s ceno....

30 komentarjev

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Teslina vozila čakajo na pot v Evropo

Bloomberg - Ko je Elon Musk lani na Twitterju objavil, da bo Tesla postala privatna, torej da jo bo odkupil in umaknil z borze, za kar naj bi bil že imel zagotovljena sredstva, se je kratko malo zlagal. Izvršni direktorji seveda ne smejo javno trositi neresnic, zlasti kadar te vplivajo na ceno delnic, zato se je nad Muska takoj zgrnila agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC). Poravnal se je s plačilom 40 milijonov dolarjev globe (pol Musk, pol Tesla) in odstopom z mesta predsednika upravnega odbora, Tesla pa je morala uvesti tudi nadzor nad uporabo Twitterja. In sedaj je Musk spet v težavah zaradi predolgih prstov na Twitterju.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je sodišču naznanila, da je...

24 komentarjev

Musk zaradi afere s tvitom oglobljen z 20 milijoni dolarjev, odstopa kot prvi mož upravnega odbora

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je poravnal z ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC), ki je avgusta začela preiskavo zaradi sporne objave na Twitterju. Musk, ki je tedaj brez utemeljitve trdil, da bodo Teslo odkupili in da je financiranje po ceni 420 dolarjev na delnico že zagotovljeno, je s tem najprej poskrbel za rast cene delnice Tesle, kar je imelo finančne posledice za prodajalce na kratko, kasneje pa je delnica izgubila še več vrednosti, ko se je razvedela neoprijemljivost Muskovih trditev. Elon Musk bo plačal 20 milijonov dolarjev globe, a bo lahko ostal na čelu podjetja. Poravnava je bila pričakovana, saj je SEC Muska sodno preganjal, ko ta ni pristal na...

51 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev