»

Spoj strojnega učenja in robotike pospešuje raziskovanje materialov

Berkeley AI Lab

vir: Nature
Nature - V Googlovem oddelku DeepMind so razvili nov algoritem za iskanje stabilnih anorganskih spojin GNoME, katerega rezultate so uspešno uporabili v robotiziranem kemijskem laboratoriju.

Čeprav so med strojno učenimi algoritmi po javni razvpitosti trenutno na prvem mestu generatorji slik in besedil, pa si od strojne inteligence potencialno še več prelomnih odkritij obetamo v naravoslovnih raziskavah ter inženiringu. Za pokušino smo zadnji dve leti lahko opazovali preboj v raziskovanju beljakovin, ki ga je prinesel DeepMindov algoritem AlphaFold, sedaj pa so na redu še anorganske snovi. Tudi stabilnost anorganskih kristalnih struktur se trudimo že dolgo časa raziskovati računsko, oziroma z računalniškimi simulacijami. Skladno z napredkom polprevodnikov in algoritmov je tovrsten trud v zadnjem desetletju zabeležil zaznaven pospešek in v vodilnih bazah podatkov danes najdemo okoli 50.000 "izračunanih" takšnih spojin, za katere znanstveniki menijo, da so stabilne. Toda to je še vedno zgolj...

5 komentarjev

Umetna inteligenca načrtovala procesor

Slo-Tech - Kitajski raziskovalci so pokazali še en način uporabe umetne inteligence, ko so z njeno pomočjo v petih urah izdelali načrt za preprost čip. Za trening so uporabili dizajne obstoječih starejših procesorjev, nato pa so ji naročili, naj izdela svojega. Rezultat je bil čip na arhitekturi RISC (RV32IA), ki je po hitrosti sicer primerljiv starim i486, a vendarle zmore poganjati Linux. Čip je torej delujoč, a neprimerljiv z modernimi RV64GC.

Umetna inteligenca je izdelala načrt BSD (Binary Speculation Diagrams), ki ga potem orodja EDA (Electronic Design Automation) pretvorijo v dejansko skico, kakšen naj bo silicijev čip. Predlagani dizajn so naposled tudi izdelali v 65-nm tehnologiji. Tekel je s hitrostjo 300 MHz in poganjal Linuxovo jedro 5.15. Raziskovalci dodajajo, da bi lahko na podoben način dizajnirali tudi procesorje drugih arhitektur, denimo x86 ali ARM, če bi predložili ustrezne podatke za trening.

Uporaba strojnega učenja pri dizajniranju čipov ni nova ideja. Podjetje...

20 komentarjev

Google združuje oddelka DeepMind in Brain

vir: Google
Google - Iz Googla so sporočili, da se po dolgih letih tekmovanja njihova najbolj razvpita oddelka za razvoj strojnega učenja, DeepMind in Google Brain, združujeta v enoten laboratorij.

Razburjenje, ki ga je uspeh konkurenčnega pogovornega bota ChatGPT povzročil v Googlu, botruje novim skrajnim posegom v podjetju. Po lansiranju lastnega bota Barda, za katerega anonimni viri v podjetju pravijo, da je bilo prehitro in da je algoritem "neuporaben lažnivec", prihajajo spremembe tudi v organizaciji razvoja rešitev. Googlovi najvidnejši izpostavi za raziskovanje strojnega učenja, DeepMind in Brain, se združujeta v entiteto Google DeepMind. Novi vodja bo Demis Hassabis, doslej šef DeepMinda, medtem ko bo vodilni človek Braina, Jeff Dean, po novem prvi znanstvenik, pri čemer v CNBC, kjer so se dokopali do notranje dokumentacije, za slednjega pravijo, da bo odgovarjal neposredno Sundarju Pichaiju.

DeepMind je javnosti gotovo bolj poznan oddelek, saj je poskrbel za mnoge od najbolj proslavljenih...

1 komentar

Metin algoritem zna igrati Diplomacy

vir: Meta
Meta - V Meti so razvili strojni algoritem Cicero, ki zna strateško igro Diplomacy igrati na človeškem nivoju - in to organsko, z običajno tekstovno komunikacijo z drugimi ljudmi.

Računalniška pamet že nekaj časa dobro obvlada igranje strateških iger z determinističnimi razmerami na igralni površini, kot sta šah in go, v zadnjih letih pa dela dolge korake tudi pri igrah z višjo stopnjo negotovosti, na primer zaradi "megle vojne" v Starcraftu. Prav poseben izziv, ki je doslej veljal za nepremostljivega, pa je bila igra Diplomacy, kjer se do sedem igralcev pomeri v zavzemanju ozemlja, podobno kot pri Risku, pri čemer je uspeh odvisen predvsem od sklepanja kratkotrajnih, oportunističnih zavezništev. Računalnik mora torej na nek način prepoznati človeško obnašanje in motive v takšnih situacijah, za nameček pa tudi odlično komunicirati, če naj ga ljudje v spletnih partijah ne prepoznajo. Metin laboratorij za strojno inteligenco je sedaj predstavil algoritem Cicero, ki je v spletni različici...

12 komentarjev

DeepMind bo pomagal razvozlavati antična besedila

Slo-Tech - DeepMindova umetna inteligenca, ki se je naučila že marsikaj, od igre do napovedovanja zvijanja proteinov, je lahko v pomoč tudi arheologom. Kot poročajo v zadnji številki Nature, je najnovejši izdelek z imenom Ithaca globoka nevronska mreža, ki pomaga pri tolmačenju starih tekstov. Izurjena na 78608 starogrških besedilih, ki so bila opremljena z metapodatki, je sposobna oceniti, kdaj je bilo neznano besedilo napisano, kje je nastalo, in predvideti manjkajoče črke. Pri tem ni briljantna, je pa z 62-odstotno natančnostjo predvidevanja pri obnavljanju manjkajočih in poškodovanih delov uporaben pripomoček za arheologe.

Arheologov še dolgo ne bo mogla nadomestiti, poudarja profesorica Eleanor Dickey z readinške univerze. Strokovnjaki za antična besedila so prav tako zelo dobro izurjeni za to početje, zato ni čisto jasno, kje bo mesto Ithace v celotnem postopku, dodaja. Zagotovo pa bo zanimivo preizkusiti, ali in koliko bo izboljšala delo arheologov. Ithaca namreč ni prvi poizkus, saj...

8 komentarjev

Umetna inteligenca razume jedrsko fuzijo

Slo-Tech - O zlivanju jeder ve fizika že dovolj, da lahko zvezdno reakcijo poustvarimo tudi na Zemlji. To poteka v fuzijskih reaktorjih, med katerimi je pogostejša izvedba sovjetski tokamak, kakršen bo tudi največji ITER v Franciji. A medtem ko fiziko razumemo, niso inženirski problemi nič manjši. Reševati jih lahko pomaga DeepMindova umetna inteligenca.

Inženirski problemi namreč niso nič manj pomembni, morebiti celo bolj. Gorivo, torej devterij in tritij, je treba dovolj segreti, ju držati dovolj časa zadrževati na majhnem področju, a hkrati dovolj proč od sten reaktorja. Medtem ko v zvezdah to delo opravlja gravitacija, so v tokamakih potrebni močni magneti, ki skrbijo za usmerjanje plazme. Če ta trči ob stene reaktorja, sicer ne bo jedrske eksplozije, ga pa vseeno poškoduje, reakcija pa se seveda že precej prej ustavi. Nadzor plazme je torej ključnega pomena za delovanja fuzijskega reaktorja.

DeepMind, ki se je proslavil z umetno inteligenco za igranje igre go, vmes pa rešil še problem...

11 komentarjev

Strojni algoritmi odkrivajo novo matematiko

DeepMind - DeepMindovi algoritmi so poskrbeli za nov preboj: strojno učenje je z iskanjem vzorcev v matematičnih strukturah prvič pomagalo neposredno oblikovati nove domneve, ki so osnove za dokazovanje matematičnih teoremov.

Matematiki si z računalniki pomagajo praktično odkar ti obstajajo. Toda ko odštejemo množično izvajanje algebraičnih operacij v super in malo manj superračunalnikih, se polje tovrstnega dela v višji matematiki že bistveno zoži. Ko gre za dokazovanje v strogi teoriji, so računski stroji še najbolj v pomoč pri napredni vizualizaciji, prečesavanju baz podatkov in preverjanju, medtem ko intuitivno iskanje novih domnev, kar je matematična inačica hipotez, še vedno prvenstveno odpade na ljudi. To pa bi se znalo kmalu spremeniti, kajti v Alphabetovem DeepMindu so po igračkanju z beljakovinami zdaj poskrbeli za vznemirjenje še v teoretični matematiki. Njihovi strojni algoritmi so namreč prvič pokazali na doslej še neznane povezave med matematičnimi strukturami, in to na dveh...

23 komentarjev

Prelomni algoritem AlphaFold 2 javen, dobil tudi tekmeca

vir: Nature
Nature - Kakor so lani obljubili, so v DeepMindu svoj algoritem AlphaFold 2, ki je poskrbel za revolucionaren preboj v naši sposobnosti izračunavanja strukture beljakovin, odprli in dali na javno razpolago. Toda obdobje priprave članka je bilo za nekatere akademike predolgo, zato so medtem sestavili kar lasten konkurenčni algoritem RoseTTaFold - ki za DeepMindovim sploh ne zaostaja prav dosti!

Lanskega decembra smo bili priče enemu najprelomnejših dogodkov v zgodovini biokemije, ko je Googlov laboratorij za strojno učenje DeepMind predstavil algoritem za računanje strukture beljakovin iz njihovega zaporedja aminokislin, AlphaFold 2. Takšna zmogljivost je bila že dolgo velika želja biokemikov, genetikov in mikrobiologov, saj smo doslej natančno zgradbo proteinov lahko dognali zgolj z njihovim opazovanjem z naprednimi metodami, kot sta rentgenska difrakcija in krioelektronska mikroskopija, ki so običajno počasne in drage. Čim natančnejše poznavanje zgradbe beljakovin pa je ključno za...

4 komentarji

Google pri dizajnu čipov za pospeševanje strojnega učenja že uporablja - strojno učenje

levo človeški dizajn, desno strojni

vir: Nature
Nature - Googlovi raziskovalci so potrdili učinkovitost strojnega algoritma za pomoč pri oblikovanju čipov, ki so ga sicer prvič razkrili pred dobrim letom. Strojna pamet zna napraviti dizajne, po kvaliteti primerljive človeškim, v mnogo krajšem času, rešitve pa že uporabljajo pri snovanju pete generacije Googlovega pospeševalnega čipa TPU.

Sodobni računalniški procesorji vsebujejo milijarde tranzistorjev, zato je organiziranje njihovih sestavnih delov izjemno zahtevno početje. Ko inženirji zasnujejo kompleksnejše gradnike neke arhitekture, kot so na primer sklopi logičnih vrat in pomnilnika, pride na vrsto njihovo razpostavljanje na silicij ali s tujko floorplanning. To je presneto zamudno početje, ki pri najsodobnejših izdelkih običajno traja nekje od štiri do šest mesecev. Načrtovalci ga - resda s podporo digitalnih orodij - še vedno izvajajo v grobem rečeno "na roke", skozi iterativni postopek, kjer razpostavljajo elemente od večjih proti manjšim in nato zanko ponavljajo, dokler...

20 komentarjev

DeepMind poskrbel za navdušujoč preboj v raziskovanju zvijanja beljakovin

zgradba beljakovine, pri čemer je modro označena AlphaFoldova ocena, zeleno pa mikroskopska meritev

vir: DeepMind
DeepMind - DeepMindov najnovejši algoritem za iskanje strukture beljakovin, AlphaFold 2, je pokazal tako izjemne rezultate, da je očitno zelo blizu čas, ko bomo lahko univerzalno znali zgolj iz kemijske sestave dognati, kako se beljakovine zvijajo. Gre za enega najbolj prelomnih dogodkov v novejši biokemiji, ki bo zelo verjetno imel hitre in drastične učinke na oblikovanje zdravil ter sintetičnih proteinov.

Beljakovine so funkcijsko najbolj raznolika skupina molekul v živih organizmih, saj skrbijo za vse od katalize reakcij do rokovanja z dednino. Kaj natančno neka beljakovina počne, je odvisno tako od njene kemijske sestave kot tudi njene natančne prostorske strukture - se pravi, kako se njeni elementi spontano razporedijo, oziroma, kako se beljakovina "zvije". V osnovi skušamo natančno zgradbo dognati z opazovalnimi metodami, kot sta rentgenska difrakcija in krioelektronska mikroskopija. A te imajo omejitve, saj v mnogih primerih vzamejo dosti časa in imajo resne probleme z nekaterimi...

2 komentarja

AI AlphaStar dosegel stopnjo velemojstra

Slo-Tech - DeepMindova strojna inteligenca AlphaStar, za igranje Starcrafta 2, je "v divjini" dosegla najvišji rang - velemojster (grandmaster), in sicer z vsemi tremi rasami ter brez prirejenih igralnih razmer.

Raziskovanje strojnega učenja za svoje poligone uporablja vse zahtevnejše igre. Šahu, kjer je bila dovolj surova moč, je sledil Go, kjer je moral računalnik že razviti neko mero intuicije in strategije. Naslednja stopnja so igre z nepopolnimi informacijami in kompleksnejšimi razmerji med igralnimi enotami - kot je na primer Starcraft 2, ki so ga za izziv vzeli v Googlovem laboratoriju DeepMind. Januarja smo poročali o verziji agentov, ki so premagali profesionalna igralca TLOja in MaNo; toda dogodek je nosil važne opombe. AI je znala gledati po vsem ozemlju naenkrat, obenem pa je obvladala le Protosse in nekaj kart. Manj kot leto dni je trajalo, da je z opisane stopnje prešla na polnopravno sodelovanje na online strežnikih in se prebila v zgornji poldrugi promil (človeških) igralcev.
...

6 komentarjev

Strojna pamet slavi v Doti 2 in Quaku 3

Slo-Tech - Zadnji meseci so prinesli sveže novice o napredku umetne inteligence laboratorijev OpenAI in DeepMind v igranju iger s človeškimi nasprotniki. Strojna pamet OpenAI Five je prvič premagala eno vodilnih človeških ekip v Doti 2 na svetu, OG. DeepMindovi agenti pa so se znesli nad ljudmi v Quakovem načinu CTF.

Lansko poletje smo pisali, da v Doti 2 računalnik še ne nadvlada človeka, ko je algoritem OpenAI Five v ekshibicijskih bojih na prireditvi The International klonil proti človeškim profesionalcem. Manj kot leto dni dodatnega treninga je bilo potrebno, da je strojna pamet položaj obrnila sebi v prid, kajti sredi aprila so v dvoboju na dogodku OpenAI Five Finals padli aktualni svetovni prvaki z Internationala 2018, moštvo OG. Rezultat v igrah je bil 2:0 za...

10 komentarjev

DeepMindovi boti v Starcraftu 2 premagujejo profesionalce

Slo-Tech - Algoritem AlphaStar, ki so ga napravili v Alphabetovem laboratoriju DeepMind, je v igri Starcraft 2 z desetimi zmagami v enajstih dvobojih odpravil profesionalna igralca MaNo in TLOja, kar je prvi takšen dosežek za strojno inteligenco.

Po tem, ko se je strojna pamet lani začela bosti z najboljšimi ljudmi v Doti 2, smo vse bolj nemirno čakali na to, kaj bo laboratorij DeepMind sčaral v Starcraftu 2. In ni razočaral - v brezhibno predstavljenem dogodku je z novim algoritmom AlphaStar povozil poklicna igralca ekipe Team Liquid, Daria "TLO" Wünscha in Grzegorza "MaNa" Komincza.

AlphaStar je plod množice novih pristopov v strojnem učenju, o katerih so se podrobno razpisali. Nevronsko mrežo so začeli učiti z nadzorovanim učenjem na posnetkih iger ljudi. Nato so na...

206 komentarjev

Kitajska pred javnostjo skriva dominacijo AI nad človekom zaradi Googla

qz.com - Že drugič zapored je najboljši igralec goja na svetu 19-letni Ke Jie izgubil proti DeepMindovi umetni inteligenci AlphaGo. Ob novici o očitni nadvladi AI (mnogi so dvoboj med Googlovim AI in Jiem označili kot zadnjo priložnost za človeštvo) pa je večina zahodnih medijev spregledala cenzuro kitajskih oblasti. Tridnevni turnir, ki poteka na Kitajskem, namreč lahko večina ljudi v živo spremlja prek Youtuba. Razen Kitajcev. Kitajske oblast so namreč prepovedale predvajanje tekmovanja v živo na domačem ozemlju, kar sicer ni bilo nepričakovano, saj sta Google in azijska velesila že leta v vojni. Tehnološki velikan se je iz velesile umaknil že leta 2010, ker ni hotel sodelovati z lokalnimi cenzorji.

Vendar so kitajske oblasti šle tokrat še korak naprej. Vsem...

33 komentarjev

AlphaGo v prvi partiji premagal najboljšega igralca

Slo-Tech - Na Kitajskem se je začelo tridnevno tekmovanje v goju, ki so ga nekateri označili tudi kot zadnjo priložnost za človeštvo. Igrala bosta namreč DeepMindova umetna inteligenca AlphaGo, ki že dobro leto niza zmago za zmago, in najvišje postavljeni igralec Ke Jie. Pomerila se bosta v treh partijah, prvo pa je Ke Jie danes izgubil.

AlphaGo ga je premagal za pol kamna, kar je sicer najmanjša možna razlika, a treba je vedeti, da si AlphaGo ne prizadeva zmagati s čim večjo razliko, temveč čim bolj zanesljivo. Zmaga je torej zmaga. Omenimo, da to ni prva zmaga, ki jo je AlphaGo dosegel proti Ke Jieu, saj ga je na internetu premagal že konec lanskega leta, ko je AlphaGo pod psevdonimom nabral 60 zmag.

To pot je bilo očitno,...

42 komentarjev

Zadnja priložnost za človeštvo v goju

Slo-Tech - Na Kitajskem se bo 23. maja začelo tridnevno tekmovanje v goju, kjer bo imelo človeštvo zadnjo priložnost, da premaga umetno inteligenco. Proti trenutno najboljšem stroju za igranje goja DeepMindovem AlphaGoju bo namreč zaigral na svetovni lestvici vodeči igralec Ke Jie. Srečanje bo potekalo v starodavnem kitajskem mestu Wuzhen.

Poleg obračuna med Ke Jiejem in AlphaGojem, ki bosta igrala tri partije, bomo gledali še dva zanimiva dvoboja. Zanimivi bodo dvoboji Pair Go, v katerih si bodo nasproti stali kitajski profesionalni igralci. V vsaki partiji bosta igrala dva drug proti drugem, obema pa bo pomagal AlphaGo. Partija bo potekala tako, da bo prvi igralec naredil svojo potezo, potem jo bo drugi, potem jo bo AlphaGa za...

50 komentarjev