»

Kanada: nasveti chatbotov na lastnih straneh so za podjetja zavezujoči

Slo-Tech - Številna podjetja so na svoje spletne strani vgradila robote za pomoč uporabnikom (chatbot), ki jih poganja umetna inteligenca, zato so njihovi odgovori včasih tudi pomanjkljivi ali zavajajoči. Enega prvih sodnih epilogov smo videli v Kanadi, kjer je potnik tožil letalsko družbo, ker mu je umetna inteligenca zagotovila, da bo lahko dobil del cene vozovnice povrnjene.

Jake Moffatt je leta 2022 letel iz Vancouvra v Toronto zaradi smrti svoje babice. Air Canada ponuja popuste na letalske vozovnice, ki jih v zadnjem hipu kupimo zaradi smrti v družini. Moffatt je pomočnika izrecno vprašal, ali je upravičen do tega popusta in dobil odgovor, da to drži. V odgovoru je pisalo, da lahko v 90 dneh od izdaje vozovnice priloži dokazila, da prejme povračilo v višini popusta. Nato je poklical tudi pomoč uporabnikom, kjer mu je človeški sogovornik izračunal, da bo dobil vrnjenih približno 440 kanadskih dolarjev za vsak let. Moffatt je nato rezerviral vozovnice.

A ko je po potovanju vložil...

11 komentarjev

V Franciji nič več kratkih letov

vir: BBC
BBC - V Franciji je začel veljati zakon, ki prepoveduje kratke polete, če obstaja hitra alternativa z vlakom. Čeprav kritiki ukrepa ne pričakujejo opaznega učinka, gre za pomembno sporočilo v boju zoper podnebne spremembe in pri zniževanju emisij ogljikovega dioksida. Zakon je bil sprejet že predlani, sedaj pa se začenja uporabljati.

Notranji leti med mesti, ki jih povezujejo hitri vlaki in zato čas potovanja traja manj kot poltretjo uro, ne bodo več možni. To med drugim pomeni, da se ne bo več letelo iz Pariza v Nantes, Lyon ali Bordeaux. Praktičnih vplivov ne bo veliko, ker Francozi za tovrstne razdalje že sedaj radi uporabijo vlak. Leti med omenjenimi mesti pa ostajajo kot povezovalni leti, torej če ima potnik potem še kakšno povezavo. Prav zato ni pričakovati bistvenega znižanja emisij ogljikovega dioksida. Tako pravi tudi Laurent Donceel, vodja skupine Airlines for Europe.

Prvotni načrti so bili sicer še bolj smeli. Francoska vlada je želela časovno mejo postaviti na štiri ure, a...

250 komentarjev

ICAO: do leta 2050 bo letenje ogljično nevtralno

Slo-Tech - Članice Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) so v petek sprejele dolgoročni cilj (long-term apirational goal), da bo letalski promet do leta 2050 ostal ogljično nevtralen. Dogovor je sicer nezavezujoč, a predstavlja prvi korak pri prepoznavanju, da predstavlja letalski promet enega pomembnih prispevkov k antropogenim izpustom toplogrednih plinov. Količinsko izpusti predstavljajo 2,5 odstotka, a ker nastajajo visoko v atmosferi, je njihov vpliv nesorazmerno večji. Medtem ko so evropske države želel ambicioznejši dogovor, sta Rusija in Kitajska nezadovoljni že s sklenjenim.

Na skupščini ICAO, ki poteka vsaka tri leta, sklenjeni dogovor predstavlja sklepno dejanje dlje časa trajajočih pogajanj in dogovarjanj. Že na pripravljalnem srečanju julija letos so pripravili predlog dogovora, ki je bil sedaj potrjen. Provizoričen dogovor so letalske družbe sprejele že lani in ob tem pozvale ICAO k usklajenemu ukrepanju, da ne bi imeli različnih pravil v vsaki državi. Čeprav...

15 komentarjev

Google Flights razpolovil prikazane emisije ogljikovega dioksida

vir: BBC
BBC - Pri iskanju letov na Google Flights med najdenimi povezavami že leto dni najdemo oceno, koliko izpustov ogljikovega dioksida bo vsak potnik prispeval v ozračje. Čeprav najmanj izpustov ustvarimo, če ne letimo, so te vrednosti vendarle namenjene orientaciji, kako bi lahko leteli vsaj malce manj škodljivo. Sedaj je Google algoritem za izračun spremenil, tako da so ocenjene vrednosti nižje. Kaj se je zgodilo?

Lani oktobra je Google ob uvedbi nove funkcionalnosti pojasnil, da ocene izračunajo iz več faktorjev, med katerimi so razdalja, število postankov, število in vrsta sedežev na letalu, model letala in drugi podatki Evropske agencije za okolje. Čeprav je bil tedaj Google deležen tudi kritik, da gre za lažno prijaznost do okolja (greenwashing) in da vso odgovornost poverja potrošnikom, zanemarja pa prispevke letalskih družb k nižjim izpustom, je obveljala ocena, da je Googlov podatek boljši kot nič. Sedaj so se te številke spremenile brez velikega pompa, pojasnilo pa najdemo šele na...

6 komentarjev

Zaradi rigidnih pravil po EU letijo prazna letala

Slo-Tech - Ena izmed najpomembnejših dobrin letalskih družb so pravice do pristajanja na posameznih letališčih v posameznih terminih (slots), ki jih je omejeno mnogo. Kljub zakupu pa morajo prevozniki te termine dejansko uporabljati, sicer jih izgubijo. Pred epidemijo je bila v EU meja pri 80 odstotkih, po izbruhu pa so jo znižali na 50 odstotkov. To pomeni, da mora letalska družba v vsaj 50 odstotkih primerov dodeljene termine dejansko uporabiti za pristanek ali vzlet. Ob padcu povpraševanja po letih vodi to do na prvi pogled absurdnih odločitev.

Brussels Airlines je v tej zimi opravil 3000 poletov, ki so bili prazni ali skoraj prazni in bi jih bilo gospodarneje odpovedati. A ker bi tako tvegal izgubo terminov na letališčih, so letala letela praktično prazna, razkrivajo belgijski časniki. Belgijsko ministrstvo za promet je po razkritjih pisalo Evropski komisiji in predlagalo sprostitev pravil, ki so iz ekološkega in ekonomskega vidika absurdna.

Enake probleme imajo tudi druge letalske...

59 komentarjev

V Franciji bodo morali avtomobilski oglasi priporočati kolesarjenje

Slo-Tech - Medtem ko mora v veliko državah, tudi v Sloveniji, oglaševanje alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov obvezno vsebovati opozorilo o škodljivosti teh izdelkov, bodo v Franciji na podoben način opremili še oglase za avtomobile. Marca bo začel veljati nov zakon, ki bo od avtomobilske industrije pri oglaševanju zahteval, da opozorijo na alternative.

Televizijski oglasi, radijske reklame in oglasi v tiskanih medijih bodo morali vsebovati eno izmed treh možnih obvestil: "Na kratke razdalje raje peš ali s kolesom", "Pomislite na deljenje prevoza" (carpooling) ali "Uporabljajte javni prevoz vsak dan". Zakonodajo so sprejeli večletnem lobiranju okoljevarstvenih organizacij, prinaša pa tudi visoke globe, ki bodo segale do 50.000 evrov. Televizijski in tiskani oglasi morajo imeti opozorila izpisana, na radiju pa jih morajo prebrati po glavni reklami. Prav tako bo v določenih primerih obvezna uporaba ključnika #SeDéplacerMoinsPolluer (potovanje brez onesnaževanja). Reklame bodo morale navesti...

89 komentarjev

Koncentracije toplogrednih plinov v ozračju lani dosegle nove rekorde

Slo-Tech - Kljub začasni ustavitvi svetovnega gospodarstva zaradi epidemije, ki je lani znižala antropogene izpuste ogljikovega diokside za 5,6 odstotka v primerjavi s predpreteklim letom, so bile lanske atmosferske koncentracije CO2, CH4 in N2O kot najpomembnejših toplogrednih plinov rekordne, sporoča Svetovna meteorološka organizacija. Dosegle so 413,2 ppm, 1889 ppb in 333 pb, kar je 49 %, 162 % in 23 % odstotkov več kot v predindustrijskem obdobju (pred letom 1750). Kljub padcu emisij CO2, so bile te še vedno višje kot desetletnega povprečja, medtem ko so bile emisije N2O in CH4 rekordne. Povečujejo se za 0,4-0,6 odstotka letno.

V že sedemnajstem letnem poročilu o toplogrednih plinih (WMO Greenhouse Gas Bulletin) poleg trendov v koncentraciji omenjene trojice plinov spremljajo še klorofluoroogljika CFC-11 (triklorofluorometan) in CFC-12 (diklorodifluorometan), saj so skupno odgovorni za 96 odstotkov spremembe zadržane toplote na Zemlji. Od tega 66 odstotkov prispeva CO2, a njegov...

46 komentarjev

Evropska komisija predlaga ogljične carine

Slo-Tech - Evropska komisija je v sredo predlagala uvedbo ogljičnih carin, ki bi jih EU izrekala na nekatere vrste uvoženih izdelkov iz držav, kjer se ogljični izpusti niso obdavčeni na enak način kakor v EU. Komisija meni, da te države oziroma proizvajalci izvajajo okoljski damping, saj nadpovprečno onesnažujejo z izpusti ogljikovega dioksida, česar v ceno ne vračunajo. Zaradi tega potem evropski proizvajalci, ki morajo spoštovati višje okoljske standarde in ki jih tepejo dragi kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, niso konkurenčni.

Komisija zato predlaga, da bi leta 2026 uvedli ogljične carine na uvoz jekla, aluminija, cementa, gnojil in električne energije, s čimer bi vzpodbujali spoštovanje okoljskih standardov in zaščitili domače proizvajalce, ki se jih že držijo. Z novo ureditvijo bi bili najbolj prizadeti Rusija, Turčija, Kitajska in Velika Britanija, medtem ko ZDA niti ne. V Komisiji pričakujejo, da bo z dvigom okoljske zavesti v ZDA tudi tam uvedena podobna ureditev.

Toda tudi...

43 komentarjev

Manj poletov, slabše vremenske napovedi

Slo-Tech - Eden izmed manj očitnih stranskih učinkov upada letalskih potovanj spričo pandemije so slabše vremenske napovedi, kar so strokovnjaki napovedali že v prvem valu. Zlasti Severni Atlantik je prava avtocesta med Evropo in Severno Ameriko, zaradi česar se tam običajno kar tare letal. Ta med poleti zbirajo tudi podatke o trenutnem vremenu, ki jih meteorologi s pridom uporabljajo pri izdelavi vremenskih napovedi. Podatki (vlažnost, temperatura, veter) se v realnem času prenašajo do več meteoroloških organizacij na svetu.

V prvih mesecih pandemije je letalski promet upadel za približno 75 odstotkov, za kolikor se je zmanjšala tudi količina podatkov. Ameriška Nacionalna agencija za oceanografijo in atmosfero (NOAA) je sporočila, da se je razlika med dejanskim vremenom in napovedmi merljivo povečala. Za zdaj to še ne vpliva na uporabnost, saj poleg letal, ki še letijo, podatke pridobivajo tudi s satelitov, vremenskih balonov, boj v oceanih in kopenskih postaj. Prav tako se tovorni...

3 komentarji

Spletna prodaja vozovnic za vlak leto dni pozneje

Slo-Tech - Mineva leto dni, od kar so Slovenske železnice vstopile v 21. stoletje in začele vozovnice prodajati tudi prek spleta. Aplikacija je 1. decembra 2018 začela delovati testno in je imela obilico hroščev, manjkajočih funkcij in neprevedenih vložkov ter napak. Tedaj ni bilo angleščine, ni bilo hitrih vlakov, 1. razreda, vozovnice za dlje kot sedem dni v prihodnosti itd. Leto dni pozneje je čas, da pogledamo, ali so uspeli storitev dvigniti na primerno raven. Odgovor za nestrpne: niso.

Obisk uradne spletne strani (www.slo-zeleznice.si/sl) postreže z velikim napisom Nakup vozovnic prek spleta, ki nas odpelje na naslov za spletni nakup (https://eshop.sz.si/). In res, izbrati je možno vstopno in izstopno postajo za enosmerno ali povratno potovanje ter želeni termin. Toda vmesnik je še vedno pomanjkljiv. Pohvalno je, da kot posebno ponuja možnost iskanja samo povezav brez prestopanj, čeprav to v Sloveniji razpolovi ali raje zdesetka število vlakov. V soboto iz Maribora v Ljubljano peljeta...

109 komentarjev

KLM: Letite odgovorno, letite manj

Slo-Tech - Redko se zgodi, da kakšno podjetje izda reklamo, kjer ljudi prepričuje, naj njihove izdelke ali storitve uporabljajo manj. To pot se je tega lotil nizozemski nacionalni letalski prevoznik KLM v okviru nove akcije Letite odgovorno. Gre za varovanje okolja (in tudi prodajo dražjih vozovnic CO2ZERO). A za marketinško akcijo se vseeno skrivajo resnični izzivi sodobnega sveta.

Zelo malo osebnih odločitev tako močno vpliva na posameznikov ogljični odtis kakor nakup letalske vozovnice. Povratni čezatlantski let ustvari poldrugo tono ogljikovega dioksida na potnika, kar je primerljivo z letnimi izpusti ob 25-kilometrski vožnji v službo z avtomobilom. Druga velika osebna odločitev je prehranjevanje z mesom, ki prav tako poskrbi za...

62 komentarjev

Amazon želi vsaj polovico paketov dostaviti zeleno

Slo-Tech - Promet in transport sta med največjimi onesnaževalci okolja, saj sta odgovorna za več kot četrtino globalnih izpustov ogljikovega dioksida. Zato je dobrodošlo vsako zmanjšanje, k čemur sodi tudi Amazonova smela napoved, da bo do leta 2030 polovico dostav izdelkov opravil z nevtralnim ogljičnim odtisom. Podjetje je vzpostavilo iniciativo Shipment Zero, s katero si prizadeva doseči ta cilj. V prihodnjem desetletju podjetja računa na biogoriva v letalskem prometu, električna vozila, obnovljive vire energije in embalažo za večkratno uporabo.

Da ga bomo laže držali za besedo, je Amazon obljubil, da bo še letos objavil svoj celotni ogljični odtis. V ta namen razvijajo obsežen znanstveni model svojih izpustov, ki bo v pomoč...

9 komentarjev

Prvi dogovor o omejevanju izpustov ladijskega prometa

The Wall Street Journal - Ob sprejetju kjotskega protokola leta 1997 je bil ladijski promet izvzet iz omejitev za izpuste ogljikovega dioksida in tako je ostalo do danes, vključno s pariškim dogovorom. Ladijski promet dandanes ustvari dva odstotka vseh izpustov CO2, a bi se brez nadzora ta delež močno povečal. V študiji za Evropsko komisijo so raziskovalci izračunali, da bo brez regulacije do leta 2050 ladijski promet predstavljal 17 odstotkov, letalski promet pa 22 odstotkov vseh izpustov CO2. Leta 2012 je bil njun kumulativni delež 3-4 odstotke. Nadaljnji problem predstavljajo druga onesnažila, ki jih ladje brizgajo v ozračje v mednarodnih vodah. Tedaj njihovi motorji uporabljajo slabo rafinirano gorivo, ki ima veliko zlasti žveplovih primesi. Ladje so zato eni...

35 komentarjev

Slovenija po letu 2030 brez novih avtomobilov na nafto in bencin

Slo-Tech - V številnih državah se pripravljajo na prihodnost, ko bodo na cestah le še električni avtomobili, in očitno gre po tej poti tudi Slovenija. Vlada je danes potrdila strategijo o alternativnih gorivih, ki med drugim določa, da po letu 2030 de facto ne bo več dovoljena prva registracija vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem. Konkretna formulacija prepoveduje registracijo vozil, katerih izpusti ogljikovega dioksida presegajo 50 gramov na prevožen kilometer. V praksi tako nizkih vrednosti avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem ne morejo doseči, konkurenčni so le hibridi. Mimogrede, evropska uredba 443/2009, ki trenutno velja, od leta 2020 določa cilj za osebna vozila pri 95 g CO2/km.

Slovenija si bo prizadevala...

277 komentarjev

Posledice japonskega izklopa nukleark veliki stroški

Heise - Po lanskem potresu in opustošenju, ki ga je v Fukušimi povzročil sledeči tsunami, se je na Japonskem javno mnenje zasukalo izrazito proti nuklearnim elektrarnam. Ta mesec so tako ustavili še zadnji delujoči jedrski reaktor, kar je za električno omrežje in distribucijo na Japonskem precejšen zalogaj. Rezultati kažejo, da je izklop nukleark povzročil več milijard dolarjev škode in povečal izpuste toplogrednih plinov.

Pred nesrečo je bila Japonska ena največjih zagovornic jedrske energije s tretjim največjim omrežjem za ZDA in Francijo. S 54 nuklearkami je pokrivala 30 odstotkov porabe električne energije in ta izpad je bilo potrebno sedaj nadomestiti. Preostanek je...

50 komentarjev

Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju

vir: NASA
NASA - NASA je danes zvečer razglasila rezultate tekmovanja Green Flight Challenge, ki je potekalo v Santa Rosi v Kaliforniji. Na tekmovanju, na katerem so iskali najboljše energetsko varčno letalo, je bilo prijavljenih trinajst ekip, a so pogoje za sodelovanje izpolnjevale le tri. Zmago je že tretjič (po letih 2007 in 2008) osvojilo slovensko podjetje Pipistrel, ki je na tekmovanju zaradi pravil sodelovalo z ameriškim partnerjem Penn State University v ekipi Pipistrel-USA.com. Finančna nagrada znaša 1,35 milijona dolarjev. Drugo mesto je osvojila ekipa eGenius iz Ramone v Kaliforniji, kateri je bil Pipistrel partner, tako da gre na nek način za dvojno slovensko zmago.

Za zmago je moralo letalo Taurus G4 preleteti 200 milj s hitrostjo vsaj 100 milj na uro in pri tem...

67 komentarjev