» »

Google Flights razpolovil prikazane emisije ogljikovega dioksida

Google Flights razpolovil prikazane emisije ogljikovega dioksida

vir: BBC
BBC - Pri iskanju letov na Google Flights med najdenimi povezavami že leto dni najdemo oceno, koliko izpustov ogljikovega dioksida bo vsak potnik prispeval v ozračje. Čeprav najmanj izpustov ustvarimo, če ne letimo, so te vrednosti vendarle namenjene orientaciji, kako bi lahko leteli vsaj malce manj škodljivo. Sedaj je Google algoritem za izračun spremenil, tako da so ocenjene vrednosti nižje. Kaj se je zgodilo?

Lani oktobra je Google ob uvedbi nove funkcionalnosti pojasnil, da ocene izračunajo iz več faktorjev, med katerimi so razdalja, število postankov, število in vrsta sedežev na letalu, model letala in drugi podatki Evropske agencije za okolje. Čeprav je bil tedaj Google deležen tudi kritik, da gre za lažno prijaznost do okolja (greenwashing) in da vso odgovornost poverja potrošnikom, zanemarja pa prispevke letalskih družb k nižjim izpustom, je obveljala ocena, da je Googlov podatek boljši kot nič. Sedaj so se te številke spremenile brez velikega pompa, pojasnilo pa najdemo šele na Googlovem githubu. Doslej je Google izračunaval izpuste vseh toplogrednih plinov, preračunane na referenčne vrednosti za ogljikov dioksid (CO2E). K temu sodijo tudi vplivi kondenzacijskih sledi, ki imajo prav tako toplogredni učinek, dasiravno kratkoročen, ker hitro razpadejo. A ker je letal več deset tisoč, se to pozna - in to precej, lahko celo bolj od goriva. Letalski promet na primer ustvari dva odstotka emisij, a je odgovoren za dvakrat tolikšni delež segrevanja. Eden izmed razlogov so kondenzacijske sledi, druga težava pa je višina izpustov, saj emisije nad tropopavzo bolj prispevajo k segrevanju Zemlje.

Google je pojasnil, da želijo dodelati model, da bi natančneje upošteval te prispevke. Dokler ga ne bodo pripravili, tega vpliva ne bodo več prikazovali. Posledice so drastične. Izpusti na potnika na letu iz Seattla v Pariz so po novem ocenjeni na 521 kg, pred spremembo pa so bili dvakrat večji. Google v svoj zagovor dodaja, da se potniki običajno odločajo glede na relativne vrednosti, torej primerjajo različne lete med seboj, redkeje pa zaradi številke spremenijo način potovanja ali ga odpovedo. Strokovnjak za vplive letalskega prometa na globalno segrevanje David Lee z manchestrske univerze pa dodaja, da novi model bistveno podceni vpliv letalskega prometa. Ker so Googlovi izračuni povzeti tudi v drugih storitvah za iskanje letov in jih industrija priznava kot neuradni standard, utegne to vplivati tudi pritisk na letalske družbe po znižanju emisij.

6 komentarjev

c3p0 ::

Evo, čez noč zmanjšano za polovico, tako easy je to v CO2 svetu.

cias ::

c3p0 je izjavil:

Evo, čez noč zmanjšano za polovico, tako easy je to v CO2 svetu.


Hej, to je Znanost!

pegasus ::

Ne, to ni znanost, to je modelarstvo. In modele se prilagaja ves čas, glede na sveže ugotovitve in želje ...

c3p0 ::

Davke pa glede na modele? Moneyback?

gruntfürmich ::

pa je njihov model tudi upošeteval da umazanija izpuhov odbija sončno sevanje?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Markoff ::

Bere se kot propagandna objava Ministrstva za resnico v Eurasii v 1984.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podnebni ekstremizem (strani: 1 2 3 477 78 79 80 )

Oddelek: Problemi človeštva
3979295349 (32) Sparkxl
»

KLM: Letite odgovorno, letite manj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6213323 (10387) zmaugy
»

Kaj je s temi vulkani ?

Oddelek: Problemi človeštva
222926 (1817) Gregor P

Več podobnih tem