»

Se ameriške sankcije proti Huaweiju počasi tajajo?

Financial Times - Po poročanju Financial Timesa so ZDA v zadnjem času več proizvajalcem čipov odobrile prodajo njihovih izdelkov Huaweiju, pogoj naj bi bil le, da niso namenjeni vgradnji v 5G naprave in omrežno opremo. Kot je znano je Washington že lani vpeljal licence za prodajo komponent kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu, če te vsebujejo ameriške tehnologije strojne ali programske narave. Sankcije so letos spomladi in avgusta še dodatno zaostrili.

Poročanje FT temelji na izjavah predstavnikov dveh neimenovanih azijskih podjetij, ki sta zaprosila za izdajo omenjene licence in se optimistično nadejata pozitivnega razpleta. Uradnega odziva ameriške administracije glede morebitne otoplitve pa za zdaj še ni. Kljub temu analitiki ocenjujejo, da so ZDA najverjetneje spoznale, da posamezni deli Huaweijevega poslovanja, denimo pametni telefoni, v resnici ne morejo škoditi ameriškim nacionalnim interesom.

Da se nekaj res premika kaže tudi to, da je minuli torek tovrstno licenco za prodajo OLED...

38 komentarjev

ZDA dodatno privijajo Huawei

Reuters - Kot piše Reuters, se ZDA pripravljajo na zaostritev ukrepov zoper Huawei, od katerega trenutno javni sektor ne sme kupovati opreme in kateremu ameriška podjetja ne smejo prodajati svojih izdelkov brez posebnega dovoljenja. Sedaj pa želijo ta režim razširiti še na tuja podjetja, saj je Huawei uspešno oblikoval dobavne verige brez ameriških podjetij.

V pripravi je sprememba Foreign Direct Product Rule, po kateri bodo morala tudi vsa tuja podjetja, ki uporabljajo ameriško opremo za proizvodnjo čipov, pridobiti ameriško dovoljenje pred poslovanjem s Huaweijem. Američanom gre posebej v nos tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki proizvaja čipe tudi za Huaweijev HiSilicon. Večina proizvajalcev čipov uporablja opremo, ki jo proizvajajo ameriška podjetja, kot so KLA, Lam Research ali Applied Materials. Ukrep še ni uradno naznanjen, tako da še ni jasno, ali ga bo ameriški predsednik naposled res potrdil.

Problem, ki ga tovrstni ukrepi prinašajo, je povezanost svetovnega gospodarstva....

37 komentarjev

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

ZDA Huawei uradno obtožujejo izsiljevanja in industrijskega vohunjenja

Slo-Tech - ZDA širijo seznam obtožb zoper kitajsko podjetje Huawei, proti kateremu so prve obtožbe vložili že pred letom dni, še malo prej pa so v Kanadi aretirali finančno direktorico. Medtem ko je ta še vedno v kanadskem priporu, kjer čaka na odločitev o izročitvi ZDA, so ZDA podjetje in štiri podružnice uradno obtožile še izsiljevanja in industrijskega vohunjenja.

Prve obtožbe so se nanašale na domnevno pranje denarja, finančne prevare in kršitve sankcij. Nove obtožnice širijo krog obtožencev - to so poleg finančne direktorica Meng Wanzhou in matičnega podjetja Huawei še podružnice Huawei Device, Huawei Device USA, Futurewei Technologies in Skycom Tech. Ameriško pravosodno ministrstvo trdi, da so odkrili več desetletij trajajoč načrt podjetja, kako bi si prilastilo intelektualno lastnino šestih ameriških podjetij, da bi s tem nezakonito pomagalo Huaweiju. Kradli naj bi poslovne skrivnosti in intelektualno lastnino, denimo izvorno kode in priročnike za usmerjevalnike, antene, robote itd.

...

20 komentarjev

V kratkem licence za ameriška podjetja, ki želijo poslovati s Huaweijem?

vir: Publicdomainpictures

vir: Bloomberg
Bloomberg - Znano je, da je Huawei tisti kmet na šahovnici, ki jo je najbolj skupil zaradi posledic ameriško-kitajske trgovinske vojne. A potem, ko ga je Washington maja uvrstil med prepovedana podjetja, se zdi, da se mu vendarle obetajo nekoliko boljšo časi.

Avgusta so Američani sicer podaljšali začasno splošno licenco, ki je podjetjem v omejen obsegu še vedno dovoljevala poslovanje s Huaweijem, a ta se bo iztekla sredi tega meseca. Wilbur Ross, ameriški minister za trgovino pa je včeraj napovedal, da že v kratkem pripravljajo posebne licence, ki jih bodo izdajali posameznim ameriškim podjetjem. Njegovo ministrstvo je doslej za tako licenco prejelo že 260 vlog.

Eno od podjetij, ki je tovrstno prošnjo vložilo, je tudi Microsoft, je za CNN potrdil njihov predsednik Brad Smith. Smith je med drugim povedal, da razume strah pred Huaweijevo opremo v ameriških brezžičnih omrežjih, težje pa razume prepoved prodaje kitajskim družbam. In dodal: "Kitajski konkurent na področju operacijskih sistemov...

3 komentarji

Huaweijevi prihajajoči telefoni brez Googlovih storitev in aplikacij?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Sredi septembra naj bi Huawei v Münchnu predstavil svoja nova paradna konja med pametnimi telefoni, modela Mate 30 in 30 Pro. A novinca utegneta naleteti na nepremostljivo oviro ob splovitvi, saj po zagotovilih predstavnikov Googla napravi ne bosta smeli uporabljati Googlovih storitev in aplikacij. Gre za posledice odločitve administracije v Washingtonu, po kateri ameriška podjetja ne smejo poslovati s kitajskimi telekomunikacijskimi podjetji.

Huawei je sicer maja dobil tri mesece trajajočo izjemo od prepovedi, da bi lahko zagotavljal podporo in nadgradnje za svoje obstoječe naprave, pred dobrim tednom dni pa so ta rok podaljšali še do 19. novembra. Toda to še vedno velja le za telefone, ki so že na trgu, ne pa tudi za...

72 komentarjev

Huawei domala ukinja razvojni oddelek v ZDA

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav se odnosi med ameriško administracijo in Huaweijem vendarle zlagoma ogrevajo, bodo zaradi omejitve poslovanja ameriških podjetij s Huaweijem Kitajci odpuščali v ZDA. V Huaweijevih raziskovalno-razvojnih oddelkih (formalno gre za podružnico Futurewei Technologies) v Teksasu, Kaliforniji in Washingtonu je zaposlenih 850 ljudi, ki bodo večidel pristali na cesti, piše The Wall Street Journal.

Časnik se sklicuje na vire blizu podjetja in pravi, da bo brez dela ostalo več sto ljudi. Nekatere so o tem že obvestili, drugi lahko vesti pričakujejo kmalu. Nekateri kitajski zaposleni bodo imeli možnost nadaljevati delo v podjetju, če se preselijo na Kitajsko, večina pa bo ostala brez zaposlitve.

Maja je Bela hiša izdala ukaz, s katerim je...

37 komentarjev

Trump ameriškim podjetjem dovolil poslovanje s Huaweijem

The Wall Street Journal - Po poldrugem mesecu negotovosti, ko je ameriška podjetja niso smela prodajati svojih izdelkov Huawei, ta pa jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih pametnih telefonov, se je situacija razjasnila. Ameriški predsednik Donald Trump je ob robu srečanj G20 na Japonskem dejal, da ameriška podjetja prodajajo veliko izdelkov Huaweiju in da se bo to nadaljevalo. To pomeni, da bo Huawei v prihodnosti vendarle smel kupovati ameriške komponente, ki jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih izdelkov.

Podrobnosti nove ureditve še niso znane, gre pa očitno za razvoj dogodkov, ki je posledica novih trgovinskih pogajanj s Kitajsko. Kitajski predsednik Ši Džinping in Donald Trump sta sklenila dogovor, ki med drugim dovoljuje tudi...

32 komentarjev

Ameriška podjetja našla luknje za nadaljnje poslovanje s Huaweijem

Slo-Tech - Čeprav v ZDA veljajo sankcije proti kitajskemu podjetju Huawei, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo kakršnikoli komponent, podjetja že iščejo in tudi uporabljajo obvoze. Po poročanju The New York Timesa ameriški proizvajalci čipov še vedno množično prodajajo Huaweiju. Med njimi so tudi velikani, kot sta Intel in Micron, ki so našli luknje, ki jim omogočajo nadaljevanje poslovanja s Huaweijem.

Viri blizu podjetij poročajo, da se je novi režim začel uporabljati pred tremi tedni. Brez kakršnikoli trikov lahko podjetja normalno nadaljujejo prodajo tehnologije za podporo obstoječih izdelkov do sredine avgusta, ko sankcije v celoti stopijo tudi v veljavo. Že sedaj pa velja prepoved prodaje novih izdelkov. Toda ena izmed...

8 komentarjev

FedEx preusmeril Huaweijeve pakete v ZDA

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Iz Huaweija so sporočili, da bodo preučili svoj poslovni odnos z ameriško kurirsko službo FedEx, potem ko je ta njihove pakete, namenjene v Azijske države, iz neznanega razloga preusmerila v ZDA. Tako sta tam končala paketa, poslana iz njihove japonske pisarne in namenjena v centralo na Kitajskem ter tudi podobne pošiljke, ki so potovale na relaciji Vietnam - Kitajska.

Predstavniki Huaweija so pojasnili, da so paketi vsebovali zgolj dokumente in ne kakih zanimivih tehnologij, niso pa želeli špekulirati o resničnem ozadju preusmeritve pošiljk. Z Reutersa so vprašanje, ali je dogodek kakorkoli povezan s prepovedjo sodelovanja ameriških podjetij s Huaweijem, naslovili tudi na ameriško Ministrstvo za trgovino, a odgovora niso...

69 komentarjev

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem

Slo-Tech - Naslednje v vrsti podjetij, ki so (vsaj začasno) naredila križ čez Huawei, je ARM. Dogodek je pomemben predvsem zato, ker je ARM britansko podjetje, a se je vseeno odločili slediti ameriškemu zgledu. Po internih dokumentih, ki jih je pridobil BBC, so zaposleni že dobili okrožnico, naj ustavijo vse aktivne pogodbe, podporo in druge aktivnosti s Huaweijem. Podjetje je zapisalo, da dizajni vsebujejo tehnologijo, ki izvira iz ZDA, zato je ne smejo dobavljati Huaweiju.

Če bo ARM pri svoji odločitvi vztrajal dlje časa, je to za Huawei izjemno hud udarec. Medtem ko je Android še možno nadomestiti (navsezadnje je odprtokoden), je pri ARM-jevih čipih to skorajda nemogoče. Razvoj lastnih čipov je možen, a gre za drago in počasno početje. ARM-jevi čipi niso le sestavni...

198 komentarjev

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Slo-Tech - Oktobra smo pisali, da je EU začela preiskavo Amazona, ker naj bi se ta prek svoje luksemburške podružnice izogibal plačilu davkov. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je sedaj objavil analizo več kot 28.000 strani dokumentov, ki so jih pridobili in ki pričajo o obsegu izmikanja plačilu davkov. Več kot 80 novinarjev iz 26 držav je prečesalo dokumente in ugotovilo, da se v Luksemburgu dobrih 340 multinacionalk skriva pred plačevanjem davkom. ICIJ razkriva 548 dokumentov iz obdobja 2002-2010. Situacija je za Evropsko komisijo precej nehvaležna, ker bo preiskovala ravnanje Luksemburga v obdobju, ko je bil sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier in finančni minister.

Čeprav je v Luksemburgu...

11 komentarjev

Švicarska IT podjetja neuspešna pri oviranju odprtokodne iniciative zveznega vrhovnega sodišča

Prosta dosegljivost sodnih odločb v imenu ljudstva, vključno z nižjestopenjskimi sodišči, bi v veliko pomagala državljanom in novinarjem pri soodločanju o njihovi prihodnosti. Njihovo skrivanje v sodnih spisih oz. prodaja v okviru zasebnih baz pa pač ne.

vir: Wikipedia
The H - Švicarsko zvezno vrhovno sodišče (Bundesgericht) je še junija letos kanilo izdati svoj lastni sistem za upravljanje dokumentov OpenJustitia pod odprtokodno licenco GNU GPL3. V njem je mogoče najti vse njihove odločitve od leta 1970 naprej, z odprtjem kode pa bi omogočili njihovo uporabo tudi na nižjih sodiščih oz. sodiščih v sosednjih državah. To se ni zdelo pretirano pošteno IT podjetjem, ki so že ponujala svoje (ustrezno drage) rešitve za upravljanje s sodnimi dokumenti, zato s pritožbo blokirala izdajo kode.

Prvo se je izjasnil ponudnik IT rešitev za pravosodje Weblaw. Navrgli so nekaj očitkov o neutemeljenem razmetavanju državnega denarja, češ da bi "bilo primerneje, če bi se Sodišče namesto z vodenjem...

8 komentarjev

iPhone s prednaročili podira Verizonove rekorde

Želja Američanov po iPhonu za Verizon je bila očitno izredna

Slo-Tech - Čeprav niso posredovali točnih številk, pri Verizonu trdijo, da je prvi dan prednaročil iPhone 4 za njihovo omrežje podrl dosedanje rekorde v prodajnih številkah, saj za nobeno drugo napravo v prvem dnevu prednaročil oz. dobavljivosti niso dosegli takšnih številk. Prvi dan v prejšnji povedi je v poševnem tekstu zaradi pomembnega podatka - prednaročila so pri Verizonu odprli ob tretji uri ponoči, po le dveh urah (ob petih) pa so jih že zaprli. Rekordno število ljudi je torej v nizkem štartu čakalo, da bo največji ameriški mobilni operater omogočil prednaročila.

Čeprav naj bi se prodaja...

30 komentarjev