»

Google za zdaj odstopa od namere o gradnji 15.000 stanovanj

Slo-Tech - Google je sporočil, da za zdaj prekinja pred tremi leti napovedani projekt gradnje dobrih 15.000 stanovanj v San Franciscu. Gradnja bi se morala začeti leta 2026 v sodelovanju s podjetjem LendLease, z njo pa je želel Google ublažiti vpliv na nepremičninski trg, ki ga je imelo njegovo zaposlovanje dobro plačanih strokovnjakov. A v dobrih treh letih so se razmere spremenile, so dejali v podjetju, zato za zdaj odstopajo od projekta.

Podjetji sta sporočili, da je prekinitev sporazumna. Poudarjajo, da so se v tem času obrestne mere bistveno povišale, in sicer so več kot dvakrat višje. Razmahnilo se je hibridno delo in delo od doma, kar je zmanjšalo potrebo po pisarnah in prisotnosti na lokaciji. Hkrati je Google v zadnjem času v varčevalnem načinu, saj so letos odpustili že 12.000 zaposlenih in še naprej zategujejo pas.

Ob tem LendLease dodaja, da ne gre za dokončno ukinitev projekta, temveč zgolj za prekinitev. Google ima po pogodbi proste roke, kdaj bodo začeli graditi. V Googlu...

10 komentarjev

Amazon bo namenil dve milijardi dolarjev za dostopnejša stanovanja

Slo-Tech - Ko je Amazon napovedal, da bo svoj drugi sedež, ki je seveda bistveno manjši od primarnega v Seattlu, so v tamkajšnjem okrožju Arlington cene nepremičnin zrasle za 18 odstotkov. Sprva so jih napihnili špekulantje, še preden je Amazon tja zasadil prvo lopato, kmalu so sledili tudi ljudje z nadpovprečnimi dohodki, ki tam dejansko živijo.

Povprečna cena samostojne enodružinske hiše znaša skoraj milijon dolarjev, povprečna najemnina za dvosobno stanovanje pa dva tisočaka mesečno. Dvig cen nepremičnin, ki ga povzroči prihod izvrstno plačanih zaposlenih v tehnoloških velikanih, ni nov pojav in je še posebej razširjen na ameriški zahodni obali, zlasti v Seattlu in Silicijevi dolini. Zaradi dviga cen nepremičnin in najemnin mesto postane nedosegljivo za prebivalce, ki delajo v drugih dejavnosti, denimo prodajalce, učitelje, policiste, uradnike. Tega problema se zavedajo tudi tehnološki velikani, oziroma jim ga predočijo drugi; Google bo na primer v dostopna stanovanja investiral milijardo...

18 komentarjev

Po pobeglem dokumentu o pritisku na komisarje se Google opravičuje

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca je na medmrežje pobegnil dokument, kako naj bi Google skušal vplivati na evropske politike, da bi ti manj strogo obravnavali tehnološke velikane. V dokumentu je Google orisal dvomesečno strategijo, kako bi "odstranil potencialne ovire" za svoj poslovni model, če bi EU sprejela zakonodajo, ki bi ga strožje regulirala.

Google je načrtovala agresivno kampanjo zoper francoskega komisarja Thierryja Bretona in druge. Google bi si prizadeval za pritisk na komisarja in krhanje podpore za prihajajočo zakonodajo v Bruslju (tako imenovani Digital Services Act). Sodeč po dokumentu, si Google želi spodkopati zamisel, da DSA za Evropejce ne bo prinesel dodatnih stroškov, in vsiliti zamisel, da bo omejil potencial interneta. Google se je v tej kampanji želel povezati tudi z drugimi velikani, denimo Bookingom. Google sprva dokumenta ni komentiral in ni želel potrditi, ali je pristen.

Sedaj pa se je direktor Sundar Pichai opravičil Bretonu. Evropska komisija je sporočila,...

27 komentarjev

San Francisco: delo od doma priložnost za selitev na cenejše

Bloomberg - Kar je Twitter javno že sporočil, ugotavljajo tudi nekateri drugi tehnološki velikani. Nobene potrebe ni, da vsi zaposleni vsak dan prihajajo v pisarno, če lahko isto delo opravijo od drugod, denimo od doma. Facebook in Googla sta že povedala, da bodo do konca leta zaposleni lahko delali od doma. To pa lahko ima posebej velike posledice na območje okoli San Francisca, kjer so v Silicijevi dolini skoncentrirani svetovni velikani, naokoli pa v majhnih bivališčih nagneteni zaposleni. Cene so namreč že pred leti tam eksplodirale zaradi povečanja števila dobro plačanih zaposlitev, ki jim nepremičninski fond ni sledil. A če prisotnost v pisarni ni več potrebna, se enačbe spremenijo.

Najemnine za povsem povprečna stanovanja v San Franciscu sedaj prek 2000 in tudi 3000 dolarjev. To ni presenetljivo, saj se je od leta 2011 do 2017 število delovnih mest povečalo 5,4-krat toliko kot število stanovanj oziroma hiš. Z drugimi besedami: na vsako novo zgrajeno bivališče pripade več kot 5 novih...

13 komentarjev

General Motors predstavil avtonomno vozilo za urbani potniški prevoz Origin

vir: CNET
CNET - Pri izpostavi General Motorsa za avtonomno vožnjo, družbi Cruise, so predstavili električno vozilo Origin, ki je brez volana in bo namenjeno taksi storitvam. Toda odsotnost šoferskih elementov pomeni, da je pred avtom še dolgo obdobje razvoja in zbiranja regulacijskih dovoljenj.

Medtem ko se avtomobilska podjetja zvečine trudijo samovozne zmogljivosti v vozila uvajati postopno in organsko napredovati s stopnje pomoči vozniku do povsem samostojne vožnje, so pri General Motorsu poznani po tem, da želijo že v štartu naskakovati peto stopnjo avtomatizacije - se pravi točko, ko vozilo ne potrebuje več volana in drugih voznikovih pripomočkov ter se lahko giblje kjerkoli. S tem namenom teče razvoj v njihovi firmi Cruise Automation, ki so jo kupili pred štirimi leti. V San Franciscu je od leta 2017 mogoče videti njihove testne Chevrolete Bolt, obložene z grozdi senzorjev, pokazali pa so tudi že brezvolansko različico tega avtomobila.

Zdaj je očitno napočil čas za oblikovanje uporabnih...

8 komentarjev

Multinacionalke v Kaliforniji namenjajo milijarde za reševanje krize dostopnosti nepremičnin

Slo-Tech - V Kaliforniji, zlasti v Silicijevi dolini, so cene nepremičnin in najemnine zaradi prisotnosti tehnoloških gigantov, ki povečujejo število zaposlenih in izplačujejo nadpovprečne plače, poletele v nebo. Zaradi tega si zaposleni v ostalih sektorjih, ki so prav tako nujno za normalno delovanje mest in družbe, ne morejo več privoščiti bivanja v predelih, kjer so včasih živeli, temveč so obsojeni na dolgo vožnjo na delo. V San Franciscu se je v drugem letošnjem kvartalu 30.000 odselilo. Stopnja lastniških domov je najnižja v zadnjih sedmih letih, in sicer znaša 54 odstotkov; v ZDA je ta delež nižji le v New Yorku.

Rešitve tega problema začenjajo iskati tudi multinacionalke, saj prevelika gentrifikacija škoduje tudi njim. Google je letos že napovedal milijardo dolarjev za rešitev teh težav, prav toliko minuli mesec tudi Facebook, Apple pa bo namenil 2,5 milijarde dolarjev. Microsoft pa je v Seattlu, kjer ima sedež, za zdaj rezerviral pol milijarde dolarjev za lajšanje dostopnosti do...

55 komentarjev

Google namenja milijardo dolarjev za krizo dostopnosti stanovanj

Slo-Tech - Eno izmed najdražjih mest na svetu za prebivanje je San Francisco, ki je v ZDA le za Silicijevo dolino. Da bi pomagal rešiti problem, ki so ga ustvarili tehnološki velikani, se je Google zavezal v prihodnjem desetletju nameniti vsaj milijardo dolarjev za sofinanciranje gradnje stanovanj. S tem denarjem želijo zagotoviti vsaj 15.000 novih stanovanj, je dejal Googlov izvršni direktor Sundar Pichai.

Uspeh tehnoloških velikanov in dobro stoječih malih start-upov v Silicijevi dolini je namreč poskrbel za astronomske cene nepremičnin v okolici San Francisca. Ker ta podjetja zaposlujejo zelo dobro plačane strokovnjake, ki se selijo v mesta, ti najamejo ali pokupijo dostopna stanovanja. Gradnja novih ne more slediti povpraševanju, zato se cene tako dvigajo, da si jih zaposleni v drugih sektorjih ne morejo več privoščiti. Lani...

37 komentarjev

Afriški znoj za strojno pametjo

vir: BBC
BBC - Podjetja iz Silicijeve doline garaške segmente razvoja umetne inteligence že prepuščajo zunanjim izvajalcem v državah tretjega sveta.

O tem, kako se imamo za dostopnost zadnjih krikov elektronike v mnogočem zahvaliti zunanjemu izvajanju (outsourcing) proizvodnje, je bilo že dosti napisanega. A poceni garaška delovna sila prinaša koristi tudi pri strojni inteligenci. Za učinkovit proces učenja AI namreč potrebujemo ogromne količine podatkov, ki jih je koristno predhodno pripraviti, da jih računalnik lažje razume. To pomeni, da na primer v posnetkih prometa ročno označimo vozila, prometne znake in druge važne elemente, preden jih serviramo računalniški pameti za avtonomno vožnjo. To je monotono in mukotrpno delo.

Firma Samasource iz San Francisca, katere...

53 komentarjev

Yahoo bi vlagal v Snapchat

Slo-Tech - Yahoo je po odličnem startu Alibabe s prodajo dela delnic dobil devet milijard dolarjev, ki jih bodo porabili deloma za odkup lastnih delnic in deloma za prevzeme. Potem ko so pred kratkim prevzeli manj znano podjetje MessageMe iz San Francisca za manj kot 12 miijonov dolarjev, se zdaj zanimajo za Snapchat.

Snapchat razvija mobilno aplikacijo za pošiljanje sporočil in fotografij, ki se po vnaprej določenem času samodejno pobrišejo (podobno kot v filmih o Jamesu Bondu). Podjetje sodi med najperspektivnejše kalifornijske start-upe, če sodimo po vrednosti podjetij. Investitorji Snapchat vrednotijo na 10 milijard dolarjev, vanj pa trenutno vlagajo zlasti skladi tveganega kapitala, kakršen...

5 komentarjev

Domače branje: Christopher Steiner: Automate This (2012)

Slo-Tech - Katera podjetja so se pred desetimi leti najbolj zanimala za študente elitnih tehničnih fakultet – inženirje, matematike, fizike in programerje? Če bi prešteli pojavljanje tehnoloških zvezdnikov na medijskih naslovnicah, bi najprej pomislili na informacijske in spletne velikane ali na živahne startupe v silicijevi dolini. A bi se zmotili. Največji zaposlovalec matematičnih možganov je bil Wall Street.

Banke, zavarovalnice in naložbeni skladi so že začetnikom ponujali po 100.000 dolarjev letne plače, stanovanja, zdravstveno zavarovanje in milijone na računih. Nekatere študente je pritegnil razkošen življenjski slog v svetu financ, drugi so izračunali, da bodo lahko že v kakem letu poplačali visoke študijske kredite. Njihova naloga je bila iskati milisekundne prednosti pri nanotrgovanju, ki so ga omogočali matematični algoritmi, preoblečeni v softverske robotke. Finančni sektor je odkril prednosti algoritmov in sprožil pravo oboroževalno možgansko vojno.

Vendar je bila romanca med...

72 komentarjev

Trideset let prvega prenosnega računalnika

Slashdot - Te dni mineva 30 let od sramežljivih začetkov ere prenosnih računalnikov, ki svoj pričetek sledi v april 1981. Takrat je podjetje Osborne Computer Corporation izdalo prvi komercialno uspešen prenosni računalnik Osborne 1. Uradna predstavitev se je zgodila 3. aprila 1981, ko so v San Franciscu na West Coast Computer Fairu pokazali 10,7 kilograma težak stroj.

Za 1795 dolarjev (kar z upoštevano inflacijo čez palec znese okrog tri tisoč današnjih evrov) se je...

24 komentarjev

Google v upravnem odboru Apple Computers Inc.

Reuters - Na WWDC 2006 v San Franciscu je Steve Jobs povedal: "...kot veste, naši prijatelji na severu zapravijo preko 5 milijard na leto za raziskovanje in razvoj. A vseeno se zdi, da ne znajo nič drugega, kot kopirati Google in Apple..."

Zato ne čudi, da je bil Eric Schmidt, CEO v Googlu, v torek izvoljen kot osmi član upravnega odbora Apple Computers Inc. Za seboj ima pestro zgodovino v različnih tehnoloških podjetjih Silicijeve doline. Z enim skupnim imenovalcem: podjetja, ki so bila bitke z Microsoftom. Povezava med podjetjema Apple Computers Inc. in Google se je tako dodatno okrepila.

Zaradi te visoke povezave med podjetjema, analitki napovedujejo, da bosta skupno nastopili proti omenjenemu sovražniku.

Še posebno paranoični primerki pri tem napovedujejo celo novi "triumvirat": Apple, Intel in Google. :)

16 komentarjev