»

Facebook bo Franciji poravnal za 106 mio € zaostalih davkov

vir: Needpix

Capital - Znesek je sad dogovora med francoskimi davčnimi organi in tamkajšnjo podružnico Facebooka, vanj pa je že vštetih tudi 22 milijonov evrov kazni, ki jo mora podjetje poravnati zaradi utaje. Francozi so davčni postopek proti Facebooku sprožili leta 2012, z njim pa so pregledali poslovanje družbe med leti 2009 in 2018.

Francija tako nadaljuje svoj pogrom nad tujimi digitalnimi podjetji, s čimer želi doseči prenovo mednarodnih davčnih pravil. Slednja denimo v EU še vedno omogočajo kanaliziranje prihodkov v podružnice, ki imajo povečini sedež v kateri od držav članic z nizkimi korporativnimi davki, denimo na Irskem, kjer jo ima tudi Facebook.

Natančnejše podrobnosti sporazuma med Facebookom in Francijo niso znane, predstavniki francoske davčne uprave primerov, ki se tičejo konkretnih zavezancev, namreč ne morejo komentirati. Je pa iz podatkov, ki so jih izbrskali pri francoski reviji Capital jasno, da je podjetje po letu 2018, torej zadnjem letu, ki ga je zajela davčna preiskava,...

5 komentarjev

Francija bo uvedla digitalni davek ne glede na napredek pri iskanju skupne rešitve

Reuters - Francija ne odstopa od uvedbe digitalnega davka, ki bo zajel tehnološke multinacionalke, ki poslujejo tudi v Franciji. To bo storila ne glede na morebiten napredek pri mednarodnem urejanju tega problema, je dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire. Januarja je namreč Francija izrazila pripravljenost, da omenjeni davek začasno odloži do konca tega leta, če bodo vmes potekala pogajanja o svetovni ureditvi. Toda ker je vmes izbruhnil koronavirus, zaradi česar imajo finančni ministri po svetu povsem druge prioritete kot obdavčevati Amazon, Apple, Facebook, Google in druščino, bo Francija očitno davek vseeno uvedla.

Le Maire je dejal, da tovrstni davek še nikoli v zgodovini ni bil potrebnejši. Pri tem je dodal, da omenjeni tehnološki velikani med krizo poslujejo bolje kot večina ostalih podjetij. Francija bo zato še v letu 2020 začela mednarodne gigante obdavčevati, bodisi z nacionalno zakonodajo ali v skladu z mednarodnimi dogovori. Francija sicer ni edina, ki se za to...

32 komentarjev

EU dobiva prve obrise svoje digitalne prihodnosti

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Evropska komisija (EK) je razkrila osnutke predpisov, ki bodo na ozemlju stare celine urejali upravljanje industrijskih podatkov, nadzirali uporabo umetne inteligence in ukorili ameriške tehnološke gigante. Paket je prvi v nizu prihajajočih zakonskih predlogov, ki bodo oblikovali digitalno prihodnost unije.

Predlogi se (resnici na ljubo precej ohlapno) nanašajo na gradnjo enotnega podatkovnega trga držav članic, kar naj bi v bodoče pomagalo vzpostaviti lastna velika tehnološka podjetja, ki bi zmanjšala zaostanek za ameriškimi in azijskimi. EU namreč ne skriva razočaranja, da je v prvi fazi digitalizacije precej zaostala, zlasti na področju storitev za končne potrošnike, denimo pri družbenih omrežjih, pametnih napravah in spletni prodaji.

Enotni podatkovni trg bi se tako naslanjal predvsem na doslej zbrane podatke, ki jih imajo večja podjetja, primeroma naštevajo nemški Siemens in francoski Alstom, vanj pa bi v naslednjih letih investirali še med 4 in 6 milijardami evrov, med...

18 komentarjev

Tudi Slovenija proti davčni transparentnosti za multinacionalke

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Ministri držav članic EU so včeraj glasovali o novi direktivi, ki bi velika globalna podjetja, taka s prihodki nad 750 milijoni evrov, primorala k razkritju dobičkov in višine plačanega davka na dobiček v posamezni državi članici. Predlog je bil zavrnjen, za sprejem bi bilo potrebnih 16 glasov, dobil jih je 14. Proti je glasovalo dvanajst članic: Irska, Luksemburg, Švedska, Malta, Ciper, Estonija, Latvija, Avstrija, Češka, Madžarska, Hrvaška in tudi ... Slovenija. Nemčija se je vzdržala, Velika Britanija se zaradi bližajočih volitev glasovanja ni udeležila.

Ni skrivnost, da je predpis uperjen proti velikim, večinoma ameriškim podjetjem, ki se s pomočjo raznih knjigovodskih trikov izogibajo plačilu davka. Ne gre zgolj za tehnološka podjetja, med večjimi osumljenci je denimo tudi Starbucks. Podjetja plačilo davka najpogosteje optimizirajo tako, da ga prikažejo v kateri od članic z nizko stopnjo davka na dobiček, take so zlasti Irska, Luksemburg in Malta. Na Irskem denimo polovico...

53 komentarjev

Francoski finančni minister: EU potrebuje svojo kriptovaluto

vir: Pixabay

vir: Neowin
Neowin - Bruno Le Maire, francoski minister za finance, je na srečanju s kolegi iz držav članic v Helsinkih izjavil, da bi EU morala razmisliti o lastni javni kriptovaluti, in s tem ustvariti nekakšno protiutež Facebookovi Libri. Dejal je še, da se bodo prvi pogovori o tem pričeli že prihodnji mesec. Kot smo poročali pred dnevi, želi Facebook libro registrirati v Švici.

Le Maire je znova ponovil strahove, ki jih je Francija nekajkrat izrazila zadnje dni, namreč, da bi libra lahko škodovala potrošnikom, pa tudi načela suverenost EU. Zato po njihovem mnenju pod danimi pogoji ne bi smeli dopustiti njenega širjenja na ozemlju unije.

Države članice je pozval, da kot prvi protiukrep čimprej znižajo stroške in čas izvajanja plačil...

135 komentarjev

Facebookova Libra naletela na zid skepse svetovne politike

Slo-Tech - Facebookova napoved uvedbe lastne kriptovalute, s kateri bi lahko plačevali njihovi uporabniki in za katero stojijo nekatera znana podjetja, med njimi Mastercard, Visa, Spotify, Uber in Lyft, že poraja kanček panike v ključnih svetovnih gospodarstvih. Zlasti, ker bi lahko Facebookovi dobri dve milijardi uporabnikov Libro precej hitro povzdignili v upoštevanja vredno globalno finančno silo.

Ameriška kongresnica Maxine Waters, ki vodi parlamentarno komisijo za finančne storitve, je tako izjavila, da bi Facebook moral počakati z uvedbo svoje kriptobvalute Libra in dodala: "Sklicujoč se na problematično preteklost Facebooka, podjetje pozivam naj se z moratorijem na uvedbo strinja, in to...

29 komentarjev

Evropska komisija preiskuje Valve in še pet založnikov

vir: Pixabay

vir: The Verge
The Verge - Evropska komisija (EK) je sprožila postopke zoper Valve, lastnika platforme Steam in še zoper pet založnikov: Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media in ZeniMax. Na podjetja je namreč padel sum, da s pomočjo geoblokad preprečujejo kupcem v EU, da bi izdelek kupili v katerikoli državi članici. S tem pa izkrivljajo konkurenco in pravila enotnega digitalnega trga, ki je eden od ključnih dejavnikov ekonomskega razvoja unije.

Omenjena podjetja so se namreč med sabo dogovorila za uporabo aktivacijskih ključev, ki so preprečevali zagon iger na ozemlju drugih držav članic, razen tiste, v kateri je bil izdelek kupljen. S takim ukrepom želijo podjetja preprečiti državljanom premožnejših držav, da bi izdelek poiskali v kaki...

37 komentarjev

Amazon bi služil še z video oglaševanjem

vir: Pixabay

vir: Bloomberg
Bloomberg - V bližnji prihodnosti lahko nakupovanjem na Amazonu pričakujemo še bombardiranje z video oglasi. V podjetju so se namreč odločili bolj odločno poseči v tržni segment, ki sta ga do sedaj suvereno obvladovala Google in Facebook. Slednje potrjujejo tudi številke EMarketerja, Amazonov tržni delež v digitalnem oglaševanju naj bi se letos s 6,8 % povzpel na 8,8 %. Googlov pa upadel z 38,2 % na 37,2 %. Video oglasi naj bi se najprej pojavili ob uporabi iskalnika v mobilni aplikaciji, kar menda že nekaj mesecev testirajo na obeh ključnih platformah, iOS in Android.

Po poročanju medijev, gre za previdno nadgradnjo oglaševanja, ki ga Amazon že dlje časa izvaja na svojih platformah, kot sta Kindle in Fire TV. Idejo so na straneh...

18 komentarjev

Francoski digitalni davek bo navrgel pol milijarde letno

vir: Maxipixel

vir: Reuters
Reuters - Francoski finančni minister Bruno Le Maire je konec tedna povedal nekaj več podrobnosti o t. i. digitalnem davku, ki ga namerava uvesti Francija. Davek naj bi po načrtih plačevala samo podjetja, ki prihodke ustvarijo na spletu, globalno vsaj 750 milijonov, v Franciji pa najmanj 25 milijonov evrov. Gre za podjetja, ki na svojih platformah povezujejo ponudnike in stranke in pri tem pobirajo provizije, pa podjetja, ki služijo s prodajo osebnih podatkov v oglaševalske namene. Podjetij, ki svoje izdelke in storitve prodajajo na lastnih straneh, pa novi davek ne bo prizadel.

Davek bi tako po ministrovi oceni moralo plačevati približno 30 podjetij, večinoma ameriških (omenjajo se Google, Amazon, Facebook,...

68 komentarjev

Apple v Franciji poravnal milijone davkov za nazaj

vir: Wikipedia
Le Monde - Po poročanju francoskih medijev naj bi podjetje plačalo kar pol milijarde evrov, potem ko so tamkajšnji davčni organi nedavno zaključili več let trajajočo preiskavo, pri kateri so se osredotočili na zaslužek podjetja na francoskih tleh v zadnjih desetih letih. Tamkajšnja davčna uprava zaradi davčne tajnosti seveda novice ni mogla potrditi, so jo pa že potrdili predstavniki Appla in napovedali, da bodo podrobnosti objavili v svojih javnih poročilih.

Apple in druga velika tehnološka podjetja so zaradi domnevnega izmikanja davkom zadnja leta na stari celini pod drobnogledom. Evropska komisija je leta 2016 denimo odločila, da je Apple med leti 2003 in 2014 zaradi optimizacije svoje poslovne strukture plačal premalo davkov...

9 komentarjev

Francija sama v obdavčitev velikih tehnoloških podjetij

Slo-Tech - Francija bo, potem, ko v EU za to (še) ni dobila širše podpore, s 1. januarjem sama vpeljala davek na velika tehnološka podjetja. Ta naj bi v prvem letu v proračun prinesel dodatne pol milijarde evrov, je za medije povedal finančni minister Bruno Le Maire. Velika Britanija, ki se sicer pripravlja na odhod iz EU, je oktobra prav tako napovedala 2 % davek na digitalne storitve, o podobnem ukrepu pa razmišljata tudi španska in italijanska vlada.

EU GAFA tax, imenovan po začetnicah Googla, Amazona, Facebooka in Appla, za katerega se poleg Francije najbolj zavzema še Nemčija, naj bi predstavljal odgovor na izogibanje plačevanja davkov s strani velikih podjetij, ki so v ta namen spletla kompleksno strukturo hčerinskih...

27 komentarjev

Evropskemu davku na multinacionalke slabo kaže

Bloomberg - Napovedanemu davku GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple), s katerim želi EU zajeziti odtekanje dobičkov multinacionalk v davčne oaze, slabo kaže. Po prvih osnutkih naj bi podjetja, ki ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov, v EU plačevala vsaj tri odstotke davka od globalnega dobička. Podjetja so se seveda odzvala s svarili, da bo davek prizadel investicije.

Evropska unija lahko enotne davke uvaja le s soglasjem, ki pa ga v konkretnem primeru ne bo enostavno doseči. Proti zakonu, ki ga najbolj podpirata Francija in Nemčija, so se namreč že izrekle Danska, Irska in Švedska. Trdijo, da davek v trenutni obliki ni primeren. Doreči je treba še številne podrobnosti, med drugim prenehanje veljavnosti (sunset clause), obseg in pravne temelje, da davek ne bo...

99 komentarjev

Velika Britanija uvaja davek na digitalne storitve

vir: CNBC
CNBC - Britanski finančni minister Philip Hammond je napovedal uvedbo posebnega dvoodstotnega davka na prihodke, ki si jih od tamkajšnjih prebivalcev prislužijo velika tehnološka podjetja. Britanija torej uvaja davek, o katerem razmišljajo številne države, med njimi tudi EU in, ki bo drastično spremenil poslovni položaj družb kot so Facebook, Google in Amazon.

Digital Services Tax oz. davek na digitalne storitve bo zajel ponudnike digitalnih platform z iskalnimi pogoni, družabnimi omrežji in spletnim trgovanjem, plačala pa ga bodo le podjetja, ki imajo letno več kot 500 milijonov funtov globalnih prihodkov. Novost naj bi začela veljati leta 2020, drugih podrobnosti pa zakladnik Hammond še ni želel pojasnjevati.

Davek je tako nekakšna politična posledica folklore optimiziranja davkov, ki so...

56 komentarjev

Nemčija za prekinitev davčnih ugodnosti multinacionalk

Olaf Scholz, nemški minister za finance

vir: PC Welt
PC Welt - Nemški finančni minister Olaf Scholz je za časnik Welt am Sonntag napovedal prizadevanja za uvedbo minimalnega korporativnega davka za velika mednarodna podjetja. Na njegovem merku so zlasti tehnološki velikani digitalne dobe, kot so Amazon, Apple, Facebook, Airbnb in drugi.

Po mnenju Scholza predstavlja problem zlasti kopičenje dobičkov v t. i. davčnih oazah, torej državah z nizko ali celo ničelno stopnjo davka na dobiček. Zato bi jim Nemčija - Francija pa s predlogom soglaša - naložila plačilo lokalnih davkov glede na višino njihovega globalnega dobička, pod določeno minimalno vrednostjo pa obdavčitve ne bi smela izvajati nobena država. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire bo zato ta teden pozval vlade držav članic, naj uvedejo davčne režime, ki bodo prisilile tehnološke velikane,...

59 komentarjev

Francija in Nemčija želita Google in ostale obdavčiti po prihodkih

Financial Times - Ni skrivnost, da Google, Apple in ostale multinacionalke v evropskih državah plačajo zelo malo davka na dobiček, ker večino dobička prikažejo v državah z nizko davčno stopnjo (denimo na Irskem) ali ga v celoti prelijejo v davčne oaze. Airbnb je na primer lani v Franciji plačal manj kot 100.000 evrov davka, na splošno pa so efektivne davčne stopnje okrog odstotka. Zaradi tega je francoski finančni minister Bruno Le Maire sprožil pobudo, ki se ji pridružujejo tudi finančni ministri Nemčije, Italije in Španije, s katero želijo multinacionalke v Evropi obdavčiti glede na prihodke in ne dobiček.

Pobudo za tako imenovan "izenačitveni davek", po katerem bi v Evropi obdavčevali prihodke in ne dobička, so opisali v skupnem...

79 komentarjev

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov...

104 komentarji

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Slo-Tech - Oktobra smo pisali, da je EU začela preiskavo Amazona, ker naj bi se ta prek svoje luksemburške podružnice izogibal plačilu davkov. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je sedaj objavil analizo več kot 28.000 strani dokumentov, ki so jih pridobili in ki pričajo o obsegu izmikanja plačilu davkov. Več kot 80 novinarjev iz 26 držav je prečesalo dokumente in ugotovilo, da se v Luksemburgu dobrih 340 multinacionalk skriva pred plačevanjem davkom. ICIJ razkriva 548 dokumentov iz obdobja 2002-2010. Situacija je za Evropsko komisijo precej nehvaležna, ker bo preiskovala ravnanje Luksemburga v obdobju, ko je bil sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier in finančni minister.

Čeprav je v Luksemburgu...

11 komentarjev

EU preiskuje Amazon zaradi suma utaje davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je začela podrobno preiskavo luksemburške podružnice spletnega velikana, ki ga podobno kot Apple bremenijo nepravilnosti pri določanju transfernih cen z namenom nezakonitega zniževanja davčne osnove v Luksemburgu, državo Luksemburg pa nedovoljene državne pomoči. Gre za razširitev junijske preiskave, ko sta se pod drobnogledom poleg navedenih podjetij znašla še Fiat in Starbucks.

Amazon večino prodaje v EU opravi prek luksemburške podružnice Amazon EU Sàrl. Davek na dobiček v Luksemburgu znaša 21 odstotkov, k temu pa je treba prišteti še 7-odstotno prispevno stopnjo za sklad za nezaposlene, kar efektivno obdavčitev dvigne skoraj na trideset odstotkov (mimogrede, v Sloveniji je dobiček pravnih oseb...

4 komentarji

Jabolčni podvojili svoj lobistični napor

Amakudari.

Slo-Tech - Kot smo že pisali, želi Apple v prihodnjih dveh letih nagraditi svoje delničarje z bogatejšimi dividendami in odkupom lastnih delnic, za kar naj bi šlo kar 100 milijard dolarjev od njihovih 145 milijard denarnih oz. ekvivalentnih rezerv. Žal ta denar ni davčno prost, saj je še pretežno parkiran v tujini, stran od prstov domačega dacarja (IRS). Točneje, pravno gledano ni "nikjer", ker so njihovi davčni svetovalci...

7 komentarjev