»

NASA pri SpaceXu naročila še tri polete v vesolje

vir: NASA
NASA - Vse od upokojitve raketoplanov Space Shuttle NASA nima lastnih zmožnosti za dostavo ljudi v vesolje, zato je sprva najemala ruske zmogljivosti, kasneje pa od ameriških zasebnih podjetij. NASA je sporočila, da je pri podjetju SpaceX naročila še tri polete v vesolje, kar je razočaralo konkurenta Boeing.

NASA je dejala, da so po proučitvi zmožnosti in odgovorov različnih podjetij ugotovili, da je trenutno SpaceX edino podjetje, ki lahko izpolni pogoje glede varnosti in obveznosti do mednarodnih partnerjev, ki jih ima NASA. SpaceX je svoj Crew Dragon prvikrat z ljudmi preizkusil lani, doslej pa je opravil tri misije za NASO. Boeing še ni tako daleč, saj mora najprej izvesti preizkusni polet brez posadke. Letos spomladi bi bili morali izvesti tak test njegovega Starlinerja, a so ga zaradi puščanja ventilov odložili.

Uradno je NASA še vedno zainteresirana za izmenjavanje misij s Crew Dragonom in Starlinerjem. S slednjim ima pogodbo za šest poletov. Bliža pa se že leto 2028, ko bo...

3 komentarji

Rusija izvedla nevaren test sestrelitve satelita

Space News - Člani odprave na Mednarodni vesoljski postaji so morali v ponedeljek popoldan po našem času izvesti urgenten umik v transportne kapsule, ker je v bližini prišlo do razpada ruskega satelita - izkazalo se je, da ga je raztreščila protisatelitska raketa.

Na dogodek so prvi javno opozorili v Ameriškem vesoljskem poveljstvu. Šlo je za odslužen ruski vojaški opazovalni satelit Kosmos 1408, ki pa je bil večje sorte, z maso dveh ton. Danes zjutraj naj bi ga uničila ruska protibalistična raketa A-235 Nudol, izstreljena s poligona Plesetsk. Čez dan so sledilci orbitalne nesnage začeli zaznavati močno povečano količino nevarnih drobcev, ki je do večera dosegla 1500 sledljivih kosov in še neznano količino manjših. Uničeni satelit je krožil na višini približno 485 kilometrov, kar je sicer višje od ISS na dobrih 400 km, toda trajektoriji sta si bili vseeno neprijetno blizu. Dogodek je ustvaril gručo razbitin, ki je vsakih 90 minut švignila mimo postaje.

Zato se je sedmerica astronavtov in...

69 komentarjev

Starliner ima spet probleme

vir: NASA
NASA - NASA in Boeing sta bila zaradi težav s pogonom primorana kapsulo Starliner, ki je čakala na drugi testni vzlet, sneti z rakete in vrniti v servisno halo na dolgotrajnejše popravilo. Datum poleta tako še ni znan.

Kolateralna škoda nedavnega nerodnega pripetljaja na Mednarodni vesoljski postaji, ko je ruski modul Nauka nenadejano vklopil pogon in ISS zasukal - zdaj vemo, da za kar 540 stopinj! - je bil tudi polet Boeingove nove kapsule za prevoz astronavtov Starliner. Ta bi bila morala ob drugem preizkusu brez posadke vzleteti 30. julija, a so izstrelitev preložili na 4. avgust. Toda ko je prišel čas novega poskusa, se je izkazalo, da so Rusi še najmanjši problem, kajti predizstrelitveni varnostni postopek je pokazal, da se več ventilov pogonskih in usmernih motorjev na oskrbovalnem modulu plovila ne obnaša, kot je treba. Sledila je ponovna prestavitev na nedoločen poznejši datum, nakar so pred dnevi pristojni sklenili, da se težave ne bo dalo popraviti na izstrelišču in mora...

8 komentarjev

X-37B je spet v vesolju, tokrat približno vemo, zakaj

X-37B ob lanskem pristanku

vir: Ars Technica
Spaceflight Now - V nedeljo je na raketi Atlas 5 v vesolje spet poletel tajni ameriški vojaški raketoplan X-37B. Toda njegova šesta misija je hkrati prva, kjer so se v vojski odločili odgrniti tančico z vsaj nekaterih eksperimentov, ki jih bo plovilo počelo v vesolju.

S koncem hladne vojne je količina supertajnih vojaških naprav precej upadla, toda nekaj jih je še vedno mogoče najti. Na ameriški strani je letalnik, ki zadnje čase najbolj buri duhove, eksperimentalni vesoljski raketoplan X-37B OTV (Orbital Test Vehicle). S slabimi devetimi metri dolžine je precej manjši od čolničev Space Shuttle in je obenem brez posadke. To pa ima tudi vrsto prednosti: poleg nižjih stroškov lansiranj in vzdrževanja ima zmožnost v Zemljini krožnici ostati zelo dolgo. Njegova zadnja in doslej najdaljša misija, zaključena lanskega oktobra, je trajala nekaj manj kot 780 dni. Letalske sile imajo dva primerka plovila, ki ju je zanje napravil Boeing in sta naloge pričela opravljati pred desetimi leti. Vojska mini čolničev...

3 komentarji

Crew Dragon s posadko poleti 27. maja

Spaceflight Now - NASA in SpaceX sta zakoličila predvideni datum prvega poleta v vesolje s posadko z ameriške zemlje po skoraj desetletju: kapsulo Crew Dragon z dvema astronavtoma naj bi izstrelili 27. maja, toda spričo pandemije koronavirusa bi se dogodek lahko tudi malce zamaknil.

Ko so leta 2011 Američani upokojili program raketoplanov Space Shuttle, so s tem ostali brez lastnih zmogljivosti za pošiljanje astronavtov v vesolje. Vse odtlej se morajo za polete na Mednarodno vesoljsko postajo zanašati na Rusijo in njene rakete ter kapsule Sojuz, pri čemer jim geopolitični tekmec sedeže zaračunava po precej zasoljeni tarifi okoli 80 milijonov dolarjev. Zato komaj čakajo, da bosta SpaceX in Boeing, katerima so pred šestimi leti naložili razvoj novih tovrstnih kapacitet, izgotovila lastni plovili. Pri tem gre občutno bolje SpaceXu, čigar kapsula Crew Dragon je lanskega marca že izvedla polet brez posadke, medtem ko je imel Boeingov Starliner decembra pri enaki nalogi ogromno težav in bo moral vajo...

9 komentarjev

ZDA želijo operativna hipersonična orožja do leta 2023

Breaking Defense - Kopenska vojska Združenih držav je s podjetjema Dynetics in Lockheed Martin sklenila pogodbi v skupni vrednosti slabih sedemsto milijonov dolarjev, za razvoj operativne verzije hipersoničnega artilerijskega sistema dolgega dosega do leta 2023. S tem skušajo ZDA močno pospešiti prihod tovrstnih orožij v bojne enote po tem, ko sta Rusija in Kitajska na tem področju zabeležili hiter napredek.

Hipersonični izstrelki so tisti, ki letijo z več kot petkratno hitrostjo zvoka. Tehnično gledano je takšnih že mnogo raket, toda s pomembnimi zadržki v taktičnem smislu: bodisi zmorejo zahtevano brzino vzdrževati le skozi del leta bodisi - v primeru balističnih raket - je njihova trajektorija zelo togo določena in...

17 komentarjev

Ameriška vojska z laserjem uspešno sestrelila raketo zrak-zrak

vir: Lockheed Martin

Slo-Tech - Preizkus sistema, imenovanega SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator), je pred dnevi potekal na vadišču White Sands v New Mexicu. Laser, ki bo v prihodnosti nameščen na zračnih plovilih, je bil tokrat uporabljen še s trdnih tal in je uspešno sestrelil več raket, ki jih je izstrelilo letalo. SHiELD naj bi pozneje sicer uporabljali za obrambo letal tako pred izstrelki zemlja-zrak, kot zrak-zrak.

Prednosti takega sistema so dokaj jasne: je zelo natančen in do tarče potuje s svetlobno hitrostjo, ni omejen s količino streliva in ni dovzeten za tradicionalne protiukrepe, kot so toplotne in radarske vabe ter motenje signala. No, na drugi strani pa ima slabost, da ga delno ali pa popolnoma onesposobi že kar slabo vreme. Napol v šali bi lahko dodali še njegovo največjo "slabost",...

27 komentarjev

SpaceX pri preizkusu plovila za posadko s težavami

Slo-Tech - V SpaceX-u so potrdili, da so imeli pri včerajšnjem preizkusu kapsule Crew Dragon "anomalijo". V nesreči ni bilo poškodovanih, se je pa z izstrelišča valil gost oranžen dim. Tiskovni predstavnik Jim Williams baze Cape Canaveral, kjer potekajo preizkusi in izstrelitve, je dejal, da je prišlo do napake pri statičnih preizkusih pogona SuperDraco, kjer se preizkusi delovanje potisnih oziroma raketnih sistemov za primer prekinitve misije (abort system). Predhodni testi so potekali brez težav, zapletlo se je le pri zadnjem. SuperDracova naloga je varno krmiliti kapsulo proč od rakete v primeru napake pri izstrelitve, ki terja takojšnjo prekinitev misije. Zaradi incidenta se bo verjetno zamaknila časovnica, po kateri bi moral...

5 komentarjev

SpaceXov Crew Dragon prestal ultimativni test

vir: Space
Space - SpaceXova kapsula za človeško posadko se je uspešno vrnila s šestdnevnega testnega poleta do Mednarodne vesoljske postaje in nazaj. NASA je potrdila, da se je kapsula sinoči ločila od ISS in na poti do Zemlje štirikrat uporabila potisne šobe, da bi upočasnila za prehod skozi zemeljsko atmosfero. Tik pred pristankom so za končno zaviranje poskrbela še štiri padala, ki so kapsulo mehko spustila v Atlantski ocean, kakih 200 kilometrov od obale Floride, kjer jo je nato pobrala posebna, za to namenjena ladja Go Searcher. To je tudi ključna razlika od vseh konkurenčnih plovil s človeško posadko, kajti tako Sojuz, kot tudi Boeingova kapsula Starliner pristaneta na trdnih tleh.

Crew Dragon je na ISS ponesel približno 180 kilogramov zalog in lutko po imenu Ripley,...

16 komentarjev

Zelena luč za SpaceXov prelomni polet prihodnji konec tedna

NASINA ilustracija približevanja Crew Dragona Mendardni vesoljski postaji

vir: Wikipedia
Space - Prvi polet SpaceXove potniške kapsule do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) se bo odvil prihodnjo soboto. A za prvič še brez človeške posadke. Crew Dragon bo na krovu rakete Falcon 9 poletel s Cape Canaverala na Floridi, potem ko sta NASA in SpaceX zadnje dni intenzivno izvajala še zadnje preizkuse. Boeing, ki prav tako razvija svoje vozilo s posadko, imenovano CST-100 Starliner, naj bi svojo testno izstrelitev, spet brez posadke, opravil aprila.

Sobotni polet, imenovan Demonstration Mission-1 oziroma kratko DM-1, je velika prelomnica tako za ameriško vesoljsko agencijo, kot za SpaceX. NASA se je morala namreč vse od upokojitve svojih Space Shuttlov pri prevozu svojih astronavtov do ISS zanašati na precej drage storitve Rusije, za SpaceX pa to pomeni še enega...

4 komentarji

Testne izstrelitve ameriških raket s posadko so se spet zamaknile

Space News - NASA je sporočila, da so testne izstrelitve raket s kapsulama za astronavte Crew Dragon in CST-100 Starliner prestavljene še za približno mesec dni.

Konec tega leta se izteče pogodba, ki jo ima ameriška vesoljska agencija NASA z ruskim Roscosmosom za rabo kapsul Soyuz za transport ljudi na Mednarodno vesoljsko postajo. Za njihovo nadomestilo je že pred petimi leti izbrala komercialni firmi SpaceX in Boeing, ki naj bi po prvotnih željah tovrstne kapacitete pripravili leta 2015, kar pa se zaradi vrste težav pri razvoju ni zgodilo. Načrtovani preizkusi so se nato premaknili najprej v leto 2017, pa 2018 in naposled 2019, ko naj bi SpaceX prvi testni polet brez posadke opravil 7. januarja ... kar je bilo prestavljeno na 17. januar ... in nato na 23. februar. A tudi...

61 komentarjev

Naslednjo pot na Luno bo izpeljalo zasebno podjetje

vir: NASA
NASA - Šef NASE Jim Bridenstine je sporočil, da je agencija izbrala deveterico podjetij, ki se bodo med sabo pomerila v boju za deset let trajajočo in 2,6 milijarde vredno pogodbo za prevoz tovora na Luno. Ta bo vseboval predvsem vse potrebno za znanstvene eksperimente, ki jih nameravajo izpeljati na našem naravnem satelitu. Mimogrede, prihodnje leto bo minilo 50 let, odkar je človeštvo prvikrat stopilo nanj.

Odločitev, da stvari predajo v roke zasebni pobudi niti ni tako presenetljiva. Na tak način že od leta 2102 oskrbovalna vozila Northrop Grummana in SpaceX oskrbujejo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), prihodnje leto pa bosta tako Boeing kot SpaceX prvikrat poskusila izstreliti tudi plovili s človeško posadko.

Z NASO že nekaj časa sodeluje tudi družba Lockheed...

13 komentarjev

Eko opeke, napravljene z urinom

Phys.org - Inženirji iz Cape Towna so razvili postopek izdelave opek s pomočjo človeškega seča, ki ne zahteva žganja in poleg proizvaja gnojila.

Cementu, opekam in sorodnim gradbenim materialom se dandanes posveča veliko pozornosti, saj se pri postopkih njihove izdelave običajno sprošča precejšnja količina ogljikovega dioksida. Za nastanek običajne opeke je treba glino žgati pri 1400 stopinjah Celzija, za kar v državah tretjega sveta porabijo dosti lesa.

Na Univerzi v Cape Townu so za bolj trajnostno rešitev uporabili pesek, človeški seč in bakterije, ki proizvajajo encim ureazo. Slednji razgrajuje sečnino in pri tem proizvaja kalcijev karbonat, ki služi kot vezivo. Ne le, da nastalega materiala ni potrebno žgati, ampak so drugi odpadni produkti postopka...

41 komentarjev

ZDA kljub nezgodi Sojuza zaupajo v ruski vesoljski program

vir: AFP
AFP - Nesreča vesoljskega vozila Sojuz MS-10 s človeško posadko, ki se je minuli teden primerila med izstrelitvijo v Bajkonurju v Kazahstanu, kot kaže ne bo imela večjih posledic za vesoljsko sodelovanje ZDA in Rusije. Čeprav preiskava incidenta še ni končana, pa je izvršni direktor NASE, Jim Bridenstine med razgovorom na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi novinarjem povedal, da se vsaka ponesrečena misija ne konča tako srečno, kot se je ta. Zato pričakuje, da bodo decembra, ko je načrtovana zamenjava posadke na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), astronavti in kozmonavti tja znova potovali na krovu Sojuza. Polet je bil sicer doslej načrtovan za 20. december.

Izvršni direktor Roskozmosa, Sergej Krikaljov...

17 komentarjev

Junij 2019: NASIN prvi vnovični polet s človeško posadko

Notranjost Crew Dragona

vir: Phys.org
Phys.org - Malone osem let zatem, ko je 21. julija 2011 na Cape Canaveralu še zadnjič pristal raketoplan Atlantis in so ZDA upokojile svoj program Space Shuttle, bo NASA na Mednarodno vesoljsko postajo znova poslala človeško posadko z lastnim plovilom. Iz vesoljske agencije so namreč sporočili oba datuma: junija prihodnje leto bo prvi tak polet izvedlo podjetje SpaceX, že avgusta pa bo s svojim plovilom sledil še Boeing.

Vse od leta 2011 se je NASA za transport svojega moštva na ISS morala zanašati na precej drago najemanje sedežev v ruskih vozilih Sojuz. Uspeh tokratnih misij je za NASO ključnega pomena, saj se pogodba z Rusijo izteče prihodnje leto novembra.

SpaceX bo na ISS poslal svojo potniško kapsulo Crew Dragon, ki jo bo...

5 komentarjev

Bliža se dan, ko bo NASA spet vozila ljudi v vesolje

Slo-Tech - Ko je raketoplan Atlantis 21. julija 2011 pristal v Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi, se je svet znašel v nenavadni situaciji. Na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) so ljudi vozili le še Rusi, saj Američani prvikrat po dolgih desetletjih niso imeli plovila, ki bi bilo sposobno varno prepeljati ljudi v vesolje. Raketoplani so postali predragi in prenevarni, zato so se v NASI odločili, da bodo priložnost dali zasebnim podjetjem, ki so z velikimi državnimi vložki razvijala rakete in plovila za prevoz ljudi v vesolje. Toda ker razvoj ni končan, to že sedem let za NASO (in ostale vesoljske agencije po svetu) počno Rusi. In to ni poceni, saj sedež stane dobrih 70 milijonov dolarjev.

Tovor za NASO na ISS sicer...

54 komentarjev

NASA podelila koncesije za vožnjo v vesolje v letih 2019-2024

Slo-Tech - NASA je razglasila rezultate razpisa Commercial Resupply Services 2 za prevoz tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) v letih 2019-2024, kjer so izbrali tri ponudnike. Poleg SpaceXa in Orbital Sciences, ki sta imela pogodbo že v okviru CRS 1 (2008-2019), se seznamu prevoznikov na ISS pridružuje še Sierra Nevada. To pomeni, da se vračajo tudi raketoplani.

Od upokojitve raketoplanov Space Shuttle NASA nima več lastnih plovil za potovanje na ISS. Ljudi za zdaj tja vozijo Rusi, prevoz tovora pa so na javnem razpisu oddali najboljšim ponudnikom. SpaceX uporablja Dragon na raketi Falcon, ki beleži en neuspeh, Orbital Sciences pa Cygnus na raketi Antares, ki ima prav tako eno eksplozijo v zgodovini. Raketoplani Space Shuttle so imeli dve (Columbia in

3 komentarji

Nesreča SpaceX-ovega Dragona povzročila 200 milijonov dolarjev stroškov

Dragon CRS-7 ob izstrelitvi

Slo-Tech - Ko je pred dvema tednoma razneslo raketo Falcon 9 in s tem tudi plovilo SpaceX Dragon na misiji CRS-7, so se nemudoma postavila tri vprašanja. Ali bo imela Mednarodna vesoljska postaja (ISS) dovolj zalog za svojo posadko, kaj je šlo narobe pri izstrelitvi in koliko bo vse skupaj stalo. Odgovor na prvo vprašanje smo dobili že v nekaj urah, tretja neznanka pa je razjasnjena sedaj. Ostaja le še glavno vprašanje, kaj je šlo narobe.

ISS je imela dovolj zalog, da bi posadka brez težav preživela do oktobra. Pred tednom dni so Rusi uspešno izstrelili Progres, ki je tri dni pozneje na ISS uspešno pripeljal nove zaloge, zato težav za posadko ne bo. ISS je namreč ta teden dobil 1,4 tone...

0 komentarjev

Raketo Antares ob izstrelitvi razneslo

BBC - Nekaj sekund po izstrelitvi je raketa brez posadke Antares, ki bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) s plovilom Cygnus pripeljati dobre pol tone živeža in še poldrugo tono drugih zalog ter raziskovalne opreme, eksplodirala, a k sreči smrtnih žrtev na tleh ni bilo. Raketo je zgradilo zasebno podjetje Orbital Sciences, ki je v okviru programa CRS1 predlani dobilo koncesijo za osem poletov do ISS. Drugi prejemnik koncesije je SpaceX, ki mora opraviti dvanajst poletov, hkrati pa bo na ISS vozil tudi ljudi.

Antares so izstrelili danes ponoči z izstrelišča v Virginiji. Razlog za eksplozijo vsega šest sekund po izstrelitvi približno šestdeset metrov na tlemi še ni znan. Po eksploziji je raketa padla nazaj na zemljo,...

50 komentarjev

Boeing in SpaceX bosta vozila ljudi v vesolje, prvi tudi turiste

Slo-Tech - Boeing se pridružuje sila kratkemu seznamu podjetij, ki vozijo turiste v vesolje in na katerem je trenutno zapisano le ime Space Adventures. NASA je minuli teden s podjetjema SpaceX in Boeing sklenila pogodbi o dostavi astronavtov na mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Boeing je že napovedal, da bo omogočal tudi komercialna potovanja.

Era vesoljskega turizma se je začela leta 2001, ko je ameriški milijarder Dennis Tito poletel v vesolje in na ISS prebil osem dni, za kar je odštel 20 milijonov dolarjev. Do leta 2009 so opravili skupno osem komercialnih poletov, s katerimi so v vesolje pripeljali sedem turistov (eden je šel dvakrat). Space Adventures je v vesolje vozil z ruskimi plovili...

18 komentarjev