» »

Nesreča SpaceX-ovega Dragona povzročila 200 milijonov dolarjev stroškov

Nesreča SpaceX-ovega Dragona povzročila 200 milijonov dolarjev stroškov

Dragon CRS-7 ob izstrelitvi

IDA

Slo-Tech - Ko je pred dvema tednoma razneslo raketo Falcon 9 in s tem tudi plovilo SpaceX Dragon na misiji CRS-7, so se nemudoma postavila tri vprašanja. Ali bo imela Mednarodna vesoljska postaja (ISS) dovolj zalog za svojo posadko, kaj je šlo narobe pri izstrelitvi in koliko bo vse skupaj stalo. Odgovor na prvo vprašanje smo dobili že v nekaj urah, tretja neznanka pa je razjasnjena sedaj. Ostaja le še glavno vprašanje, kaj je šlo narobe.

ISS je imela dovolj zalog, da bi posadka brez težav preživela do oktobra. Pred tednom dni so Rusi uspešno izstrelili Progres, ki je tri dni pozneje na ISS uspešno pripeljal nove zaloge, zato težav za posadko ne bo. ISS je namreč ta teden dobil 1,4 tone hrane in rezervnih delov, 800 kilogramov goriva, 420 kilogramov vode in 50 kilogramov kisika.

Škoda zaradi ponesrečene izstrelitve pa je visoka. Dragon je imel za približno 110 milijonov dolarjev tovora, saj je poleg življenjskih potrebščin tja peljal tudi nekaj nove raziskovalne opreme ter tehničnih nadgradenj ISS (nov modul za spajanje International Docking Adapter), ki je bila seveda v celoti uničena. William Gerstenmaier iz NASE je sporočil, da bodo izgube uspeli nadomestiti, hkrati pa se bodo tako NASA kakor tudi pogodbeni izvajalci iz treh nesreč v zadnjih osmih mesecih veliko naučili. Tu je mislil tako na SpaceX kot Orbital Sciences, saj sta imela nesreče oba. Medtem ko bodo raziskovalno opremo in tehnične nadgradnje izdelali nanovo (IDA je že pripravljen), so seveda šolski raziskovalni projekti dijakov in študentov, ki jih je Dragon prav tako peljal na ISS, nepovratno izgubljeni.

Poleg tega mora NASA po pogodbi plačati SpaceX-u 80 odstotkov tarife za izstrelitev, čeprav ta ni bila uspešna. Točne številke skrivajo, a celotna operacija z 12 izstrelitvami je vredna 1,6 milijarde dolarjev, torej bodo tudi to pot dobili kakšnih 100 milijonov dolarjev. Skupen strošek neuspele izstrelitve je torej okrog 200 milijonov dolarjev. Podobno pogodba ima tudi Orbital Sciences, ki je lani kljub neuspeli izstrelitvi dobil večino dogovorjenega zneska.

Glavno vprašanje pa je, kaj je šlo narobe. SpaceX vodi svojo, zelo poglobljeno raziskavo, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. Na vprašanje ameriškega predstavniškega doma, ali je primerno, da SpaceX preiskavo vodi kar sam, je Gerstenmaier odgovoril pritrdilno. Dodal je, da sodelujeta tudi Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB), ki preiskujeta vse letalske nesreče v ZDA.

Trenutno SpaceX in Orbital Sciences tovora nimata zavarovanega. Gerstenmaier je dejal, da zaradi nedavnih nesreč razmišljajo, da bi v prihodnjih razpisih zahtevali tudi zavarovanje tovora.

SpaceX ima trenutno pogodbo do konca leta 2020, leta 2017 pa naj bi začeli na ISS voziti tudi astronavte. Trenutno to počne le ruska vesoljska agencija, ki NASI za vsakega potnika zaračuna 76 milijonov dolarjev. SpaceX naj bi skupaj z Boeingom to ceno zbil na 58 milijonov dolarjev. Nasin proračun za ISS v letih 2016-2020 znaša 22 milijard dolarjev.

Če se vrnemo k ponesrečenemu CRS-7, razlog za nezgodo še ni znan. Musk je dejal le, da ni enoznačnega razloga, temveč je šlo za sosledje več nesrečnih dogodkov. Interpretacija telemetrije je zahtevna, zato bo preiskava še trajala, saj še nimajo teorije, ki bi pojasnila vse.

Naslednji polet na ISS bo 16. avgusta japonsko tovorno plovilo HTV. Orbital Sciences bodo Cygnusa ponovno izstrelili decembra, SpaceX pa bo najprej počakal na rezultate preiskave.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bliža se dan, ko bo NASA spet vozila ljudi v vesolje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5417079 (14287) Unknown_001
»

Falcon 9 eksplodiral, oskrbovalna misija na vesoljsko postajo neuspešna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1812266 (9797) sidd
»

Raketo Antares ob izstrelitvi razneslo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5022619 (20366) 7982884e
»

Cygnus drugo komercialno oskrbovalno plovilo za ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3810978 (9055) Poldi112

Več podobnih tem