»

Ekstremna neenakost med imetniki bitcoina

Slo-Tech - Ameriška neprofitna ustanova National Bureau of Economic Research je v raziskavi ugotovila, da je bitcoin še bistveno manj enakomerno razporejen kot preostalo premoženje v ZDA. Najobilnejših 10.000 denarnic vsebuje okrog pet milijonov bitcoinov, ki so vredni 232 milijard dolarjev. Če predpostavimo, da ima 114 milijonov ljudi v lasti vsaj nekaj kriptovalute, ima torej 0,01 odstotka lastnikov v lasti 27 odstotkov vseh bitcoinov v obtoku. Tako ekstremnih številk ni niti v najbolj razslojenih družbah.

V ZDA, ki sodijo med bolj razslojene družbe, ima zgornji odstotek prebivalstva v lasti približno tretjino premoženja. Bitcoin še zdaleč ni tako decentraliziran in demokratičen, kot bi verjeli, pravita avtorja raziskave Antoinette Schoar z MIT Sloan School of Management inIgor Makarov z London School of Economics. Kljub 14-letni zgodovini in pestremu dogajanju, bitcoin ostaja zelo zaprt in skoncentriran ekosistem. Največji posamezni del bitcoinov ima ustanovitelj Satoshi Nakamoti, o...

103 komentarji

Več kot polovica pranja kriptovalut se odvije prek 270 naslovov

Slo-Tech - Kriptovalute so anonimne le na prvi pogled, saj so vse transakcije javne (ne pa tudi lastniki vpletenih denarnic), če pa želimo na koncu vsebino pretopiti v klasične valute, sled ostane v menjalnici. Zaradi tega je zelo dobičkonosna dejavnost pranje kriptovalut, ki ga ponuja več spletnih strani. Preiskava, ki so jo izvedli pri Chainalysis, je pokazala, da se več kot polovica pranja odvije prek 270 naslovov, kar predstavlja sorazmerno ozko grlo, ki bi ga lahko organi pregona pobliže pogledali.

Tipične storitve za pranje kriptovalut so kriptomenjalnice, spletne igralnice, mikserji in finančne storitve z neposredno podporo za kriptovalute, po možnosti v državah z bežnim nadzorom. In kriptovalut, ki jih imetniki želijo oprati, ni malo, saj lahko izvirajo iz spletnih prevar, izsiljevalskih virusov, prodaje prepovedanega blaga itd.

V letu 2020 je bil obseg transakcij s kriptovalutami, ki imajo nezakoniti vir, približno dve milijardi dolarjev. Od tega so jih 75 odstotkov oprali prek...

28 komentarjev

V Franciji bodo kriptovalute prodajali kar v trafikah

Reuters - Medtem ko na trgu kriptovalut še vedno divja neurje, saj je bitcoin najnižje v zadnjih 14 mesecih, ethereum pa tako nizko ni bil že poldrugo leto, ju bodo v Franciji začeli prodajati kar v trafikah. Francosko združenje prodajalcev tobačnih izdelkov (CNB, Confederation Nationale des Buralistes) je sporočilo, da bodo v trafikah, kjer se prodajajo časopisi in revije, tobačni izdelki ter srečke, od novega leta prodajali tudi kriptovalute.

V CNB so združeni prodajalci na približno 27.000 mestih v Franciji. Preizkusno prodajo kriptovalut bodo izvajali na 3000 lokacijah. Tehnično podporo bo nudilo podjetje Keplerk, ki ponuja digitalne denarnice in plačilno infrastrukturo za uporabo kriptovalut. V praksi bodo transakcije videti tako, da bo stranka plačala z gotovino in ob nakupu...

14 komentarjev

Bitcoin najnižje v zadnjem letu

Slo-Tech - Prvikrat po več kot letu dni se je zgodilo, da je tržna kapitalizacija vseh bitcoinov upadla pod 100 milijard dolarjev. Po današnjem pretresu na trgu kriptovalut, ko je bitcoin izgubil več kot 10 odstotkov, so kriptovalute najnižje v zadnjih 12 mesecih. Bitcoin je upadel pod 5300 dolarjev, kjer je bil nazadnje oktobra lani. Tudi tržna kapitalizacija je bila nazadnje tako nizka oktobra lani, čeprav so vmes narudarili nove bitcoine. To pomeni, da kdorkoli je v zadnjem letu kupil bitcoin in ga ni prodajal, je ustvaril izgubo. Ostale kriptovalute so izgubile še nekoliko več. Litcoin je izgubil 13 odstotkov, ethereum pa okrog 12 odstotkov. Tečaji še vedno padajo. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je okrog 180 milijard dolarjev.

Razloga za tako velik padec, potem ko je zadnje tedne bitcoin kotiral na zelo stabilnih nivojih, ni enostavno...

107 komentarjev

Raziskava: lanska rast bitcoina posledica manipulacije

Slo-Tech - Ko je bitcoin leta 2013 eksplozivno rasel in svojo vrednost posedmeril, je bila to posledica tržne manipulacije. Raziskovalci iz Tel Aviva in Tulse so namreč letos pokazali, da je šlo za manipulacijo, ki sta jo izvedla dva bota.

Naslednjo eksplozivno rast je bitcoin doživel konec minulega leta, ko je s 1000 dolarjev splezal na skoraj 20.000 dolarjev. Letos ima bitcoin za seboj težavno polletje, saj se negativni dnevi kar vrstijo in prav te dni je najnižje od decembrskega vrha, ko se komajda drži nad 6000 dolarji. Danes sta raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu

35 komentarjev

Nemška enota za računalniški kriminal odprodala za 12 milijonov evrov kriptovalut

Slo-Tech - Nemška policijska enota za računalniški kriminal je med februarjem in aprilom letos odprodala za 12 milijonov evrov kriptovalut, ki so jih zasegli v preiskavi strani za nezakonito razpečevanje elektronskih knjig in drugega avtorsko zaščitenega materiala LuL.to. To je eden največjih primerov monetizacije zaseženih kriptovalut. Kaj bodo z denarjem storili, bo jasno po koncu sodnega postopka - verjetno se bo del porabil za izplačilo odškodnin oškodovancem, del pa bi lahko pristal v deželnem proračunu.

Upravljavce strani Lul.to sta posebno državno tožilstvo v Bambergu in deželni kriminalistični urad na Saškem preiskovala vse od leta 2015. Lul.to je ponujal več kot 200.000 različnih naslovov e-knjig, avdioknjig, mp3-jev in pdf-jev. Leta 2017 so poleg več terabajtov avtorsko zaščitenih vsebin zasegli tudi 1312,49 bitcoina in 220,81 ethra. Nekaj časa so ta sredstva...

3 komentarji

Italijanski kriptoborzi BitGrail ukradli za 120 milijonov evrov kriptovalut

Slo-Tech - Italijanska kriptomenjalnica BitGrail, ki je bila ena večjih borz za trgovanje s kriptovaluto RaiBlocks oziroma Nano, je izgubila 17 milijonov te valute, kar predstavlja skoraj 120 milijonov evrov. Na spletni strani so zapisali, da so nepooblaščene transakcije povzročile izgubo navedene količine kriptovalute nano, ki je predstavljala večinski del njihovih zalog. Ostalo jim je le okrog štiri milijona te kriptovalute. Ostale kriptovalute, s katerimi se je še trgovalo na tej spletni strani, so ostale nedotaknjene. Incident so že prijavili policiji, do razjasnitve dogajanja pa so začasno onemogočili pologe in dvige vseh kriptovalut.

Čeprav smo šele februarja, je to že drugi veliki vdor letos. Spomnimo, da je minuli mesec Coinchek izgubil za kar...

45 komentarjev

Hekerji Coinchecku ukradli za pol milijarde kriptovalute

Slo-Tech - Japonska borza za prodajo in nakup kriptovalut Coincheck je danes ustavila vso trgovanje in izplačila, ker je bila tarča hekerskega napada. Sprva ni bilo jasno, kaj je botrovalo jutranji zaustavitvi trgovanja, sredi dneva pa so v Coinchecku potrdili, da so jim nepridipravi odnesli več kot 500 milijonov enot valute NEM. Po aktualnih tečajih, ki so sicer za NEM zelo spremenljivi, je škode za 400-450 milijonov evrov, s čimer gre za največjo krajo kriptovalut v zgodovini. Doslej je to titulo držal vdor v Mt.Gox, ki so mu leta 2014 odnesli slabih 300 milijonov evrov. Toda ker so od leta 2014 tečaji kriptovalut in njihovo število zelo zrasli, je relativni vpliv današnje kraje manjši.

Napad in zlonamerne transakcije so se...

36 komentarjev

Velika razprodaja na trgu kriptovalut

Cena bitcoina

Slo-Tech - Leto 2018 se za kriptovalute ni začelo ravno vzpodbudno, zadnje dni pa smo priče veliki razprodaji. Samo v zadnjih 24 urah se je večina največjih kriptovalut pocenila za 10-30 odstotkov. Na ostalih trgih bi takšen nihaj poimenovali zlom, pri kriptovalutah pa je večja volatilnost stalnica, zato obupa še ni zaznati, čeprav nervoza na trgu narašča. Ob tem veterani poudarjajo, da je bitcoin še vsakega januarja izgubljal in dosegel minimum, in da bo tudi tokrat šlo spet navzgor. Teorij, kaj je sprožilo zadnjo razprodajo, je več.

Bitcoin se je danes spustil pod vrednost 10.000 dolarjev, medtem ko je vrh dosegel pred mesecem dni pri skoraj 20.000 dolarjih. Podobno se je ether od vrha pocenil za 40 odstotkov na 850 dolarjev, ripple pa kar za 70 odstotkov na manj kot dolar. Ker so izgubljale tudi ostale...

312 komentarjev

Kako je dvojica leta 2013 manipulirala s tečajem bitcoina

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu in ameriške Univerze v Tulsi so objavili zanimiv članek, v katerem so analizirali dogajanje leta 2013 na tedaj največji borzi za prodajo bitcoinov Mt.Gox. Ugotovili so, da se je 10 mesecev dogajala manipulacija cen, ki jo je zagrešil en ali največ dva velika lastnika bitcoinov. Največ dva človeka sta odgovorna, da je cena tedaj poletela s 150 na 1000 dolarjev.

Manipulacije so se izvajale prek botov Markus in Willy. V dnevih, ko so se dogajale sumljive transakcije, je v približno 80 odstotkih cena bitcoina zrasla, medtem ko cena rasla le 55 odstotkov dni, ko ni bilo sumljivih transakcij. Na dneve s sumljivimi transakcijami je cena povprečno zrasla 4-5 odstotke dnevno, medtem ko se na ostale dni cena ni bistveno spreminjala. Podobno so sumljive...

50 komentarjev

Bitcoin presegel 10.000 dolarjev

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel psihološko mejo 10.000 dolarjev, s čimer je presegel tudi najdrznejše napovedi izpred nekaj mesecev. To je seveda takoj vzbudile nove, še drznejše napovedi, kako da bo bitcoin zlahka presegel 40.000 dolarjev v naslednjem letu. Ocene, da bi bil lahko bitcoin čez 10 let vreden 100.000 dolarjev, se ne zdijo več tako neverjetne. Toda prav lahko se zgodi, da bo bitcoin čez 10 let vreden le prgišče dolarjev.

Ne obstaja ena in enotna cena bitcoina, zato moramo precizneje dejati, da je tečaj bitcoina na nekaterih borzah danes presegel 10.000 dolarjev. Spomnimo, da je leto začel pri vrednosti 900 dolarjev. Do neke mere to poganja tudi tečaje ostalih kriptožetonov, a korelacija ni povsod enaka. Bitcoin Cash, ki je nastal z razvejitvijo (fork) iz bitcoina, je bil...

296 komentarjev

Mt.Gox našel 200.000 izgubljenih bitcoinov

vir: Mt. Gox
Mt. Gox - Da evidence pri propadli internetni borzi bitcoinov Mt.Gox res niso bile urejene, priča zadnja najdba. Podjetje je v stari denarnici, za katero so bili dolgo prepričani, da je prazna, odkrilo 200.000 bitcoinov.

S tem so nekoliko znižali primanjkljaj in povečali možnosti, da bodo deponenti dobili vsaj del bitcoinov nazaj. Ob začetku postopka prisilne poravnave na Japonskem in v ZDA je Mt.Gox objavil, da obveznosti njihovo premoženje presegajo za 850.000 bitcoinov in 27 milijonov dolarjev. Že 7. marca so našli starejšo denarnico (iz obdobja pred junijem 2011), v kateri je ležalo 200.000 bitcoinov, kar so prijavili sodišču. Teden dni pozneje so sredstva prestavili v denarnice, ki niso povezane v internet (off-line wallets), da bi preprečili vsakršno možnost vdora...

11 komentarjev

Rusija prepovedala bitcoin, Mt.Gox začasno ustavil dvige

Slo-Tech - Po približno mesecu dni nižje volatilnosti, ko je tečaj bitcoina nihal med 900 in 1000 dolarji na Mt.Goxu in približno sto dolarjev nižje na Bitstampu (razlika je posledica bistveno lažjega izplačila s slednjega), je včeraj bitcoin doživel večji pretres, saj je izgubil dobro četrtino vrednosti. Razlog je zunanji šok, saj ga je najprej Rusija v celoti prepovedala, potem pa je borza Mt.Gox zaradi tehničnih težav prekinila izplačila. Kapital pa je plaha ptica.

V Rusiji je uradna valuta rubelj, so sporočili iz centralne banke, uporaba nadomestnih valut pa je prepovedana. Bitcoin po tolmačenju notranjega ministrstva, centralne banke in tožilstva sodi med denarne nadomestke, ki niso dovoljeni. To ni nov zakon, ampak je ruska centralna banka zgolj ponovila trenutne omejitve in jih prilagodila bitcoinu. Pri tem...

15 komentarjev

Za bitcoinom buren teden

Slo-Tech - Za nami je zelo viharen teden na trgu kriptovalut, ki so se divje preganjale gor in dol, kar je omogočalo velikanske zaslužke in ogromne izgube, odvisno od živcev, potrpežljivosti in sreče. Uverturo je seveda pripravil ameriški Senat, ki je v ponedeljek razpravljal, ali bi bitcoin prepovedali, regulirali ali mogoče pustili pri miru. Odločili so se za slednjo možnost.

V dneh in urah pred zaslišanjem je cena bitcoinov bezljala navzgor, med zasedanjem pa je zaradi pozitivnih novic ponorela in na nekaterih borzah zrasla vse do 800 dolarjev. Senat je namreč odločil, da je bitcoin plačilno sredstvo. Ima številne prednosti pred klasičnimi (nižje stroške transakcij, hitrost, nepovratnost, odpornost na kapitalske kontrole itn.),...

98 komentarjev

Bitcoin: igre na srečo, zasegi in obdavčitve

Slo-Tech - Že precej časa nismo napisali nič o elektronski valuti bitcoin. To ne pomeni, da se v tem času ni zgodilo nič - nasprotno, dogajanje je bilo sila živahno. Nazadnje smo junija pisali, da je tedaj najbolj priljubljena borza za pretvarjanje bitcoinov v državne valute, japonski Mt.Gox, prenehala izplačevati dolarje. To se je zgodilo, ker so ameriške oblasti ugotovile, da se lahko z bitcoini financira marsikakšna ilegalna dejavnost, za nameček pa jih ni mogoče niti obdavčiti, zato so se jih lotili z najmočnejšimi topovi. Maja so zaprli račun pri Dwolli, ki ga je imel Mt.Gox, s čimer so jim zasegli za 2,1 milijona dolarjev sredstev.

Sedaj je postalo javnosti znano, da to ni vse. Nedavno odpečateni dokumenti...

21 komentarjev