» »

Uradno: Mt.Gox v prisilni poravnavi

Uradno: Mt.Gox v prisilni poravnavi

Slo-Tech - Japonska borza trgovanje z bitcoini, ki je prenehala obratovati 25. februarja, je končala molk in na svojih spletnih straneh potrdila, da gre v prisilno poravnavo (in ne stečaj, kot se je prvotno predvidevalo).

Uradno so potrdili številke, o katerih se je špekuliralo že prej. Zaradi zlorabe ranljivosti na strani so izgubili 750.000 bitcoinov svojih uporabnikov in okrog 100.000 lastnih bitcoinov. Ti so po trenutnih tečajih na ostalih borzah vredni približno pol milijarde dolarjev, po zadnjih tečajih na Mt.Goxu pa tri- do štirikrat manj. To je zelo pomembno dejstvo, saj se bo vrednost terjatev Mt.Goxovih upnikov verjetno preračunavala v jene po tem tečaju. Ta pa je tako nizek, ker so bile govorice o propadu strani že pred katastrofo dovolj močne, težave z dvigovanje in polaganjem sredstev pa dovolj izrazite, da so tečaj na Mt.Goxu zbile na dobrih 100 dolarjev za bitcoin. Po japonski zakonodaji bitcoin ni uradna valuta, zato so terjatve bitcoinov enakovrednem terjatvam v blagu, ki se morajo preračunati v denarni ekvivalent.

Precej bolj nenavadno pa je dejstvo, da manjka tudi 27 milijonov dolarjev gotovine na bančnih računih. Razlog za to neskladje ni znan in ga Mt.Gox še preiskuje.

Podjetje je začelo postopek prisilne poravnave (civil rehabilitation, minji saisei). Vsi upniki bodo torej v najboljšem primeru poplačani le delno, kar pomeni, da bodo imetniki bitcoinov izgubili dvakrat - tečaj na Mt.Goxu je bil brutalno nizek, sedaj pa bodo dobili le sorazmerni delež že tako nizke ocenjene vrednosti.

Ker pol milijarde dolarjev ne izhlapi in zlasti ker so vse transakcije z bitcoini javne (čeprav imetnikov računov ne poznamo), se je začelo kopanje po blokih podatkov. Nekateri so prepričani, da gre za prevaro vodstva strani Mt.Gox. Lov na izginule kovance se je začel tudi na redditu, čeprav nikjer ni odgovora na najpomembnejše vprašanje - kdo jih je ukradel.

Zgodil pa se je še en smešen pripetljaj, če je seveda resničen. Na internetu so se pojavila nepotrjena poročila, da so v Mt.Gox spet vdrli. To pot naj bi bil motiv ugotoviti, kaj se je zgodilo strani. Na Pastebin se je pojavila domnevna koda iz Mt.Goxa in pogovor z domnevnim hekerjem. Potem je tu še nekoliko starejši (konec januarja) pogovor (povzetek) Mt.Goxovega izvršnega direktorja Karpelesa z nekim bankirjem, ki pa ne razkriva ničesar novega.

Za konec povejmo še, da je Mt.Gox ustanovil klicno linijo za vse, ki imajo kakršnakoli vprašanja.

5 komentarjev

NoBady ::

Ker krompir sem imel... 14 februara sem dobo izplačilo ven... :)

deleted ::

saj res, mtgox => Magic: The Gathering ;((

chironex10 ::

Za kaj za vraga mt goxu posvečate toliko pozornosti. Ja, pohlepni ljudje so se šli igrice in nekdo jih je nategnil (oz. so se sami ze na samem zacetku). Dovolj bo o tem.

Zgodovina sprememb…

sash69 ::

deleted je izjavil:

saj res, mtgox => Magic: The Gathering ;((


Pozabil si še: Magic: The Gathering Online eXchange :)
So, Eclipse and Xdebug walk into a bar, and then my Apache server dies.

Blazz ::

Flexcoin vidim da so tudi zaprli...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mt.Gox našel 200.000 izgubljenih bitcoinov

Oddelek: Novice / Kriptovalute
118376 (3838) o3n3o
»

Mt.Gox v stečaju, izgubljenih za pol milijarde dolarjev bitcoinov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5523634 (17684) tomaz88
»

Mt.Gox gre v stečaj

Oddelek: Novice / Kriptovalute
86238 (4518) s6c-gEL
»

Bitcoin: premiki pri Mt.Goxu, novi virusi in Nakamotov demanti

Oddelek: Novice / Kriptovalute
115795 (3770) Hayabusa
»

Bitcoin: Mt.Gox nepojasnjeno ugasnil, špekulacije o več stomilijonski prevari (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
8425216 (18721) RuskiSnajper

Več podobnih tem