» »

Rusija prepovedala bitcoin, Mt.Gox začasno ustavil dvige

Rusija prepovedala bitcoin, Mt.Gox začasno ustavil dvige

Slo-Tech - Po približno mesecu dni nižje volatilnosti, ko je tečaj bitcoina nihal med 900 in 1000 dolarji na Mt.Goxu in približno sto dolarjev nižje na Bitstampu (razlika je posledica bistveno lažjega izplačila s slednjega), je včeraj bitcoin doživel večji pretres, saj je izgubil dobro četrtino vrednosti. Razlog je zunanji šok, saj ga je najprej Rusija v celoti prepovedala, potem pa je borza Mt.Gox zaradi tehničnih težav prekinila izplačila. Kapital pa je plaha ptica.

V Rusiji je uradna valuta rubelj, so sporočili iz centralne banke, uporaba nadomestnih valut pa je prepovedana. Bitcoin po tolmačenju notranjega ministrstva, centralne banke in tožilstva sodi med denarne nadomestke, ki niso dovoljeni. To ni nov zakon, ampak je ruska centralna banka zgolj ponovila trenutne omejitve in jih prilagodila bitcoinu. Pri tem dodajajo, da se bitcoin v veliki meri uporablja za pranje denarja in financiranje terorizma, v kar se lahko zapletejo uporabniki. Čeprav je to res, je vseeno iz trte izvito prepričanje, da se lahko domači uporabnik, ki malo špekulira na bitcoinskih borzah, zaplete v omrežje ruske mafije. Kakorkoli, dodali so še, da gre za špekulativno valuto, kjer so možnosti za izgube izjemne, zato je uporaba bitcoina nezaželena.

V praksi bo izvajanje te prepovedi pri domačih uporabnikih precej težko, precej laže pa bodo zaprli menjalnice, podjetjem prepovedali sprejemanje plačil v bitcoinih in bankam prepovedali opravljati transakcije, ki so povezane z bitcoini. So pa Rusi s tem priznali, da je zanje bitcoin valuta.

Drugi udarec svetu bitcoina prihaja z borze Mt.Gox, ki so jo doletele nepojasnjene tehnične težave. Da bi jih lažje odpravili, so začasno onemogočili vse dvige bitcoinov. Pravijo, da sistema ne morejo popraviti, če nenehno dobivajo zahtevke za dvige, zato so jih onemogočili. Ponovno naj bi sistem usposobili v najkrajšem možnem času, a zagotovo ne pred ponedeljkom, ko bodo posredovali nove informacije. Med tem na Mt.Goxu še vedno lahko trgujete, le dvigovati ali nalagati bitcoinov ni mogoče. Zaradi teh pripetljajev je bitcoin izgubil dobršen del vrednosti. Mimogrede povejmo še, da so na Floridi trojico ljudi obtožili pranja denarja, ker so izvedli preveč sumljivih transakcij z bitcoini.

15 komentarjev

dice7 ::

jih naj kupim? da, ne?

PaX_MaN ::

Če prou berem ruse pravjo da je bitcoin prepovedan tko ... odzmerej.

_Dormage_ ::

dice7 je izjavil:

jih naj kupim? da, ne?

Ne.

LJ4L ::

Kaj pa če zraste po ponedeljku? Kaj pa pravite drugi?
LP from LJ

mgermo ::

Da

Glugy ::

"Kakorkoli, dodali so še, da gre za špekulativno valuto, kjer so možnosti za izgube izjemne, zato je uporaba bitcoina prepovedana."

Pol lahko tud običajno borzo zaprejo.

Vikking ::

Kolikor jaz berem je izdano samo opozorilo. Nobene prepovedi, nobenega zakona ki prepoveduje, izdani je le opozorilo ( tisti ki se ukvarjajo bodo ukvarjali z zamenjavo BTC-ja bodo obravnavani kot potencialno sumljivi, terorizem, pranje denarja...).

Torej če berem komentarje, naj bi imela rusija zelo reguliran trg rublja. Če hočeš poslovati v € in ostalih fiat valutah, maš cele komplikacije to urediti.

Navodilo pa pravi da je rubelj še veno edina in prva valuta v Rusiji in se bo moral prilagoditi vsem navodilom in smernicam kot ostale valute.

Torej članek (russian ban bitcoins) je napačno in populistično napisan, ter je takorekoč avtor članka sam napisal nove zakone za rusijo.

Naj me kdo popravi, če najde kaj bolj konkretnega.

BlueKnight ::

Jp, jaz tudi razumem, da ga je prepovedala ravno toliko kot je prepovedala euro. Površno...
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

FlyingBee ::

bodo mogoče vsaj radeonke spet na normalnih cenah

McHusch ::

Hec je ena druga stvar. Čeprav Rusija ni spremenila zakonodaje (kar piše), je važno to, kaj trejderji bitcoinov mislijo. In vsi so se ustrašili, bitcoin pa je šel v prosti pad. Psihologija borze je zoprna reč:)

trizob ::

McHusch je izjavil:

Hec je ena druga stvar. Čeprav Rusija ni spremenila zakonodaje (kar piše), je važno to, kaj trejderji bitcoinov mislijo. In vsi so se ustrašili, bitcoin pa je šel v prosti pad. Psihologija borze je zoprna reč:)


Zavajanje brez primere.

Torej govorimo o špekulaciji ali kvečjemu o oteženem poslovanju in ne prepovedi.

McHusch ::

According to Article 27 of the Federal Law “On the Central Bank of the Russian Federation (Bank of Russia)” release on the territory of the Russian Federation of surrogates is prohibited.


The Bank of Russia has warned that Russian legal entities providing services for the exchange of “virtual currency” in rubles and foreign currency, as well as for goods (works, services) will be considered as a potential involvement in the implementation of suspicious transactions in accordance with the legislation on counteraction to legalization (laundering) proceeds of crime and financing of terrorism.

Mipe ::

Jah, so pač pogruntali, da slabosti prevagajo prednosti. Anonimnost, neodvisnost od države, kar pomeni manjek nadzora itd.

Kar je dobro za povprečnega uporabnika, ni nujno dobro tudi za državo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

MrX ::

rusija ne igra tle neke vloge, cena pada zarad mtgoxa, ki se potaplja...

jest10 ::

MrX je izjavil:

cena pada zarad mtgoxa, ki se potaplja...

Naj že enkrat dokončno crkne, da izginejo problemi, ki jih to stalno mtgoxa kolcanje povzroča. Cena bo za nekaj časa pač padla in se nekoč pobrala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bitcoin: Mt.Gox nepojasnjeno ugasnil, špekulacije o več stomilijonski prevari (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
8425390 (18895) RuskiSnajper
»

Tehnične podrobnosti težav v Mt.Goxu

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3411983 (7869) SasoS
»

Borze ponovno omogočile izplačila bitcoinov, implozija na Mt.Goxu

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2210180 (7076) Loocas
»

Ameriška DHS blokirala račun Mt.Gox pri Dwolli

Oddelek: Novice / Kriptovalute
277778 (5996) #000000

Več podobnih tem